Opastetut kiertomatkat, suomalainen matkanjohtaja / Ruanda

Ruandan ja Ugandan kiertomatka
Gorillojen mailla

Ruanda | Uganda  
Kigali | Bwindi-kansallispuisto | Queen Elizabeth-kansallispuisto | Lake Bunyonyi

Ruanda
Pinta-ala
26 340 km²

Asukasluku

12 712 431 (arvio 7/2020)

Pääkaupunki
Kigali

Väestö
Ruandan väestö jakautuu kolmeen etniseen ryhmään: hutut (84 %), tutsit (15 %) ja twa't (1 %)

Kieli
Viralliset kielet ovat kinyarwanda, ranska ja englanti. Swahili on käytössä taloudellisissa keskuksissa.

Uskonto
Ruandalaisista on uskonnoltaan katolisia 49,5 %, protestantteja ja muita kristittyjä 43,9 % ja muslimeja 1,8 %.

Valuutta
Ruandan frangi (RWF)

Päätuotteet
Maataloustuotteet kuten esimerkiksi kahvi, tee, hedelmät ja pavut.

Hallitusmuoto
Tasavalta

Ruanda on keskiafrikkalainen sisämaavaltio. Sen rajanaapureita ovat lännessä Kongon demokraattinen tasavalta, pohjoisessa Uganda, etelässä Burundi ja idässä Tansania. Ruanda on Afrikan tiheimmin asuttu valtio, sen pinta-ala on noin 26 000 neliökilometriä ja asukkaita on noin 12 miljoonaa. Ruandan alue julistettiin Berliinin sopimuksessa 1885 Saksan siirtomaa-alueeksi ja siirtomaahallinto nojasi maata ennestään hallinneisiin tutseihin. Esimmäiset eurooppalaiset saapuivat Ruandaan kuitenkin vasta 1894. Alueelle perustettu Saksan siirtomaahallinto nojasi paljolti maata ennestäänkin hallinneisiin tutseihin. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen Ruanda luovutettiin Kansainliiton mandaattina Belgialle, jonka hallinnassa maa oli vuoteen 1962. Ruanda itsenäistyi 1. heinäkuuta 1962 ja sen johtoon nousivat nyt hutupoliitikot.

Ruanda sijaitsee lähes Afrikan keskuksessa, vain muutaman asteen päiväntasaajasta etelään. Sen rajana Kongon demokraattiseen tasavaltaan toimii Kivu-järvi ja Ruzizin jokilaakso. Ruanda on pääasiassa ruohotasankoa ja maasto on kumpuilevaa. Lukuisten mäkien ja kumpujen vuoksi maa tunnetaan myös nimellä tuhansien mäkien maa. Pohjoisessa on korkeampaa vuoristoa ja maan luoteisosassa tulivuoria. Kongo-joen ja Niilin vesistöjen raja kulkee pohjoisesta etelään läntisen Ruandan poikki noin 2 700 metrin korkeudessa. Alkuperäisväestö koostuu kolmesta etnisestä ryhmästä: Suurin ryhmä, hutut, ovat maanviljelyä harjoittavia bantuja. Tutsit, jotka olivat vuoteen 1959 asti noudatetun feodaalisen karjanpitoon perustuvan järjestelmän johtava kasti, ovat lähinnä karjankasvattajia. Twa'iden uskotaan olevan alueen vanhin, ennen bantujen kansanvaellusta alueella asunut ryhmä.

Kigali

Maan länsiosassa sijaitseva Kigali on paitsi Ruandan pääkaupunki myös maan tärkein taloudellinen keskus. Kaupunki perustettiin vuonna 1907, ja siitä tuli pääkaupunki maan itsenäistymisen jälkeen vuonna 1962. Kigali koostuu kolmesta alueesta, Gasabosta, Kicukirosta ja Nyarugengesta, joissa asuu yhteensä yli miljoona ihmistä.

HOTELLIT

Hotel Chez Lando (3)

Hotel Chez Lando sijaitsee aivan lentokentän läheisyydessä kuhisevan Remera-lähiön sydämessä, josta pääsee helposti Kigalin keskustaan. Hotellin henkilökunta ja miljöö toivottavat asiakkaat tervetulleiksi ja luovat kodikkaan tunnelman. Hotellista löytyy 2 ravintolaa. Toisessa tarjoillaan ruandalaisia erikoisuuksia ulkoilmapatiolla. Ja rennommassa Chez Lando barbecue grill nimensä mukaisesti grilliruokaa. Hotellin jokaisessa huoneessa on oma terassi, josta on näkymä kauniiseen puutarhaan. 


Uganda
Pinta-ala
236 040 km²

Asukasluku
43 252 966 (arvio 7/2020)

Pääkaupunki
Kampala

Väestö
Ugandan väestö jakautuu pääasiassa bantu-kansoihin, niloottiseen kielikuntaan kuuluviin kansoihin ja nilo-hamiittisiin kansoihin.

Kieli
Viralliset kielet ovat englanti ja swahili.

Uskonto
Ugandalaisista on uskonnoltaan katolisia 42 %, protestantteja 42 %, muslimeja 12 % ja muita esimerkiksi hinduja ja perinteisiä paikallisia uskontoja harjoittavia oli 3 %.

Valuutta
Ugandan šillinki

Päätuotteet
Kupari, kahvi, tee, kala

Hallitusmuoto
Tasavalta

Uganda on sisämaavaltio itäisessä Keski-Afrikassa. Sen rajanaapureita ovat Kenia, Tansania, Ruanda, Kongon demokraattinen tasavalta sekä Sudan. Eurooppalaisten ja arabien saapuessa Ugandaan 1800-luvulla alueella oli joukko kuningaskuntia, joiden historian uskotaan ulottuvaan 1500-luvulle. Arabialaiset kauppiaat saapuivat maan itärannikolle 1830-luvulla. Heitä seurasivat 1860-luvulla brittiläiset valloittajat, jotka etsivät Niiliä. Maa itsenäistyi Iso-Britanniasta vuonna 1962. Uganda on sisämaavaltio ja se sijaitsee ylätasangolla, minkä vuoksi maan ilmasto on hieman viileämpi kuin monilla muilla päiväntasaajan läheisyydessä olevilla valtioilla. Ugandan perinteinen kulttuuri noudattelee heimorajoja. Länsi-Ugandan sademetsissä elää pygmikansoja, joilla on oma kulttuurinsa. Pohjoisessa ja idässä on niloottiseen kielikuntaan kuuluvia heimoja, muualla bantuheimoja. Jokaisella ryhmällä on omia eeppisiä kansanlaulujaan, joiden tarinat välittyvät sukupolvelta toiselle. Ugandalaiset ovat ulospäin suuntautuneita ja ystävällisiä, mikä tekee maassa matkustamisesta helppoa.

Bwindi-kansallispuisto

Tämä kansallispuisto on tunnettu vuorigorilloistaan ja linnuistaan. Arviolta lähes puolet maailman vuorigorilloista asuvat tällä alueella. Näiden lisäksi alueella tavataan myös muun muassa elefantteja, simpansseja ja erilaisia pieniä antilooppilajeja.

HOTELLIT

Chameleon Hill Lodge (3)

Chameleon Hill Lodge sijaitsee lounaisessa Ugandassa kauniilla Kisoron alueella. Chameleon Hill Lodge sateenkaarenvärisine taloineen on upealla paikalla harjanteen päällä, josta avautuvat henkeäsalpaavat näkymät Mutanda-joelle sekä tulivuorille Virunga vuoristoon. Hotellin alueella voit rentoutua luonnon helmassa sekä osallistua useisiin aktiviteetteihin muun muassa Bwindin kansallispuistossa, joka on noin 40 minuutin ajomatkan päässä. Jokainen huone on sisustettu omalla persoonallisella tyylillään. Huoneen omalta terassilta ja jopa suihkuista, voit ihailla kaunista luontoa. Chameleon Hill Lodgesta löytyy myös muun muassa ravintola ja baari. Iltaisin esitetään paikallista ohjelmaa ja voit myös nauttia grilliruokaa tähtitaivaan alla nuotiolla.


Lake Bunyonyi

HOTELLIT

Birdnest (3)

Birdnest Resort sijaitsee Lounais-Ugandassa Bunyonyi- järven rannalla. Järvi on tunnettu monenlaisista linnuista ja sitä ympäröi vihreät kukkulat viljelyalueineen. Hotellilta avautuvat kauniit näkymät järvelle.
Hotellin yhteydessä asukkaiden käytössä on uima- allas, aulabaari ja paikallisiin sekä kansainvälisiin ruokiin erikoistunut ravintola. Hotellin yhteisissä tiloissa on ilmainen langaton Wifi- yhteys. 

 

Samankaltaisia opastettuja matkoja

> Ruanda, Uganda ja Kenia
> Tansanian suursafari ja Sansibar

> Tansanian safari ja Sansibar

> Victorian putoukset, safari ja Kapkaupunki


Matkoja Keniaan

> Kenian suursafari

> Kenian suursafari ja Etelä-Mombasa
> Kenian ja Tansanian suursafari

> Madagaskarin kiertomatka ja Kenian safari

 

Haluatko matkaasi lisäpäiviä?

• Sansibar (Tansania)

• Kenian safarikohteet

... Tiedustele toimistoltamme lisäpäivien hintaa ja tarkempia tietoja.

 

---

Tämänkin matkan voimme räätälöidä sinulle tai keräämällesi ryhmälle haluamaasi ajankohtaan.

Tiedustele tarkemmin toimistoltamme.