Omien toiveiden mukaisesti räätälöidyt matkat / Intian valtameren saaret

Sukellusmatka Tansaniassa ja Qatarin kaupunkipäivät
Sansibar ja Chumbe Island

Tansania | Qatar  
Doha | Sansibar | Sansibar Town | Chumbe Island | Sukellus Sansibarilla

Tansania
Pinta-ala

945 087 km²

Asukasluku
58 552 845 (arvio 7/2020)

Pääkaupunki
Dodoma

Väestö
99 % bantuja (130 eri heimoa), 1 % aasialaisia, eurooppalaisia ja arabeja

Kieli
Suahili, englanti (viralliset) sekä monia heimokieliä

Päätuotteet
Kulta, timantit, matkailu, kahvi, tee, puuvilla, tupakka ja pähkinät

Hallitusmuoto
Tasavalta

Tansania on suurin valtio Itä-Afrikassa. Sen rajanaapureita ovat Kenia, Uganda, Ruanda, Burundi, Kongon Demokraattinen tasavalta, Sambia, Malawi ja Mosambik. Idässä Tansania rajoittuu Intian valtamereen. Tansania sai itsenäisyydensä vuonna 1961 ja liitti itsensä Sansibarin saareen vuonna 1964. Tämä lumoava Afrikan maa on monipuolinen yhdistelmä, villielämää, eksotiikkaa, savanneja, vuoria, järviä, historiaa sekä valkohiekkaisia rantoja. Tansaniasta löytyy jokaiselle jotakin.

Suurenmoiset safarit, tarunhohtoisen Sansibarin saaren hiekkarannat sekä Afrikan korkein vuori Kilimanjaro. Tansaniasta löytyy jokaiselle unelmien matkakohde tai useampikin.

Safareilla pääset kohtaaman suuret eläimet ovat aivan kosketusetäisyydeltä, Kilimanjaro nousee safarialueiden keskeltä uljaana 5 895 metrin korkeuteensa ja Sansibarilla pääset nauttimaan hienon valkeiden hiekkarantojen ohella upean kirkkaista sukellusvesistä sekä rikkaasta kulttuurihistoriasta.

Sansibar

Turkoosia hehkuvien, kirkkaiden vesiensä sekä valkeiden hiekkarantojensa ansiosta tarunhohtoinen Sansibarin saari tarjoaa oivat puitteet rantalomailulle, sukellukselle sekä rentoutumiselle. Sansibarin historia on kirjava; saari on toiminut entisenä Sulttaanikuntana ja Afrikan orjakaupan keskuksena. Arabivaikutus näkyykin vahvasti vielä nykypäivänäkin, esimerkiksi rakennustyylissä ja paikallisten pukeutumistavassa. Sansibarin keskus on rosoisen kaunis Stone Town, jossa voi aistia saaren ainutlaatuisen ilmapiirin ja seurata paikallisten asukkaiden arkiaskareita. Stone Townin sokkeloisia kivikujia pitkin voi kuljeskella rannalle, vaikka ihailemaan auringon laskua Intian Valtamereen. Saaren muissa osissa on kauniita kyliä, rantoja ja plantaaseja, joissa viljellään monenlaisia maustekasveja. Nykyään Sansibar on yksi maailman suurimpiä neilikantuottajia, ja matkailijoille onkin tarjolla mausteretkiä, joissa eksoottisia mausteita voi haistella ja maistella kirjaimellisesti "siellä missä pippuri kasvaa".

HOTELLIT

Tembo House Hotel (3)

Tämä tyylikäs 3-tähden hotelli sijaitsee merenrannalla Shanganin alueella Sansibarin pääkeskustassa Stone Townissa. Hotellin lähellä sijaitsee Omani-linnoitus ja Forodhanin Puutarhat. Hotellissa on 29 huonetta, joissa ilmastointi, tuuletin, minibaari, satelliitti-tv, puhelin, moskiittoverkko, hiustenkuivaaja, sekä arabialaiseen tyyliin sisustettu kylpyhuone. Monissa huoneissa on puinen parveke, josta näkymä hotellin isolle uima-altaalle. Stone Townin ranta soveltuu hyvin rannalla lekotteluun, mutta varsinainen uimaranta se ei ole. Hotellissa ovat ravintola Bahari, vesiurheilukeskus, uima-allas, lahjatavarakauppa, kokoustilat, pesulapalvelut ja internetkahvila.

Hotel Matemwe Beach (3)

Pieni ja ekslusiivinen Matemwe Baharini Villas sijaitsee kauniilla, valkohiekkaisella rannalla Sansibarin itärannikolla. Resortista löytyvät kansainvälisiä herkkuja tarjoava ravintola, pieni baari ja uima-allas. Bungalovit sisältävät perusvarustelun, johon kuuluu muun muassa oma kylpyhuone sekä ilmastointi.

Sansibar Town

Sansibarin keskus ja samalla kaupungin vanhin osa on rosoisen kaunis Stone Town, jossa voi aistia saaren ainutlaatuisen ilmapiirin ja seurata paikallisten asukkaiden arkiaskareita. Stone Townin sokkeloisia kivikujia pitkin voi kuljeskella rannalle, vaikka ihailemaan auringonlaskua Intian Valtamereen. Kaupunki on Unescon maailmanperintökohde.

Chumbe Island

HOTELLIT

Chumbe Island Coral Park (3)

Chumbe Islandin yksityissaarella on yhteensä seitsemän ekobungalowia. Ne sijaitsevat upealla paikalla metsän ja rannan välissä. Makuuhuoneen sängyt ovat palmun alla, päällä on ruokokatto. Bungaloweissa on olohuone joka on sisustettu afrikkalaiseen tyylin, käsintehdyillä huonekaluilla ja värikkäillä kankailla. Huoneessa on myös riippumatto. Bungaloweissa käytettävä vesi on kerätty sadevedestä ja valot saavat virtansa aurinkopaneelista. Majoituksen hintaan sisältyy mm. edestakaiset venekuljetukset Sansibarilta bungaloweille, kaikki ruokailut (aamupalat, lounaat ja päivälliset), snorklaus ja varusteet (maskit, snorkkelit ja räpylät), ja lisäksi iltaisin järjestettävä kävelyretki tarkkailemaan uhanalaisia kookosrapuja. Kookosrapu eli palmurosvo on maailman suurin rapu.


Sukellus Sansibarilla

Mnemba atolli

Trooppisten kalojen pääkaupunki Itä-Afrikassa, Mnemba, on saari Sansibarin edustalla. Mnemban itäpuolella voi nauttia hienoista seinäsukelluksista ja länsipuolella on uskomattomat ns. akvaario olosuhteet. Näkyvyys on n. 15-30 metriä ympäri vuoden. Mnemballa voi melkein aina törmätä kilpikonniin, jotka munivat saaren rannoille, delfiineihin sekä isoihin kalaparviin. Myös valashaita nähdään alueella lokakuusta maaliskuuhun ja ryhävalaita elokuusta lokakuuhun. Suosittuja sukellusspotteja ovat Kichwan, Wattabomi, Aquarium, Small Wall, Kokota ja Sand Banks. 

Stone Town

Stone Town on sukellusvesiltään Intian Valtameressä vielä tuntematon, mutta sen hienot korallimuodostumat ihastuttavat kokeneemmankin sukeltajan. Stone Townin spotit ovat hyvin eläväisiä ja niissä on paljon nähtävää. Niitä voisikin verrata Stone Townin kaupungin katujen ihmisvilinään. Stone Townin sukelluksien yleisiä nähtävyyksiä ovat erilaiset rauskut, murenat, kilpikonnat ja tuhannet trooppisten vesistöjen kalaparvet. Stone Townista voi tehdä myös hylkysukelluksia lisämaksusta. Tunnetuimmat sukellusspotit ovat Bawe Island, Murongo Reef, Pange Reef ja Nyange Reef. 


Qatar
Pinta-ala
11 586 km²

Asukasluku
2 444 174 (arvio 7/2020)

Pääkaupunki
Doha

Kielet
Arabian kieli

Uskonto
Islam, jonkun verran myös kristittyjä ja muita uskontovähemmistöjä.

Hallitusmuoto
Monarkia

Qatar on nopeasti kasvava arabimaa, jolla on maailman toiseksi suurin bruttokansantuote. Pääkaupungissa Dohassa on loistavat mahdollisuudet tehdä tuliaisostoksia. Qatar on islamilainen maa, jossa on syytä käyttäytyä korrektisti. Paljastavia vaatteita, julkisia hellyydenosoituksia ja julkisilla paikoilla esiintymistä alkoholin vaikutuksen alaisena on syytä välttää.

Doha

Doha on Qatarin pääkaupunki ja samalla maan suurin kaupunki. Siellä elää vähän alle 400 000 asukasta. Kaupungin rakennusten arkkitehtuuri on sekoitus perinteistä arabilaista tyyliä sekä moderneja pilvenpiirtäjiä.

Dohassa on hyvät ostosten teko mahdollisuudet. Kaupungista löytyy mm. hyviä käsitöitä. Hintataso on myös yleisesti melko alhainen.

HOTELLIT

Swiss Belhotel (3)

Tämä hieno hotelli sijaitsee lentokentän välittömässä läheisyydessä sekä lähellä loistavia ostosmahdolliskuuksia. Erinomaiset mahdollisuudet täysin verovapaisiin tuliaisostoksiin. Swiss Belhotel:ssa viihtyvät niin liikematkustajat kuin vapaa-ajan matkustajatkin. Hotellissa on 165 hyvin varustettua huonetta sekä 78 huoneistoa.Palvelutarjontaan kuuluu a´la carte ravintola, korukauppoja, kuntosali, sauna, hyvinvointikeskus sekä uima-allas.