• Monteverde
  COSTA RICA
 • Granada
  NICARAGUA
 • Flores
  GUATEMALA
 • Granada
  NICARAGUA
 • Tikal
  GUATEMALA
 • Antigua
  GUATEMALA
 • Panama City
  PANAMA
 • Arenal
  COSTA RICA
 • Arenal
  COSTA RICA
 • Antigua
  GUATEMALA
Opastetut kiertomatkat, suomalainen matkanjohtaja / Meksiko


Suuri Keski-Amerikan kiertomatka

Panama | Costa Rica | Nicaragua | El Salvador | Honduras | Guatemala | Belize | Meksiko  
Panama City | Panaman kanava | Bocas del Toro | Puerto Viejo de Talamanca | Arenal | Monteverde | San Juan del Sur | Granada | Leon | San Salvador | Copan | Antigua | Flores | Caye Caulker | Tulum

Panama
Pinta-ala
78 200 km2

Asukasluku
3 894 082 (arvio 7/2020)

Pääkaupunki
Panama City

Väestö
65 % mestitsejä, 14 % afrikkalaista syntyperää, 10 % espanjalaista syntyperää, 5 % intiaaneja

Kieli
Espanja, englanti, lukuisia intiaanikieliä

Päätuotteet
Petroli, sokeri, kulta, hopea, banaani, kahvi

Hallitusmuoto
Tasavalta

Samalla purjehduksella, kun Kolumbus miehistöineen valloitti Costa Rican, he ottivat haltuunsa myös Panaman alueen. Se toimi ponnahduslautana Etelä-Amerikan länsirannikon maiden valloituksessa ja espanjalaiset kuljettivat Perusta ja Ecuadorista ryöstämänsä aarteet kannaksen yli Tyyneltämereltä Karibianmeren puolelle jälleen laivoihin lastattavaksi Espanjaan kuljetusta varten. Latinalaisen Amerikan vapautumisvaiheessa joutui Panama Kolumbian yhteyteen. Maa itsenäistyi vuonna 1903 Yhdysvaltojen tuella ja joutui palkkioksi luovuttamaan maita kanavan rakentamista varten. Vuonna 1999 maat palautuivat Panamalle.

Panama City

Panaman pääkaupunki Panama City on perustettu jo vuonna 1519 ja on Amerikan mantereen vanhimpia. Alkuperäisestä kaupungista on jäljellä enää vain upeat Panamá Viejon rauniot. Koloniaalisen ajan, kauniisti meren rannalla sijaitseva vanhakaupunki, on nimeltään Casco Viejo. Vanhasta kaupungista ns. uuteen Panamaan pääsee kivasti kävelemällä rantabulevardia (Avenida Balboa). Matkaa kertyy muutama kilometri. Panaman ns. uudelta puolelta löytyy lukuisia ravintoloita, isoja kauppakeskuksia ja pankkeja.

HOTELLIT

Central Hotel Panamá (4)

Hotelli sijaitsee Panaman pääkaupungin kauniissa ja historiallisessa vanhassa kaupunginosassa Casco Viejossa. Tyylikäs siirtomaatyylinen rakennus on jo lähes 150 vuotta vanha ja se kuuluu UNESCON maailmanperintökohteisiin. Hotellin huoneista onkin upeat näkymät vanhan kaupungin kuhiseville kaduille sekä Panamán itsenäisyydenaukiolle.
Central Hotel Panamán läheisyydestä löydät useita kuuluisia pääkaupungin nähtävyyksiä sekä kirkkoja. Casco Viejon alueella voit myös nauttia useiden ravintoloiden antimista sekä vilkkaasta yöelämästä. Halutessasi voit rentoutua Central Hotel Panamán uima-altaalla tai ottamalla hoitoja paikan kylpylässä. Täältä löydät myös muun muassa kuntosalin sekä maailmankuuluun ketjuun kuuluvan 9reinas-ravintolan.

Panaman kanava

HOTELLIT

Gamboa Rainforest Resort (4)

Gamboa Rainforest Resortin viihtyisä hotellialue sijaitsee luonnon rauhassa Chagresjoen varrella, 30 kilometrin päässä Panama Citystä. Viihtyisissä huoneissa on puhelin, satelliitti-tv, minibaari, hiustenkuivain ja langaton internet. Hotellissa on laaja allasalue, josta löytyy laguuninmainen uima-allas ja lastenallas. Muita palveluita on muun muassa pieni matkamuistomyymälä ja kirjasto. Kauniilla spa-osastolla on sauna, kuntosali ja erilaisia hoitoja.

Bocas del Toro

Bocas del Toron saaristo käsittää kuusi saarta, joista Isla Colón on suurin, ja sen pääkylä on Bocas del Toro tai vain Bocas. Isla Colón ja sen Bocasin kylä on alueen "keskus". Kylässä on asukkaita 4300. Saarelle on äskettäin rakennettu lentokenttä pienkoneille ja sinne on useita lentoja päivässä mm. Panama Citystä. Bocasin kylästä löytyy useita ravintoloita ja pikku-hotelleja. Saaren upeisiin hiekkarantoihin voi kätevästi tutustua vaikka vuokraamalla polkupyörän tai mopon.

HOTELLIT

Hotel Playa Tortuga (4)

Playa Tortuga sijaitsee luonnonkauniilla paikalla meren äärellä, jonka rannat ovat oivat snorklailuun. Hotellin 117 tyylikästä huonetta ovat kaikki merinäköalalla ja niissä on omat parvekkeet. Hotellin palveluihin kuuluvat Wi-Fi, ravintola, uima-allas ja kuntokeskus. Huoneiden varusteluun kuuluvat minibaari, ilmastointi, TV ja tallelokero.

Costa Rica
Pinta-ala
51 100 km²

Asukasluku
5 097 988 (arvio 7/2020)

Pääkaupunki
San José

Väestö
94 % espanjalaista syntyperää, 3 % afrikkalaista syntyperää, 1 % alkuperäisiä intiaaneja, 1 % kiinalaisia, 1 % muita

Kieli
Espanja, englanti, kreolienglanti ja intiaanimurteet

Päätuotteet
Matkailu, elektroniikka, kahvi, banaani, sokeri

Hallitusmuoto
Demokratia

Costa Rica on yksi kaukokohteista, jossa matkailu on auennut toimivaksi koronakuukausien jälkeen ja johon voimme suositella matkustamista jo nyt talvella 2021-22.

Costa Rica on yksi maapallomme monipuolisimmista luontokohteista. Keski-Amerikan pieni valtio tarjoaa dramaattisia tulivuorinäkymiä, karuja vuorimaisemia, villiä viidakkoa sekä mystisiä pilvisademetsiä. Kaiken tämän lisäksi on upeita rantakohteita niin Karibianmeren kuin Tyynenmeren puolellakin. Tämä ekosysteemien monimuotoisuus takaa kodin yli 230 eläinlajille ja maa lumoaa matkailijan kuin matkailijan, etsit sitten seikkailua tai rauhallisempaa lomakohdetta.

Kun puhutaan ympäristöystävällisestä matkailusta, on Costa Rica maana yksi sen edelläkävijöistä. Costa Rica on ottanut tavoitteekseen olla kokonaan hiilidioksidineutraali vuoden 2021 loppuun mennessä, maan itsenäistymisen 200. juhlavuotena. Costa Rican sähköstä on jo muutaman vuoden ajan tullut yli 90 % uusiutuvista lähteistä, kuten vesi-, tuuli- ja aurinkovoimasta sekä geotermisestä energiasta ja biomassasta. Maalla on maine myös rauhan ja koulutuksen keitaana Keski-Amerikassa, sillä armeija on maasta lakkautettu jo vuonna 1948.

PURA VIDA, kuten costaricalaiset usein iloisina huutelevat!

Puerto Viejo de Talamanca

Pieni matkailijoiden ja surffareiden kansoittama kylä tunnetaan paikallisten keskuudessa Puerto Viejona. Se sijaitsee lähellä Panaman ja Costa Rican rajaa. Puerto Viejon kylä on sympaattinen ja siellä on nykyisin hyvin palveluita matkailijoille. Suurimman osan vuodesta Puerto Viejon rannoilla on kovat virtaukset ja suuret aallokot siksi myöskin surffista kiinnostuneet viihtyvät kylässä. Lisäksi alue tarjoaa paljon aktiviteetteja, mm. koskenlaskua ja ziplining-seikkailuratoja. 

HOTELLIT

Hotel Cariblue (3)

Cariblue sijaitsee vain muutaman askeleen päässä Playa Coclesin rannalta. Rannalla tunnelmaa luovat kauniit palmupuut ja lukuisat surffaajat, jotka pitävät rantaa loistavana surffaukseen. Bungalow–tyylisessä hotellissa on mm. kattotuuletin, moskiittoverkot ja oma kylpyhuone, jossa suihku/kylpy (lämmin vesi). Hotellilla on mm. ravintola, snack bar, uima-allas ja polkupyörävuokraamo.

Arenal

Arenalin tulivuori on Costa Rican aktiivisin tulivuori nousten 1 633 m korkeuteen. Tosin viime vuosina sen toiminta on näyttänyt vaimentumisen merkkejä. Tulivuoren aktiivisuus voi kuitenkin vaihdella vuosittain ja purkautuvan laavan voi parhaiten nähdä öiseen aikaan. Tulivuori sijaitsee 1995 perustetussa Volcan Arenalin kansallispuistossa alueella, joka on eläimistöltään ja kasvillisuudeltaan todella monipuolinen.

La Fortuna (de San Carlos) on kaupunki lähinnä Arenalin kansallispuistoa ja toimii usein porttina alueella vieraileville. La Fortunan lähistöllä sijaitsevat myös upeat vesiputoukset sekä kuumat lähteet, jotka molemmat ovat vierailun arvoisia.

HOTELLIT

Los Lagos (3)

Hotel Los Lagos sijaitsee Arenalin tulivuoren kupeessa, n. 6 kilometrin matkan päässä läheisestä Fortunan kylästä. Hotellin ravintolassa voit nauttia ruoasta sademetsämaisemissa. Ravintolasta löytyy herkullinen valikoima erilaisia mereneläviä sekä paikallisia herkkuja. Los Lagosissa on omat uima- ja porealtaat. Huoneet ovat tilavat ja niissä on kaikissa ilmastointi, safety-box ja minibaari. Vain 500 metrin päässä hotellilta on Eco Thermales kuumat lähteet.

Monteverde

Monteverden luonnonsuojelualue sijaitsee n. 1 500 metrin korkeudessa ja kostuu sademetsäalueesta sekä pilvimetsäalueesta. Vuoristossa on viileämpää kuin alavilla mailla. Niissä vesihöyry tiivistyy uduksi, sumuksi tai pilviksi, ja kasvillisuus on pilvimetsää. Puiden oksat ovat sammalten, orkideojen ja muiden päällyskasvien peittämät. Alueella tavataan yli 2500 kasvilajia, pelkästään orkidealajeja on 420. Lisäksi alueelta on löydetty yli 500 lintulajia ja monia nisäkäs-, matelija- ja sammakkolajeja.

Kahvintuoksuinen Monteverden kylä, Santa Elena, sijaitsee maan luoteisosassa ja matkaajien parissa suosittu. Alue on myös tunnettu juustotehtaastaan.

Monteverde on suosittu myös lintubongaajien keskuudessa, sieltä löytyy monia erikoisia lintulajeja. Lisäksi vaijeriliuku (zipline) ja riippusiltakävely ovat alueen suosittuja aktiviteetteja keskellä pilvimetsää.

HOTELLIT

Fonda Vela (3)

Fonda Vela sijaitsee 20 minuutin matkan päässä Monteverden pilvimetsän suojelualueesta. Hotellin alueen kukoistava metsä sekä rehevä laidunmaa sopivat kotoperäisten lintujen ja eläimien bongaamiseen sekä kävelyretkiin. Jokaisessa tilavassa mökissä on suuret ikkunat, joista ihailla mukavasti metsää. Huoneista löytyy television, kahvinkeitin ja minibaari. Hotellin kahdessa ravintolassa pääsee nauttimaan herkullisesta ruoasta metsän ympäröimänä. Pitkän päivän jälkeen voi rentoutua hotellin uima-altaalla sekä porealtailla, pelata biljardia sekä nauttia virkistäviä drinkkejä baarissa. 

Nicaragua
Pinta-ala
129 494 km2

Asukasluku
6 203 441 (arvio 7/2020)

Pääkaupunki
Managua

Väestö
69% mestitsejä, 17% eurooppalaista syntyperää, 9% afrikkalaista syntyperää, 5% intiaaneja

Kieli
Espanja

Päätuotteet
Banaani, kahvi ja puuvilla

Hallitusmuoto
Tasavalta

Nicaragua sijaitsee Keski-Amerikan kannaksella, Hondurasin ja Costa Rican välissä. Se on Keski-Amerikan suurin, mutta harvimpaan asutuin valtio. Maa tarjoaa matkailijalle paljon uusia elämyksiä, sillä massaturismi ei ole päässyt vielä vaikuttamaan nicaragualaiseen elämänmenoon. Maasta löytyy monia nähtävyyksiä, espanjalaisten valloittajien kulttuuria ja monipuolista luontoa. Erityispiirteitä maalle antavat Keski-Amerikan suurimmat järvet: Manacuajärvi ja Nicaraguajärvi, joista varsinkin jälkimmäinen on erittäin kaunis vierailukohde lukuisine saarineen. Matkailija pääsee ihastelemaan myös monia pieniä vuoristokyliä, viihtyisiä kolonialaistyylisiä kaupunkeja ja valkeahiekkaisia rantoja. Nicaragua ihastuttaa matkailijan aitoudellaan.

San Juan del Sur

Kaunis rantakaupunki San Juan del Sur lumoaa pitkillä, valkeilla hiekkarannoillaan. Kaupungin rannat ja Tyynenmeren aallot kiehtovat myös monia surffareita sekä managualaisperheitä. Tämän kalastajakylän charmissa on helppo viettää leppoisia lomapäiviä.

HOTELLIT

Hotel Victoriano (3+)

Hotel Victoriano sijaitsee rantabulevardilla aivan rannan tuntumassa, San Juan del Surin kylällä. Hotelli on rakennettu historialliseen rakennukseen, joka on yksi kaupungin vanhimmista. Kaikissa huoneissa on ilmastointi, TV, minibaari ja hiustenkuivaaja. Hotellin palveluihin kuuluu mm. 24h vastaanotto, baari, à la carte -ravintola, uima-allas, puutarha, aurinkoterassi ja pesulapalvelu. Hotellilta on lyhyt matka rantabaareihin ja ravintoloihin.

Granada

Värikäs Granada sijaitsee Nicaraguajärven rannalla ja on erittäin kaunis koloniaalinen kaupunki. Se onkin yksi Amerikkojen vanhimmista kaupungeista. Arkkitehtuuri ihastuttaa värikkyydellään ja myös makuhermoja hemmotellaan kaupungin lukuisissa ravintoloissa ja kahviloissa. Pääkatu Calle La Calzadan varrella sijaitsevat lukuisat ravintolat, baarit ja usein iltaisin siellä on myös elävää musiikkia. Pääkadun toisessa päässä on yksi kaupungin tärkeimmistä nähtävyyksistä, La Merced- katedraali sekä Parque Central -keskuspuisto. Granadan markkinat ovat näkemisen arvoiset ja vaikka ostettavaa ei paljoa ole, pääsee niissä helposti paikalliseen fiilikseen. Granadan lähistöllä sijaitseville tulivuorille, Masaya ja Mombabco, on helppo tehdä lyhyitä patikkaretkiä.

HOTELLIT

Hotel Colonial (3)

Pieni ja viihtyisä 37 huoneen Hotel Colonial on sisustettu nimensä mukaisesti koloniaaliseen tyyliin. Sijainti on erinomainen keskusaukion laidalla. Kävelykatu ja ravintolat ovat aivan naapurissa. Huoneet on varustettu ilmastoinnilla, kaapeli-TV:llä ja radiolla. Hotellista löytyy myös viihtyisä allasalue sekä ravintola.

Leon

Tämä viehättävä, koloniaalinen pikkukaupunki antaa kauniit puitteet ryhmämme viimeiseen iltaan Nicaraguan puolella. Kaupungin nähtävyyksiä, joihin lukeutuu muun muassa Keski-Amerikan suurin kirkko, on helppo tutkia kävellen pieniä mukulakivikatuja pitkin, värikästä arkkitehtuuria ihastellen.

Leonissa voi lisäksi nauttia monista aktiviteeteista, kuten hiekkalautailusta ja kauniista rannoista, jossa voi nauttia auringon lämmöstä ja surffata. Jos siirtomaahistoria kiinnostaa niin tässä kaupungissa sitä löytyy.

HOTELLIT

Hotel Best Western Leon

Hotelli sijaitsee keskellä Leonin kaupunkia, joten baarit, ravintolat, kaupat ja nähtävyydet ovat kätevästi ulottuvilla. Tämän 20 huoneen hotellin palveluihin kuuluu ilmainen Wi-Fi, 24h vastaanotto, tallelokero ja business center. Kaikissa huoneissa on oma kylpyhuone, ilmastointi, TV, kahvinkeitin, hiustenkuivaaja, työpöytä, hygieniatuotteet, silitysrauta/-lauta.  

El Salvador

Pinta-ala
21 040 km2

Asukasluku
6 481 102 (arvio 7/2020) 

Pääkaupunki
San Salvador

Väestö
90 % mestitsejä, 1 % alkuperäisväestöä ja noin 9 % eurooppalaisperäisiä

Kieli
Espanja on maan virallinen kieli. Paikallista murretta tai slangia kutsutaan nimellä caliche. Noin 1 % puhuu náhuataa

Päätuotteet
Kahvi ja sokeri

Hallitusmuoto
Tasavalta

El Salvador on kaunis, trooppinen maa Tyynenmeren rannalla Hondurasin ja Guatemalan välissä. Konkistadori Pedro del Alvarado valloitti El Salvadorin pipil-intiaaneilta vuonna 1524. El Salvador itsenäistyi naapureidensa kanssa Espanjasta vuonna 1821 ja on tätä nykyään Keski-Amerikan tiheimmin asuttu maa. Eksoottinen El Salvador on monelle matkailijalle tuntematon kohde, johon massaturismi ei ole vielä päässyt vaikuttamaan. Maan aitous lumoaa matkailijan.

San Salvador

El Salvadorin pääkaupunki ja samalla maan suurin kaupunki, sijaitsee laaksossa San Salvador -tulivuoren juuressa.

San Salvadorista löytyy maan vanhin yliopisto sekä mielenkiintoisia museoita. Kaupunki on tunnettu oluen- ja tupakantuottaja, joten halukkaat voivat nauttia myös näistä antimista.

HOTELLIT

Hotel Mirador Plaza (3+)

Elegantti kahden kerroksen hotelli sijaitsee rauhallisella alueella, lähellä monia suurlähetystöjä ja nähtävyyksiä. Viihtyisien huoneiden varustukseen kuuluvat ilmastointi, kaapeli-TV, tallelokero, langaton internetyhteys ja puhelin. Hotellista löytyy myös ravintola, baari, uima-allas sekä kuntosali.

Honduras
Pinta-ala
112 492 km2

Asukasluku
9 235 340 (arvio 7/2020)

Pääkaupunki
Tegucigalpa

Väestö
90 % mestitsejä

Kieli
Espanja, englantia puhutaan rannikolla ja Karibianmeren saarilla. Myös joitain intiaanikieliä sekä afrikkalaisten ja intiaanikielien sekoitusta garifunaa puhutaan.

Päätuotteet
Banaani, kahvi ja katkaravut

Hallitusmuoto
Tasavalta

Honduras on noin 9 miljoonan asukkaan tasavalta Keski-Amerikassa naapureinaan Nicaragua, Guatemala ja El Salvador. Meriyhteys Hondurasilla on sekä Tyynellemerelle että Karibianmerelle. Kolumbus saapui maahan vuonna 1502 ja nimesi sen syvien rantavesien mukaan (esp. hondura = syvyys). Vuonna 1525 maan kolonisoivat espanjalaiset ja Honduras elikin espanjalaisten vallan alla seuraavat 300 vuotta, kunnes syyskuun 11. päivä vuonna 1821 irtautui Espanjasta ja julistautui itsenäiseksi.

Copan

Copanin muinainen Maya-kaupunki sijaitsee Hondurasissa aivan Guatemalan rajan tuntumassa. Se oli klassisen kauden yksi suurimmista keskuksista (n. 300 jKr.). Copan on yksi mesoamerikan kaakkoisimmista alueista. Se kärsi poliittisen katastrofin 738 jKr. kun yksi sen suurimmista hallitsijoista Uaxaclajuun Ub´aah K´awiil teloitettiin hänen kilpailijansa kuningas Quiriguan toimesta.

Kokonsa suhteen rauniot ovat pienemmät kuin Tikalin rauniot Guatemalassa tai Teotihuacanin rauniot Meksikossa, mutta Copán pitää sisällään enemmän Maya-periodin veistosesineistöä kuin mikään muu esikolumbiaanisen ajan kaupunki Keski-Amerikassa. Veistokset esittävät usein muinaisia hallitsijoita, hyvin säilyneitä hieroglyfejä sekä museo, joka sisältää jälleenrakennetun temppelin ja esineistöä periodin kulttuurista. Suuri alue itäisen Copanin akropoliksesta on tuhoutunut Copanin joen tulviessa rankkasateissa.

HOTELLIT

Hacienda San Lucas (3)

Viehättävä Hacienda San Lucas sijaitsee luonnon helmassa Copánin mayaraunioiden läheisyydessä. Savitiilestä rakennetut huoneet tarjoavat mukavan yösijan. Huoneissa ei ole langatonta nettiyhteyttä, ainoastaan hotellin yleisissä tiloissa. Hotellilla on myös ravintola, joka tutustuttaa ruokailijan mm. perinteisiin mayamakuihin. Päivän aktiviteettien jälkeen voi hotellilla rauhoittua vaikkapa meditointi- ja joogapaviljongissa. Tässä pienessä ja idyllisessä perhehotellissa on vaalitaan kestävää kehitystä ja osallistutaan paikallisten yhteisöiden kehitykseen. N. 50% hotellin käyttämästä energiasta tuotetaan aurinkovoimalla. 

Guatemala
Pinta-ala
109 300 km²

Asukasluku
17 153 288 (arvio 7/2020)

Pääkaupunki
Guatemala City

Väestö
56 % mestitsejä, 44 % mayoja

Kieli
Espanja ja useita eri mayakieliä

Päätuotteet
Kahvi, sokeri, banaanit, tekstiilit

Hallitusmuoto
Demokratia

Espanjalaiset miehittivät 1500-luvun alussa Guatemalan alueen, jossa vallitsi korkeatasoinen mayakulttuuri. Maa itsenäistyi Latinalaisen Amerikan vapaussotien aikana vuonna 1821. Guatemalalla on Tyynenmeren rantaviivan ohella yhteyskaistale myös Karibianmereen. Pääkaupunki Guatemala City sijaitsee Sierra Madre -vuoriston laaksossa 1 490 metrin korkeudessa. Se on Keski-Amerikan suurin kaupunki. Guatemala on Keski-Amerikan mayakulttuurin kehto. Kaunis ja vehreä maa tarjoaa matkaajalle mahtavia maisemia, jännittäviä viidakkoja ja tulivuoria, hienoja mayaraunioita ja intiaanikulttuuria.

Tikal ja muut mayakulttuurin rauniokaupungit, Atitlán-järvi, Panajachel, Chichigastenangon markkinat Antiguan mukulakiviset kujat sekä monet tulivuoret ja pikkukylät. Siinä monipuolisen Guatemalan suosikkikohteita. Värikästä, vehreää ja ystävällistä.


Antigua

Antigua oli maan pääkaupunki v. 1543 - 1776. Tuhoisan maanjäristyksen seurauksena pääkaupunki siirrettiin 45 km:ä itään paikalle, jossa nykyään sijaitsee Guatemala City. Antigua oli yksi vanhimmista ja kauneimmista Amerikan kaupungeista. Kaupunki sijaitsee kolmen suurenmoisen tulivuoren keskellä. Sen yhä jykeväraken-teiset kolonialistiset rakennukset ovat kestäneet 16 maanjäristystä, lukemattomia tulvia ja tulipaloja. Antigua on erityisen kaunis pääsiäisen ajan Semana Santa -juhlan aikana, jolloin sen kadut ovat peitetty taidokkailla koristeluilla, värjätyllä sahajauholla ja kukkien terälehdillä. Kaupungin kirkot ovat menettäneet paljon barokin aikakauden loistostaan, maanjäristysten jälkeen suoritetut korjaukset ja restaurointi riisuivat ne koristeista ja eleganssista. Tästä huolimatta useat kirkot ovat yhä vaikuttavia, erityisesti La Merced, Iglesia de San Francisco ja Las Capuchinas (joka toimii nykyään museona). Casa K'ojom on kiehtova museo mayojen musiikista ja seremonioista yhdistettynä ihmiskäden tekemiin tuotoksiin. Sunnuntaisin vierailijoita ja paikallisia kerääntyy Parque Centraliin arvioimaan myynnissä olevia tavaroita torille.

HOTELLIT

Hotel Aurora (3)

Kodikas Hotel Aurora on historiallisen Antiguan ensimmäinen hotelli, joka sijaitsee vain muutaman korttelin päässä keskuspuistosta, Antiguan sydämestä. Hotelli on kaunis siirtomaa-ajan tyylinen rakennus ja sen huoneet sijaitsevat upean kukkaistutuksien valtaaman puutarhan ympärillä. Huoneissa on televisio, puhelin ja langaton internetyhteys. Hotel Aurorassa aamiainen sisältää tuoreita hedelmiä, jugurttia, leipää ja marmeladia, ja tietenkin paikallista kahvia.   

Flores

Floresin kaupunki Guatemalan pohjoisessa El Peten – alueella on rakennettu Petén Itzá -järvessä sijaitsevalle saarelle. Asukkaita Floresista löytyy n. 2000. Kaunis pieni kaupunki on yhdistetty ulkomaailmaan n. 500m pitkän sillan avulla joka vie mantereelle Floresin sisarkaupunkiin Santa Elenenaan ja vähän isompaan 25 000 asukkaan San Benitoon. Tarina kertoo, että kaupungin on alkuperäisin perustanut Itzáe- kansa ehkä jo 1200-luvulla jKr. nimellä Tayasal. Kaupunki joutui kuitenkin espanjalaisten vallan alle 1697 ja alkuperäiset mayakulttuurin pyramidit, temppelit ja muistomerkit tuhoutuivat. Tänä päivänä Flores on rauhallinen ja arvokas, rakennustyyliltänsä koloniaalinen pikkukaupunki kiemurtelevine katuineen ja kujineen. Kaupungista löytyy sopiva määrä ostoskatuja, markkinoita sekä laaja valikoima pieniä hotelleja ja tunnelmallisia ravintoloita.

HOTELLIT

Casona de la Isla (3)

Viehättävä koloniaalistyylinen hotelli sijait-see Floresin saarella Petan Itza -järven rannalla. Hotellissa on muun muassa ravin-tola, baari, uima- ja porealtaat sekä pesula-palvelu. Hotelli on tyylikäs ja henkilökunta ystävällistä. Huoneita on 27, joissa on mm. puhelin,kaapeli-TV, ilmastointi ja kylpy-huone.

Belize

Pinta-ala
23 300 km²

Asukasluku
399 598 (arvio 7/2020)

Pääkaupunki
Belmopan

Väestö
11 % mayoja, 6 % garifunoja

Kieli
Englanti, kreoli

Päätuotteet
Sokeri, banaanit, kalatuottee

Hallitusmuoto
Parlamentaarinen demokratia

Belizen alue on kuulunut suureen mayavaltakuntaan, mutta espanjalaisten valloitettua sen siitä tuli kuitenkin vähitellen brittimerirosvojen tukikohta. Mielenkiintoista on, että muutamilla merirosvoilla oli Englannin kuningattaren kaapparikirjalla annettu "lupa" rosvota espanjalaisia arvolastissa seilaavia laivoja. Englantilaiset vakiinnuttivat alueella asemansa ja siitä tuli Kruunun siirtomaa eli Brittiläinen Honduras. Alue sai sisäisen itsehallinnon vuonna Belize-nimen ja itsenäisyyden vasta 1981. Ainoana Keski-Amerikan maana siellä puhutaan pääkielenä englantia. Pyörremyrskyt tuhosivat niin pahasti vanhaa pääkaupunkia, että vuonna 1970 enemmän sisämaassa sijaitseva Belmopan julistettiin uudeksi pääkaupungiksi.

Maa on rento ja karibialaiseen tapaan stressitön. Entinen pääkaupunki Belize City on rapistunut mutta erittäin värikäs kaupunki. Kauniilla Caye Caulkerin rannoilla mangrovepuut ja kookospalmut tarjoavat varjoa paahtavassa auringossa. Sieltä löytyy myös maailman jännittävimpiä sukelluspaikkoja.

 

Caye Caulker

Caye Caulker on noin 1000 ihmisen asuttama, pieni ja rennonletkeä saari, jossa kenelläkään ei tunnu olevan kiire minnekään. Saarta kutsutaankin leikkisästi "Go slow -islandiksi". Saari on oikeastaan kalkkikivikielekkeen päälle muodostunut hiekkasärkkä ja se sijaitsee 33 km pohjoiseen Belize Citystä. Saaren pituus on noin 7 km ja leveimmältä kohdalta se on vain 600 m. Autoja saarella ei ole, mutta toisaalta ei niitä tarvitakaan, sillä paikasta toiseen kuljetaan joko jalan, polkupyorällä tai golf-autoilla. Varsinaisesti riutta käsittää nykyään 2 saarta, Caye Caulker ja Ambergis Caye, hurrikaani Hattien halkaistua saaren 1961. Hurrikaanin jälkeen saaret erottaa kapea väylä nimeltään Split. Caye Caulkerin rannat ovat pitkälti mangrove-puiden peittämiä ja kookospalmut tarjoavat varjoa paahtavalta auringolta. Saari ei ole naapurisaaren Ambergris Cayen tavoin vielä täyttynyt rantalomailijoista vaan on säilynyt vaatimattomana sukeltajien sekä reppureissaajien tukikohtana.

HOTELLIT

Seaside Cabañas (3)

Seaside Cabanas sijaitsee Caye Caulkerin saarella, Karibian meren rannalla. Majoi-tukseen on kauniin värikkääseen tyyliin sisustettuja cabanas-majoja ja huoneita. Huoneissa on kaapeli-TV, ilmastointi ja jääkaappi. Hotellista löytyy lahjatavara-liike, baari ja uima-allas.

TÄSTÄ HOTELLIN WWW-SIVUILLE

Meksiko

Pinta-ala
1 972 550 km2

Asukasluku: 
128 649 565 (arvio 7/2020)

Pääkaupunki
Mexico City (asukasluku n. 21 miljoonaa)

Väestö
60% mestitsejä ja 30% alkuperäisasukkaita

Kieli
Espanja ja 54 eri alkuperäiskieltä

Päätuotteet
Maissi, tupakka, kemikaalit, rauta, teräs, petroli, tekstiiliteollisuus, matkailu

Hallitusmuoto
Liittotasavalta

Uskonto
Noin 90 prosenttia meksikolaisista kuuluu roomalais-katoliseen kirkkoon ja noin 6 prosenttia on ortodokseja

Maa on nähnyt useita, toinen toistaan suurempia kulttuureita ja sivilisaatioita mm. mayat, asteekit, tolteekit. Maassa elää edelleenkin noin 50 alkuperäiskansaa, joilla kaikilla on eri kieli sekä elävät perinteet. Vaikka alkuperäiskansoja on vieläkin lukuisia, valtaosa väestöstä on mestitsejä, jotka polveutuvat alkuperäiskansojen, eurooppalaisten ja afrikkalaIsten orjien jälkeläIsistä.

Maassa on noin 120 miljoonaa asukasta ja jo pelkästään maan pääkaupungissa, Mexico Cityssä, elää yli 21 miljoonaa ihmistä. Kaupungin laitamien hökkelikylät kasvavat edelleen kovaa vauhtia, sillä maaltamuuttajia tulee arviolta jopa tuhat päivässä. Muinaiset tavat ja perinteet elävät ja voivat hyvin nykypäivänkin ja perinteet näkyvät kulttuurissakin. Meksikolainen kuvataide on tunnettua räiskyvästä ja rohkeasta värienkäytöstä. Musiikki näyttelee suurta roolia niin jokapäiväisessä elämässä kuin kuukausittain pyhimysten kunniaksi vietettävissä kyläjuhlissa.


Meksikossa on maantieteellisesti ja kulttuurillisesti toisistaan hyvin paljon poikkeavia alueita. Se on äärimmäisyyksien maa, josta löydät laajoja aavikoita, lumihuippuisia tulivuoria, siellä voit vaellella trooppisilla hiekkarannoilla tai muinaisilla rauniolla. Se on samanaikaisesti ultramoderneja metropoleja ja kyliä, joissa aika tuntuu pysähtyneen vuosisatojen taakse. Maasta löytyy useita erilaisia toisistaan poikkeavia kulttuureita ja historiaa. Meksikon pinta-ala on n. 2 miljoonaa neliökilometriä. Tyynenmeren puolen Tijuanasta matkaa Cancuniin Karibianmerelle on 3500 km.


Tulum

Tulumin kilometrejä pitkä autio hiekkaranta tarjoaa mahdollisuuden viettää rauhallisia rantapäiviä kaukana turistimassoista. Hienolla hiekkarannalla saat halutessasi kuljeskella ihan itseksesi. Rannan baareista ja pikkuhotelleiden ravintoloista saat maukasta vatsantäytettä. Tulumin maya-rauniot sijaitsevat upeasti aivan hiekkarannalla. Asukkaita tässä kaupungissa noin 18 000.

HOTELLIT

Hotel Los Lirios (3)

Hotelli sijaitsee rauhallisella alueella kaupungin läheisyydessä, Tulumin kauniilla hiekkarannalla. Hotellissa on ravintola, spa, pesula ja autonvuokraus-mahdollisuus. Huoneet ovat mukavat ja tilavat. Kaikissa huoneissa on kylpyhuone, jossa kylpyamme ja suihku, lisäksi huoneista löytyy ilmastointi, puhelin sekä terassi tai parveke.

 

Samankaltaisia matkoja

> Keski-Amerikan eteläosa

> Keski-Amerikan pohjoisosa

> Costa Rica ja Nicaragua

> Meksikon kiertomatka

> Kolumbia ja Panama

> Halki Etelä-Amerikan

Aventuran kaikki suomalaisen matkanjohtajan opastamat pitkät kiertomatkat

 

Haluatko matkaasi lisäpäiviä?

• Tulum ja/tai Playa del Carmen

• Cozumelin sukelluspäivät

• Havanna (Kuuba)

Tiedustele toimistoltamme lisäpäivien hintaa ja tarkempia tietoja.

 

Tämänkin matkan voimme räätälöidä sinulle tai keräämällesi ryhmälle haluamaasi ajankohtaan.

Tiedustele tarkemmin toimistoltamme.