ITÄ-AFRIKAN PARHAAT SAFARIKOHTEET – TOP5

Tässä on asiantuntijoidemme suosituksia Itä-Afrikan safaria suunnittelevalle. Olemme valinneet viisi erityyppistä kohdetta tai kohdealuetta, jotka sopivat joko laajemman safarimatkan reitille tai omaksi kohteeksi. Kaikista mainituista safarikohteista löytyy suomalaisten vaatimuksia vastaavat matkailupalvelut ja ennen kaikkea upeat safarielämykset.1: Serengeti - Suosituin ja tunnetuin hyvästä syystä - Tansania

Pienen Eurooppalaisen valtion kokoinen suojelualue on hyvällä syyllä maailman tunnetuin safarikohde. Serengetissä villieläinten määrä , maisemat ja palvelut ovat kaikki huippuluokkaa. Puiston saavuttaa melko helposti Arushan kaupungin kupeessa sijaitsevan Kilimanjaron lentokentän kautta.

Päivän (6-8h) kestävällä ajomatkalle osuu loistavia välietappeja, kuten seuraavassa kappaleessa mainittu kolmen puiston tiivis paketti. Myös lentäminen pienkoneella suoraan keskelle puistoa onnistuu Arushan alueelta.

Serengetiä voi suositella lämpimästi ensimmäiseksi safarikohteeksi. Aikaa matkaan on hyvä varata ainakin reilu viikko, joko viettäen sen Serengetissä tai yhdistäen lyhyemmän vierailun muihin Pohjois-Tansanian puistoihin. Serengetissä voi tehdä vaikka kuumailmapallolennon, muuten kokemus rajoittuu pitkälti ajoneuvolla tapahtuviin safareihin sekä puiston maisemista ja viihtyisien majapaikkojen tunnelmasta nauttimiseen.

Serengetissä näet hyvällä todennäköisyydellä leijonien lisäksi gepardin sekä leopardin, vain sarvikuono on äärimmäisen harvinainen bongaus Serengetissä legendaarisesta Big Five -listasta (leijona, leopardi, puhveli, norsu, sarvikuono). Suuren muuttoliikkeen aikaan alueen savannit täyttyvät miljoonista juovagnuantiloopeista, seeproista ja gaselleista.


2: Tarangire, Manyara, Ngorongoro - Helposti saavutettava huippukolmikko - Tansania

Jos aikaa on rajoitetusti ja Tansanian matkaan halutaan yhdistää rantaa, Sansibarin saarta tai vaellus Kilimanjarolle, löytyy hyvien yhteyksien päästä, vain parin tunnin ajomatkalla Arushasta, upea ja monipuolinen valikoima safarikohteita.

Tarangire on suojelukohteena harvinainen, sillä sen alueella ei ole juurikaan ollut asutusta. Manyaran kanssa samaan ekosysteemiin kuuluva puisto ympäröi samannimisen joen syvää laaksoa. Ympärivuotinen vesi pitää alueella paljon eläimiä, myös kissapetoja. Erityisen tunnettu Tarangire on suurista norsulaumoista. Etelässä onnekas voi tavata alueelle saapuneen lauman harvinaisia hyeenakoiria.

Manyara sijoittuu samaa nimeä kantavan järven rannalle, Afrikan suuren hautavajoaman komean rinteen varjoon. Mahtava pohjavesimetsä nousee uljaisiin korkeuksiin ja suurten lintujen, kuten flamingojen, lisäksi aluetta asuttavat mm. suuret paviaanilaumat. Kirahvit, norsut, antiloopit sekä satunnainen puuhun kiipeävä leijona ovat myös listalla.

Ngorongoroa pidetään maailman parhaana, yhden päivän safarikohteena. Sen eläintiheys on maailman kärkeä ja täällä listalle nousee tavanomaisimpien nisäkkäiden rinnalle suippohuulisarvikuono, hirviantilooppi sekä vaikeasti bongattava kissapeto, servaali. Kraaterin maisema on epätodellisen kaunis ja se olisi näkemisen arvoinen ilman eläimiäkin.


3: Masai Mara, Nakuru, Naivasha-järvi - Kenia

Kenian puoleinen safarimaailma vastaa lähes täysin eteläistä naapuria. Kenia on valtiona ollut edistyksellisempi ja vauraampi, mutta jäänyt safarikohteena Tansanian varjoon. Yhteydet Nairobiin ovat paremmat ja edullisemmat kuin Arushaan, hintataso on yleisesti edullisempi ja palveluita löytyy laajempi kirjo.

Masai Mara on monelle “Serengetin Kenian puoleinen osa”, mikä kertoo eläinten määrästä. Maisemat vastaavat tiiviimmässä paketissa joen takana aukeavaa kuuluisuutta. Muuttoliikkeen aikaan Marajoella on upeaa seurata laumojen ylitystä Kenian puolelle.

Ajomatkalle Nairobista on hyvä yhdistää lähes urbaani, Nakurun kaupungin kyljessä sijaitsevaa järveä reunustava puisto, jossa on runsaasti sarvikuonoja, linnustoa ja myös puihin kiipeileviä leijonia.

Naivashajärven alue ei ole kansallispuisto lainkaan, siksi sen alueella sijaitsevalla Cresent Islandilla voi tehdä kävelysafarin kirahvien, seeprojen ja gasellien sekaan. Järvellä veneet vievät ihastelemaan kiljumerikotkia ja virtahepoja, jotka nousevat iltaisin laiduntamaan rannalla sijaitsevien hotellien pihoille.


4: Selous, Ruaha, Samburu - Kenian ja Tansanian syrjäiset puistot

Seikkailua ja rauhaa hakeva matkailija valitsee jo ensimmäiseksi safarikohteeksi vähemmän vieraillun puiston. Matkanteko voi kestää ja auto täyttyä pölystä jo ennen porttia, mutta syrjäiset luontokohteet ovat myös palkitsevia. Budjettia kannattaa varata normaalia enemmän, sillä syrjäinen sijainti tarkoittaa myös vähemmän valinnan varaa ja kovempia kustannuksia ylläpitää palveluita.

Tansanian suuret, eteläiset suojelualueet, kuten Ruaha (Tansanian suurin kansallispuisto) ja Selous (yli 40000 km2 kattava riistansuojelualue) ovat mystisiä kohteita. Maailman suurimmat villikoirapopulaatiot, valtavat norsulaumat, harvinaiset antilooppilajit ja upea koskematon maisema, herättävät mielenkiintoa viimeistään palatessa tutummilta safarikohteilta takaisin kotimaahan ja suunnitellessa uutta safarimatkaa. Silti valitettavan harva suuntaa vieläkään näihin maisemiin. 

Kenian pohjoisosista löytyvä Samburu tarjoaa tyypillisten lajien lisäksi myös villikoiria, keihäsantilooppeja, kirahviantilooppeja, somalistrutseja sekä yleisten kirahvien ja seeprojen harvinaisemmat värimuunnelmat. Rohkea jatkaa matkaa Turkana-järvelle ja tutustuu Samburu- ja Turkana-heimojen elämään sekä syrjäisen suolajärven erikoisiin maisemiin ja linnustoon. Alue on ollut epäsuosiossa ajoittaisen epävakauden vuoksi.

Vielä harvinaisemmista kohteista mainittakoon Simpansseista tunnettu Mahale sekä Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluva, sarvikuonoista tunnetun Lewan.


5: Ugandan kierros - Monipuolinen, liikkuvan ihmisen safarikohde

Ugandan vetonaula ovat gorillat sekä simpanssit. Molempien kohtaaminen omassa elinympäristössä vaatii patikointia hankalakulkuisessa maastossa, mikä tekee kokemuksesta entistä antoisamman. Reippailu ei rajoitu tähän vaan Ugandan safarikierroksella on tyypillistä jalkautua kävelysafareille, tehdä yösafareita ja veneretkiä.

Ugandan monipuoliset, vuoristosta ruohosavanniin vaihtelevat maisemat ovat mielenkiintoista katseltavaa ja matka taittuu usein myös paikallisten kylien läpi, joten kosketus maan elämään on läheisempi kuin Tansanian ja Kenian tunnettujen safarikohteiden välillä liikkuessa. Teeplantaasit, banaaniviljelmät, torit ja maatilat sekä kalastajien, suolankerääjien ja pygmi-heimon tapaaminen ovat selkeä lisäarvo myös safarimatkalle.

Kansallispuistot eivät ole villieläinten määrässä mitattuna yhtä vaikuttavia kuin Tansaniassa tai Keniassa, mutta myös kävijöitä on vähemmän, eivätkä ne varmasti jätä ketään tyytymättömäksi. Puussa lekotteleva leijona ja leopardin öinen saalistus ilman muita matkailijoita lähipiirissä jäävät ikimuistoisiksi kokemuksiksi. Pohjoisessa sijaitseva todella syrjäinen Kidepo-laakson kansallispuisto on Ugandan vastaus todellista seikkailua hakevalle.
LUE LISÄÄ MAAILMAN PARHAISTA MATKAKOHTEISTA


Kattava valikoima Safareita ja luontomatkoja

Tutustu laajaan valikoimaamme safari- ja luontomatkoja.  Suomalaisen matkanjohtajan lisäksi räätälöimme safareita kaikkialle Afrikkaan.

Safarit ja luontomatkatNäin suunnittelet onnistuneen safarimatkan

Asiantuntijamme kokosivat kattavan tietopaketin safarimatkaa suunnittelevalle. Lue mitä kaikkea on hyvä huomioida ja miten saat kaiken irti safarimatkastasi.

LUE ARTIKKELI


Siirry lounge sivuille

SEURAA AVENTURAA INSTAGRAMISSA JA PYSYT MATKASSA MUKANA