Omien toiveiden mukaisesti räätälöidyt matkat / Meksiko

Sukellusmatka Meksiko ja Belize
Cenoteja ja Blue Hole

Meksiko | Belize  
Playa del Carmen | Caye Caulker

Meksiko

Pinta-ala
1 972 550 km2

Asukasluku: 
128 649 565 (arvio 7/2020)

Pääkaupunki
Mexico City (asukasluku n. 21 miljoonaa)

Väestö
60% mestitsejä ja 30% alkuperäisasukkaita

Kieli
Espanja ja 54 eri alkuperäiskieltä

Päätuotteet
Maissi, tupakka, kemikaalit, rauta, teräs, petroli, tekstiiliteollisuus, matkailu

Hallitusmuoto
Liittotasavalta

Uskonto
Noin 90 prosenttia meksikolaisista kuuluu roomalais-katoliseen kirkkoon ja noin 6 prosenttia on ortodokseja

Meksikossa on maantieteellisesti ja kulttuurillisesti toisistaan hyvin paljon poikkeavia alueita. Se on äärimmäisyyksien maa, josta löydät laajoja aavikoita, lumihuippuisia tulivuoria, siellä voit vaellella trooppisilla hiekkarannoilla tai muinaisilla rauniolla. Se on samanaikaisesti ultramoderneja metropoleja ja kyliä, joissa aika tuntuu pysähtyneen vuosisatojen taakse. Maasta löytyy useita erilaisia toisistaan poikkeavia kulttuureita ja historiaa. Meksikon pinta-ala on n. 2 miljoonaa neliökilometriä. Tyynenmeren puolen Tijuanasta matkaa Cancuniin Karibianmerelle on 3500 km.

Maa on nähnyt useita, toinen toistaan suurempia kulttuureita ja sivilisaatioita mm. mayat, asteekit, tolteekit. Maassa elää edelleenkin noin 50 alkuperäiskansaa, joilla kaikilla on eri kieli sekä elävät perinteet. Vaikka alkuperäiskansoja on vieläkin lukuisia, valtaosa väestöstä on mestitsejä, jotka polveutuvat alkuperäiskansojen, eurooppalaisten ja afrikkalaIsten orjien jälkeläIsistä.

Maassa on noin 120 miljoonaa asukasta ja jo pelkästään maan pääkaupungissa, Mexico Cityssä, elää yli 21 miljoonaa ihmistä. Kaupungin laitamien hökkelikylät kasvavat edelleen kovaa vauhtia, sillä maaltamuuttajia tulee arviolta jopa tuhat päivässä. Muinaiset tavat ja perinteet elävät ja voivat hyvin nykypäivänkin ja perinteet näkyvät kulttuurissakin. Meksikolainen kuvataide on tunnettua räiskyvästä ja rohkeasta värienkäytöstä. Musiikki näyttelee suurta roolia niin jokapäiväisessä elämässä kuin kuukausittain pyhimysten kunniaksi vietettävissä kyläjuhlissa

Playa del Carmen

Playa del Carmenin kaupunki sijaitsee Karibian meren rannalla, noin 45 minuutin ajomatkan päässä Cancunista etelään. Kaupunki on saavuttanut suuren suosion matkaajien keskuudessa. Playa del Carmenissa houkuttelee meksikolainen värikäs ja rento kulttuuri, valkoiset hiekkarannat ja turkoosi meri. Kaupungin keskustana toimii Quinta Avenida (5th Avenue) –katu, joka sijaitsee rannan suuntaisesti ja jolla sijaitsee suurin osa ravintoloista. Playa del Carmenin edustalla sijaitsee Cozumelin saari, joka on Meksikon tunnetuin snorklaus- ja sukellussaari.

HOTELLIT

The Bric (3)

Hotelli sijaitsee hyvällä paikalla, Playa del Carmenin keskustassa, Karibianmeren ääressä. Hotellin vieressä on kuuluisa 5th Avenue, jossa on paljon kahviloita, ravintoloja, baareja ja kauppoja.  Tässä ihastuttavassa hotellissa on 14 huonetta, joiden mukavuuksiin kuuluu mm. TV, ilmastointi, tallelokero, minibaari sekä oma terassi tai parveke. Voit rentoutua vehreällä pihalla ja uima-altaalla. Lisäksi hotelli järjestää mm. sukellusta ja snorklausta.

Sukellus Playa

Playa del Carmenia ympäröivät yhdet maailman parhaista sukelluskohteista. Alueella riittää valinnan varaa: kalaisat riutat, kauniit Cenote-luolat ja maailman kuulut seinämäsukellukset Cozumelilla. Alun perin Jacques Cousteau on tehnyt Cozumelin tunnetuksi ja se on edelleen kansainvälisesti tunnettu sukelluskohde. Cozumel on kuuluisa virtasukelluksista, värikkäistä riutoista ja erinomaisesta näkyvyydestä.

Playa del Carmenista löytyy upeita sukelluskohteita kaiken tasoisille sukeltajille. Virtasukellukset ovat kuuluisia isoista eläimistä kuten kilpikonnista, meriahvenista, barrakudoista ja tarponeista. Playalla on myös makrojen ystäville nähtävää, kuten mm. merihevosia, neulakaloja sekä pieniä rapuja.

Yucatanin niemimaan luonnonhistoria on ainutlaatuista maailmassa. Oltuaan ensin miljoonia vuosia koralliriutta, Yucatanin alue vapautui veden alta meren pinnan laskiessa. Kuivan ajanjakson aikana kalkkikivi kului ja liukeni muodostaen mutkikkaita maanalaisia luolia ja tunneleita, joita peittävät majesteettiset tippukivimuodostelmat. Jääkauden jälkeen Cenotet (kalkkikiveen muodostuneet onkalot ja kammiot) täyttyivät luonnollisesti makealla vedellä ja niistä kehittyi Maya-kulttuurin "pyhiä kaivoja", joita käytettiin turva- ja uhripaikkoina. Luolastoissa elää myös pieniä sokeita kaloja ja onkaloiden vedenpinnan yläpuolisissa osissa asuu lepakoita. Cenoteissa sukeltaminen eroaa hyvin paljon tavallisesta merisukelluksesta. Niissä vedet ovat hyvin kirkkaat ja pääasiassa makeaa vettä. Ne ovat kuitenkin onkaloineen kosketuksissa mereen, jolloin veteen pääsee sekoittumaan suolaistakin vettä ja se muuttuu öljymäiseksi. Cenote-sukellus on kokemus joka jokaisen sukeltajan tulee kokea!

Belize

Pinta-ala
23 300 km²

Asukasluku
399 598 (arvio 7/2020)

Pääkaupunki
Belmopan

Väestö
11 % mayoja, 6 % garifunoja

Kieli
Englanti, kreoli

Päätuotteet
Sokeri, banaanit, kalatuottee

Hallitusmuoto
Parlamentaarinen demokratia

Belizen alue on kuulunut suureen mayavaltakuntaan, mutta espanjalaisten valloitettua sen siitä tuli kuitenkin vähitellen brittimerirosvojen tukikohta. Mielenkiintoista on, että muutamilla merirosvoilla oli Englannin kuningattaren kaapparikirjalla annettu "lupa" rosvota espanjalaisia arvolastissa seilaavia laivoja. Englantilaiset vakiinnuttivat alueella asemansa ja siitä tuli Kruunun siirtomaa eli Brittiläinen Honduras. Alue sai sisäisen itsehallinnon vuonna Belize-nimen ja itsenäisyyden vasta 1981. Ainoana Keski-Amerikan maana siellä puhutaan pääkielenä englantia. Pyörremyrskyt tuhosivat niin pahasti vanhaa pääkaupunkia, että vuonna 1970 enemmän sisämaassa sijaitseva Belmopan julistettiin uudeksi pääkaupungiksi.

Maa on rento ja karibialaiseen tapaan stressitön. Entinen pääkaupunki Belize City on rapistunut mutta erittäin värikäs kaupunki. Kauniilla Caye Caulkerin rannoilla mangrovepuut ja kookospalmut tarjoavat varjoa paahtavassa auringossa. Sieltä löytyy myös maailman jännittävimpiä sukelluspaikkoja.

 

Caye Caulker

Caye Caulker on noin 1000 ihmisen asuttama, pieni ja rennonletkeä saari, jossa kenelläkään ei tunnu olevan kiire minnekään. Saarta kutsutaankin leikkisästi "Go slow -islandiksi". Saari on oikeastaan kalkkikivikielekkeen päälle muodostunut hiekkasärkkä ja se sijaitsee 33 km pohjoiseen Belize Citystä. Saaren pituus on noin 7 km ja leveimmältä kohdalta se on vain 600 m. Autoja saarella ei ole, mutta toisaalta ei niitä tarvitakaan, sillä paikasta toiseen kuljetaan joko jalan, polkupyorällä tai golf-autoilla. Varsinaisesti riutta käsittää nykyään 2 saarta, Caye Caulker ja Ambergis Caye, hurrikaani Hattien halkaistua saaren 1961. Hurrikaanin jälkeen saaret erottaa kapea väylä nimeltään Split. Caye Caulkerin rannat ovat pitkälti mangrove-puiden peittämiä ja kookospalmut tarjoavat varjoa paahtavalta auringolta. Saari ei ole naapurisaaren Ambergris Cayen tavoin vielä täyttynyt rantalomailijoista vaan on säilynyt vaatimattomana sukeltajien sekä reppureissaajien tukikohtana.

HOTELLIT

Sukellus Caye Caulkerilla

Riutta sijaitsee lyhyen venematkan päässä itärannikolta, noin 2km, ja tarjoaa yhden maailman jännittävimmästä merenalaisesta maailmasta sukeltajille, snorklaajille sekä kalastajille. Näkyvyys veden alla voi olla parhaimmillaan jopa 60 m ja näkymä täyttyy upeista koralleista sekä trooppisista kaloista. Belizen rantariuttojen suojelualue on ollut UNESCOn maailmanperintöluettelon suojelukohde vuodesta 1996 alkaen. Se käsittää yli 300 kilometriä pitkän koralliriutan, joka on pohjoisen pallonpuoliskon suurin ja maailman toiseksi suurin riutta, Australian Ison valliriutan jälkeen. Riutta ulottuu Meksikon rajalta lähelle Guatemalan rajaa. Sen ulkopuolella on kolme suurta atollia. Riutan ja mantereen välissä on laguuni, joka levenee ja syvenee etelään päin. Riutan tunnetuin kohde on Blue Hole, tämä tummansininen jyrkkäreunainen pyöreä onkalo, joka on halkaisijaltaan 300 m ja 124 m. Onkaloon sukeltaessa voi ihailla seinämien stalaktiitteja ja kalkkikivimuodostelmia, jotka muuttuvat sitä muhkeammiksi, mitä syvemmälle laskeutuu. Jacques-Yves Cousteau toi luolan maailmanmaineeseen tuomalla kuvauslaivansa Calypson sinne vuonna 1971. Kaloja ei Blue Hole sukelluksella niinkään näe, mutta esimerkiksi Karibian riuttahait ovat yleinen näky sukeltajan noustessa 40 metrin syvyyksistä.

Seaside Cabañas (3)

Seaside Cabanas sijaitsee Caye Caulkerin saarella, Karibian meren rannalla. Majoi-tukseen on kauniin värikkääseen tyyliin sisustettuja cabanas-majoja ja huoneita. Huoneissa on kaapeli-TV, ilmastointi ja jääkaappi. Hotellista löytyy lahjatavara-liike, baari ja uima-allas.

TÄSTÄ HOTELLIN WWW-SIVUILLE