Matkat Bangladesh


Bangladesh pähkinänkuoressa

Bangladeshin lippu

Pinta-ala
148 460 km

Asukasluku

162 650 853 (arvio 7/2020)

Pääkaupunki
Dhaka

Kieli
Bangla (virallinen kieli)

Päätuotteet
Vaatteet, neuleet, maataloustuotteet, pakastekala, mehut, juuttituotteet, nahka.

Hallitusmuoto
Kansantasavalta


Bangladesh, yleistä

Viisumit
Suosittelemme, että viisumi hankitaan ennen matkalle lähtöä. Suomalaisille lähin Bangladeshin suurlähetystö sijaitsee Ruotsissa. Viisumikäytännöt ja -hinnat voivat muuttua ilman etukäteisvaroitusta paikallisista viranomaistahoista riippuen.

Rokotukset
Bangladeshissa esiintyy malariaa. Matkaa varten on hyvä tarkistaa, että seuraavat perusrokotukset ovat voimassa: jäykkäkouristus, polio, kurkkumätä/ hinkuyskä. Lisäksi suosittelemme A-hepatiittirokotusta. Lisätietoja rokotuksista saat terveyskeskuksestasi tai esimerkiksi osoitteesta www.rokote.fi

Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassa oleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot.

Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monissa kohteissa vakuutuksen tulee olla voimassa myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa ja tällöin kattaa myös vuoristotauti.

Monilla vaellus- tai sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus, joka kattaa esim. sukeltamisen tai jäätiköllä liikkumisen. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.

Ilmasto
Bangladeshin ilmasto on trooppinen. Maaliskuusta kesäkuuhun kestää kuuma ja kostea kesä. Leuto talvi on lokakuusta maaliskuuhun. Kostea ja lämmin monsuunikausi kestää kesäkuusta lokakuuhun ja silloin sataa eniten.

Turvallisuus

Pysyttelemme matkoillamme turvallisilla alueilla, mutta taskuvarkaudet ovat kuitenkin varsinkin kaupungeissa mahdollisia ja yöaikaan liikkuminen tietyillä alueilla voi olla turvatonta. Yleistä varovaisuutta kannattaa noudattaa koko matkan ajan. Kysythän ajankohtaiset tiedot matkanjohtajalta ja paikalliselta oppaalta. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat ulkoministeriön matkustustiedotteesta.

Valuutta

Bangladeshin valuutta on Bangladeshin taka (BDT). 1€ = noin 95 BDT. Monissa paikoissa suurten kaupunkien ulkopuolella ei ole mahdollisuutta maksaa kortilla. Kannattaa siis pitää käteistä koko ajan mukana ja nostaa kerralla riittävä määrä. Varalle kannattaa ottaa mukaan Yhdysvaltain dollareita.

Tipit
Hotelleissa on hyvä tipata henkilökunnalle 50-100 takaa. Ravintoloissa on hyvä jättää tippiä 20 takaa tai noin 5% laskun hinnasta.

Aikaero
Bangladeshin aikaero Suomeen on talvella +4 tuntia ja kesällä +3 tuntia.

Sähkövirta
Bangladeshin sähkövirta on 220 V (50Hz). Suomalaisiin laitteisiin saattaa tarvita adapterin, sillä Bangladeshissa on käytössä C, D, G sekä K-tyyppisiä pistokkeita.

Matkapuhelimet
Tarkista matkapuhelimesi kuuluvuus operattoriltasi. Bangladeshin suuntanumero on +880.

Tapakulttuuri
Ruoka tulee syödä oikealla kädellä. Vältä toisten ihmisten koskemista jaloilla. Istuessa on epäkohteliasta osoittaa ihmistä tai uskonnollisia kohteita jaloilla. Uskonnollisissa kohteissa kengät otetaan pois jalasta ja naisten on peitettävä hiuksensa. Bangladeshissa on yhä paljon kyykkykäymälöitä ja kannattaa pitää vessapaperia aina mukana.

Valmistaudu huolellisesti ja pakkaa kevyesti
Jokainen kilo vähemmän matkatavaraa pienentää kuljetusvälineen polttoaineen kulutusta. Useamman matkustajan kohdalla tällä voi olla merkittävä vaikutus. Henkilökohtaista hygieniaa varten kannattaa pakata mukaan matkakokoja tai näytepakkauksia, jotka paitsi säästävät tilaa myös painoa. Näiden kohdalla on kuitenkin hyvä huomioida mahdollinen aiheutuva jätteen määrä. Kohteesta riippuen on tärkeää ottaa huomioon myös paikallinen vesitilanne – tarvittaessa kannattaa suosia esimerkiksi hiustuotteita, jotka eivät vaadi huuhtelua.

Matkadokumentit ja -lukeminen elektronisessa muodossa säästävät tilaa ja painoa. Elektronisten laitteiden latausta varten on saatavilla esimerkiksi aurinkokennolla toimivia varavirtalähteitä. Esimerkiksi jalkineet vievät usein runsaasti tilaa matkalaukussa ja kerryttävät helposti laukun painoa. Mieti, mitä varusteita todella tarvitset matkaa varten ja jätä ylimääräiset tavarat kotiin.

Hiilijalanjäljen kompensointi
Monilla lentoyhtiöillä on tarjolla tapoja joilla voit kompensoida lennoistasi aiheutuvan hiilijalanjäljen. Myös osa yhteistyökumppaneistamme tarjoaa mahdollisuutta kompensoida hiilijalanjälkeä ja tehdä hyvää kohteessa. Lisätietoja saat toimistoltamme.

Ympäristöystävällinen matkailu
Yritämme toimia ekologisten periaatteiden mukaan ja kunnioittaa paikallisia ihmisiä, tapoja sekä eläimistöä kaikilla matkoillamme säästääksemme nämä elämykset myös muillekin.

Aventuran vinkit kestävään ja reilumpaan matkailuun.