Matkat Brunei


Brunei pähkinänkuoressa

Brunein sulttaanikunta oli aikoinaan suuri valtakunta, joka hallitsi jopa osaa nykyisin Filippiineille kuuluvista saarista. Englantilainen "seikkailija" James Brooke sai neuvoteltua Brunein sulttaanilta oman alueen turvallisuus keskustelujen myötä josta tuli Brookin suvun hallitsema Sarawakin osavaltio. Brunei on ollut Britannian suojeluksessa tärkeä sijainnin ja kauppasuhteiden ansiosta. Öljyn löytymisen jälkeen vuonna 1929 maankansalaiset ovat nauttineet mm. verovapaudesta sekä eläkkeistä. 1991 alkoholin myynti kiellettiin ja harras islaminusko otettiin yleiseksi suuntaukseksi ja uskonnollinen komitea asetettiin korkeaan asemaan maan politiikassa.

Pinta-ala
5 770 km²

Asukasluku
464 478 (arvio 7/2020)

Pääkaupunki
Bandar Seri Begawan

Kieli
Malaiji

Päätuotteet
Öljy, puutavara, maakaasu

Hallitusmuoto
Perustuslaillinen sulttaanikunta.

Sulttaani Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu'izzaddin Waddaulah.


Brunei, yleistä

Viisumit
Suomen kansalaiset eivät tarvitse viisumia Bruneihin. HUOM. Passin tulee olla voimassa 6 kk maahan saapumisesta.

Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassaoleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot.

Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monissa kohteissa vakuutuksen tulee olla voimassa myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa ja tällöin kattaa myös vuoristotauti.

Monilla vaellus- tai sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus, joka kattaa esim. sukeltamisen tai jäätiköllä liikkumisen. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.

Suositeltavat rokotukset
Matkalle suositellaan perusrokotusten (jäykkäkouristus, kurkkumätä ja polio) lisäksi hepatiitti A-rokotusta. Malariatabletit ovat myös suositeltavia. Tarkistathan aina rokotusvaatimukset terveyskeskuksestasi tai matkailuklinikan rokotusneuvonnasta www.rokote.fi

Valuutta
Brunein dollareita voi vaihtaa Limbangissa ennen Bruneihin saapumista. Myös luottokortit käyvät suurimmissa kaupungeissa, joskin niiden käytöstä saatetaan periä muutaman prosentin lisä.

Vaihdettavaksi valuutaksi suositellaan euroja. Myös Singaporen dollarit (SGD) käyvät joissakin paikoissa maksuvälineenä.

Aikaero
Brunei +6 tuntia. Kesällä +5 tuntia.

Sähkö
Brunein jännite on aivan sama kuin Suomessa eli 220 V. Kuitenkin on hyvä huomata, että pistorasia on erilainen, siinä on kolme aukkoa kahden sijaan. Tätä varten suomalaisiin pistorasioihin käytettäviin laitteisiin tarvitaan lisälaite.

Matkapuhelimet
Tarkista kuuluvuus operaattoriltasi.

Ilmasto
Alueella vallitsee trooppinen ilmasto ja lämpötilojen vaihtelu on vähäistä ympäri vuoden. Lämpötila laskee öisin harvoin alle 20 asteen ja kipuaa 35 asteen kieppeille päiväsaikaan. Päiväntasaajalla päivittäiset trooppiset kuurosateet ovat tavallisia. Ilman suhteellinen kosteus on 89-95 %.

Turvallisuus

Brunei on turvallinen maa matkustaa, mutta yleistä varovaisuutta kannattaa noudattaa koko matkan ajan. Kysythän ajankohtaiset tiedot matkanjohtajalta ja paikalliselta oppaalta. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat ulkoministeriön matkustustiedotteesta.

Uskonto
Brunein pääuskonto ja samalla valtionuskonto on islam.

Maastapoistumismaksut ja lentokenttäverot
Lentokenttäverot sisältyvät lentolippuihin. Maastapoistumismaksuja ei peritä.

Valmistaudu huolellisesti ja pakkaa kevyesti
Jokainen kilo vähemmän matkatavaraa pienentää kuljetusvälineen polttoaineen kulutusta. Useamman matkustajan kohdalla tällä voi olla merkittävä vaikutus. Henkilökohtaista hygieniaa varten kannattaa pakata mukaan matkakokoja tai näytepakkauksia, jotka paitsi säästävät tilaa myös painoa. Näiden kohdalla on kuitenkin hyvä huomioida mahdollinen aiheutuva jätteen määrä. Kohteesta riippuen on tärkeää ottaa huomioon myös paikallinen vesitilanne – tarvittaessa kannattaa suosia esimerkiksi hiustuotteita, jotka eivät vaadi huuhtelua.

Matkadokumentit ja -lukeminen elektronisessa muodossa säästävät tilaa ja painoa. Elektronisten laitteiden latausta varten on saatavilla esimerkiksi aurinkokennolla toimivia varavirtalähteitä. Esimerkiksi jalkineet vievät usein runsaasti tilaa matkalaukussa ja kerryttävät helposti laukun painoa. Mieti, mitä varusteita todella tarvitset matkaa varten ja jätä ylimääräiset tavarat kotiin.

Hiilijalanjäljen kompensointi
Monilla lentoyhtiöillä on tarjolla tapoja joilla voit kompensoida lennoistasi aiheutuvan hiilijalanjäljen. Myös osa yhteistyökumppaneistamme tarjoaa mahdollisuutta kompensoida hiilijalanjälkeä ja tehdä hyvää kohteessa. Lisätietoja saat toimistoltamme.

Ympäristöystävällinen matkailu
Yritämme toimia ekologisten periaatteiden mukaan ja kunnioittaa paikallisia ihmisiä, tapoja sekä eläimistöä kaikilla matkoillamme säästääksemme nämä elämykset myös muillekin.

Aventuran vinkit kestävään ja reilumpaan matkailuun.

Hyvä tietää
Pyydämme matkalle osallistujia kunnioittamaan maan tapoja ja ihmisiä sekä myös pukeutumaan sen mukaisesti. Varsinkin naisten olisi hyvä välttää liian kireitä ja pintaa paljastavia vaatteita kaupungeissa liikuttaessa.