Omien toiveiden mukaisesti räätälöidyt matkat / Dominica


Dominica voluntourism -erikoismatka

Sint Marteen (Alankomaat)/Saint-Martin (Ranska) | Guadeloupe (Ranska) | Martinique (Ranska) | Dominica  
Roseau | Portsmouth | Waitukubuli National Trail | Indian River | Kalinago Territory | Petite Soufriere

Sint Marteen (Alankomaat)/Saint-Martin (Ranska)

File:Flag of Sint Maarten.svg

Pinta-ala
34 km² / 53.2 km2

Asukasluku
43 847 (arvio 7/2020)

Pääkaupunki
Philipsburg / Marigot

Saint-Martin on trooppinen saari Karibian koillisosassa, noin 240 kilometriä Puerto Ricosta itään. Saaren pinta-ala on 93 km² ja se on jaettu maailman pienin kahden valtion jakama saari. Saaren pohjois-osa St. Martin kuuluu Ranskalle ja etelän St. Maarten on Alankomaiden. 


Guadeloupe (Ranska)

Unofficial flag of Guadeloupe (local).svg

Pinta-ala
1 628 km2

Asukasluku
400 124 (arvio 6/2020)

Pääkaupunki
Basse-Terre

Väestö
Musta enemmistö, valkoinen ja intialainen vähemmistö

Uskonnot
Enimmäkseen roomalaiskatolinen

Kieli
Antillien kreoli ja ranska

Päätuotteet
Turismi, banaani, sokeri ja rommi

Hallitusmuoto
Ranskan mertentakainen hallintoalue

Guadeloupe on saaristoalue Karibianmerellä. Sen pinta-ala on 1 704 neliökilometriä. Hallinnollisesti Guadeloupe on Ranskan merentakainen departementti ja hallintoalue. Osana Ranskaa se on myös osa Euroopan unionia ja euroaluetta.

Martinique (Ranska)

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c3/Flag_of_France.svg/120px-Flag_of_France.svg.png

Pinta-ala
1 128 km²

Asukasluku
375 265 (arvio 6/2020)

Hallintopääkaupunki
Fort-de-France

Kieli
Ranska

Päätuotteet
Turismi, kala- ja hedelmäsäilykkeet, rommi ja banaanit.

Martinique on Ranskalle kuuluva merentakainen hallintoalue itäisellä Karibianmerellä. Saari on täten myös osa Euroopan unionia ja euroaluetta. 1600- luvulla ranskalaiset rantautuivat saaren itäosaan, jonne he rakensivat linnoituksensa ja pystyttivät asutuksensa. Huomattuaan saaren erinomaisen viljelymaaston ranskalaiset toivat orjia Afrikasta maanviljelytöihin. Vuosisadan puolessa välissä ranskalaiset halusivat suojella paremmin uutta valloitettua maataan ja he rakensivat linnoituksen myös saaren länsipuolelle. Tämän linnoituksen ympärille muodostunut kaupunki nimettiin Fort-de-Franceksi. Nykyään tämä satamakaupunki on saaren värikäs pääkaupunki, josta löydät niin paikallisia toreja, historiallisia nähtävyyksiä kuin vilkasta yöelämääkin. Ranskalaisten ja afrikkalaisten vaikutus näkyy paikallisessa elämässä, arkkitehtuurissa sekä herkullisessa kreolilaisessa keittiössä. Monipuoliselta Martiniquen-saarelta löytyy 350 kilometriä rantaviivaa ja korkein tulivuori Mount Pelee kohoaa lähes 1 400 metriin. Kauniin tuliperäisen saaren luonnon monimuotoisuus lumoaa matkustajan. Saaren vuoristoisesta pohjoisosasta löydät sademetsää ja mustahiekkaisia rantoja, etelästä silmiä hivelevää rantaviivaa kristallinkirkkaine vesineen. Eteläinen osa kuuluu kasvillisuusvyöhykkeeseen, jolle ominaista ovat muun muassa upeat monissa väreissä kukkivat orkideat. Saarella onkin hyvät edellytykset vaelluksille sekä useille vesiaktiviteeteille. Martinique on kuuluisa kirjailijoistaan ja 1980-luvulla kehittyneestä zouk-musiikista.

Dominica
Pinta-ala
750 km²

Asukasluku
74 243 (arvio 7/2020)

Pääkaupunki
Roseau

Kieli
Englanti (virallinen kieli)

Päätuotteet
Mango, papaija ja guava, kahvi, patsuli, leikkokukat, lääkealoe

Hallitusmuoto
Tasavalta

Dominican liittovaltio on pieni saarivaltio Karibianmerellä, joka itsenäistyi vasta vuonna 1978 oltuaan pitkään brittien hallinnoima alue. Ranskalaiset hallinnoivat maata 1630-luvulta lähtien ennen kuin se luovutettiin takaisin Britannialle solmittaessa Pariisin rauha 1783. Dominicalla puhutaankin virallisen kielen englannin lisäksi sekä ranskan- että englanninkreolia. 

Dominican saari kohoaa merestä n. 1 500 metriin ja sen maaperä on vulkaanista. Rehevä sademetsä peittää suurimman osan saarta ja saaren itärinteet kuuluvatkin maailman sateisimpiin alueisiin, jonka ansiosta siellä viljellään paljon hedelmiä, vihanneksia ja juureksia. Unescon maailmanperintökohteessa, Morne Trois Pitonsin kansallispuistossa on paljon kuumia lähteitä, jokia, vesiputouksia ja järviä, sekä yksi "kiehuva järvi". Saarella elää useita eri lintulajeja, joista kotoperäiset keisariamatsoni ja dominicanamatsoni ovat harvinaisia. Dominica on onnistunut ainoana itäisen Karibian saarena säilyttämään osan intiaaniväestöstään - kalinagoista.

Dominicalla on aina keskitytty luonnonläheisyyteen, sillä se on iso osa paikallisten elämää ja myös turismi pohjautuu sen monimuotoisuuteen. Saarella kiellettiin kertakäyttöiset muovituotteet tammikuussa 2019. Tämän lisäksi saarelle tuotavien biohajoavien tuotteiden verotusprosentti laskettiin nollaan. 

Roseau

Dominican pääkaupunki Roseau sijaitsee saaren lounaisosassa Karibianmeren rannalla. Arkkitehtuuri tässä värikkäässä kaupungissa on sekoitus nykyaikaa ja vanhaa siirtomaatyyliä, jotka luovat viehättävän yhdistelmän. Kaupunki on saaren vilkkain kauppapaikka satamansa ja sijaintinsa vuoksi. Satamassa pysähtyvät niin kauppalaivat kuin suuret Karibianmeren risteilijätkin. Trooppisen kaupungin näkymää kaunistaa vehreät kukkulat. Näiltä kukkuloilta löydät Morne Bruce-näköalapaikan, jonne pääset kulkemaan esimerkiksi kasvitieteellisen puutarhan läpi. Ylös päästyä avautuvat kauniit näkymät alas kaupunkiin ja merelle. Kaupungissa on muutamia ravintoloita, jotka tarjoilevat kreoli- ja paikalliskeittiön herkkuja. Paikalliskulttuuriin ei juuri kuulu illallisravintoloissa käynti, mikä selittää vähäista ravintolatarjontaa. Lisäksi kaupungissa on kahviloita ja rommibaareja. 

HOTELLIT

Fort Young (4)

Fort Young hotelli sijaitsee pääkaupungissa Roseaussa aitiopaikalla merenääressä. Hotellin ympäristöstä löydät lauttasataman ja torin. Pääkaupungissa voit kokea Dominican eläväisen kulttuurin ja herkulliset ruuat, enimmäkseen päiväsaikaan. Iltaisin jopa pääkaupunki hiljenee aikaisin. Sataman vilkas elämä unohtuu, kun pääset nauttimaan hotellin tarjoamista upeista näköaloista joko omalta tai hotellin yleisiltä parvekkeilta. Fort Young hotellista löydät myös useita erilaisia ravintoloita. Sinun on mahdollista syödä aamupala buffetista ja nauttia illan viimeinen rommidrinkki, ja kaikkea tältä väliltä, saman katon alla. Hotellilla on myös tarjota oma kylpylä, kuntosali sekä jooga-tunteja asiakkailleen. 

Portsmouth

Waitukubuli National Trail

Waitukubuli National Trail on Karibian ensimmäinen pitkänmatkan kävelyreitti. Reitti on kokonaisuudessaan 185 km pitkä ja se jakautuu neljääntoista eri segmenttiin. Reitti kulkee läpi Dominican saaren etelästä Scotts Headin kylästä, Morne Trois Pitonsin kansallispuiston läpi aina pohjoiseen Fort Shirleyhin asti saaren pohjoisimpaan kärkeen. Monipuolinen reitti on avoinna kaikille ja sen varrelta löytyy vaativuustasoiltaan sekä helppoa patikointia että rankkaa vaellusta muutaman tunnin pituisista segmenteistä kokopäivän vaativiin pitkiin segmentteihin. 

Dominican tuliperäinen maasto on monimuotoista. Reitistön varrella on erilaista maastoa rannoilta tulivuorille sekä laaja kirjo erilaista eläimistöä ja kasvillisuutta. Reitti halkoo myös alkuperäisväestön eli kalinagojen reservaattia. Matkan varrella on useita homestay-tyyppisiä yöpymispaikkoja sekä pysähdyspaikkoja, joissa voit esimerkiksi pulahtaa uimaan ja snorklata tai pysähtyä tarkkailemaan lintuja, joista maa on myös tunnettu. Waitukubuli on suosittu itsenäisten patikoijien keskuudessa, mutta paikallisen oppaan käyttäminen on suositeltavaa. Reitistön kunto vaihtelee segmenteittäin ja osa reitistä on huonokuntoista hurrikaanien runtelun jäljiltä. 

Kalinago territory

Dominican alkuperäisväestön karibianintiaanien eli Kalinagojen asuttama alue sijaitsee saaren koillis-länsiosassa. Batakasta Sinekuun ulottuva alue pitää sisällään niin karua rannikkoa kuin tiheää sademetsääkin. Alueen ihmiset asuvat ja elävät vaatimattomasti alkuperäisten tapojen mukaan. Alueella on useita kyliä ja niissä vierailevilla on mahdollisuus tutustua tähän ainutlaatuiseen alkuperäisväestöön. Alueella sijaitsee kulttuurikeskus, jossa vieraillessa voit oppia Kalinago-väestön kulttuurista tarinoiden, laulun, tanssin, käsitöiden ja ruuanvalmistuksen kautta. Waitukubuli National Trailin segmentti 6 kävelyreitti kulkee tällä alueella. 

Petite Soufriere

Tämä pieni kylä Dominican itäpuolella sijaitsee Petite Soufrieren lahden ylängöllä. Maasto on jyrkkää rosoista kalliota, mikä tekee liikkumisesta haastavaa. Tästä syystä kylä onkin yksi eristäytyneimmistä kylistä. Kylä on tunnettu mm. laakeripuuviljelmistä. Laakerinlehdistä tuotetaan aromaattista laakerinlehtiöljyä. Kylä on saavutettavissa Rosaliesta, josta kulkee hieno patikkareitti Petite Soufriereen.

 

Mitä on voluntourism?

Voluntourism on englantia ja muodostuu sanoista volunteer (vapaaehtoinen) + tourism (matkailu). Se viittaa matkailuun, jonka aikana tehdään auttamistyötä vapaaehtoisena ilman korvausta. Sanalle 'voluntourism' ei löydy osuvaa suomen kielen käännöstä, mutta voidaan puhua vapaaehtoistyömatkailusta.


Tarkoitus ei kuitenkaan suinkaan ole viettää joka päivää hikipäissään työmailla, vaan tarkoitus on tutustua uuteen kulttuuriin työskentelemällä paikallisten kanssa ja sen lomassa viettää myös vapaa-aikaa tutustuen kohteen antimiin.