MAAILMAN LUONTOMATKAKOHTEET – TOP5

Afrikan safarit ovat monelle itsestään selvä kärkipaikan pitäjä, kun puhutaan luontomatkoista ja villieläimistä. Maailmasta löytyy monta muutakin paikkaa, johon kannattaa suunnata luonnon ihmeiden ja eläinten perässä. Luonnon kokemiseen keskittyvä matka on aina palkitseva ja ajankohtainen valinta.

Olemme jättäneet tältä listalta kokonaan pois Afrikan kohteet, joista voit lukea lisää esimerkiksi artikkelissa Itä-Afrikan parhaat safarikohteet. Sen sijaan olemme valinneet viisi huikeaa luontokohdetta eri puolilta maailmaa.1: Etelämanner

Harvan saavuttama ja hieman korkeampaa budjettia vaativa kohde, jonka matkailu on ollut vuosia kovassa kasvussa ja ansaitussa nosteessa. Etelämantereen kanssa on vaikea kilpailla, sillä Etelämanner tarjoaa jäävuorien ja uljaiden maisemien rinnalle valaiden, pingviinien, hylkeiden ja linnuston muodossa valtavia luontoelämyksiä.

Matkat alkavat useimmiten Etelä-Amerikan eteläkärjestä, Ushuain satamasta, matkailukäyttöön muokatuilla entisillä tutkimusaluksilla tai etelämerelle soveltuvilla matkustaja-aluksilla. Pääkohteina ovat Etelä-Shetlannin saaret ja edelleen Etelämantereen niemimaa. Mantereelle rantaudutaan pienillä moottoriveneillä tai kumiveneillä, zodiakeilla.

Etelämantereen risteilyt kestävät yleisesti viikosta kahteen ja hintalappu on 10000 euron tuntumassa, edullisimmillaan jaetun hytin saa noin 5000 eurolla.


2: Galapagossaaret

Etelä-Amerikan tunnetuin luontokohde on vuosien aikana hakenut tiukkaa suuntaa luonnonsuojelulle ja säilyttänyt ainutlaatuisen luontonsa ja maineensa upeana matkakohteena. Galapagoksen risteilyt tehdään usein muutaman kymmenen hengen aluksilla ja saarille rantaudutaan pienveneillä. Myös saarihyppely on loistava vaihtoehto jos ei halua majoittua vesillä.

Charles Darwinin kuuluisuuteen nostama Galapagos tarjoaa todella ainutlaatuisia ja läheisiä kosketuksia alueen eläimistöön, joihin kuuluvat merileijonat, merileguaanit, delfiinit, valaat sekä monipuolinen linnusto. Ecuadorille kuuluvan Galapagoksen matkaan voi yhdistää kätevästi myös muita kohteita, sillä kaikki matkat kulkevat mantereen kautta.


3: Intia

Ihmeellinen Intia jää monelta huomioimatta, kun suunnitellaan safarimatkaa tai etsitään luontomatkakohdetta. Intian ehdoton vetonaula on tiikeri, jonka luonnonvarainen kanta on ollut viime aikoina kasvussa. Maailman suurimman kissapedon bongaaminen vaatii hieman kärsivällisyyttä ja vaivannäköä, sillä kansallispuistot ovat tiukentaneet suojelutoimia. Silti tiikeriä varten kannattaa lähteä matkaan.

Intian matkailupalvelut ovat toimivia, paikallinen elämä kiehtovaa ja kansallispuistojen ympäristöt houkuttelevia. Intia on useiden maailmankuulujen valokuvaajien suosikkikohde, sillä sen valo, värit ja kohtaamiset sekä ihmisten, että eläinten kanssa, tarjoavat upeita elämyksiä.

Parhaimmillaan Intia tarjoaa lähes Afrikan veroisia safarielämyksiä, sillä näköpiiriin voi löytää tiikerin lisäksi, leopardin, sakaalin, gasellin, aksishirviä, apinoita sekä tietysti norsun ja sarvikuonon. Aasian leijonien vahva alueellinen kanta rajoittuu Girin kansallispuistoon. Tiikeriä kannattaa lähteä jäljittämään esimerkiksi Bandhavgarhin, Kanhan, Jim Corbetin tai suositun matkailureitin varrelle osuvan Ranthambhoren kansallispuiston maisemiin.


4: Costa Rica

Värikkäät tukaanit, savuavat tulivuoret, pilvisademetsien kukkivat orkideat ja korkealla puiden latvoissa kulkevat canopy-polut ovat Costa Rican tavaramerkki. Costa Rican pinta-alasta on valjastettu luonnonsuojelulle suurempi osuus kuin missään muualla maailmassa.

Costa Rica ei lupaile suuria nisäkkäitä, paitsi rannikoilla, sillä vesillä voit kohdata yleisten delfiinien lisäksi upeat ryhävalaat. Costa Rica kutsuu luontoihmisiä nautiskelemaan ja uppoutumaan Karibian ja Tyynenmeren väliin jäävän pienen valtion monipuoliseen tarjontaan ja ihastumaan sen panostuksiin kehittää matkailua luonnon ehdoilla.


5: Borneo

Borneon sademetsistä tulee ensimmäisenä mieleen ihastuttavat orangit, joiden vuoksi kannattaa jo itsessään matkustaa mystiselle saarelle. Borneolla sijaitsee myös maailman parhaita sukelluskohteita, upeita luolastoja sekä alueen korkein vuori, yli 4000 metriin nouseva Mount Kinabalu.

Viidakkojen uumenista koralliriutoille ja vuoriston korkeuksiin, Borneo tarjoaa Sarawakin ja Sabahin kaltaisia maailmankuuluja suojelualueita, joiden eläimistöön kuuluvat myös muut kädelliset, kuten nenäapinat, malajin karhut, Borneon norsut sekä rikas linnusto.

LUE LISÄÄ MAAILMAN PARHAISTA MATKAKOHTEISTA


Kattava valikoima safareita ja luontomatkoja

Tutustu laajaan valikoimaamme safari- ja luontomatkoja.  Suomalaisen matkanjohtajan lisäksi räätälöimme safareita kaikkialle Afrikkaan.

Safarit ja luontomatkatNäin suunnittelet onnistuneen safarimatkan

Asiantuntijamme kokosivat kattavan tietopaketin safarimatkaa suunnittelevalle. Lue mitä kaikkea on hyvä huomioida ja miten saat kaiken irti safarimatkastasi.

LUE ARTIKKELI


SIIRRY LOUNGE SIVUILLE

SEURAA AVENTURAA INSTAGRAMISSA JA PYSYT MATKASSA MUKANA