Omien toiveiden mukaisesti räätälöidyt matkat / Mosambik


Reilusti Etelä-Afrikassa ja Mosambikissa

Etelä-Afrikka | Mosambik  
Krugerin kansallispuisto | Bazaruton merikansallispuisto

Etelä-Afrikka

Pinta-ala
1 219 912 km²

Asukasluku
56 463 617 (arvio 7/2020)

Pääkaupunki
Pretoria

Kieli
11 virallista kieltä: zulu 24 %, xhosa 18 %, afrikaans 13 %, sepedi 9 %, englanti 8 %, setswana 8%, xitsonga 4 %

Uskonto
Kristityt, muslimit, hindut, perinteiset uskonnot ja animistit

Valuutta
Rand (ZAR)

Hallitusmuoto
Tasavalta

Etelä-Afrikka on villin luonnon ja safarien superkohde. Onkohan maailmassa yhtään muuta niin monipuolista kohdetta kuin Etelä-Afrikka? Rannoilta tasangoille ja vuorille, mielenkiintoisesta historiasta nykypäivään, villistä luonnosta moderniin kaupunkiin, monipuolista ruoka- ja viinikulttuuria sekä tuhansia eläin- ja kasvilajeja – kaikki Afrikan kirkkaan tähtitaivaan alla.

Etelä-Afrikan monimuotoisuus ei rajoitu pelkästään luontoon vaan myös maan historia ja useiden kulttuurien yhteiselo ovat ainutlaatuisia.

Etelä-Afrikan maisemat vaihtelevat vehreistä metsistä usvaisiin vuoriin, loistavista hiekkarannoista eläinrikkaisiin takamaihin ja erämaista hedelmällisiin viinialueisiin. Maalla on paljon tarjottavaa matkailijoille; hyvä ilmasto, pitkiä rantoja, kosmopoliittisia kaupunkeja, villieläimiä, hyvää palvelua, korkeatasoisia hotelleja, erinomaista ruokaa ja hyviä viinejä sekä edullinen hintataso.

Krugerin kansallispuisto

Krugerin kansallispuisto on yksi Afrikan vanhimmista ja suurimmista suojelusalueista. Se sijaitsee Etelä-Afrikan koillisosassa Mosambikin rajalla ja on 350 km pitkä ja keskimäärin 60 km leveä. Puiston alueella asuu valtaisa määrä erilaisia villieläimiä ja lintuja. Aluetta halkoo kuusi jokea ja se on jaettu 16 eri kasvillisuusalueeseen. Kasvilajeja on 1980 ja puulajeja 300. Luonto puistossa vaihtelee etelän vehreästä metsästä keskiosan ruohotasankoihin. Myös eläimistö vaihtelee alueittain. Puistossa asuu mm. elefantteja, kirahveja, seeproja, puhveleita, leijonia, hyeenoja, paviaaneja, virtahepoja, lepakoita, gepardeja, antilooppeja, sarvikuonoja, leopardeja, korppikotkia, kotkia ja kottaraisia. Paras aika vierailla puistossa on huhtikuusta syyskuuhun, jolloin eläimet kokoontuvat jokien äärille. Myös näkyvyys on silloin parhain, koska kasvillisuus ei ole niin tiheää. Lokakuusta maaliskuuhun sataa ja luonto on silloin vihreimmillään. Krugerin kansallispuisto kuuluu malariariskialueeseen, joten asianmukainen estolääkitys ja muu suojautuminen on suositeltavaa. Puistossa on monenlaisia majoitusvaihtoehtoja sekä opastettuja kävelyretkiä ja jeeppisafareita tarjolla.

HOTELLIT

Jocks Safari Lodge (5)

Jocks Safari Lodge sijaitsee Krugerin kansallispuiston eteläosissa. Runsaan kasvillisuuden keskellä ja jokien risteyksessä sijaitsevan lodgen lähialueilla on mahdollisuus Afrikan kuuluisia Big 5 -eläimiä. Jocks Safari Lodgella on 6000 hehtaaria koskematonta luontoa, joka on yksinomaisesti lodgen vieraiden käytössä. Huoneissa on oma terassi ja näkymät virtaavalle joelle. Safariajojen lisäksi on tarjolla kävelyretkiä, lintujen bongausta ja golfia. Pitkän safaripäivän jälkeen voit rentoutua uima-altaalla tai span höyryhuoneessa, saunassa ja muissa hoidoissa. Lodge sopii hyvin myös lapsiperheille.

Jocks Safari Lodgen omistaa CALEO Foundation, joka on pieni sveitsiläinen voittoa tavoittelematon  organisaatio. Lodge on sitoutunut vähentämään ympäristövaikutuksiaan ja on ottanut luonnon huomioon jo rakennusvaiheessa, käyttäen vain ekologisia materiaaleja. Lodgea johdetaan erittäin tiukan kriteeristön mukaisesti ja ympäristöystävällinen toiminta tarkastetaan säännöllisesti kansallispuiston sekä ympäristöministeriön toimesta. Jocksin toimintaan kuuluu jäteveden puhdistus ennen luontoon päästöä ja sähkön tuottaminen aurinkovoimalla. Lodgen kaikki tuotot käytetään ympäristönsuojeluun ja paikallisen yhteisön hyväksi.

Jocks osallistuu ympäristönsuojeluun lahjoittamalla osan tuloista Krugerin kansallispuistoakin ylläpitävälle SANParksille. Safareilla pyritään ajamaan vain valmiilla reiteillä, sillä auton vahingoittamalla luonnolla voi kestää kaksi vuotta toipua. Jocks Safari Lodge osallistuu  ja tukee projekteja, mm. leijonien, etelänkalkkunasarvikkaiden ja villikoirien tutkimusta. Erittäin tärkeää on suojella sarvikuonoja salametsästykseltä, johon osallistuu Jocks Environmental Monitoring Unit.

Mosambik
Pinta-ala
801 590 km²

Asukasluku
30 098 197 (arvio 7/2020)

Pääkaupunki
Maputo

Kielet
Portugali (Virallinen kieli) ja muut afrikan kielet

Uskonto
Katolilaiset 23,8%, muslimit 17,8%, siionilaiskristityt 17,5%, muut 17,8%, ei uskontoa 23,1%

Hallitusmuoto
Tasavalta

Mosambik itsenäistyi Portugalin siirtomaavallasta 1975. Maan asukkaat ovat erittäin ystävällisiä, kohteliaita ja elämäniloisia, joka tekee Mosambikista miellyttävät maan matkailijoille. Mosambikista löytyy kauniita valkeita hiekkarantoja, rikas kulttuuri, kaunista luonto ja paljon eläimiä!

Bazaruton merikansallispuisto

Bazaruton saaristo sijaitsee Mosambikin rannikolla, lähellä Vilankulon kylää. Saariryhmään kuuluu viisi saarta, joista suurimmat ovat Magaruque, Benguerra ja Bazaruto. Alue on historian aikana toiminut niin muslimien asuinpaikkana kuin portugalilaisten siirtokuntana. Alueesta tehtiin merikansallispuisto vuonna 1971 suojellakseen alueen dugongeja, merikilpikonnia, riuttoja sekä merilintuja. Alue onkin täydellinen paikka sukeltamiseen ja yli 150 eri lintulajin bongaamiseen. Saarilla on trooppinen ilmasto ja kasvillisuus vaihtuu kosteista metsistä ja järvistä dyyneihin ja savanniin. Järvissä asuu krokotiileja, mikä todistaa saariston olleen osa mannerta tuhansia vuosia sitten. WWF:llä on ollut projekteja saarilla ympäristön suojelemiseksi sekä köyhän väestön elinolojen parantamiseksi.

HOTELLIT

Azura Benguerra (4+)

Azura Benguerra sijaitsee Bazaruton saariston eteläisellä Benguerran saarella. Merikansallispuiston pitkillä rannoilla valkoinen hiekka kohtaa turkoosin veden ja dhow-purjealuksilla elinkeinoaan harjoittavat paikalliset kalastajat. Hotellin 20 kauniisti sisustettua tilavaa villaa sijaitsevat vain muutaman askeleen päästä rannalta ja kaikissa niissä on oma pieni uima-allas sekä "sala" mistä voi ihailla upeaa auringonlaskua. Villoihin tuleva vesi lämmitetään aurinkoenergialla ja myös villojen sähkö saadaan aurinkopaneelein. Kaikissa käytännön asioissa on pyritty huomioimaan ekologisuus eikä käytössä ole muoviroskiksia eikä muoviin pakattuja kertakäyttösandaaleita. Hotellin palveluihin kuuluu mm. hovimestaripalvelu, kirjasto, baari ja ravintola, jossa on tarjolla aina tuoreita mereneläviä. Lisäksi Azurassa toimii afrikkalainen spa josta saa erilaisia rentouttavia hoitoja. Laajaan valikoimaan aktiviteetteja kuuluu mm. PADI-sukelluskeskus, kalastus, melonta, sup-lautailu, kulttuurikierrokset sekä luontokierrokset saaren dyyneille ja krokotiilien asuttamille järville. Hotelli ei tarjoa moottoroituja vesiurheilumahdollisuuksia koska se sijaitsee kansallispuistossa.

Azura Benguerra on Mosambikin ensimmäinen ympäristöystävällinen lomakohde, joka rakennettiin paikallisella käsityöllä ja toimii yhteistyössä paikallisten kanssa. Suurin osa hotellin henkilökunnasta on koulutettu paikallisista saaren asukkaista. Rakennusten ja sisustuksen materiaalit ovat mahdollisuuksien mukaan paikallisia ja esimerkiksi osa kattopalkeista on tehty myrskystä kaatuneista puista. Muita Azuran pieniä, mutta tärkeitä keinoja ekologisuuteen ovat aurinkopaneelein lämpiävät suihkut, sadeveden kerääminen sekä ympäristöystävälliset pesuaineet. Siivoojat huolehtivat päivisin muun muassa siitä että valoja ei pidetä turhaan päällä huoneissa eikä viilennyslaitetta jätetä päälle jos sisällä ei olla. Azuran perustama Rainbow Foundation on auttanut paikallisten koulutuksessa sekä rakennuttanut saaren ainoan koulun joka tarjoaa ilmaisen kouluopetuksen jo yli 300 lapselle. Azura tekee yhteistyötä Pack for a Purpose -projektin kanssa, jossa matkailijoiden on mahdollista auttaa lapsia tuomalla mukanaan esimerkiksi koulutarvikkeita.