Opastetut kiertomatkat, suomalainen matkanjohtaja / Ruanda

Ruandan ja Ugandan kiertomatka
Gorillojen mailla

Ruanda | Uganda  
Kigali | Bwindi-kansallispuisto | Queen Elizabeth-kansallispuisto | Lake Bunyonyi

Ruandan ja Ugandan kiertomatkalla pääset kokemaan Afrikan sydämen – tarjolla todellinen "musta Afrikka" positiivisessa mielessä. Viikon kestävällä kiertomatkallamme keskitymme nauttimaan upeista luontokohteista. Tarjolla sademetsiä, savanneita, tulivuoria, jokia ja järviä. Mahdollisuus nähdä ja kohdata gorillat luonnollisessa elinympäristössään.

Matkaasi voit pidentää esimerkiksi Kenian safarilla tai Sansibarin rantapäivillä. Ota yhteys toimistoomme.

Seuraavan matkan matkanjohtajana toimii Pekka Virtanen.

MATKAN KESTO
9 päivää, perillä 6 yötä
MATKAN HINTA
Päivitämme matkan tietoja.
VARAA MATKA
 •  
  Sanna
KYSY MATKASTA - VARAA TAPAAMISAIKA

Matkainfo

Matkaohjelma

Päivät 1–2 | Lennot Kigaliin (Ruanda), jossa 1 yö
Päivä 3 | Bwindi-kansallispuisto (Uganda) 2 yötä
Päivä 4 | Gorilla-retki, Bwindi-kansallispuisto (Uganda)
Päivät 5–6 | Queen Elizabeth-kansallispuisto (Uganda) 2 yötä
Päivä 7 | Lake Bunyonyi (Uganda) 1 yö
Päivät 8–9 | Kigali – Helsinki

Matkan erityispiirteet

• Hinta sisältää gorillaretken lupamaksun Ugandassa
• Upeita maisemia ja ystävällisiä ihmisiä
• Heimokulttuurit ja vuorigorillat
• Tiivisrytminen matka
• Liikutaan malaria-alueella
• Teiden kunto vaihtelee, siirtymät pitkiä
• Ugandan upeassa Bwindin sademetsässä tehtävä gorillaretki saattaa kestää useita tunteja.
• Varausmaksu poikkeuksellisesti 900 € / hlö + käsittelykulu gorillalupien vahvistamista varten. 
• Loppumaksu erääntyy 65 vrk ennen matkaa.
• Peruutusehdot B (kts. Aventuran lisä- ja erityismatkaehdot).

Lennot
Helsinki – Doha 16.35–23.30
Doha – Kigali 01.50–09.15
Kigali – Doha 19.00–05.00
Doha – Helsinki 08.50–15.05
Kaukolennot Qatar Airways
* Huom. Muutokset lentoaikatauluihin ja -reititykseen mahdollisia. Kysythän myös Suomen sisäisiä liittymälentoja toimistoltamme.
Hintaan sisältyy
- Reittilennot economy-luokassa lentoihin sisältyvine veroineen
- Ohjelman mukaiset majoitukset ja ateriat
- Kaikki kuljetukset ja matkaohjelmassa mainitut retket
- Gorillaretken lupamaksu Ugandassa 700usd/hlö
- Suomenkielisen matkanjohtajan ja paikallisten oppaiden palvelut kohdemaassa
- Suomenkielinen hätäpäivystyspalvelu (24/7) matkan aikana
- Puuntaimen istutus (yhteistyössä istutapuita.fi kanssa).
Hintaan ei sisälly
- Käsittelykulu 35 €/hlö
- Matkavakuutus
- Viisumit
- Koronavirustestit ja -todistukset
- Mahdollisesti vaadittavat rokotukset ja/tai lääkkeet (esim. keltakuumerokotus)
- Mahdolliset maastapoistumismaksut
- Henkilökohtaiset kulut kuten tipit
- Muu mainitsematon.
* Jos kysymyksiä herää kohdekohtaisista matkadokumenttivaatimuksista (viisumit, rokotustodistukset yms.), toimistotiimimme vastaa mieluusti.

Päiväohjelma

Päivä 1 | Helsinki – Kigali
Lennot yön yli Helsingistä Dohan kautta Kigaliin.

Päivä 2 | Helsinki – Kigali
Hotel Chez Lando 3* | L
Saapuminen Ruandaan ja kuljetus hotellille. Lounas Hotelli Ruanda elokuvasta tutuksi tulleessa des Mille Collinesissa. Iltapäivällä lähdemme kaupunkikierrokselle tutustumaan maan pääkaupunki Kigalin keskustaan ja vierailemme muun muassa kansanmurhaa käsittelevässä museossa.

Päivä 3 | Bwindi-kansallispuisto
Chameleon Hill Lodge 3* | A, I

Lounaan jälkeen ajamme n. 4 tuntia Bwindin sademetsäalueelle Ugandaan. Majapaikkamme on jo itsessään nähtävyys, josta myös maisemat ovat upeat.

Päivä 4 | Bwindi-kansallispuisto
Chameleon Hill Lodge 3* | A, L, I

Aamupalan syötyämme lähdemme puiston päämajaan kuuntelemaan pohjustusta päivän tulevaa gorillanjäljitysretkeä varten. Bwindin kansallispuistoalue on ollut Unescon maailmanperintökohde vuodesta 1994. Se onkin yksi merkittävimmistä ja upeimmista sademetsistä koko Afrikassa. Matkan odotetuin osuus on käsillä. Gorillojen jäljitys voi kestää useitakin tunteja, mutta gorillojen luona voimme olla suojelusyistä enimmillään tunnin. Jos olemme onnekkaita saatamme kohdata lauman johtajan, hopeaselän. Retken jälkeen palaamme rentoutumaan lodgelle.

Päivä 5 | Queen Elizabethin kansallispuisto
Ihamba Lodge 3* | A, L, I
Päivän ohjelmassa on siirtyminen Queen Elizabethin kansallispuistoon. Ajomatkalla teemme jo safari-ajoa ja Ishashan alueella on mahdollisuus nähdä puihin kiipeäviä leijonia. Majoitumme sympaattiseen lodgeen seuraavaksi kahdeksi yöksi.

Päivä 6 | Queen Elizabethin kansallispuisto
Ihamba Lodge 3* | A, L, I
Aamu on täällä parasta aikaa nähdä eläimiä aktiivisina ja teemmekin mielenkiintoisen puistoajon Kazingan kanavaa mukaillen. Iltapäivällä on edessä yksi matkan kohokohdista kun teemme veneretken upeassa ja eläinrikkaassa kanavassa. Retkellä pääsemme ihastelemaan upeita norsuja, virtahepoja ja Niilin krokotiileja. Illalliseksi takaisin jo tuttuun majapaikkaamme.

Päivä 7 | Lake Bunyonyi
Birdnest 3* | A, L, I
Päivä alkaa mielenkiintoisella retkellä Kalinzuun, missä pääsemme näkemään simpansseja niiden luonnollisessa elinympäristössään. Iltapäivällä lounaan jälkeen matka jatkuu Lake Bunyonyille joka on Ugandan syvin järvi. Majapaikastamme aukeaa näkymä järvelle.  

Päivät 8-9 | Kigali – Helsinki | A, L, I
Aamu alkaa veneretkellä auringon noustessa. Aamiaisen jälkeen ajomatka takaisin Ruandaan ja Kigaliin. Lennämme yön yli Dohan kautta takaisin Helsinkiin.

Ateriat:
A = aamiainen x 6
L = lounas x 6
I = illallinen x 6

 

Kohde-esittelyt

 

RuandaPinta-ala
26 340 km²

Asukasluku
12 712 431 (arvio 7/2020)

Pääkaupunki
Kigali

Väestö
Ruandan väestö jakautuu kolmeen etniseen ryhmään: hutut (84 %), tutsit (15 %) ja twa't (1 %)

Kieli
Viralliset kielet ovat ruanda (kinyarwanda), ranska ja englanti. Swahili on käytössä taloudellisissa keskuksissa.

Uskonto
Ruandalaisista on uskonnoltaan katolisia 49,5 %, protestantteja ja muita kristittyjä 43,9 % ja muslimeja 1,8 %.

Valuutta
Ruandan frangi (RWF)

Päätuotteet
Maataloustuotteet kuten esimerkiksi kahvi, tee, hedelmät ja pavut.

Hallitusmuoto
Tasavalta

Ruanda on keskiafrikkalainen sisämaavaltio. Sen rajanaapureita ovat lännessä Kongon demokraattinen tasavalta, pohjoisessa Uganda, etelässä Burundi ja idässä Tansania. Ruanda on Afrikan tiheimmin asuttu valtio, sen pinta-ala on noin 26 000 neliökilometriä ja asukkaita on noin 12 miljoonaa. Ruandan alue julistettiin Berliinin sopimuksessa 1885 Saksan siirtomaa-alueeksi ja siirtomaahallinto nojasi maata ennestään hallinneisiin tutseihin. Esimmäiset eurooppalaiset saapuivat Ruandaan kuitenkin vasta 1894. Alueelle perustettu Saksan siirtomaahallinto nojasi paljolti maata ennestäänkin hallinneisiin tutseihin. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen Ruanda luovutettiin Kansainliiton mandaattina Belgialle, jonka hallinnassa maa oli vuoteen 1962. Ruanda itsenäistyi 1. heinäkuuta 1962 ja sen johtoon nousivat nyt hutupoliitikot.

Ruanda sijaitsee lähes Afrikan keskuksessa, vain muutaman asteen päiväntasaajasta etelään. Sen rajana Kongon demokraattiseen tasavaltaan toimii Kivu-järvi ja Ruzizin jokilaakso. Ruanda on pääasiassa ruohotasankoa ja maasto on kumpuilevaa. Lukuisten mäkien ja kumpujen vuoksi maa tunnetaan myös nimellä tuhansien mäkien maa. Pohjoisessa on korkeampaa vuoristoa ja maan luoteisosassa tulivuoria. Kongo-joen ja Niilin vesistöjen raja kulkee pohjoisesta etelään läntisen Ruandan poikki noin 2 700 metrin korkeudessa. Alkuperäisväestö koostuu kolmesta etnisestä ryhmästä: Suurin ryhmä, hutut, ovat maanviljelyä harjoittavia bantuja. Tutsit, jotka olivat vuoteen 1959 asti noudatetun feodaalisen karjanpitoon perustuvan järjestelmän johtava kasti, ovat lähinnä karjankasvattajia. Twa'iden uskotaan olevan alueen vanhin, ennen bantujen kansanvaellusta alueella asunut ryhmä.

Uhanalaisia vuorigorilloja elää vain kolmen valtion alueella: Ruandassa, Kongon demokraattisen tasavallan itäosissa ja Ugandassa. Matkailijalle pieni Ruanda tarjoaa Volcanoes-kansallispuiston vuorigorillojen ohella upeaa luontoa tulivuorineen ja lukuisine vehreine kukkuloineen. Ruandasta on kehittynyt tällä vuosituhannella ainutlaatuinen ja uniikki Afrikan valtio: koulutus on naapurimaita korkeammalla tasolla, samoin turvallisuustilanne. Ruanda sopii kohteena erityisesti matkailijalle joka ei kaipaa massaturismia ja joka hakee kohdetta missä on panostettu ekologisuuteen ja kestävään matkailuun.


Kigali

Maan länsiosassa sijaitseva Kigali on paitsi Ruandan pääkaupunki myös maan tärkein taloudellinen keskus. Kaupunki perustettiin vuonna 1907, ja siitä tuli pääkaupunki maan itsenäistymisen jälkeen vuonna 1962. Kigali koostuu kolmesta alueesta, Gasabosta, Kicukirosta ja Nyarugengesta, joissa asuu yhteensä yli miljoona ihmistä.

HOTELLIT

Hotel Chez Lando (3)

Hotel Chez Lando sijaitsee aivan lentokentän läheisyydessä kuhisevan Remera-lähiön sydämessä, josta pääsee helposti Kigalin keskustaan. Hotellin henkilökunta ja miljöö toivottavat asiakkaat tervetulleiksi ja luovat kodikkaan tunnelman. Hotellista löytyy 2 ravintolaa. Toisessa tarjoillaan ruandalaisia erikoisuuksia ulkoilmapatiolla. Ja rennommassa Chez Lando barbecue grill nimensä mukaisesti grilliruokaa. Hotellin jokaisessa huoneessa on oma terassi, josta on näkymä kauniiseen puutarhaan. 


Uganda
Pinta-ala
236 040 km²

Asukasluku
43 252 966 (arvio 7/2020)

Pääkaupunki
Kampala

Väestö
Ugandan väestö jakautuu pääasiassa bantu-kansoihin, niloottiseen kielikuntaan kuuluviin kansoihin ja nilo-hamiittisiin kansoihin.

Kieli
Viralliset kielet ovat englanti ja swahili.

Uskonto
Ugandalaisista on uskonnoltaan katolisia 42 %, protestantteja 42 %, muslimeja 12 % ja muita esimerkiksi hinduja ja perinteisiä paikallisia uskontoja harjoittavia oli 3 %.

Valuutta
Ugandan šillinki

Päätuotteet
Kupari, kahvi, tee, kala

Hallitusmuoto
Tasavalta

Uganda on sisämaavaltio itäisessä Keski-Afrikassa. Sen rajanaapureita ovat Kenia, Tansania, Ruanda, Kongon demokraattinen tasavalta sekä Sudan. Eurooppalaisten ja arabien saapuessa Ugandaan 1800-luvulla alueella oli joukko kuningaskuntia, joiden historian uskotaan ulottuvaan 1500-luvulle. Arabialaiset kauppiaat saapuivat maan itärannikolle 1830-luvulla. Heitä seurasivat 1860-luvulla brittiläiset valloittajat, jotka etsivät Niiliä. Maa itsenäistyi Iso-Britanniasta vuonna 1962. Uganda on sisämaavaltio ja se sijaitsee ylätasangolla, minkä vuoksi maan ilmasto on hieman viileämpi kuin monilla muilla päiväntasaajan läheisyydessä olevilla valtioilla. Ugandan perinteinen kulttuuri noudattelee heimorajoja. Länsi-Ugandan sademetsissä elää pygmikansoja, joilla on oma kulttuurinsa. Pohjoisessa ja idässä on niloottiseen kielikuntaan kuuluvia heimoja, muualla bantuheimoja. Jokaisella ryhmällä on omia eeppisiä kansanlaulujaan, joiden tarinat välittyvät sukupolvelta toiselle. Ugandalaiset ovat ulospäin suuntautuneita ja ystävällisiä, mikä tekee maassa matkustamisesta helppoa.

Uganda on upea luontokohde. Vuorigorilloja elää vain kolmen valtion alueella: Kongon demokraattisen tasavallan itäosissa, Ruandassa ja Ugandassa. Bwindin vuoristosademetsän vuorigorillojen ohella matkailijoita Ugandassa kiehtovat simpanssit ja tulivuorten luonto.


Bwindi-kansallispuisto

Tämä kansallispuisto on tunnettu vuorigorilloistaan ja linnuistaan. Arviolta lähes puolet maailman vuorigorilloista asuvat tällä alueella. Näiden lisäksi alueella tavataan myös muun muassa elefantteja, simpansseja ja erilaisia pieniä antilooppilajeja.

HOTELLIT

Chameleon Hill Lodge (3)

Chameleon Hill Lodge sijaitsee lounaisessa Ugandassa kauniilla Kisoron alueella. Chameleon Hill Lodge sateenkaarenvärisine taloineen on upealla paikalla harjanteen päällä, josta avautuvat henkeäsalpaavat näkymät Mutanda-joelle sekä tulivuorille Virunga vuoristoon. Hotellin alueella voit rentoutua luonnon helmassa sekä osallistua useisiin aktiviteetteihin muun muassa Bwindin kansallispuistossa, joka on noin 40 minuutin ajomatkan päässä. Jokainen huone on sisustettu omalla persoonallisella tyylillään. Huoneen omalta terassilta ja jopa suihkuista, voit ihailla kaunista luontoa. Chameleon Hill Lodgesta löytyy myös muun muassa ravintola ja baari. Iltaisin esitetään paikallista ohjelmaa ja voit myös nauttia grilliruokaa tähtitaivaan alla nuotiolla.


Lake Bunyonyi

HOTELLIT

Birdnest (3)

Birdnest Resort sijaitsee Lounais-Ugandassa Bunyonyi- järven rannalla. Järvi on tunnettu monenlaisista linnuista ja sitä ympäröi vihreät kukkulat viljelyalueineen. Hotellilta avautuvat kauniit näkymät järvelle.
Hotellin yhteydessä asukkaiden käytössä on uima- allas, aulabaari ja paikallisiin sekä kansainvälisiin ruokiin erikoistunut ravintola. Hotellin yhteisissä tiloissa on ilmainen langaton Wifi- yhteys. 

Huomioitavaa

Ruanda - huomioitavaa

Viisumit 
Suomen kansalaiset tarvitsevat Ruandaan viisumin. Ruandan single entry -viisumin saa maahan saavuttaessa ja hinta on 50 usd/hlö.
Ruandan, Ugandan ja Kenian alueella on käytössä East Africa Tourist Visa, joka on voimassa 90 päivää (multiple entries kussakin kohteessa). Viisumia varten toimitetaan matkaan lähtijöille kutsukirje paikalliselta yhteistyökumppaniltamme. Kirje tulee esittää maahan saavuttaessa yhdessä voimassaolevan matkustusasiakirjan kanssa. Passin tulee olla voimassa vähintään 6 kk matkan päättymisen jälkeen. Viisumi maksaa 100 usd ja maksetaan käteisellä maahan saavuttaessa. Huom! Muutokset viisumikäytännöissä ja -hinnoissa ovat mahdollisia ilman etukäteisvaroitusta.

Vakuutus  
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassaoleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot. 

Huomioithan matkasi mahdollisen erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monissa kohteissa vakuutuksen tulee olla voimassa myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa ja tällöin kattaa myös vuoristotauti.

Monilla vaellus- tai sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus, joka kattaa esim. sukeltamisen tai jäätiköllä liikkumisen. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.

Rokotukset ja terveys

Tarkista, että kansallisen rokotusohjelman mukaiset perusrokotuksesi ovat voimassa. Lisäksi A- ja B-hepatiittirokotusta suositellaan. 

Kun Ruandaan saavutaan keltakuumeen esiintymisalueelta (esim. Kenia ja Uganda), tulee todistuksena keltakuumerokotuksesta pystyä esittämään kansainvälinen rokotuskortti keltakuumerokotusmerkinnällä. Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan yksi annos keltakuumerokotetta antaa elinikäisen suojan keltakuumetta vastaan. Mahdollisten epäselvyyksien välttämiseksi maahan saavuttaessa suosittelemme kuitenkin, että yli 10 vuotta vanhalle keltakuumerokotustodistukselle haetaan englanninkielinen lääkärilausunto, jossa todetaan rokotuksen antavan elinikäisen suojan. 

Mikäli Ruandaan matkustetaan kohteesta, joka ei kuulu keltakuumeen esiintymisalueeseen, ei rokotustodistusta tarvita. Käytännössä rajavirkailijoiden käytännöissä saattaa kuitenkin olla poikkeavuuksia ja esimerkiksi lentoreitityksissä saattaa aiheutua yllättäviä muutoksia, jotka mahdollisesti vaikuttavat myös rokotusvaatimuksiin. Tällaisten tilanteiden takia suosittelemme, että matkalla on mukana voimassa oleva rokotustodistus. Aventura ei ota vastuuta siitä, jos maahan pääsy estyy puuttuvan rokotustodistuksen vuoksi. Ruandassa esiintyy keltakuumetta, joskin maa luokitellaan matalan keltakuumeriskin alueeksi. 

Ruandassa esiintyy malariaa koko maan alueella, joten malarianestolääkitystä suositellaan. 

Tarkista aina rokotusvaatimukset ja omaa henkilökohtaista terveydentilaasi koskevat rokotus-/lääkityssuositukset terveyskeskuksestasi tai esim. RokotePalvelusta.

Valuutta 
Ruandan rahayksikkö on Ruanda frangi (RWF). Osassa paikkoja myös Yhdysvaltain dollari (USD) soveltuu maksuvälineeksi.

Tipit
Tippi annetaan hyvästä palvelusta. Ravintolahenkilökunnalle voi tippiä sisällyttää noin 10 % loppulaskusta ellei palvelumaksu sisälly laskun hintaan. Hotelleissa on monesti esillä tip box, johon voi hotellin henkilökunnalle jättää tippiä jaettavaksi. Ansiokkaasta palvelusta voi tipin muodossa henkilökuntaa kiittää myös suoraan, henkilökohtaisesti annettavalla tipillä. Oppaalle suositellaan annettavaksi matkan lopussa noin 10 – 15 USD/päivä/henkilö, kun matkalla on 1 – 3 henkeä. Gorillapatikan oppaalle suositellaan tippiä annettavaksi noin 10 – 15 USD/henkilö/patikka.

Aikaero
Talvella Ruandassa on sama aika kuin Suomessa. Aikaero kesällä on -1 tunti.

Sähkövirta 
Sähkövirta on Ugandassa 230 V. Pistorasioihin soveltuvat suomalaismalliset pistokkeet.

Matkapuhelimet 
Tarkistathan matkapuhelimesi kuuluvuuden ja hinnat operaattoriltasi. Ruandan suuntanumero on +250.

Ilmasto 
Päiväntasaajan alueella sijaitsevassa Ruandassa on lämmin ja trooppinen ilmasto ympäri vuoden. Voimakkaampi sadekausi ulottuu tavallisesti suunnilleen maaliskuusta toukokuulle. Gorilloiden jäljitysretket eivät tällöinkään ole mahdottomia, mutta patikat kuivempana ajankohtana ovat suositeltavampia. Sadekauden aikana hedelmät kypsyvät, ja tämä auttaa luomaan hyvät edellytykset eteläisen Ruandan Nyungwessa tehtäville simpanssien jäljitysretkille, sillä simpanssit laskeutuvat alemmas puihin syömään, jolloin niiden näkeminen paikoillaan ja suuremmissa ryhmissä on todennäköisempää. Kuivimmat sääolosuhteet Ruandassa ajoittuvat suunnilleen toukokuun puolivälistä lokakuun puoliväliin ja joulukuusta helmikuulle. Lyhyet sateet ajoittuvat loppuvuoteen, suunnilleen loka-marraskuun tietämille. Märkä maa saattaa muuttaa viidakossa patikointia haastavammaksi, mutta sademetsäalueita koskien on tärkeää huomioida, että sateita esiintyy ympäri vuoden. Lyhyiden sateiden aika on tavallisesti antoisaa lintubongausaikaa, ja vehreä ympäristö luo kauniin ympäristön valokuvaukselle.

Matkustussesongit 
Kuivan kauden ajankohta Suomen kesäkuukausina, Keski- ja Etelä-Euroopan lomakausi sekä joulun ja uudenvuoden ajankohta ovat korkeinta matkustussesonkia. Siirtymäkaudet sateisempien ajankohtien ja kuivempien kausien välillä ovat tavallisesti matkailullisesti hiljaisempia, ja tällöin osassa kohteita hinnat voivat olla korkeasesonkia edullisempia. 

Maastapoistumismaksu 
Ruandasta poistuttaessa ei tarvitse maksaa maastapoistumismaksua.

Ruoka ja juoma
Ruandalainen ruuan perusaineksia ovat mm. banaanit, bataatit, pavut ja maniokki. Afrikan suurilla järvillä syödään paljon ubugaria, puuroa joka tehdään maniokista tai maissijauhosta. Ruandan ruoka on melko yksinkertaista, mutta tuhtia ja maukasta. Ruokavalio on hiilihydraattipitoista, sisältäen mm. riisiä, kasviksia, paistettua vihreää banaania sekä papuja. Näitä täydennetään maapähkinä- ja chilikastikkeella, mahdollisesti myös vuohen- ja kalan lihalla. Umutsima on maniokkia sekä maissia, isombea sisältää munakoisoa, pinaattia sekä maniokinlehtiä, kun taas mizuzu on paistettua jauhobanaania. Yleisemmin käytettyjä kalalajeja järvialuilla on tilapia sekä sambaza. Veden ja juomien tulee olla teollisesti pullotettua. Myös hedelmät ja vihannekset on hyvä huuhdella pullotetulla vedellä. Kuumennettua tai tableteilla puhdistettua vettä voi juoda. Uudelleen lämmitettyjä ruokia tulee välttää.

Turvallisuus  
Yleistä varovaisuutta kannattaa noudattaa koko matkan ajan, tietyillä alueilla liikkuminen saattaa olla turvatonta. Kysythän ajankohtaiset tiedot matkanjohtajalta ja paikalliselta oppaalta. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat Ulkoministeriön  matkustustiedotteesta.

Matkalle mukaan (safarit) 
Kiikarit (suosittelemme jokaiselle omia kiikareita, huom. myös pariskunnille molemmille omansa), kameratarvikkeet ja muistikortteja, varaparistoja/akkuja. Päiväaikaan pärjää mukavasti shortseissa, T-paidassa ja sandaaleissa tai lenkkareissa. Iltaisin hotelleissa ja lodgeissa on rento safarihenkinen pukeutumistyyli eli suosittelemme puuvillaisia pitkälahkeisia housuja ja pitkähihaisia paitoja (myös mahdollisten hyttysten varalta). Aamuisin ja iltaisin puistoajoilla saattaa olla hyvinkin viileää, joten kevyt lämmin neule ja tuulenpitävä pusakka mukaan. Lisäksi mukaan pieni päiväreppu tai kassi, jossa voi säilyttää henkilökohtaiset tavarat päivämatkojen aikana. Matkalaukut ovat maastoautojen tavaratilassa. Tavaratilat safariautoissa ovat hyvin rajalliset, joten matkatavarat tulee pakata pehmeisiin kasseihin. Päähine, aurinkovoiteita (korkea suojakerroin), kosteuspyyhkeitä, käsien desinfiointigeeliä, pieni linkkuveitsi (huomioi pakkaamisessa turvallisuusohjeet lentomatkoilla). Jalkineet, jotka ovat sisään ajetut. Jos otat mukaan sandaalit, suosittelemme hyvin istuvia remmillisiä sandaaleita safarille. Hyttysmyrkkyä kannattaa ottaa Suomesta mukaan, toki sitä saa myös paikan päältä tarvittaessa.

Matkalle mukaan (gorillapatikka) 
- Korkeavartiset, vedenpitävät trekki-/vaelluskengät (Patikat saattavat olla pitkiäkin ja maaperä märkää. Mukavat, omiin jalkoihin sisäänajetut ja olosuhteisiin soveltuvat kengät ovat ensiarvoisen tärkeät.) 
- Pitkälahkeiset housut ja pitkähihainen t-paita (Suojaavat kasvillisuudelta ja hyönteisiltä sekä auringolta. Kevyt, hengittävä ja nopeasti kuivuva materiaali auttaa oloa pysymään mukavana pitkistä lahkeista sekä hihoista ja lämpimistä olosuhteista huolimatta.) 
- Sadevarusteet (esim. sadeviitta) 
- Päähine
- Hanskat (kevyet hanskat, jotka suojaavat kasvillisuudelta)

- Kuvausvälineet (kamera, muistikortti, vara-akku, videokamera yms.) sekä vedenpitävä suojapussi arvokasta elektroniikkaa varten.  

Valmistaudu huolellisesti ja pakkaa kevyesti
Jokainen kilo vähemmän matkatavaraa pienentää kuljetusvälineen polttoaineen kulutusta. Useamman matkustajan kohdalla tällä voi olla merkittävä vaikutus. Henkilökohtaista hygieniaa varten kannattaa pakata mukaan matkakokoja tai näytepakkauksia, jotka paitsi säästävät tilaa myös painoa. Näiden kohdalla on kuitenkin hyvä huomioida mahdollinen aiheutuva jätteen määrä. Kohteesta riippuen on tärkeää ottaa huomioon myös paikallinen vesitilanne – tarvittaessa kannattaa suosia esimerkiksi hiustuotteita, jotka eivät vaadi huuhtelua.

Matkadokumentit ja -lukeminen elektronisessa muodossa säästävät tilaa ja painoa. Elektronisten laitteiden latausta varten on saatavilla esimerkiksi aurinkokennolla toimivia varavirtalähteitä. Esimerkiksi jalkineet vievät usein runsaasti tilaa matkalaukussa ja kerryttävät helposti laukun painoa. Mieti, mitä varusteita todella tarvitset matkaa varten ja jätä ylimääräiset tavarat kotiin. 

Hiilijalanjäljen kompensointi
Monilla lentoyhtiöillä on tarjolla tapoja joilla voit kompensoida lennoistasi aiheutuvan hiilijalanjäljen. Myös osa yhteistyökumppaneistamme tarjoaa mahdollisuutta kompensoida hiilijalanjälkeä ja tehdä hyvää kohteessa. Lisätietoja saat toimistoltamme.

Ympäristöystävällinen matkailu
Yritämme toimia ekologisten periaatteiden mukaan ja kunnioittaa paikallisia ihmisiä, tapoja sekä eläimistöä kaikilla matkoillamme säästääksemme nämä elämykset myös muillekin.

Aventuran vinkit kestävään ja reilumpaan matkailuun.

Huomioitavaa
Ruandan hallitus on kieltänyt polyetyleenistä valmistetut muovituotteet maassa, ja kiellon rikkomisesta saattaa seurata rangaistus. Esimerkiksi muovista valmistettujen pussien tuomista maahan tulee siis välttää. Lennoilla käsimatkatavaroihin pakattavat nesteet tulee kuitenkin sijoittaa läpinäkyvään pussiin. Käsimatkatavaroihin sijoitetut nesteet voi pakata esimerkiksi silikonista valmistettuun läpinäkyvään pussiin, sillä tällaiset eivät ole tämänhetkisen kiellon piirissä. Muiden tavaroiden pakkaukseen voi käyttää esimerkiksi kuivapusseja. Huom! Kieltoa koskevat käytännöt ja määräykset voivat muuttua ilman etukäteisvaroitusta paikallisista viranomaisista johtuen.

Uganda - huomioitavaa

Viisumit
Suomen kansalaiset tarvitsevat Ugandaan viisumin. Ruandan, Ugandan ja Kenian alueella on käytössä East Africa Tourist Visa, joka on voimassa 90 päivää (multiple entries kussakin kohteessa). Viisumia varten toimitetaan matkaan lähtijöille kutsukirje paikalliselta yhteistyökumppaniltamme. Kirje tulee esittää maahan saavuttaessa yhdessä voimassaolevan matkustusasiakirjan kanssa. Passin tulee olla voimassa vähintään 6 kk matkan päättymisen jälkeen. Viisumi maksaa 100USD ja maksetaan käteisellä maahan saavuttaessa. Huom! Muutokset viisumikäytännöissä ja -hinnoissa ovat mahdollisia ilman etukäteisvaroitusta. 

Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassa oleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot.

Huomioithan matkasi mahdollisen erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monissa kohteissa vakuutuksen tulee olla voimassa myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa ja tällöin kattaa myös vuoristotauti. 

Monilla vaellus- tai sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus, joka kattaa esim. sukeltamisen tai jäätiköllä liikkumisen. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi. 

Rokotukset ja terveys
Tarkista, että kansallisen rokotusohjelman mukaiset perusrokotuksesi ovat voimassa. Keltakuumerokotus on Ugandaan matkustettaessa pakollinen ja siitä on oltava englanninkielinen todistus mukana. Lisäksi suositellaan A- ja B-hepatiittirokotusta. Ugandassa esiintyy malariaa koko maan alueella, joten malarianestolääkitystä suositellaan. Tarkista aina rokotusvaatimukset terveyskeskuksesta tai Matkailuklinikan rokotusneuvonnasta www.rokote.fi. 

Valuutta
Ugandan rahayksikkö on Ugandan shillinki (UGX). Osassa paikkoja myös Yhdysvaltain dollari (USD) soveltuu maksuvälineeksi. 

Tipit 
Tippi annetaan hyvästä palvelusta. Ravintolahenkilökunnalle voi tippiä sisällyttää noin 10 % loppulaskusta ellei palvelumaksu sisälly laskun hintaan. Hotelleissa on monesti esillä tip box, johon voi hotellin henkilökunnalle jättää tippiä jaettavaksi. Ansiokkaasta palvelusta voi tipin muodossa henkilökuntaa kiittää myös suoraan, henkilökohtaisesti annettavalla tipillä. Oppaalle suositellaan annettavaksi matkan lopussa noin 10 – 15 USD/päivä/henkilö, kun matkalla on 1 – 3 henkeä. Gorillapatikan oppaalle suositellaan tippiä annettavaksi noin 10 – 15 USD/henkilö/patikka. 

Aikaero
Ugandan aikaero Suomeen on talvella +1 tunti. Kesällä aika on sama kuin Suomessa.

Sähkövirta
Sähkövirta on Ugandassa 240 V. Pistorasia on samanlainen kuin Englannissa, joten suomalaisiin pistorasioihin käytettäviin laitteisiin tarvitaan adapteri. 

Matkapuhelimet
Tarkistathan matkapuhelimesi kuuluvuuden ja hinnat operaattoriltasi. Ugandan aikaero on +256.

Ruoka ja juoma
Vesijohtoveden juomista ei suositella. Kaiken veden ja juoman tulee olla teollisesti pullotettua. Myös salaatti ja vihannekset tulee huuhdella pullotetulla vedellä. Kuumennettua tai tableteilla puhdistettua vettä voi juoda. 
Ugandan ruokakulttuuri on saanut vaikutteita englantilaisesta, arabialaisesta ja intialaisesta keittiöstä. Perinteisiin, paikallisiin perusruokiin kuuluvat kasvikset, perunat, banaanit, maniokki ja trooppiset hedelmät. Ugandan perusruokaa on posho, joka tehdään jauhetusta maissista ja muistuttaa paksua puuroa. Posho tarjoillaan kastikkeen, lihan ja kasvisten kanssa. 

Ilmasto 
Päiväntasaajan alueella sijaitsevassa Ugandassa on lämmin ja trooppinen ilmasto ympäri vuoden. Korkeammilla alueilla yölämpötilat laskevat alhaisimmillaan noin 10 asteen tuntumaan. Eteläisen Ugandan sadekausi ulottuu tavallisesti suunnilleen maaliskuusta toukokuulle. Jäljitysretket etelän puistoissa eivät tällöinkään ole mahdottomia, mutta gorillaretket kuivempana ajankohtana ovat suositeltavampia. Ugandassa kuivimmat sääolosuhteet ajoittuvat suunnilleen toukokuun puolivälistä lokakuun puoliväliin ja joulukuusta helmikuulle. Lyhyet sateet ajoittuvat loppuvuoteen, suunnilleen loka-marraskuun tietämille. Märkä maa saattaa muuttaa viidakossa patikointia haastavammaksi, mutta sademetsäalueita koskien on tärkeää huomioida, että sateita esiintyy ympäri vuoden. Lyhyiden sateiden aika on tavallisesti antoisaa lintubongausaikaa, ja vehreä ympäristö luo kauniin ympäristön valokuvaukselle. 

Matkustussesongit
Kuivan kauden ajankohta Suomen kesäkuukausina, Keski- ja Etelä-Euroopan lomakausi sekä joulun ja uudenvuoden ajankohta ovat korkeinta matkustussesonkia. Ilmaston välikaudet helmikuun aikana ja syyskuussa ovat matkailullisesti hieman hiljaisempia, ja palvelut tavallisesti hinnoiltaan korkeasesonkia edullisempia.

Turvallisuus

Pysyttelemme matkamme aikana turvallisilla alueilla, mutta muun muassa taskuvarkaudet ovat mahdollisia ja yöaikaan liikkuminen tietyillä alueilla kaupungeissa voi olla turvatonta. Yleistä varovaisuutta kannattaa noudattaa koko matkan ajan. Kysythän ajankohtaiset tiedot matkanjohtajalta ja paikalliselta oppaalta. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat ulkoministeriön matkustustiedotteesta.

Matkalle mukaan (safarit)
Kiikarit (suosittelemme jokaiselle omia kiikareita, huom. myös pariskunnille molemmille omansa), kameratarvikkeet ja muistikortteja, varaparistoja/akkuja. Päiväaikaan pärjää mukavasti shortseissa, T-paidassa ja sandaaleissa tai lenkkareissa. Iltaisin hotelleissa ja lodgeissa on rento safarihenkinen pukeutumistyyli eli suosittelemme puuvillaisia pitkälahkeisia housuja ja pitkähihaisia paitoja (myös mahdollisten hyttysten varalta). Aamuisin ja iltaisin puistoajoilla saattaa olla hyvinkin viileää, joten kevyt lämmin neule ja tuulenpitävä pusakka mukaan. Lisäksi mukaan pieni päiväreppu tai kassi, jossa voi säilyttää henkilökohtaiset tavarat päivämatkojen aikana. Matkalaukut ovat maastoautojen tavaratilassa. Tavaratilat safariautoissa ovat hyvin rajalliset, joten matkatavarat tulee pakata pehmeisiin kasseihin. Päähine, aurinkovoiteita (korkea suojakerroin), kosteuspyyhkeitä, käsien desinfiointigeeliä, pieni linkkuveitsi (huomioi pakkaamisessa turvallisuusohjeet lentomatkoilla). Jalkineet, jotka ovat sisään ajetut. Jos otat mukaan sandaalit, suosittelemme hyvin istuvia remmillisiä sandaaleita safarille. Hyttysmyrkkyä kannattaa ottaa Suomesta mukaan, toki sitä saa myös paikan päältä tarvittaessa. 

Matkalle mukaan (gorillapatikka)
- Korkeavartiset, vedenpitävät trekki-/vaelluskengät (Patikat saattavat olla pitkiäkin ja maaperä märkää. Mukavat, omiin jalkoihin sisäänajetut ja olosuhteisiin soveltuvat kengät ovat ensiarvoisen tärkeät.)
- Pitkälahkeiset housut ja pitkähihainen t-paita (Suojaavat kasvillisuudelta ja hyönteisiltä sekä auringolta. Kevyt, hengittävä ja nopeasti kuivuva materiaali auttaa oloa pysymään mukavana pitkistä lahkeista sekä hihoista ja lämpimistä olosuhteista huolimatta.)
- Sadevarusteet (esim. sadeviitta)
- Päähine
- Hanskat (kevyet hanskat, jotka suojaavat kasvillisuudelta) 
- Kuvausvälineet (kamera, muistikortti, vara-akku, videokamera yms.) sekä vedenpitävä suojapussi arvokasta elektroniikkaa varten.

Valmistaudu huolellisesti ja pakkaa kevyesti
Jokainen kilo vähemmän matkatavaraa pienentää kuljetusvälineen polttoaineen kulutusta. Useamman matkustajan kohdalla tällä voi olla merkittävä vaikutus. Henkilökohtaista hygieniaa varten kannattaa pakata mukaan matkakokoja tai näytepakkauksia, jotka paitsi säästävät tilaa myös painoa. Näiden kohdalla on kuitenkin hyvä huomioida mahdollinen aiheutuva jätteen määrä. Kohteesta riippuen on tärkeää ottaa huomioon myös paikallinen vesitilanne – tarvittaessa kannattaa suosia esimerkiksi hiustuotteita, jotka eivät vaadi huuhtelua.

Matkadokumentit ja -lukeminen elektronisessa muodossa säästävät tilaa ja painoa. Elektronisten laitteiden latausta varten on saatavilla esimerkiksi aurinkokennolla toimivia varavirtalähteitä. Esimerkiksi jalkineet vievät usein runsaasti tilaa matkalaukussa ja kerryttävät helposti laukun painoa. Mieti, mitä varusteita todella tarvitset matkaa varten ja jätä ylimääräiset tavarat kotiin. 

Hiilijalanjäljen kompensointi
Monilla lentoyhtiöillä on tarjolla tapoja joilla voit kompensoida lennoistasi aiheutuvan hiilijalanjäljen. Myös osa yhteistyökumppaneistamme tarjoaa mahdollisuutta kompensoida hiilijalanjälkeä ja tehdä hyvää kohteessa. Lisätietoja saat toimistoltamme.

Ympäristöystävällinen matkailu
Yritämme toimia ekologisten periaatteiden mukaan ja kunnioittaa paikallisia ihmisiä, tapoja sekä eläimistöä kaikilla matkoillamme säästääksemme nämä elämykset myös muillekin.

Aventuran vinkit kestävään ja reilumpaan matkailuun.

 • Uganda_Ruanda_kiertomatka/CHIMP
 • Uganda_Ruanda_kiertomatka/IMG_2851-uganda-ruanda
 • Uganda_Ruanda_kiertomatka/IMG_2881-uganda-ruanda
 • Uganda_Ruanda_kiertomatka/IMG_2952-uganda-ruanda
 • Uganda_Ruanda_kiertomatka/Ruanda_1
 • Uganda_Ruanda_kiertomatka/Ruanda_gorillafoot
 • Uganda_Ruanda_kiertomatka/Ruanda_jeeppi
 • Uganda_Ruanda_kiertomatka/Ruanda_lapsi
 
 
 

Samankaltaisia opastettuja matkoja

> Ruanda, Uganda ja Kenia
> Tansanian suursafari ja Sansibar

> Tansanian safari ja Sansibar

> Victorian putoukset, safari ja Kapkaupunki


Matkoja Keniaan

> Kenian suursafari

> Kenian suursafari ja Etelä-Mombasa
> Kenian ja Tansanian suursafari

> Madagaskarin kiertomatka ja Kenian safari

 

Haluatko matkaasi lisäpäiviä?

• Sansibar (Tansania)

• Kenian safarikohteet

... Tiedustele toimistoltamme lisäpäivien hintaa ja tarkempia tietoja.


Tämänkin matkan voimme räätälöidä sinulle tai keräämällesi ryhmälle haluamaasi ajankohtaan

Myös omalle ryhmällesi voimme järjestää oppaaksi suomalaisen kohdeasiantuntijan. Tiedustele räätälöidyistä matkavaihtoehdoista tarkemmin toimistoltamme.

> Esimerkkejä räätälöidyistä matkoista