Omien toiveiden mukaisesti räätälöidyt matkat / Intian valtameren saaret

Sri Lanka
Salattu Ceylon

Sri Lanka  
Colombo | Sigiriya | Polonnaruwa | Dambulla | Kandy | Nuwara Eliya | Horton Plains -kansallispuisto | Yalan kansallispuisto | Dickwella | Galle | Tissamaharama

Sri Lanka
Pinta-ala
65 610 km²

Asukasluku
22 889 201 (arvio 7/2020)

Pääkaupunki
Sri Jayewardenepura Kotte on Sri Lankan hallinnollinen pääkaupunki. Maan suurin kaupunki Colombo tunnetaan kuitenkin kaupallisena pääkaupunkina.

Väestö
Pääryhmät ovat singaleesit 75 % ja tamilit 18 %.

Uskonto
Buddhalaisuus 69 %, Islam 7,6 %, hindulaisuus 7,1 %, kristinusko 6 %, 10 % määrittelemättömiä.

Kieli
Sri Lankan virallisia kieliä ovat: sinhaleesi, jota puhuu 74 % väestöstä sekä Tamili, jota puhuu 18 %. Englanti on yleisesti käytetty, erityisesti valtion hallinnon käyttämä kieli.

Päätuotteet
Tekstiilit ja vaatteet, tee, kumi, kookos

Hallitusmuoto
Sosialistinen tasavalta

Sri Lanka sijaitsee Intian eteläisen kärjen itäpuolella Intian valtameressä. Se on houkutellut matkaajia vuosisatojen ajan monipuolisine maisemineen, palmurantoineen ja historiallisine monumentteineen. Saaren mainetta on kuitenkin vahingoittanut pitkään jatkuneet jännitteet ja väkivaltaisuudet saaren suurimpien etnisten ryhmien, singaleesien ja tamilien välillä johtaen sisällissotaan vuonna 1983. Yli 25 vuoden väkivallan jälkeen vuonna 2009 hallitus kukisti Tamilitiikerit-kapinallisryhmän. Nyt maa on toipumassa vuosikymmenten levottomuuksista ja on jälleen alkanut houkutella kansainvälisiä matkailijoita.

Colombo

Colombo on ollut Sri Lankan pääkaupunki jo vuodesta 1815, jolloin Sri Lanka siirtyi Britannian alaisuuteen. Se säilytti asemansa maan saatua itsenäisyyden vuonna 1948. Colombo on maan suurin kaupunki ja sillä on pitkä historia satamakaupunkina sen hyvän Intian valtamerellä olevan sijaintinsa vuoksi. Kaupunki on politiikan, talouden ja kulttuurin keskus. Se sijaitsee saaren länsipuolella ja sillä on siirtomaa-aikaiset perinteet ja ne näkyvät modernin arkkitehtuurin rinnalla. Kaupunki on sekoitus Aasiaa, Eurooppaa ja Lähi-itää. Tämä kulttuurien sekoitus on vaikuttanut niin nimiin, kasvoihin, arkkitehtuuriin kuin keittiöönkin.

HOTELLIT

Galle Face (3+)

Colombon sydämessä ja Intian valtameren ääressä sijaitseva Galle Face on rakennettu jo brittiläisen hallinnon alla vuonna 1864. Se on rakennettu viktoriaanisen arkkitehtuurin mukaisesti ja tässä hotellissa ovat viihtyneet niin kuninkaalliset, maailman johtajat, kuuluisuudet kuin laatutietoiset matkaajat. Heitä ovat esimerkiksi Indira Gandhi, Richard Nixon ja Roger Moore. Hotellissa on mm yhdeksän ravintolaa, neljä baaria, viinikellari, ylellinen kauppakuja, salonki ja kylpylä sekä pesulapalvelut. Huoneissa on ilmastointi ja ne on sisustettu hotellin linjan mukaisesti. Niissä on normaalit perusvalmiudet.

KLIKKAA TÄSTÄ HOTELLIN WWW-SIVULLE

Sigiriya

Sigiriyan kylä palvelee pääasiassa Lion´s Rock eli leijonakalliolla vierailevia matkalaisia ja pyhiinvaeltajia. Kuuluisaa tasapintaista kivimuodostelmaa/linnoitusta kutsutaan myös Taivaan linnaksi. Se kohoaa suoraan 200 metriä ylöspäin, on yksi mahtavimmista arkeologisista perinnöistä maassa ja se onkin UNESCOn maailmanperintölistalla. Sitä kutsutaan Sri Lankan parhaimaksi nähtävyydeksi. Vuoren huipulla on kuningas Kassapan rakennuttama linnoitus puutarhoineen, vallihautoineen ja freskoineen. Historiallisia maalauksia on pyritty nykyisin entisöimään.

HOTELLIT

Kassapa Lions Rock (3)

Kassapa Lions Rock hotellilta voi katsella ylväänä kohoavaa Lion´s Rock vuorta. Hotelli sijaitsee hyvällä paikalla ja sieltä on helppoa vierailla esimerkiksi kansallispuistoissa, joissa on norsuja. Hotellissa on ulkoilma ravintola ja baari sekä uima-allas. Huoneissa on mm ilmastointi, TV, minibaari, puhelin ja pesulapalvelu.

Polonnaruwa

Polonnaruwa oli Sri Lankan toinen pääkaupunki Anaradhapuran tuhon jälkeen vuonna 993. Pääkaupungin statusta se piti noin 1200-luvulle asti. Kaupungissa on suuria brahmalaisia patsaita ja kuuluisan puutarhakaupungin jäänteitä. Polonnaruwan muinainen kaupunki on UNESCOn maailmanperintökohde.

Dambulla

Kaupunki sijaitsee 72km Kandyn kaupungista ja 148km Colombon kaupungista. Dambulla on kuuluisa Royal Rock-temppelistään, sillä on suuri merkitys Sri Lankan imagossa, tätä pyhää paikkaa ei pidä jättää näkemättä. Kaupungin toinen kuuluisa nähtävyys on Rangiri Dambulla International Stadium. 

Kandy

Kandy on pyhä buddhalainen kohde ja kuuluisa matkailukaupunki. Se sijaitsee 115km Colombosta 465 metrin korkeudessa teeplantaasien ympäröimänä. Sitä kutsutaan Sri Lankan kulttuuripääkaupungiksi. Se on loistava paikka oppia Sri Lankan historiasta ja kulttuurista. Kandyn kuuluisin kohde on buddhalaisten pyhiinvaelluskohde, Temple of the Tooth. Siellä sanotaan olevan yksi Buddhan hampaista, jonka eräs prinsessa salakuljetti hiuksissaan sen jälkeen, kun se oli viety Buddhan hautajaisroviolta. Joka vuosi heinä-elokuussa järjestetään kymmenen päivää kestävä festivaali sen kunniaksi. Kaupungissa kannattaa vierailla myös Peradeniyan kasvitieteellisessä puutarhassa.

HOTELLIT

Hotel Suisse (3)

Hotel Suisse on siirtomaatyylinen hotelli Kandy –järven rannalla sekä kahden vuoriston välissä. Hotellilta on kuitenkin vain muutaman minuutin kävelymatka kaupungin keskustaan ja muihin mielenkiintoisiin kohteisiin. Hotellilla on pitkä historia ja se on ollut monien kuuluisuuksien ja tapahtumien pelipaikkana. Hotellissa on mm uima-allas, ravintola, pesulapalvelu, autonvuokrauspalvelu ja kampaamo sekä sauna ja hieronta. Huoneisiin kuuluu mm ilmastointi, huonepalvelu ja puhelin. Maisemat vaihtelevat Kandy –järvestä, ja Temple of Toothista, puutarhaan ja altaalle.

Nuwara Eliya

Valon kaupungiksikin kutsuttu Nuwara Eliya sijaitsee Sri Lankan sisämaan ylängöillä n. 2000 metrin korkeudella alueella, jota pidetään yhtenä Sri Lankan tärkeimmistä teentuotantoalueista. Tämä brittiläisten kolonialistien perustama kaupunki on muistuttaa edelleen tunnelmaltaan englantilaista kylää siirtomaatyylisine rakennuksineen ja viheralueineen.

Korkeasta sijainnistaan johtuen Nuwara Eliyassa lämpötilat ovat huomattavasti viileämmät kuin lämpimillä alangoilla. Tästä johtuen Nuwara Eliyan ympäristön terassipelloilla viljellään paljon myös tuttuja eurooppalaisessa ilmanalassa kasvavia kasviksia, kukkia ja hedelmiä. Alunperin brittiläiset kasvattivatkin tuttuja tuotteita omaan käyttöönsä. Kahvin viljelyä kokeiltiin myös, mutta taudin vietyä kahvisadon, vaihdettiin teenviljelyyn. Jyrkimmät vuorenrinteet ovat edelleen teepensaiden valloittamat. Nuwara Eliya kantaakin yhä siirtomaa-ajasta lähtien ylpeänä nimitystä Sri Lankan teepääkaupunkina.

Kaupungin Victoria-puistossa voi bongata monia lintulajeja ja kaupungin ympäristössä on lukuisis tee-tehtaita, jotka toivottavat vieraat tervetulleeksi. Nuwara Eliya toimii myös tukikohtana Horton Plains –kansallispuistossa vieraileville.

HOTELLIT

Jetwing St. Andrew's Hotel (3)

St.Andrews sijaitsee lähellä Nuwara Eliyan in keskustaa, kuitenkin etäisyyden päässä melusta ja hälinästä. Hotelli on rakennettu vanhaan brittien vallan aikaiseen kartanoon. Tyylikkäästi siirtomaa-ajan tyyliin sisustetuissa huoneissa on tallelokero, TV, puhelin hiustenkuivain sekä teen/kahvinkeitto-mahdollisuus sekä minibaari. Hotellin palveluihin kuuluvat lisäksi pesulapalvelut, langaton internet-yhteys, biljardisali ja lahjatavarakauppa.

Horton Plains -kansallispuisto

Kansallispuisto sijaitsee n. 30 km päässä Nuwara Eliyasta. Puiston kasvillisuus on pääasiassa ruohoaroa ja pilvisademetsää ja alueella tavataan monia vain tällä alueella esiintyviä endeemisiä lajeja. Turistien suosima patikointikohde puistossa on "World's End" eli maailman loppu, joka on 870 metrin jyrkänne puiston eteläisellä rajalla.

Yalan Kansallispuisto

Kaakkoisosassa Sri Lankaa sijaitseva Yalan kansallispuisto on yksi vanhimmista ja kuuluisimmista luonnonpuistoissa maassa. Se on Sri Lankan suurin suojeltujen alueiden ryhmittymä ja sen kasvillisuus on hyvin monimuotoista. Puisto on jaettu viiteen ryhmään. Luonnonpuistossa voi nähdä mm norsuja, leopardeja, matelijoita ja lintuja. Yala West National Park onkin maailmanlaajuisesti tunnettu leopardien tarkkailu ja valokuvaamispaikka. Alueella on myös monia kulttuurillisesti ja historiallisesti tärkeitä kohteita, kuten raunioita ja arkeologisia alueita.

Dickwella

Sri Lankan eteläosassa sijaitsevan Dikwellan maisemaa koristavat valkeat rannat sekä sinisen sävyinen meri. Dikwellan rento elämänmeno sekä trooppinen ilmanala houkuttelevatkin matkailijoita sekä surffaajia kaikkialta maailmasta. Kauniista ympäristöstään ja kiinnostavasta paikalliskulttuuristaan tiedetty Dikwella on kasvavasta kiinnostuksesta huolimatta säilynyt rauhallisena, turistien kansoittamattomana alueena. Kuvauksellinen ympäristö, kookosplantaasit, sekä monipuoliset kahvilat ja ravintolat luovat hyvät edellytykset rentouttavaan oleskeluun.

HOTELLIT

Dikwella Resort and Spa

Dickwella Resort and Spa tarjoaa vierailleen rauhallisen majoitusvaihtoehdon Intian valtameren reunustamalla niemenkärjellä. Hotellin palvelutarjontaan kuuluvat esimerkiksi ravintola ja baari, mahdollisuus internet-yhteyteen, kauneudenhoito- ja hyvinvointipalvelut, uima-allas sekä pesulapalvelut. Hotellin huoneissa on hyödynnetty paikallisen kulttuurin mukaista sisustusta, ja perusvarusteluun kuuluvat muun muassa minibaari, puhelin ja ilmastointi.

Tissamaharama

Tissamaharamaa kutsutaan yleensä lyhenteellä Tissa. Se on vilkas kaupunki, johon matkustetaan pääasiassa sen vuoksi, että Yala National Park sijaitsee sen lähistöllä. Kaupunkia ympäröi riisipellot, joiden lomassa on vanhoja temppeleitä. Tissamaharamassa on suuri tekojärvi, Tissa Wewa, jonka lintukanta on merkittävä. Kaupungissa on myös buddhalaisille pyhiinvaeltajille yksi kuudestatoista pyhimmästä stupasta Sri Lankassa, Tissa Maha Dagoba. Tämän vieressä on kansallissankarin ja maan sankarin kuningas Dutugamunun äidin, kuningatar Vihara Maha Devin patsas.

HOTELLIT

Hotel Chandrika (3)

Hotelli sijaitsee upean luonnon keskellä, rauhallisella paikalla, lähellä kuuluisaa Yalan kansallispuistoa. Viihtyisät huoneet on varusteltu muun muassa ilmastoinnilla, televisiolla, puhelimella sekä kahvin ja teenkeittomahdollisuudella. Hotellista löytyy uima-allas, ravintola, baari sekä 24h huonepalvelu.

 

Haluatko lisäpäiviä?

Negombon rantapäivät

Kerala ja/tai Goa (Intia)

Agra ja Taj Mahal (Intia)

Malediivien rantapäivät

... Tiedustele toimistoltamme lisäpäivien hintaa ja tarkempia tietoja.

 

---

Tämänkin matkan voimme räätälöidä sinulle tai keräämällesi ryhmälle haluamaasi ajankohtaan.

Tiedustele tarkemmin toimistoltamme.