• SUURI KAUKASUKSEN KIERTOMATKA
    Azerbaidzhan, Georgia ja Armenia
  • SUURI KAUKASUKSEN KIERTOMATKA
    Azerbaidzhan, Georgia ja Armenia
  • SUURI KAUKASUKSEN KIERTOMATKA
    Azerbaidzhan, Georgia ja Armenia
Opastetut kiertomatkat, suomalainen matkanjohtaja / Armenia


Suuri Kaukasuksen kiertomatka

Azerbaidzhan | Georgia | Armenia  
Baku | Sheki | Signagi | Telavi | Tbilisi | Dilijan | Jerevan

Azerbaidzhan

Azerbaidžanin lippu

Pinta-ala
86 600 km

Asukasluku
10 205 810 (arvio 7/2020)

Pääkaupunki
Baku

Väestö
91.6% azerbaidžanilaisia, 2% lezgejä, 1.3% venäläisiä, 1.3% armenialaisia, 1.3% talysheja, 2.4% muita.

Uskonto

Azerbaidžanin valtauskonto on islam. Islaminuskoisia väestöstä on 93,4 %, Venäjän ortodokseja 2,5 % ja Armenian ortodokseja 2,3 % sekä 1,8 % muita uskontokuntia.

Kieli
Azeri (virallinen kieli)

Valuutta
Azerbaidžanin manat

Päätuotteet
Öljy, maakaasu, koneet, elintarvikkeet, puuvilla

Hallitusmuoto
Tasavalta

Azerbaidzhanin tasavalta (azeriksi Azərbaycan Respublikası) eli Azerbaidzhan on sisämaavaltio Kaukasiassa Kaspianmeren rannalla. Naapurimaita ovat Georgia luoteessa, Armenia lännessä, Venäjä pohjoisessa ja Iran etelässä. Azerbaidzhanille kuuluva Nahitševanin autonominen tasavalta sijaitsee erillään muusta maasta sen lounaispuolella Iranin, Turkin ja Armenian ympäröimänä. Azerbaidzhanin keskellä sijaitsee itsenäiseksi julistautunut kiistanalainen Vuoristo-Karabahin alue. Azerbaidzhanin tasavalta on ollut Euroopan neuvoston jäsen vuodesta 2001. Suurin osa kansasta on šiiamuslimeita ja etnisesti azereita. Azerbaidzhanin kulttuuri on saanut vaikutteita persialaisesta, turkkilaisesta, arabialaisesta, kaukasialaisesta ja venäläisestä kulttuurista.

Baku

Baku on Azerbaidžanin pääkaupunki. Kaupungin metropolialueella asuu yli 4 miljoonaa ihmistä (2017), epävirallisten arvioiden mukaan lähemmäksi 5 miljoonaa asukasta. Kaupunki sijaitsee Apšeronin niemimaan eteläreunalla Kaspianmeren rannalla. Kaukasuksen vuoristo ulottuu niemimaan alkuun saakka, mutta varsinaisesti itse niemimaa on kumpuilevaa maastoa, jonka itäkärjessä on hiekkadyynejä. Bakunlahti on Kaspianmeren suojaisin luonnonsatama. Bakun muurin ympäröimä vanhakaupunki on valittu UNESCOn maailmanperintökohteeksi vuonna 2000.

Bakun ilmasto on kuuma ja kuiva. Heinäkuu on kuumin kuukausi, milloin lämpötila voi nousta 30 asteeseen. Tammi- ja helmikuu on viileintä aikaa, milloin alin lämpötila voi olla noin +2 astetta. Sateita saadaan kesä- elokuussa hyvin vähän, eniten sateita on marraskuussa.


Sheki

Sheki on kaupunki Azerbaidžanissa. Kaupunki sijaitsee 305 kilometriä maan pääkaupungista Bakusta luoteeseen. Asukkaita kaupungissa on noin 66 100 henkilöä (2010). 1300-luvun lopulta lähtien Şheki oli itsenäinen valtio, kunnes Iranilaiset valloittivat kaupungin vuonna 1551. 1700-luvun puolenvälin jälkeen syntyi Shekin kaanikunta, joka vuonna 1805 liitettiin Venäjään. Myöhemmin kaupunki on ollut venäläisten hallitseman provinssin ja kihlakunnan keskus. Kaupungin asukkaista 1800-luvun lopulla 81 % oli azereja ja 18 % armenialaisia. Kaupungissa sijaitsee kotiseutumuseo, jossa on mahdollista tutustua kaupungin historiaan. Shekissa on elintarvike-, tekstiili ja rakennusteollisuutta, alue on myös tunnettu luonnonsilkin tuottajana.


Georgia

Pinta- ala
69 700km²

Asukasluku
3 989 167 (arvio 6/2020) 

Pääkaupunki
Tbilisi

Väestö
Georgialaisia 84 %, azerit, armenialaiset, venäläiset

Uskonto
Väestöstä 83,9% on ortodoksikristittyjä, 9,9% muslimeja. Pienempiä vähemmistöjä ovat georgianjuutalaiset, armenialaiskristityt 3,9% sekä katoliset 0,8%.

Kieli
Georgia

Päätuotteet
Maatalous 13 %, palvelut 57 %, teollisuus 30 %

Kieli
Georgian

Valuutta

Lari

Hallitusmuoto
Tasavalta

Georgia sijaitsee Aasian ja Euroopan rajalla Kaukasuksen vuorijonon eteläpuolella. Maa oli osa Neuvostoliittoa aina vuoteen 1991 asti, jonka jälkeen maa itsenäistyi. Georgian topografia on erittäin vaihteleva ja maan pinta-alasta 85 % on vuoristoista aluetta. Maan vuoristoisuus onkin luonut kulttuuri- ja kielieroja eristämällä alueita toisistaan. Luonnonvaroihin kuuluvat lukuisat mineraalit ja maan tuhannet joet ovat tärkeä vesivoiman lähde.


Signagi

Signagi sijaitsee noin 113 kilometriä Georgian pääkaupungista Tbilisistä kaakkoon. Kaupunki sijaitsee Gombori-vuorijonon itäisellä reunalla – vuorijono muodostaa vedenjakajan Iori- ja Alazani-jokien laaksojen välille hedelmällisellä maaseutu- ja puutarhaviljelyalueella. Kaupunki on noin 790 metrin korkeudella merenpinnasta Alazanin jokilaakson yläpuolella kasvokkain Suuren Kaukasuksen kanssa.

Signagin kaupungin taloutta hallitsevat viinin ja perinteisten mattojen tuotanto. Kaupunki ja sen ympäristö tunnetaan myös maisemistaan ja historiallisista nähtävyyksistään. Signagin kaupunkia on viime aikoina restauroitu ja siitä on tullut tärkeä matkailukohde.

Signagissa sijaitsee useita historiallisia ja kulttuurisia nähtävyyksiä, ja alue on ollut valtion erityissuojeluksessa vuodesta 1975 lähtien. Kaupunkia ympäröivät 1700-luvun linnoitusmuurien jäänteet. Kaupungissa on kaksi ortodoksikirkkoa,Pyhän Yrjön ja Pyhän Stefanuksen kirkot. Arvostettu Bodben luostari sijaitsee kahden kilometrin päässä kaupungista ja on pyhiinvaelluskohde, sillä se liitetään Pyhään Ninoon, joka toi kristinuskon Georgiaan 300-luvun alussa .

Paikallinen, 1950-luvulla perustettu etnografinen ja arkeologinen museo kunnostettiin nykyaikaiseksi näyttelytilaksi, Sighnaghin museoksi, vuonna 2007.Telavi

Telavi on kaupunki Georgian itäosassa. Se sijaitsee 550–800 metrin korkeudella merenpinnasta Alazanin laaksossa ja sinne johtaa rautatie Tbilisistä. Kaupungin nimi tulee georgian kielen sanasta tela, joka tarkoittaa jalavaa.

Telavissa on ollut asutusta jo pronssikaudella. Ensimmäiset maininnat georgialaisissa lähteissä ovat 1000-luvulta. 1100-luvulla kaupunki oli yksi maan tärkeimmistä, mutta mongolihyökkäysten jälkeen se taantui. 1600-luvun puolivälissä Kakhetin kuningas Artshil II siirsi pääkaupunkinsa Telaviin. Kaupungista tuli alueen oppineisuuden keskus. Telaviin perustettiin uskonnollisfilosofinen koulu vuonna 1758. Nykyiset kaupunkioikeutensa se sai vuonna 1801, kun Kartli-Kakhetin kuningaskunta liitettiin Venäjän keisarikuntaan.

Nykyisin Telavin kaupunki on merkittävä kulttuurin, teollisuuden, liikenteen ja maatalouden (viininviljely) keskus. Kaupungissa on teatteri ja vuonna 1927 perustettu historiallis-etnografinen museo entisessä kuninkaallisessa palatsissa. Dzveli galavanin linnoitus on rakennettu 900–1000-luvuilla ja kaupungissa on basilika 500–600-luvuilta.

HOTELLIT

Chateau Mere (3+*)

Tämä Telavin viinitilojen läheisyydessä sijaitseva kivilinnahotelli tarjoaa ilmaisen internetyhteyden, ulkouima-altaan ja viihtyisän puutarhan. Chateau Meren klassiset huoneet on sisustettu antiikkityylisillä huonekaluilla. Jokaisessa huoneessa on televisio, minibar ja joissain huoneissa myös parveke. Aamiaisbuffet tarjoillaan hotellilla, joka tarjoaa myös paikallisista luomutuotteista valmistettua perinteistä georgialaista ruokaa. 

Tbilisi

Tbilisi on Georgian pääkaupunki ja suurin kaupunki. Se sijaitsee historiallisella Kartlin alueella Mtkvari-joen varrella maan itäosassa. Vanha Tbilisi sijaitsee kaupungin sydämessä, ja siihen kuuluu useita historiallisia kaupunginosia. Alueella on perinteistä tbilisiläistä arkkitehtuuria puuparvekkeineen ja kapeine kujineen. Tärkeimpiä nähtävyyksiä ovat Nariqalan linnoitus, useat kirkot, Mtatsmindan pantheon, Rustaveli-katu ja Vapaudenkirkko.

HOTELLIT

Hotel Museum (4-*)

Tämä Tbilisin sydämessä sijaitsevan boutique hotellin tyyli kunnioittaa rakennuksen historiaa ja arkkitehtuuria. Hotelli on vain lyhyen kävelymatkan päässä vanhasta kaupungista ja kaupungin muista päänähtävyyksistä. Hotellin viiniravintolassa tarjoillaan georgialaisia perinneruokia ja kattoterassin rooftop bar tarjoilee upeat kaupunkinäkymät Tbilisin ylle. Huoneet on ilmastoituja ja niissä on taulutelevisio, minibaari sekä langaton internet.

Armenia

Armenia Flag

 Pinta-ala
29 743 km²

Asukasluku 

3 021 324 (arvio 7/2020)

Pääkaupunki
Jerevan

Väestö
98 % armenialaisia, muut kurdeja, venäläisiä

Uskonto

Suurin osa väestöstä kuuluu Armenian apostoliseen kirkkoon 94,7%. Muita uskontoryhmiä ovat evankelistit, jesidit, jehovantodistajat sekä ortodoksit.

Kieli
Armenia

Valuutta

Armenian dram

Hallitusmuoto

Tasavalta

Armenia on Aasiassa Mustanmeren ja Kaspianmeren välissä sijaitseva sisämaavaltio. Alue on suurimmaksi osaksi vuoristoista muutamine metsineen. Korkein kohta on 4 090 metriin nouseva Aragats-vuori, eikä mikään osa maassa ole alle 400 metrin korkeudella merenpinnasta. Alueen korkein vuori Ararat kuului Armeniaan ennen kuin se siirtyi Turkin haltuun vuonna 1915, mutta se on yhä armenialaisille maan symboli.

Vuonna 301 Armenian kuningaskunnasta tuli ensimmäinen kristinuskon valtionuskonnokseen ottanut maa – 12 vuotta ennen uskonnon virallista tunnustamista Rooman valtakunnassa. Maaliskuussa 1922 Armenia liitettiin Neuvostoliittoon ja vuodesta 1936 aina vuoteen 1991 asti maa oli Armenian sosialistinen neuvostotasavalta.


Dilijan

Aghstev joen varressa ja vuorien ympäröimä Dilijanin kaupunki tarjoaa matkailijoille kiinnostavan kohteen luonnon, arkkitehtuurin ja paikallisen historian parissa. Kaupunki henkii armenialaista käsityökulttuuria ja sen pienistä puutaloista löytyy useita käsityöpajoja, sekä persoonallisia kahviloita ja ravintoloita. Dilijan National Park on tunnettu sen puhtaista mineraaliveden lähteistä, joita löytyy alueelta lähes 20. Dilijanista löytyy upeiden luontokohteiden lisäksi useita luostareita, kuten Armenian yksi suosituimmista Haghartsin luostareista. 

HOTELLIT

Tufenkian Dilijan Hotel (3+)

Jerevan

Jerevan on ollut Armenian pääkaupunki vuodesta 1918 ja on nyt samalla maan suurin kaupunki. Jerevania pidetään yhtenä maailman vanhimpana kaupunkina, sillä alueella on ollut kaupunki jo 700eaa. Legendan mukaan Nooan arkin törmätessä Ararat vuoreen, Jerevan kaupunki oli ensimmäinen kuiva-alue, jonka hän huomasi. Nyt Hrazdan-joen varrella sijaitseva Jerevan on Armenian hallinnollinen, kulttuurinen ja teollinen keskus. Maan taloudellinen tilanne on nousemassa ja sen myötä myös Jerevan on kokenut muutoksen Armenian pääkaupunkina. Jerevanin kaupungista löytyy paljon kulttuurikohteita museoista, taidegallerioihin ja teattereihin. Historia on kaupungissa käsinkosteltavissa, sillä jokaisesta kaupunginosasta löytyy oma kirkko. Kaupunki on pullollaan paikallista arkkitehtuuria, idyllisiä ravintoloita ja kahviloita.


HOTELLIT

Diamond House Hotel (3+)
 

Samankaltaisia matkoja

> Peking, Tiibet ja Nepal

> Iranin kiertomatka
> Keski-Aasian kiertomatka
> Suuri Keski-Aasian kiertomatka
> Saudi-Arabian kiertomatka

> Abu Dhabi ja Oman

> Mt. Kazbek -vaellusmatka

 

Haluatko matkaasi lisäpäiviä?

• Turkmenistan

• Uzbekistan

• Keski-Aasian kierros

... Tiedustele toimistoltamme lisäpäivien hintaa ja tarkempia tietoja.

 

---

Tämänkin matkan voimme räätälöidä sinulle tai keräämällesi ryhmälle haluamaasi ajankohtaan.

Tiedustele tarkemmin toimistoltamme.