Omien toiveiden mukaisesti räätälöidyt matkat / Etelämanner

Risteilymatka | Quark Expeditions
Ushuaia–Etelämanner (Ocean Endeavour)

Argentiina | Etelämanner  
Buenos Aires | Ushuaia | Drakensalmi | Eteläiset Shetlandsaaret ja Antarktiksen niemimaa | Drakensalmi

Argentiina

Pinta-ala
2 770 000 km²

Asukasluku

45 479 118 (arvio 7/2020)

Pääkaupunki
Buenos Aires

Väestö
85% eurooppalaista syntyperää, 15% mestitsejä, intiaaneja sekä muita vähemmistöjä

Kieli
Espanja, quechua (ketsua), guarani, araucanian, italia

Päätuotteet
Viini, moottoriajoneuvot, ruoanjalos- tus, kemikaalit, teräs, maatalous

Hallitusmuoto
Tasavalta

Pinta-alaltaan Argentiina on valtava; yli kahdeksan Suomen kokoinen. Pääkaupungin, Buenos Airesin kohdalle espanjalaiset löytöretkeilijät perustivat siirtokunnan jo vuonna 1516. Argentiina julistautui itsenäiseksi vuonna 1816, mutta entinen isäntämaa, Espanja tunnusti sen vasta vuonna 1842. Lännessä Argentiinaa reunustavat Andit. Siellä sijaitsevat maapallon läntisen puoliskon korkeimmat vuorenhuiput, kuten Aconcagua 6 962 m. Pohjoisessa ja idässä luontoa hallitsee savannimetsää kasvava pampa, etelässä arokasvillisuuden peittämä Patagonia ja aivan etelässä viileän kostea Tulimaan saaristo. Lähellä Aconcaguaa, Andien rinteillä sijaitsevat kuuluisat Mendozan viiniviljelmät. Pohjoisessa Brasilian, Paraguayn ja Argentiinan rajojen yhtymäkohdassa myllertää Iguazún 94 metriä korkeat putoukset.

Buenos Aires

Argentiinan pääkaupunki on yksi Etelä Amerikan hienostuneimmista ja kauneimmista kaupungeista. Kolmen miljoonan porteñolaisen lisäksi, esikaupunkilaisia on yhteensä jopa 10 miljoonaa. Kaupungin elegantit vanhat rakennukset sijaitsevat keskustan alueella ja kaupunki jakautuu useisiin kaupunginosiin, joista kuuluisin on muun muassa tangon synnyinpaikka San Telmo. Hieman etelämpänä sijaitsee La Bocan satamakaupunginosa värikkäiksi maalattuine metallitaloineen. Toisella puolella kaupunkia löytyvät muun muassa trendikkäät Recoletan, Palermon ja Belgranon kaupunginosat.

Ushuaia

Ushuaia sijaitsee Patagoniassa. Eurooppalaiset nimesivät tämän maailman eteläisimmän kärjen Tulimaaksi yamaná-intiaanien kokot nähtyään. Valitettavasti alueen intiaaniväestö kuoli lähes täydellisesti eurooppalaisten mukanaan tuomiin tauteihin. Beagle-kanaalin risteilyllä pääsee tutustumaan Tulimaan elämykselliseen luontoon.

Etelämanner

Pinta-ala
14 000 000 km²

Asukasluku
Ei vakituista asutusta. Tukikohdissa on vuodenajasta riippuen noin 1,100-5,000 tutkijaa.

Hallitusmuoto
Antarktiksen sopimus ja vuosittaiset tapaamiset jäsenvaltioiden kanssa.

Kieli
Ei virallisia kieliä, käytetyimmät kielet venäjä ja englanti.

Etelämanner on maapallon eteläisin maanosa ja ainoa, jolla ei sijaitse vakituista asutusta tai yhtään valtiota. Se jaetaan usein läntiseen ja itäiseen Etelä­mantereeseen. Etelä­manner on kylmin, tuulisin, korkein ja kuivin manneralue. Etelä­manner on viidenneksi suurin maanosa. 98%  Etelä­mantereesta on suuren mannerjäätikön peitossa. Siellä ei ole vakituista ihmisasutusta, mutta 1 100–5 000 ihmistä käy vuosittain tekemässä tutkimusta tutkimusasemilla ympäri maanosaa. Vain kylmään todella hyvin sopeutuneet kasvit ja eläimet selviytyvät siellä, mukaan lukien pingviinit, eväjalkaiset, sukkulamadot, karhukaiset, punkit, mikro-organismit ja jotkin tundrakasvit.  Etelä­manner on lähes kokonaan eteläisen napapiirin sisä­puolella.