MAAILMAN KULTTUURIMATKAKOHTEET – TOP5

Matkailun parhaita puolia on kohdata paikallisia ihmisiä, tutustua vieraisiin kulttuureihin ja ihastella paikallista arkkitehtuuria, maistaa kohdemaan perinteisiä ruokia. Kulttuureita ja matkakohteita on mahdotonta laittaa selkeään paremmuusjärjestykseen, joten olemme poimineet tähän artikkeliin kiertomatkakohteita, jotka edustavat erityisen voimakasta ja hyvin säilynyttä, tai poikkeuksellisen hyvin koettavaa, aitoa ja elävää kulttuuria. 

Elävä kulttuuri tarkoittaa kohokohtia, jotka koemme ilman museoita tai järjestettyjä esityksiä. Näissä kohteissa paikallinen elämä esittäytyy poikkeuksellisen elämyksellisenä ja sen kulttuuri on säilynyt poikkeuksellisen hyvin.
1: Etiopia

Selatessa Afrikan heimoista kertovan valokuvateoksen sykähdyttäviä kuvia maalauksin ja koruin somistautuneista naisista huulikiekkoineen tai rynnäkkökiväärein varustautuneista sotureista majojensa edessä, on kuvat todennäköisimmin otettu Etiopian Omo-laakson alueella.

Omo-laaksoa asuttaa maailman tihein, ainutlaatuisten alkuperäiskansojen keskittymä. Matkustaminen Omon alueelle on vaivalloista, eikä heimojen kohtaaminen ole aina täysin mutkatonta, mutta alueen nostaminen tämän listan kärkeen on hyvin perusteltua, mikä selviää kirjoittamalla netin hakukoneeseen “Omo Valley”.

Etiopia on myös rastafari-liikkeen ja koko ihmiskunnan syntysija. Lalibelan kalliokirkot, ainutlaatuiset kristilliset menot ja maailman vanhin kahvikulttuuri kuuluvat jo tyypilliseen Etiopian matkaan.

Mainittakoon, että loistavaa heimokulttuuria löytyy myös Keniasta, jossa sijaitsevaan Turkana-järveen Omo-joki laskee. Turkanat ja tunnetut Maasait kuuluvat Omo-laakson heimojen rinnalla aikanaan pohjoisesta vaeltaneisiin heimoihin.


2: Peru

Andeilta Amazonin alkulähteille, Peru on monipuolinen ja vahva kulttuurikohde, joka tarjoaa lisäksi molempien ääripäiden tunnetuimpia nähtävyyksiä, kuten Inkojen mystinen Machu Picchu. Vaikka Peru on Andien matkailun keskus ja naapurimaa Boliviassa paikallinen elämä voi olla paikoin autenttisempaa, voidaan se nostaa silti alueen kärkimaaksi.

Inkojen perintö, värikkäät vuoriston alkuperäiskansat, siirtomaa-aikainen arkkitehtuuri, Amazonin alueen luonto ja heimot sekä alueen keittiö ja taide esittäytyvät Perussa korkealaatuisena ja helposti lähestyttävänä.

Paistettu marsu ja panhuilun soitto vanhasta maatilasta rakennetussa haciendassa voi olla järjestetty turistien iloksi ja Titicaca-järven Uros-saarten asukkaat toivottavat matkailijat tervetulleeksi suurin joukoin, mutta matkailutarjonta ei ole heikentänyt paikallisen kulttuurin elävää puolta, sillä värikkäitä asuja, laamoja, alpakoita ja perinneruokia kohtaa kaikkialla, ei vain matkailijoiden reiteillä.


3: Nepal

Hindulaisen ja buddhalaisen maailman risteys sijaitsee maantieteellisesti maailman korkeimman vuoriston ja väkirikkaimman tasangon kohtaamispaikassa. Nepal tunnetaan vaellus- ja vuorikiipeilymatkoistaan, mutta se on myös todella erinomainen kulttuurikohde. Hindulaiset temppelit, buddhalaiset luostarit, elävä Kumari-jumala, tasangon viidakkoheimot, vuoristojen lukuisat alkuperäiskansat ja maailmankuulu puukaiverruksiin perustuva arkkitehtuuri hakevat vertaistaan matkailuelämyksinä.

Nepalissa nämä kulttuurit kohtaa myös helposti ja vieraanvaraisesti, nepalilaisten kuuluessa maailman ystävällisimpiin ja vieraanvaraisimpiin isäntiin. Missään muualla ei uskonnolliseen seremoniaan, paikallisiin juhlallisuuksiin tai tavalliseen kotiin voi tutustua yhtä mutkattomasti kuin Nepalissa.

Nepalin alueelta löytyy mm. Buddhan synnyinpaikka Lumbibi, ainutlaatuisia Tiibetin buddhalaisia linnoituskyliä luostareineen sekä tietysti Kathmandu, jonka peräti 7 Unescon maailmaperintökohdetta ovat kaikki edelleen käytössä olevia ja vierailtavia pyhättöjä.


4: Intia

Valtava ja väkirikas Intia on kulttuurien runsaudensarvi, jonka voisi jakaa useisiin pienempiin kokonaisuuksiin sosialistisen Keralan vesistöistä ja teeplantaaseilta siirtomaa-aikaisiin rannikkokaupunkeihin, Maharadjojen palatseihin, Ladakhin keskiaikaisiin buddhalaisiin vuoristokyliin, Ganges-joen hindulaisiin keskuksiin ja seremonioihin sekä moderniin Intiaan, jonka teknologiakeskukset ja avaruusohjelma jäävät usein perinteiden varjoon.

Intiaan pääsee hienosti kiinni tyypillisellä kiertomatkalle Delhistä “kultaisen kolmion” reitillä, mutta siihen kannattaa yhdistää ainakin jokin pienempi ja rauhallisempi maaseudun kohde, kuten Orchhan kaunis kylä tai Khajurahon Kamasutra-temppelit. Jopa Goan rantojen ympäriltä löytyy ainutlaatuista kulttuuria. Maa onkin aikanaan rakentunut lukuisista toisistaan poikkeavista hallinnollisista ja uskonnollisista alueista.

Intia on valokuvaajien, kirjailijoiden ja itseään etsivien seikkailijoiden maailma, jonka kiertämiseen on mahdoton kyllästyä, vaikka useimmalle suosittelisi tekemään sen pienemmissä erissä. Intiassa tavallinenkin matkailija voi hintatason puolesta päästä nauttimaan ylellisistä palveluista ja juhlallisista majapaikoista.


5: Myanmar (Burma)

Kaakkois-Aasian tämän hetken ehkä mielenkiintoisin matkakohde on noussut maailman tietoisuuteen avautuessaan sotilasjuntan alta vuosikymmenien poliittisten ongelmien jälkeen. Maasta löytyy edelleen alueita, jotka ovat käytännössä suljettuja ulkopuolisilta.

Baganin kultaisten temppelien pihalla juoksevat purppurakaapuiset munkit ja Inle-järven puisia veneitä jaloillaan soutavat olkihattuiset kalastajat ovat tunnistettavia ja ainutlaatuisia elämyksiä, jotka kuuluvat tyypilliseen Myanmarin matkaan.

Matkailu on kasvanut satunnaisista reppureissaajista laadukkaaksi ja arvonsa tuntevaksi toimialaksi, joka tietää elävänsä maan upeasta kulttuuriperinnöstä ja houkuttelevasta ympäristöstä. Tulijoita piisaa, mutta varsin suppealle alueelle. Tämä jättää Myanmariin tilaa todellisille seikkailuille, kuten viidakkoheimojen asuttaman sademetsä läpi kulkeminen kohti Kaakkois-Himalajan ensimmäisiä lumihuippuja.TUTUSTU MATKAVALIKOIMAAN


Suomalaisen matkanjohtajan opastamat aktiivimatkat

Vaella Machu Picchulle, valloita Kilimanjaro tai koe maailman korkeimman vuoriston maisemat ja lumoava kulttuuri Himalajan rinteillä. Mukana myös useita pyöräily- ja sukellusmatkoja maailman kiehtovimpiin kohteisiin.

TUTUSTU valikoimaanSuomalaisen matkanjohtajan opastamat kulttuuri- ja luontomatkat

Koe maailman kiehtovimmat kohteet helposti ja turvallisesti suomalaisen matkanjohtajan opastamalla matkalla. Tutustu laajaan valikoimaan, josta löydät myös ainutlaatuiset, opastetut maailmanympärimatkat.

TUTUSTU valikoimaan


SIIRRY LOUNGE SIVUILLE

SEURAA AVENTURAA INSTAGRAMISSA JA PYSYT MATKASSA MUKANA