Opastetut kiertomatkat, suomalainen matkanjohtaja / Meksiko


Keski-Amerikan pohjoisosa -kiertomatka

El Salvador | Honduras | Guatemala | Belize | Meksiko  
San Salvador | Copan | Antigua | Flores | Tikal | Caye Caulker | Tulum

El Salvador

Pinta-ala
21 040 km2

Asukasluku
6 481 102 (arvio 7/2020) 

Pääkaupunki
San Salvador

Väestö
90 % mestitsejä, 1 % alkuperäisväestöä ja noin 9 % eurooppalaisperäisiä

Kieli
Espanja on maan virallinen kieli. Paikallista murretta tai slangia kutsutaan nimellä caliche. Noin 1 % puhuu náhuataa

Päätuotteet
Kahvi ja sokeri

Hallitusmuoto
Tasavalta

El Salvador on kaunis, trooppinen maa Tyynenmeren rannalla Hondurasin ja Guatemalan välissä. Konkistadori Pedro del Alvarado valloitti El Salvadorin pipil-intiaaneilta vuonna 1524. El Salvador itsenäistyi naapureidensa kanssa Espanjasta vuonna 1821 ja on tätä nykyään Keski-Amerikan tiheimmin asuttu maa. Eksoottinen El Salvador on monelle matkailijalle tuntematon kohde, johon massaturismi ei ole vielä päässyt vaikuttamaan. Maan aitous lumoaa matkailijan.

San Salvador

El Salvadorin pääkaupunki ja samalla maan suurin kaupunki, sijaitsee laaksossa San Salvador -tulivuoren juuressa.

San Salvadorista löytyy maan vanhin yliopisto sekä mielenkiintoisia museoita. Kaupunki on tunnettu oluen- ja tupakantuottaja, joten halukkaat voivat nauttia myös näistä antimista.

HOTELLIT

Hotel Mirador Plaza (3+)

Elegantti kahden kerroksen hotelli sijaitsee rauhallisella alueella, lähellä monia suurlähetystöjä ja nähtävyyksiä. Viihtyisien huoneiden varustukseen kuuluvat ilmastointi, kaapeli-TV, tallelokero, langaton internetyhteys ja puhelin. Hotellista löytyy myös ravintola, baari, uima-allas sekä kuntosali.

Honduras
Pinta-ala
112 492 km2

Asukasluku
9 235 340 (arvio 7/2020)

Pääkaupunki
Tegucigalpa

Väestö
90 % mestitsejä

Kieli
Espanja, englantia puhutaan rannikolla ja Karibianmeren saarilla. Myös joitain intiaanikieliä sekä afrikkalaisten ja intiaanikielien sekoitusta garifunaa puhutaan.

Päätuotteet
Banaani, kahvi ja katkaravut

Hallitusmuoto
Tasavalta

Honduras on noin 9 miljoonan asukkaan tasavalta Keski-Amerikassa naapureinaan Nicaragua, Guatemala ja El Salvador. Meriyhteys Hondurasilla on sekä Tyynellemerelle että Karibianmerelle. Kolumbus saapui maahan vuonna 1502 ja nimesi sen syvien rantavesien mukaan (esp. hondura = syvyys). Vuonna 1525 maan kolonisoivat espanjalaiset ja Honduras elikin espanjalaisten vallan alla seuraavat 300 vuotta, kunnes syyskuun 11. päivä vuonna 1821 irtautui Espanjasta ja julistautui itsenäiseksi.

Copan

Copanin muinainen Maya-kaupunki sijaitsee Hondurasissa aivan Guatemalan rajan tuntumassa. Se oli klassisen kauden yksi suurimmista keskuksista (n. 300 jKr.). Copan on yksi mesoamerikan kaakkoisimmista alueista. Se kärsi poliittisen katastrofin 738 jKr. kun yksi sen suurimmista hallitsijoista Uaxaclajuun Ub´aah K´awiil teloitettiin hänen kilpailijansa kuningas Quiriguan toimesta.

Kokonsa suhteen rauniot ovat pienemmät kuin Tikalin rauniot Guatemalassa tai Teotihuacanin rauniot Meksikossa, mutta Copán pitää sisällään enemmän Maya-periodin veistosesineistöä kuin mikään muu esikolumbiaanisen ajan kaupunki Keski-Amerikassa. Veistokset esittävät usein muinaisia hallitsijoita, hyvin säilyneitä hieroglyfejä sekä museo, joka sisältää jälleenrakennetun temppelin ja esineistöä periodin kulttuurista. Suuri alue itäisen Copanin akropoliksesta on tuhoutunut Copanin joen tulviessa rankkasateissa.

HOTELLIT

Hacienda San Lucas (3)

Viehättävä Hacienda San Lucas sijaitsee luonnon helmassa Copánin mayaraunioiden läheisyydessä. Savitiilestä rakennetut huoneet tarjoavat mukavan yösijan. Huoneissa ei ole langatonta nettiyhteyttä, ainoastaan hotellin yleisissä tiloissa. Hotellilla on myös ravintola, joka tutustuttaa ruokailijan mm. perinteisiin mayamakuihin. Päivän aktiviteettien jälkeen voi hotellilla rauhoittua vaikkapa meditointi- ja joogapaviljongissa. Tässä pienessä ja idyllisessä perhehotellissa on vaalitaan kestävää kehitystä ja osallistutaan paikallisten yhteisöiden kehitykseen. N. 50% hotellin käyttämästä energiasta tuotetaan aurinkovoimalla. 

Guatemala
Pinta-ala
109 300 km²

Asukasluku
17 153 288 (arvio 7/2020)

Pääkaupunki
Guatemala City

Väestö
56 % mestitsejä, 44 % mayoja

Kieli
Espanja ja useita eri mayakieliä

Päätuotteet
Kahvi, sokeri, banaanit, tekstiilit

Hallitusmuoto
Demokratia

Espanjalaiset miehittivät 1500-luvun alussa Guatemalan alueen, jossa vallitsi korkeatasoinen mayakulttuuri. Maa itsenäistyi Latinalaisen Amerikan vapaussotien aikana vuonna 1821. Guatemalalla on Tyynenmeren rantaviivan ohella yhteyskaistale myös Karibianmereen. Pääkaupunki Guatemala City sijaitsee Sierra Madre -vuoriston laaksossa 1 490 metrin korkeudessa. Se on Keski-Amerikan suurin kaupunki. Guatemala on Keski-Amerikan mayakulttuurin kehto. Kaunis ja vehreä maa tarjoaa matkaajalle mahtavia maisemia, jännittäviä viidakkoja ja tulivuoria, hienoja mayaraunioita ja intiaanikulttuuria.

Antigua

Antigua oli maan pääkaupunki v. 1543 - 1776. Tuhoisan maanjäristyksen seurauksena pääkaupunki siirrettiin 45 km:ä itään paikalle, jossa nykyään sijaitsee Guatemala City. Antigua oli yksi vanhimmista ja kauneimmista Amerikan kaupungeista. Kaupunki sijaitsee kolmen suurenmoisen tulivuoren keskellä. Sen yhä jykeväraken-teiset kolonialistiset rakennukset ovat kestäneet 16 maanjäristystä, lukemattomia tulvia ja tulipaloja. Antigua on erityisen kaunis pääsiäisen ajan Semana Santa -juhlan aikana, jolloin sen kadut ovat peitetty taidokkailla koristeluilla, värjätyllä sahajauholla ja kukkien terälehdillä. Kaupungin kirkot ovat menettäneet paljon barokin aikakauden loistostaan, maanjäristysten jälkeen suoritetut korjaukset ja restaurointi riisuivat ne koristeista ja eleganssista. Tästä huolimatta useat kirkot ovat yhä vaikuttavia, erityisesti La Merced, Iglesia de San Francisco ja Las Capuchinas (joka toimii nykyään museona). Casa K'ojom on kiehtova museo mayojen musiikista ja seremonioista yhdistettynä ihmiskäden tekemiin tuotoksiin. Sunnuntaisin vierailijoita ja paikallisia kerääntyy Parque Centraliin arvioimaan myynnissä olevia tavaroita torille.

HOTELLIT

Hotel Aurora (3)

Kodikas Hotel Aurora on historiallisen Antiguan ensimmäinen hotelli, joka sijaitsee vain muutaman korttelin päässä keskuspuistosta, Antiguan sydämestä. Hotelli on kaunis siirtomaa-ajan tyylinen rakennus ja sen huoneet sijaitsevat upean kukkaistutuksien valtaaman puutarhan ympärillä. Huoneissa on televisio, puhelin ja langaton internetyhteys. Hotel Aurorassa aamiainen sisältää tuoreita hedelmiä, jugurttia, leipää ja marmeladia, ja tietenkin paikallista kahvia.   

Flores

Floresin kaupunki Guatemalan pohjoisessa El Peten – alueella on rakennettu Petén Itzá -järvessä sijaitsevalle saarelle. Asukkaita Floresista löytyy n. 2000. Kaunis pieni kaupunki on yhdistetty ulkomaailmaan n. 500m pitkän sillan avulla joka vie mantereelle Floresin sisarkaupunkiin Santa Elenenaan ja vähän isompaan 25 000 asukkaan San Benitoon. Tarina kertoo, että kaupungin on alkuperäisin perustanut Itzáe- kansa ehkä jo 1200-luvulla jKr. nimellä Tayasal. Kaupunki joutui kuitenkin espanjalaisten vallan alle 1697 ja alkuperäiset mayakulttuurin pyramidit, temppelit ja muistomerkit tuhoutuivat. Tänä päivänä Flores on rauhallinen ja arvokas, rakennustyyliltänsä koloniaalinen pikkukaupunki kiemurtelevine katuineen ja kujineen. Kaupungista löytyy sopiva määrä ostoskatuja, markkinoita sekä laaja valikoima pieniä hotelleja ja tunnelmallisia ravintoloita.

Tikal

Tikal on osa Guatemalan Tikalin kansallispuistoa ja se sijaitsee El Peténin alueella Guatemalassa. Tämä Unescon maailmanperintöluetteloon kuuluva maya-kulttuuriin muinainen kaupunki on yksi kyseisen kulttuurin keskeisistä paikoista ja sademetsäalueen kaupungeista myös kaunein ja suurin. Tikalin vanhimmat rakennelmat ovat 300-luvulta eaa. Tieteilijät ovat arvioineet kaupungin asukasluvun olleen suurimmillaan 100 000 klassisella kaudella eli n. 300 jKr. Temppeli IV (Templo IV) on Tikalin pyramideista korkein, peräti 71 metriä. Temppeli huipulta on parhaat mahdollisuudet ottaa valokuva, jossa muut pyramidihuiput nousevat ympäröivän viidakon yläpuolelle. Temppeli IV on korkein tunnettu Mesoamerikan pyramideista. Vuonna 1848 El Peténin kuvernööri eversti Modesto Méndez löysi Tikalin temppelit ja palatsit melkein kokonaan kasvillisuuden peittäminä johtaessaan tutkimusmatkaa alueella. Kaivaukset ja restauroinnit aloitettiin vuonna 1956. Työt jatkuvat edelleen. Koska rauniot sijoittuvat sademetsään, voi alueella bongata tukaaneita, papukaijoja ja useita muita värikkäitä lintulajeja. Apinoita kiipeilee raunioiden yläpuolelle kaartuvien puiden oksilla. Nisäkkäitä näkee päivällä harvemmin, mutta aina jaguaaria myöten lajit ovat edustettuina. Nokkakarhuja (coatimundeja) ja kauriita näkee päivisinkin. Lähimmät suuret nykykaupungit ovat noin 30 kilometrin päässä sijaitsevat Flores ja Santa Elena.

Belize

Pinta-ala
23 300 km²

Asukasluku
399 598 (arvio 7/2020)

Pääkaupunki
Belmopan

Väestö
11 % mayoja, 6 % garifunoja

Kieli
Englanti, kreoli

Päätuotteet
Sokeri, banaanit, kalatuottee

Hallitusmuoto
Parlamentaarinen demokratia

Belizen alue on kuulunut suureen mayavaltakuntaan, mutta espanjalaisten valloitettua sen siitä tuli kuitenkin vähitellen brittimerirosvojen tukikohta. Mielenkiintoista on, että muutamilla merirosvoilla oli Englannin kuningattaren kaapparikirjalla annettu "lupa" rosvota espanjalaisia arvolastissa seilaavia laivoja. Englantilaiset vakiinnuttivat alueella asemansa ja siitä tuli Kruunun siirtomaa eli Brittiläinen Honduras. Alue sai sisäisen itsehallinnon vuonna Belize-nimen ja itsenäisyyden vasta 1981. Ainoana Keski-Amerikan maana siellä puhutaan pääkielenä englantia. Pyörremyrskyt tuhosivat niin pahasti vanhaa pääkaupunkia, että vuonna 1970 enemmän sisämaassa sijaitseva Belmopan julistettiin uudeksi pääkaupungiksi.

Maa on rento ja karibialaiseen tapaan stressitön. Entinen pääkaupunki Belize City on rapistunut mutta erittäin värikäs kaupunki. Kauniilla Caye Caulkerin rannoilla mangrovepuut ja kookospalmut tarjoavat varjoa paahtavassa auringossa. Sieltä löytyy myös maailman jännittävimpiä sukelluspaikkoja.

 

Caye Caulker

Caye Caulker on noin 1000 ihmisen asuttama, pieni ja rennonletkeä saari, jossa kenelläkään ei tunnu olevan kiire minnekään. Saarta kutsutaankin leikkisästi "Go slow -islandiksi". Saari on oikeastaan kalkkikivikielekkeen päälle muodostunut hiekkasärkkä ja se sijaitsee 33 km pohjoiseen Belize Citystä. Saaren pituus on noin 7 km ja leveimmältä kohdalta se on vain 600 m. Autoja saarella ei ole, mutta toisaalta ei niitä tarvitakaan, sillä paikasta toiseen kuljetaan joko jalan, polkupyorällä tai golf-autoilla. Varsinaisesti riutta käsittää nykyään 2 saarta, Caye Caulker ja Ambergis Caye, hurrikaani Hattien halkaistua saaren 1961. Hurrikaanin jälkeen saaret erottaa kapea väylä nimeltään Split. Caye Caulkerin rannat ovat pitkälti mangrove-puiden peittämiä ja kookospalmut tarjoavat varjoa paahtavalta auringolta. Saari ei ole naapurisaaren Ambergris Cayen tavoin vielä täyttynyt rantalomailijoista vaan on säilynyt vaatimattomana sukeltajien sekä reppureissaajien tukikohtana.

HOTELLIT

Seaside Cabañas (3)

Seaside Cabanas sijaitsee Caye Caulkerin saarella, Karibian meren rannalla. Majoi-tukseen on kauniin värikkääseen tyyliin sisustettuja cabanas-majoja ja huoneita. Huoneissa on kaapeli-TV, ilmastointi ja jääkaappi. Hotellista löytyy lahjatavara-liike, baari ja uima-allas.

TÄSTÄ HOTELLIN WWW-SIVUILLE

Meksiko

Pinta-ala
1 972 550 km2

Asukasluku: 
128 649 565 (arvio 7/2020)

Pääkaupunki
Mexico City (asukasluku n. 21 miljoonaa)

Väestö
60% mestitsejä ja 30% alkuperäisasukkaita

Kieli
Espanja ja 54 eri alkuperäiskieltä

Päätuotteet
Maissi, tupakka, kemikaalit, rauta, teräs, petroli, tekstiiliteollisuus, matkailu

Hallitusmuoto
Liittotasavalta

Uskonto
Noin 90 prosenttia meksikolaisista kuuluu roomalais-katoliseen kirkkoon ja noin 6 prosenttia on ortodokseja

Meksikossa on maantieteellisesti ja kulttuurillisesti toisistaan hyvin paljon poikkeavia alueita. Se on äärimmäisyyksien maa, josta löydät laajoja aavikoita, lumihuippuisia tulivuoria, siellä voit vaellella trooppisilla hiekkarannoilla tai muinaisilla rauniolla. Se on samanaikaisesti ultramoderneja metropoleja ja kyliä, joissa aika tuntuu pysähtyneen vuosisatojen taakse. Maasta löytyy useita erilaisia toisistaan poikkeavia kulttuureita ja historiaa. Meksikon pinta-ala on n. 2 miljoonaa neliökilometriä. Tyynenmeren puolen Tijuanasta matkaa Cancuniin Karibianmerelle on 3500 km.

Maa on nähnyt useita, toinen toistaan suurempia kulttuureita ja sivilisaatioita mm. mayat, asteekit, tolteekit. Maassa elää edelleenkin noin 50 alkuperäiskansaa, joilla kaikilla on eri kieli sekä elävät perinteet. Vaikka alkuperäiskansoja on vieläkin lukuisia, valtaosa väestöstä on mestitsejä, jotka polveutuvat alkuperäiskansojen, eurooppalaisten ja afrikkalaIsten orjien jälkeläIsistä.

Maassa on noin 120 miljoonaa asukasta ja jo pelkästään maan pääkaupungissa, Mexico Cityssä, elää yli 21 miljoonaa ihmistä. Kaupungin laitamien hökkelikylät kasvavat edelleen kovaa vauhtia, sillä maaltamuuttajia tulee arviolta jopa tuhat päivässä. Muinaiset tavat ja perinteet elävät ja voivat hyvin nykypäivänkin ja perinteet näkyvät kulttuurissakin. Meksikolainen kuvataide on tunnettua räiskyvästä ja rohkeasta värienkäytöstä. Musiikki näyttelee suurta roolia niin jokapäiväisessä elämässä kuin kuukausittain pyhimysten kunniaksi vietettävissä kyläjuhlissa

Tulum

Tulumin kilometrejä pitkä autio hiekkaranta tarjoaa mahdollisuuden viettää rauhallisia rantapäiviä kaukana turistimassoista. Hienolla hiekkarannalla saat halutessasi kuljeskella ihan itseksesi. Rannan baareista ja pikkuhotelleiden ravintoloista saat maukasta vatsantäytettä. Tulumin maya-rauniot sijaitsevat upeasti aivan hiekkarannalla. Asukkaita tässä kaupungissa noin 18 000.

HOTELLIT

Hotel Los Lirios (3)

Hotelli sijaitsee rauhallisella alueella kaupungin läheisyydessä, Tulumin kauniilla hiekkarannalla. Hotellissa on ravintola, spa, pesula ja autonvuokraus-mahdollisuus. Huoneet ovat mukavat ja tilavat. Kaikissa huoneissa on kylpyhuone, jossa kylpyamme ja suihku, lisäksi huoneista löytyy ilmastointi, puhelin sekä terassi tai parveke.

 

Samankaltaisia matkoja

> Suuri Keski-Amerikan kiertomatka
> Keski-Amerikan eteläosa

> Costa Rica ja Nicaragua

> Meksikon kiertomatka

> Kolumbia ja Panama

> Halki Etelä-Amerikan

 

Haluatko matkaasi lisäpäiviä?

• Tulum ja/tai Playa del Carmen

• Cozumelin sukelluspäivät

• Havanna (Kuuba)

... Tiedustele toimistoltamme lisäpäivien hintaa ja tarkempia tietoja.

 

---

Tämänkin matkan voimme räätälöidä sinulle tai keräämällesi ryhmälle haluamaasi ajankohtaan.

Tiedustele tarkemmin toimistoltamme.