Omien toiveiden mukaisesti räätälöidyt matkat / Meksiko


Mexico City, maya-kulttuuria ja rantaa

Meksiko | Guatemala | Belize  
Mexico City | Antigua | Lake Atitlan | Guatemala City | Flores | Tikal | Caye Caulker

Meksiko

Pinta-ala
1 972 550 km2

Asukasluku: 
128 649 565 (arvio 7/2020)

Pääkaupunki
Mexico City (asukasluku n. 21 miljoonaa)

Väestö
60% mestitsejä ja 30% alkuperäisasukkaita

Kieli
Espanja ja 54 eri alkuperäiskieltä

Päätuotteet
Maissi, tupakka, kemikaalit, rauta, teräs, petroli, tekstiiliteollisuus, matkailu

Hallitusmuoto
Liittotasavalta

Uskonto
Noin 90 prosenttia meksikolaisista kuuluu roomalais-katoliseen kirkkoon ja noin 6 prosenttia on ortodokseja

Meksikossa on maantieteellisesti ja kulttuurillisesti toisistaan hyvin paljon poikkeavia alueita. Se on äärimmäisyyksien maa, josta löydät laajoja aavikoita, lumihuippuisia tulivuoria, siellä voit vaellella trooppisilla hiekkarannoilla tai muinaisilla rauniolla. Se on samanaikaisesti ultramoderneja metropoleja ja kyliä, joissa aika tuntuu pysähtyneen vuosisatojen taakse. Maasta löytyy useita erilaisia toisistaan poikkeavia kulttuureita ja historiaa. Meksikon pinta-ala on n. 2 miljoonaa neliökilometriä. Tyynenmeren puolen Tijuanasta matkaa Cancuniin Karibianmerelle on 3500 km.

Maa on nähnyt useita, toinen toistaan suurempia kulttuureita ja sivilisaatioita mm. mayat, asteekit, tolteekit. Maassa elää edelleenkin noin 50 alkuperäiskansaa, joilla kaikilla on eri kieli sekä elävät perinteet. Vaikka alkuperäiskansoja on vieläkin lukuisia, valtaosa väestöstä on mestitsejä, jotka polveutuvat alkuperäiskansojen, eurooppalaisten ja afrikkalaIsten orjien jälkeläIsistä.

Maassa on noin 120 miljoonaa asukasta ja jo pelkästään maan pääkaupungissa, Mexico Cityssä, elää yli 21 miljoonaa ihmistä. Kaupungin laitamien hökkelikylät kasvavat edelleen kovaa vauhtia, sillä maaltamuuttajia tulee arviolta jopa tuhat päivässä. Muinaiset tavat ja perinteet elävät ja voivat hyvin nykypäivänkin ja perinteet näkyvät kulttuurissakin. Meksikolainen kuvataide on tunnettua räiskyvästä ja rohkeasta värienkäytöstä. Musiikki näyttelee suurta roolia niin jokapäiväisessä elämässä kuin kuukausittain pyhimysten kunniaksi vietettävissä kyläjuhlissa

Mexico City

Vuorten ympäröimässä laaksossa sijaitsee yli 20 miljoonan asukkaan kaupunki Mexico City, joka on maan taloudellinen, poliittinen ja kulttuurillinen sydän. Kaupunki on yhdistelmä nykyaikaa ja vuosisatoja vanhaa kulttuuria. Pilvenpiirtäjät ja ostoskeskukset ovat vieretysten vanhojen käsityöpajojen, kirkkojen ja historiallisten nähtävyyksien kanssa. Kaupungin keskusaukiolla Zocalolla voi tutustua vanhan kaupungin historiaan ja nähdä Espanjan siirtomaa-aikaisen katedraalin. Kaupungin läheisyydestä löytyy Teotihuacanin massiiviset pyramidit, jotka kertovat muinoin eläneestä, nykyisin lähes tuntemattomasta kansasta.

HOTELLIT

Best Western Hotel Majestic (3)

Hotelli sijaitsee Mexico Cityn historiallisen keskuksen pääaukiolla, Zocalossa. Vieressä on National Palace ja hotellin ympärillä on runsaasti museoita, teattereita, ravintoloita ja käsityömyyjäisiä.

Kaikki huoneet ovat tilavia ja tarjoavat näkymän joko Zocalo tai Madero – kadulle, missä on mahdollista nähdä päivittäinen lippuseremonia. Huoneista löytyy mm. kahvinkeitin, langaton nettiyhteys, kaapeli-tv ja turvalokero. Hotelli tarjoaa myös huonepalvelua 07:00-22:00.

Hotel Historico Central (4)

Hotelli sijaitsee Mexico Cityn sydämessä, Zocalo-aukion lähistöllä. Hotel Historico Central on sisustettu koloniaalisella arkkitehtuurilla. Kaikissa huoneissa on ilmastointi, WiFi-yhteys, TV, kylpyhuoneessa hiustenkuivaaja. Hotellissa on kuntosali, pesulapalvelu, pullotettu vesi/tuoremehut saatavilla kaikista kerroksista, 24h auki oleva kahvila/deli ja Coffee Shop.

Guatemala
Pinta-ala
109 300 km²

Asukasluku
17 153 288 (arvio 7/2020)

Pääkaupunki
Guatemala City

Väestö
56 % mestitsejä, 44 % mayoja

Kieli
Espanja ja useita eri mayakieliä

Päätuotteet
Kahvi, sokeri, banaanit, tekstiilit

Hallitusmuoto
Demokratia

Espanjalaiset miehittivät 1500-luvun alussa Guatemalan alueen, jossa vallitsi korkeatasoinen mayakulttuuri. Maa itsenäistyi Latinalaisen Amerikan vapaussotien aikana vuonna 1821. Guatemalalla on Tyynenmeren rantaviivan ohella yhteyskaistale myös Karibianmereen. Pääkaupunki Guatemala City sijaitsee Sierra Madre -vuoriston laaksossa 1 490 metrin korkeudessa. Se on Keski-Amerikan suurin kaupunki. Guatemala on Keski-Amerikan mayakulttuurin kehto. Kaunis ja vehreä maa tarjoaa matkaajalle mahtavia maisemia, jännittäviä viidakkoja ja tulivuoria, hienoja mayaraunioita ja intiaanikulttuuria.

Antigua

Antigua oli maan pääkaupunki v. 1543 - 1776. Tuhoisan maanjäristyksen seurauksena pääkaupunki siirrettiin 45 km:ä itään paikalle, jossa nykyään sijaitsee Guatemala City. Antigua oli yksi vanhimmista ja kauneimmista Amerikan kaupungeista. Kaupunki sijaitsee kolmen suurenmoisen tulivuoren keskellä. Sen yhä jykeväraken-teiset kolonialistiset rakennukset ovat kestäneet 16 maanjäristystä, lukemattomia tulvia ja tulipaloja. Antigua on erityisen kaunis pääsiäisen ajan Semana Santa -juhlan aikana, jolloin sen kadut ovat peitetty taidokkailla koristeluilla, värjätyllä sahajauholla ja kukkien terälehdillä. Kaupungin kirkot ovat menettäneet paljon barokin aikakauden loistostaan, maanjäristysten jälkeen suoritetut korjaukset ja restaurointi riisuivat ne koristeista ja eleganssista. Tästä huolimatta useat kirkot ovat yhä vaikuttavia, erityisesti La Merced, Iglesia de San Francisco ja Las Capuchinas (joka toimii nykyään museona). Casa K'ojom on kiehtova museo mayojen musiikista ja seremonioista yhdistettynä ihmiskäden tekemiin tuotoksiin. Sunnuntaisin vierailijoita ja paikallisia kerääntyy Parque Centraliin arvioimaan myynnissä olevia tavaroita torille.

HOTELLIT

Hotel Las Farolas (3)

Hotel Las Farolas sijaitsee Antiguan kau-pungissa. Hotellissa on 32 tilavaa huonetta. Lisäksi hotellissa on puutarha ja ravintola. Huoneissa on muun muassa kaapeli-TV, kylpyhuone, hiustenkuivaaja ja tallelokero.

Hotel Museo Casa Santo Domingo (4+)

Tämä luksushotelli sijaitsee noin 10 min kävelymatkan päässä Antiguan keskusaukiolta. Hotelli oli aikoinaan munkkiluostari ja se pitääkin sisällään paljon historiaa ja muistoja. Hotellin yleiskuvaan on jätetty näkyville vanhan luostarin rauniot jotka muistuttavat ajasta jolloin Antigua oli vielä Guatemalan pääkaupunki. Hotellissa on ulkouima-allas, kauneushoitola ja kuntosali. Lisäksi vanhassa luostarirankennuksessa on gallerioita ja museoita. Hotellin sisustuksessa on käytetty tunnettujen guatemalalaisten taiteilijoiden tekemiä taideteoksia sekä käsitöitä.  Kaikista huoneista löytyy TV, minibaari, tallelokero, silitysrauta-/lauta, hiustenkuivaaja, nopea internet yhteys ja terassi/parveke.

Lake Atitlan

Atitlanjärven sanotaan olevan perinteisen Maya-kulttuurin ja kansainvälisen matkustus-skenen yhtymäkohta. Ehdottoman upea Atitlanjärvi sijaitsee läntisen Guatemalan ylängöillä noin 3 tunnin ajomatkan päässä Antiguasta. Järvi on vedellä täyttynyt tulivuoren sammunut kraateri ja osittain vielä aktiiviset tulivuoret ympäröivät järveä. Moni matkailija on ihastunut paikkaan niin paljon, että ovat asettuneet alueelle.

Hippivuosina 1960-luvulla selkäreppumatkaajat matkustivat Lago de Atitlánille rentoutumaan. Vilkas Panajachel on Atitlan järven isoinkauttakulkukaupunki ja toimii lähtöpisteenä retkille pienempiin ja perinteisempiin kyliin järven länsi- ja etelärannoille.

HOTELLIT

Hotel Atitlan (4)

Hotel Atitlan sijaitsee Atitlan-järven rannalla. Hotellin läheisyydestä löytyy muun muassa Azul Mayan arkeologinen museo ja Trece Hilosin mayanaisten keskus. Myös Panajachelin keskusta on hotellin lähellä. Hotellissa on 60 huonetta, kaikissa on Wi-Fi yhteys, oma parveke, TV, tallelokero ja hiustenkuivaaja. Sisustus on hyvin elegantti, koloniaalistyylinen.  Hotellin ympärillä on kahviplantaaseja, puutarha alueella on uima-allas ja jacuzzi joista näkymät Toliman- ja San Pedro- tulivuorille. Hotelista löytyy myös oma tuliaiskauppa, jossa myydään mm. koruja, vaatteita ja keramiikkaa. Hotellissa on oma ravintola ja baari. Voit rentoutua puutarha-alueella kuunnellen eksoottisten lintujen laulua. 

Hotel Jardines del Lago (3)

Hotel Jardines del Lago sijaitsee Panajachelin kylän laidalla, kuvan kauniin Atitlan-järven rannalla. Hotellilta avautuu uskomattomat näkymät järveä ympäröiville tulivuorille. Lähellä ovat kaikki pääkatu Santanderin palvelut. Hotellissa on puutarha, jossa voit rentoutua ja nauttia auringosta. Jardines del Lagossa on 30 huonetta, joissa kaikissa on TV ja kylpyhuone. Hotellin ravintolassa tarjoillaan guatemalalaista ruokaa ja ravintolan terassilta näköala on suoraan järvelle. Hotellin palveluun kuuluu myös Wi-Fi yhteys sekä aulabaari, joissa voit nauttia raikkaita drinkkejä tai ottaa ne mukaasi järven rannalle auringonlaskuun. 

Guatemala City

Guatemalan pääkaupunki, jota paikalliset kutsuvat nimellä "Guate", sijaitsee maan eteläosassa 1500 metrin korkeudessa merenpinnasta. Siitä tuli Guatemalan pääkaupunki 1778 Antiguan tuhouduttua melkein kokonaan maanjäristyksessä. Merkittäviä järistyksiä Guatessa on ollut vuonna 1830 sekä 25.12.1917 ja 24.1.1918. Viimeksi mainitut hävittivät kaupungin melkein kokonaan. Siksi siellä ei ole siirtomaa-ajan rakennuksia muutamaa kirkkoa lukuunottamatta. Guatemala City on jaettu 22 osaan ja numeroitu 1-25, sillä aluetta 22 ja 23 ei ole olemassa. Guatemalan historiallinen keskus on alue 1 eli zona 1. Alueelta löytyy keskusaukio (Parque Central), josta löytyy kaikki kaupungin tärkeimmät rakennukset niin kuin Keski-Amerikan kaupungeista yleensä, mm. kansallispalatsi, kansallisteatteri, kansallishistorian museo, pääkatedraali ja presidentin asunto, joka on kansallispalatsin takana. Kaupunki on Keski-Amerikan suurin ja sen keskusalueella onkin jo yli 2 miljoonaa asukasta.

HOTELLIT

Hotel Stofella (3)

Hotelli Stofella sijaitsee Viva-alueen ytimessä, kauppojen ja ostoskeskuksien ympäröimänä. Lähistöllä on paljon kansainvälisiä ravintoloita ja yökerhoja. Hotellissa on italialainen ”Veneziana Restaurant” ravintola ja ”D`Vino” viini baari. Hotellin ilmaisiin palveluihin kuuluvat mm. Wi-Fi, jacuzzi, kuntoiluhuone, kahvi-, vesiautomaatti ja rahanvaihtopiste. Huoneissa on TV, herätyskello, tallelokero ja hiustenkuivaaja.

Hotel Clarion Suites (4)

Hotel Clarion Suites sijaitsee Guatemalan ydinkeskustassa, läheisyydessä on kuuluisia nähtävyyksiä mm. Zona Vista, kaksi ostoskeskusta, Union Church of Guatemala ja El Obeliscon aukio. Hotellissa on 172 tilavaa huonetta. Huoneiden mukavuuksiin kuuluu TV, vuodesohva, puhelin, tallelokero, silitysrauta-/lauta, radio/herätyskello, hiustenkuivaaja, ilmastointi, pöytäryhmä ja kahvinkeitin. Hotellissa on gourmet-tason ravintola jossa on kansainvälinen ruokalista, English pubin tyylinen baari, jossa tarjolla erilaisia snackseja, tapaksia ja cocktaileja. Jos haluaa kuntoilla lomalla, sekin on mahdollista hotellin kuntosalilla.

Flores

Floresin kaupunki Guatemalan pohjoisessa El Peten – alueella on rakennettu Petén Itzá -järvessä sijaitsevalle saarelle. Asukkaita Floresista löytyy n. 2000. Kaunis pieni kaupunki on yhdistetty ulkomaailmaan n. 500m pitkän sillan avulla joka vie mantereelle Floresin sisarkaupunkiin Santa Elenenaan ja vähän isompaan 25 000 asukkaan San Benitoon. Tarina kertoo, että kaupungin on alkuperäisin perustanut Itzáe- kansa ehkä jo 1200-luvulla jKr. nimellä Tayasal. Kaupunki joutui kuitenkin espanjalaisten vallan alle 1697 ja alkuperäiset mayakulttuurin pyramidit, temppelit ja muistomerkit tuhoutuivat. Tänä päivänä Flores on rauhallinen ja arvokas, rakennustyyliltänsä koloniaalinen pikkukaupunki kiemurtelevine katuineen ja kujineen. Kaupungista löytyy sopiva määrä ostoskatuja, markkinoita sekä laaja valikoima pieniä hotelleja ja tunnelmallisia ravintoloita.

HOTELLIT

Casona de la Isla (3)

Viehättävä koloniaalistyylinen hotelli sijait-see Floresin saarella Petan Itza -järven rannalla. Hotellissa on muun muassa ravin-tola, baari, uima- ja porealtaat sekä pesula-palvelu. Hotelli on tyylikäs ja henkilökunta ystävällistä. Huoneita on 27, joissa on mm. puhelin,kaapeli-TV, ilmastointi ja kylpy-huone.

Villa Maya Peten (4)

Tämä luksushotelli tarjoaa eksoottisen majoitus elämyksen trooppisessa ympäristössä. Huoneet ovat kaksi kerroksisissa bungaloweissa (2 huonetta per bungalow). Huoneissa on tyylikäs sisustus ja kalustettu parveke, josta on upeat näkymät puutarhaan, metsään ja laguunille. Hotellin alueella esiintyy ainutlaatuisia lintulajeja (mm. sepelsieppo Aracari), kukkia ja puita. Hotellissa on kaksi ulkouima-allasta (aikuisille & lapsille), ulko-jacuzzi, aurinkotuoleja, upea puutarha, pyöränvuokraus mahdollisuus, rahanvaihto, tuliaiskauppa, Wi-Fi ja tallelokero. Hotellin ravintola tarjoilee paikallisia herkkuja aamusta iltaan.

Tikal

Tikal on osa Guatemalan Tikalin kansallispuistoa ja se sijaitsee El Peténin alueella Guatemalassa. Tämä Unescon maailmanperintöluetteloon kuuluva maya-kulttuuriin muinainen kaupunki on yksi kyseisen kulttuurin keskeisistä paikoista ja sademetsäalueen kaupungeista myös kaunein ja suurin. Tikalin vanhimmat rakennelmat ovat 300-luvulta eaa. Tieteilijät ovat arvioineet kaupungin asukasluvun olleen suurimmillaan 100 000 klassisella kaudella eli n. 300 jKr. Temppeli IV (Templo IV) on Tikalin pyramideista korkein, peräti 71 metriä. Temppeli huipulta on parhaat mahdollisuudet ottaa valokuva, jossa muut pyramidihuiput nousevat ympäröivän viidakon yläpuolelle. Temppeli IV on korkein tunnettu Mesoamerikan pyramideista. Vuonna 1848 El Peténin kuvernööri eversti Modesto Méndez löysi Tikalin temppelit ja palatsit melkein kokonaan kasvillisuuden peittäminä johtaessaan tutkimusmatkaa alueella. Kaivaukset ja restauroinnit aloitettiin vuonna 1956. Työt jatkuvat edelleen. Koska rauniot sijoittuvat sademetsään, voi alueella bongata tukaaneita, papukaijoja ja useita muita värikkäitä lintulajeja. Apinoita kiipeilee raunioiden yläpuolelle kaartuvien puiden oksilla. Nisäkkäitä näkee päivällä harvemmin, mutta aina jaguaaria myöten lajit ovat edustettuina. Nokkakarhuja (coatimundeja) ja kauriita näkee päivisinkin. Lähimmät suuret nykykaupungit ovat noin 30 kilometrin päässä sijaitsevat Flores ja Santa Elena.

Belize

Pinta-ala
23 300 km²

Asukasluku
399 598 (arvio 7/2020)

Pääkaupunki
Belmopan

Väestö
11 % mayoja, 6 % garifunoja

Kieli
Englanti, kreoli

Päätuotteet
Sokeri, banaanit, kalatuottee

Hallitusmuoto
Parlamentaarinen demokratia

Belizen alue on kuulunut suureen mayavaltakuntaan, mutta espanjalaisten valloitettua sen siitä tuli kuitenkin vähitellen brittimerirosvojen tukikohta. Mielenkiintoista on, että muutamilla merirosvoilla oli Englannin kuningattaren kaapparikirjalla annettu "lupa" rosvota espanjalaisia arvolastissa seilaavia laivoja. Englantilaiset vakiinnuttivat alueella asemansa ja siitä tuli Kruunun siirtomaa eli Brittiläinen Honduras. Alue sai sisäisen itsehallinnon vuonna Belize-nimen ja itsenäisyyden vasta 1981. Ainoana Keski-Amerikan maana siellä puhutaan pääkielenä englantia. Pyörremyrskyt tuhosivat niin pahasti vanhaa pääkaupunkia, että vuonna 1970 enemmän sisämaassa sijaitseva Belmopan julistettiin uudeksi pääkaupungiksi.

Maa on rento ja karibialaiseen tapaan stressitön. Entinen pääkaupunki Belize City on rapistunut mutta erittäin värikäs kaupunki. Kauniilla Caye Caulkerin rannoilla mangrovepuut ja kookospalmut tarjoavat varjoa paahtavassa auringossa. Sieltä löytyy myös maailman jännittävimpiä sukelluspaikkoja.

 

Caye Caulker

Caye Caulker on noin 1000 ihmisen asuttama, pieni ja rennonletkeä saari, jossa kenelläkään ei tunnu olevan kiire minnekään. Saarta kutsutaankin leikkisästi "Go slow -islandiksi". Saari on oikeastaan kalkkikivikielekkeen päälle muodostunut hiekkasärkkä ja se sijaitsee 33 km pohjoiseen Belize Citystä. Saaren pituus on noin 7 km ja leveimmältä kohdalta se on vain 600 m. Autoja saarella ei ole, mutta toisaalta ei niitä tarvitakaan, sillä paikasta toiseen kuljetaan joko jalan, polkupyorällä tai golf-autoilla. Varsinaisesti riutta käsittää nykyään 2 saarta, Caye Caulker ja Ambergis Caye, hurrikaani Hattien halkaistua saaren 1961. Hurrikaanin jälkeen saaret erottaa kapea väylä nimeltään Split. Caye Caulkerin rannat ovat pitkälti mangrove-puiden peittämiä ja kookospalmut tarjoavat varjoa paahtavalta auringolta. Saari ei ole naapurisaaren Ambergris Cayen tavoin vielä täyttynyt rantalomailijoista vaan on säilynyt vaatimattomana sukeltajien sekä reppureissaajien tukikohtana.

HOTELLIT

Seaside Cabañas (3)

Seaside Cabanas sijaitsee Caye Caulkerin saarella, Karibian meren rannalla. Majoi-tukseen on kauniin värikkääseen tyyliin sisustettuja cabanas-majoja ja huoneita. Huoneissa on kaapeli-TV, ilmastointi ja jääkaappi. Hotellista löytyy lahjatavara-liike, baari ja uima-allas.

TÄSTÄ HOTELLIN WWW-SIVUILLE

Hotel Iguana Reef (4)

Hotelli sijaitsee Karibianmeren rannalla, suojaisalla paikalla rennolla Caye Caulkerin saarella. Huoneet ovat tilavia ja kodikkaita, joissa on ilmastointi, jääkaappi ja tallelokero. Huoneet on sisustettu paikallisten taiteilijoiden töillä ja huonekalut ovat värikkäitä Karibian tyyliin. Aamupala tarjoillaan altaalla, Palapa-baarista saa tuoreita cocktaileja. Muutaman minuutin kävelymatkan päässä hotellista on monia ravintoloita ja muutama yökerho.