Opastetut kiertomatkat, suomalainen matkanjohtaja / Costa Rica


Costa Rica – Vehreän viidakon maa

Costa Rica  
San Jose | Selva Bananito | Tortuguero | Arenal | Monteverde | Los Quetzalesin kansallispuisto

Costa Rica
Pinta-ala
51 100 km²

Asukasluku
5 097 988 (arvio 7/2020)

Pääkaupunki
San José

Väestö
94 % espanjalaista syntyperää, 3 % afrikkalaista syntyperää, 1 % alkuperäisiä intiaaneja, 1 % kiinalaisia, 1 % muita

Kieli
Espanja, englanti, kreolienglanti ja intiaanimurteet

Päätuotteet
Matkailu, elektroniikka, kahvi, banaani, sokeri

Hallitusmuoto
Demokratia

Costa Rica on yksi kaukokohteista, jossa matkailu on auennut toimivaksi koronakuukausien jälkeen ja johon voimme suositella matkustamista jo nyt talvella 2021-22.

Costa Rica on yksi maapallomme monipuolisimmista luontokohteista. Keski-Amerikan pieni valtio tarjoaa dramaattisia tulivuorinäkymiä, karuja vuorimaisemia, villiä viidakkoa sekä mystisiä pilvisademetsiä. Kaiken tämän lisäksi on upeita rantakohteita niin Karibianmeren kuin Tyynenmeren puolellakin. Tämä ekosysteemien monimuotoisuus takaa kodin yli 230 eläinlajille ja maa lumoaa matkailijan kuin matkailijan, etsit sitten seikkailua tai rauhallisempaa lomakohdetta.

Kun puhutaan ympäristöystävällisestä matkailusta, on Costa Rica maana yksi sen edelläkävijöistä. Costa Rica on ottanut tavoitteekseen olla kokonaan hiilidioksidineutraali vuoden 2021 loppuun mennessä, maan itsenäistymisen 200. juhlavuotena. Costa Rican sähköstä on jo muutaman vuoden ajan tullut yli 90 % uusiutuvista lähteistä, kuten vesi-, tuuli- ja aurinkovoimasta sekä geotermisestä energiasta ja biomassasta. Maalla on maine myös rauhan ja koulutuksen keitaana Keski-Amerikassa, sillä armeija on maasta lakkautettu jo vuonna 1948.

PURA VIDA, kuten costaricalaiset usein iloisina huutelevat!

San Jose

Muiden Väli-Amerikan maiden pääkaupunkeihin verrattuna San José on eniten länsimaistunut ja melkeinpä amerikkalaistunut. Katukuvaan kuuluvat kauppakeskukset ja pikaruokaketjut. Ensimmäinen merkki costaricalaisuudesta on ystävällisyys. Hymy ja luontainen auttamisen halu erottavat San Josén selkeästi muista pääkaupungeista. Kaupunki on perustettu jo 1737 mutta kaupunkikuvassa on kolonialismista enää hyvin vähän jäljellä. Tänä päivänä kaupungissa on useita museoita, hyviä ravintoloita ja hyvä ilmasto, joiden pohjalle San Josén matkailuvetovoima pitkälti perustuukin.

HOTELLIT

Hotel Sleep Inn (3)

Sleep Inn sijaitsee San Josen keskustassa muutaman minuutin kävelymatkan päässä kaupungin nähtävyyksistä, mm. kansallisteatterista, museoista ja aukioista. Hotellilla on ravintola joka on auki 24 h, rahanvaihtopiste, kuntosali ja kauneushoitola sekä WIFI. Hotellin huoneissa on ilmastointi, minibaari, hiustenkuivain ja vedenkeitin.  

Hotel Park Inn

Park Inn Hotel sijaitsee San Josén keskustassa lähellä monia nähtävyyksiä, kuten La Sabana Parkia, Jade Museumia ja Costa Rican Art Museumia. Hotellin jokaisesta 117 huoneesta löytyy kahvinkeitin, minibaari, televisio ja internetyhteys. RBG Bar & Grill on auki koko päivän ja tarjoaa aamiaisen lisäksi lounasta sekä illallista. Ruokalistalta löytyy grilliruokaa, paikallisia erikoisuuksia, keittoja sekä salaatteja. Hotellin palveluihin kuuluvat muun muassa myös kuntosali, ulkoallas sekä huonepalvelu.

 

Ympäristöystävällisyyteen panostanut Park Inn on saanut hotellin toimintojen, kuten veden säästöjärjestelmien, suunnittelusta LEED-sertifikaatin. Radisson -hotelliketju työskentelee aktiivisesti parantaakseen hotelliensa kestävyyttä. Suurella osalla hotelleista on Green Key -sertifikaatti ja hotelleissa kiinnitetään huomiota energian kulutuksen sekä kertakäyttöisten tuotteiden vähentämiseen että kestävien materiaalien hyödyntämiseen.


Selva Bananito

HOTELLIT

Selva Bananito Ecolodge

Selva Bananito Ecolodge on omistajansa sanojen mukaan “simple life lodge”. Majoitus itsessään on yksinkertaista ja riisuttu moderneista mukavuuksista, huoneista et löydä tv:tä tai hiustenkuivainta, mutta luksus ammentuu lodgen erityisestä sijainnista, rauhasta ja upeista maisemista, jotka avautuvat lodgen kuistilla riippumatossa loikoillen. Lodgelle kuljetaan maastoautojen kyydissä banaaniplantaasien läpi mutkittelevia teitä. Selva Bananitoon tullaan rauhoittumaan ja nauttimaan puhtaasta luonnosta ja costaricalaisesta vieraanvaraisuudesta. Lisäksi lodgen palveluihin kuuluu monenlaiset luontoaktiviteetit, mm. lintubongailu, sademetsäpatikat, ratsastus, ziplining jne.

Karibialaiseen tyyliin paalujen päälle rakennetut lodget on rakennettu jätepuusta. Lämmin vesi ja valot toimivat aurinkopaneeleilla tuotetulla virralla. Ilmastointi on luonnon oma, sillä täällä nukutaan hyönteisverkkojen suojassa avoimin ikkunoin, jolloin luonnon äänet kuuluvat yölläkin ja joskus huoneeseen saattaa eksyä pieni vierailija. 

Selva Bananiton panostus alueen luonnonsuojeluun on merkittävä. Sen tärkeä missio on suojella ympäröivää metsäaluetta sen eläimistöineen ja säilyttää Bananito-joen vesireservi, joka on tärkeä juomaveden lähde mm. Limonin kaupungin asukkaille. Reserva Selva Bananiton yksityisellä suojelualueella kasvaa mm. arvokkaita mahonkipuita, jotka tarjoavat suojaa ja ravintoa alueen eläimistölle. Alueella esiintyy myös harvinaisia suuria kissapetoja, joiden suojelu salametsästäjiltä on yksi tärkeä tavoite muiden joukossa.  

Tortuguero

Limón – nimisessä provinssissa sijaitseva Tortugueron luonnonpuisto sijaitsee Karibian rannikon helmassa, noin 80 kilometrin päässä Limónin kaupungista. Laguunien ja kanaalien lävistämässä puistossa voi hyvin liikkua myös vesiteitse mutta kannattaa muistaa että vesistöt ovat myös monen krokotiilin, kilpikonnan, manaatin ja ravun kotipaikka. Alue on tunnettu myös hyvistä kalavesistään. Puisto perustettiin luonnon ja eläimistön suojelemista sekä tieteellisiä tutkimuksia varten. Kaikkein tunnetuin Tortuguero on kuitenkin sen tarpeellisuudesta rannalle munimaan saapuville kilpikonnille, joille paikka on erittäin tärkeä koko läntisen Karibian alueella.

HOTELLIT

Evergreen Lodge (3)

Evergreen Lodge sijaitsee lyhyen veneajon päässä Tortugueron kansallispuiston sisäänkäynnistä. Tässä syrjäisessä viidakkolodgessa on oma ravintola, laguunin äärellä sijaitseva baari, uima-allas, trooppinen puutarha sekä riippumattoja maisemista nauttimiseen. Kauneushoitolassa on tarjolla lisämaksullisia hoitoja. Hotelli tarjoaa erilaisia retkiä lähiluontoon ja voit myös itse lähteä seikkailemaan hotellin luontopoluille.

Hotellin puiset mökit on rakennettu ympäröivää luontoa säästäen. Evergreen Lodge työskentelee kestävän kehityksen hyväksi ja on ansainnut toiminnastaan sertifikaatteja. Hotellin projekteihin on kuulunut energian ja veden säästäminen, kierrätyksen tehostaminen sekä henkilökunnan koulutus kestävän kehityksen aiheisiin. 

Arenal

Arenalin tulivuori on Costa Rican aktiivisin tulivuori nousten 1 633 m korkeuteen. Tosin viime vuosina sen toiminta on näyttänyt vaimentumisen merkkejä. Tulivuoren aktiivisuus voi kuitenkin vaihdella vuosittain ja purkautuvan laavan voi parhaiten nähdä öiseen aikaan. Tulivuori sijaitsee 1995 perustetussa Volcan Arenalin kansallispuistossa alueella, joka on eläimistöltään ja kasvillisuudeltaan todella monipuolinen.

La Fortuna (de San Carlos) on kaupunki lähinnä Arenalin kansallispuistoa ja toimii usein porttina alueella vieraileville. La Fortunan lähistöllä sijaitsevat myös upeat vesiputoukset sekä kuumat lähteet, jotka molemmat ovat vierailun arvoisia.

HOTELLIT

Los Lagos (3)

Hotel Los Lagos sijaitsee Arenalin tulivuoren kupeessa, n. 6 kilometrin matkan päässä läheisestä Fortunan kylästä. Hotellin ravintolassa voit nauttia ruoasta sademetsämaisemissa. Ravintolasta löytyy herkullinen valikoima erilaisia mereneläviä sekä paikallisia herkkuja. Los Lagosissa on omat uima- ja porealtaat. Huoneet ovat tilavat ja niissä on kaikissa ilmastointi, safety-box ja minibaari. Vain 500 metrin päässä hotellilta on Eco Thermales kuumat lähteet.

Monteverde

Monteverden luonnonsuojelualue sijaitsee n. 1 500 metrin korkeudessa ja kostuu sademetsäalueesta sekä pilvimetsäalueesta. Vuoristossa on viileämpää kuin alavilla mailla. Niissä vesihöyry tiivistyy uduksi, sumuksi tai pilviksi, ja kasvillisuus on pilvimetsää. Puiden oksat ovat sammalten, orkideojen ja muiden päällyskasvien peittämät. Alueella tavataan yli 2500 kasvilajia, pelkästään orkidealajeja on 420. Lisäksi alueelta on löydetty yli 500 lintulajia ja monia nisäkäs-, matelija- ja sammakkolajeja.

Kahvintuoksuinen Monteverden kylä, Santa Elena, sijaitsee maan luoteisosassa ja matkaajien parissa suosittu. Alue on myös tunnettu juustotehtaastaan.

Monteverde on suosittu myös lintubongaajien keskuudessa, sieltä löytyy monia erikoisia lintulajeja. Lisäksi vaijeriliuku (zipline) ja riippusiltakävely ovat alueen suosittuja aktiviteetteja keskellä pilvimetsää.

HOTELLIT

Fonda Vela (3)

Fonda Vela sijaitsee 20 minuutin matkan päässä Monteverden pilvimetsän suojelualueesta. Hotellin alueen kukoistava metsä sekä rehevä laidunmaa sopivat kotoperäisten lintujen ja eläimien bongaamiseen sekä kävelyretkiin. Jokaisessa tilavassa mökissä on suuret ikkunat, joista ihailla mukavasti metsää. Huoneista löytyy television, kahvinkeitin ja minibaari. Hotellin kahdessa ravintolassa pääsee nauttimaan herkullisesta ruoasta metsän ympäröimänä. Pitkän päivän jälkeen voi rentoutua hotellin uima-altaalla sekä porealtailla, pelata biljardia sekä nauttia virkistäviä drinkkejä baarissa. 

Los Quetzalesin kansallispuisto

Los Quetzalesin kansallispuisto sijaitsee San Josésta etelään päin. Alueelle on helppo tulla ja tarjolla on monimuotoinen luonto kotoperäisine eläimineen ja lintuineen. Puiston nimi tulee alueella esiintyvästä ketsaali-linnusta. Vaikka ketsaali-linnut ovat Guatemalan kansallislintuja, on Costa Ricassa paremmat mahdollisuudet nähdä tämä värikäs lintu luonnossa. Muita kansallispuiston asukkaita ovat kolibrit, tangarat, jaguaarit ja oselotit. Lintujen ja kissaeläinten lisäksi on myös laiskiaisia, peuroja, saukkoja ja muurahaiskarhuja. Puiston alueella sijaitsee myös osa Talamancan vuoristoa tammimetsineen. On laguuneja sekä kosteikkoja soineen ja saniaisten peittämiä puita. 

HOTELLIT

Hotel Mirador De Quetzales (3)

Mirador de Quetzales hotelli sijaitsee Los Quetzalesin kansallispuiston ulkopuolella. Puiset mökit ovat yksinkertaisesti sisustettuja ja niistä on näkymät avautuvaan laaksoon tai rehevään metsään. Hotellin maita ympäröi pilvimetsää, jossa voit nähdä kukoistavia, jopa 500 vuotiaita tammipuita. Ravintolassa on tarjolla paikallisista ruokaa tuoreista aineksista. Hotellilla on tarjolla erilaisia päiväretkiä.

 

Samankaltaisia matkoja

> Suuri Keski-Amerikan kiertomatka
> Keski-Amerikan eteläosa

> Keski-Amerikan pohjoisosa

> Kolumbia ja Panama

> Halki Etelä-Amerikan

 

Haluatko lisäpäiviä?

• Nicaraguan rannat ja siirtomaa-ajan kaupungit

• Nicoyan niemimaa (Costa Rica)

... Tiedustele toimistoltamme lisäpäivien hintaa ja tarkempia tietoja.

 

---

Tämänkin matkan voimme räätälöidä sinulle tai keräämällesi ryhmälle haluamaasi ajankohtaan.

Tiedustele tarkemmin toimistoltamme.