Omien toiveiden mukaisesti räätälöidyt matkat / Botswana

Reilusti Botswanassa
Luontoa ja läsnäoloa Eedenin puutarhassa

Botswana  
Okavango Delta | Moremin suojelualue (Moremi Game Reserve) | Linyantin suojelualue (Linyanti Concession)

Botswana

Pinta-ala
600 370 km²

Asukasluku
2 317 233 (arvio 7/2020)

Pääkaupunki
Gaborone

Väestö
Batswanoja (tswanoja) 79 %, kalangoja 11 %, basarwoja 3 %, muita 7 %

Kieli
Englanti (virallinen), tswana (kansalliskieli)

Uskonto
Kristittyjä 79,1 %, bandimoja 4,1 %, muita 1,7%, uskonnottomia 15,2 %

Hallitusmuoto
Tasavalta

Botswana on sisämaavaltio eteläisessä Afrikassa. Sen naapurit ovat Namibia lännessä, Sambia pohjoisessa, Zimbabwe idässä ja Etelä-Afrikka etelässä. Botswana on kooltaan 1100 km pohjoisesta etelään ja 960 km edästä länteen. Kalaharin autiomaa peittää lähes 85% prosenttia Botswanan pinta-alasta, ja sen pohjoispuolella on Okavango-joen suistoalue ja itäpuolella Makarikarin suolaliejukko, joka on maailman laajimpia. Idässä taas on omurambojen peittämää ylänköä. Tärkeimmät joet ovat Okavango ja Limpopo.

Botswana kuuluu maailman harvimmin asuttuihin maihin. Suurinta osaa maata peittää Kalaharin ns. hiekkasavanni-aavikko. Tämän "aavikon" reuna-alueella on karjanhoidolla suhteellisen hyvät edellytykset. Karjanhoito ja timanttikaivostoiminta onkin antanut vankan pohjan maan taloudelliselle kehitykselle. Luontoturismi ja metsästys ovat kolmas tärkeä tekijä. Vakaan talouden tukena Botswanassa vallitsee toimiva poliittinen demokratia ja sisäinen turvallisuus on hyvä. 17% pinta-alasta on rauhoitettu riistan- tai luonnonsuojelualueeksi. Pohjoiset kansallispuistot ylläpitävät mm. Afrikan suurinta norsukantaa. Kalaharin keskeinen osa Central Kalahari Game Reserve (52.000 km2) on Afrikan laajin suojelualue. Liikkuminen tässä ruohon, pensaiden, hiekkadyynien ja kiteytyneen suolan maailmassa on hankalaa ja vaativaa.

Okavango Delta

Okavangon suisto sijaitsee Botswanan lounaisosassa. Maailman suurin sisämaassa sijaitseva suisto  kuuluu Unescon maailmanperintölistalle.Vesi kulkeutuu Angola-vuoristosta pyrkien itään, mutta kuivuen Kalaharin aavikon kuivuudessa. Okavangon joki leviää Kalaharin kuivalle aavikolle muodostaen kukoistavan alueen, jolla on mahdollisuus nähdä mutkittelevia vesiväyliä ja kristallinkirkkaita laguuneita. Suiston 15,000 km2 alueella on myös hedelmällisiä tulvatasankoja ja kaislasaaria runsaan eläimistön elinympäristönä. Matkailijoilla on mahdollisuus useisiin aktiviteetteihin, kuten safariajoon, kalastukseen, lintubongaukseen ja perinteisillä mokoro-kanooteilla tehtäviin retkiin. Alueella elää esimerkiksi leijonia, leopardeja, kirahveja, virtahepoja, norsuja, krokotiileja sekä lukemattomia lintulajeja.

Moremin suojelualue (Moremi Game Reserve)

Moremin riistansuojelualue sijaitsee Okavangon suistossa. Suojelualue kattaa noin 40 % Okavangon suistosta, eli 4871 km2 alueen koskematonta erämaata ja maastoa vaihtelee savanneista mutkitteleviin vesiväyliin sekä tiheisiin metsiin. Monimuotoisessa ekosysteemissä asuu laaja kirjo villieläimiä, kuten suuria laumoja puhveleita, leijonia ja seeproja. Harvinaisempia eläimiä ovat sitatunga- ja likiantiloopit, geopardit ja laajojen ruohotasankojen villikoirat. Alueella elää lähes 500 eri lintulajia.

Linyantin suojelualue (Linyanti Concession)

Linyantin ekosysteemi jokineen ja soineen sijaitsee Choben kansallispuiston reunalla, Botswanan ja Namibian rajalla. Linyantin kautta eläimet kulkevat Okavangon suistosta Choben alueelle, ja runsas joukko eläimiä elää näillä metsämailla, muinaisilla tulva-alueilla ja kukoistavissa metsissä. Villieläinten elinympäristö laajenee kuivien kausien aikana, jolloin alueella liikkuu muun muassa suuria määriä impaloita, juovagnuita, kirahveja ja puhveleita. Alueella on mailman suurin tiheys norsuja. Yösafareilla on onnen salliessa mahdollista nähdä yöeläimiä, kuten sivettikissoja, genettejä, mesimäyriä ja hyppyjäniksiä.