Omien toiveiden mukaisesti räätälöidyt matkat / Costa Rica

Costa Rica
Off the beaten path

Costa Rica  
San Jose | Selva Bananito | Arenal | Alajuelan maakunta | Nosara

Costa Rica
Pinta-ala
51 100 km²

Asukasluku
5 097 988 (arvio 7/2020)

Pääkaupunki
San José

Väestö
94 % espanjalaista syntyperää, 3 % afrikkalaista syntyperää, 1 % alkuperäisiä intiaaneja, 1 % kiinalaisia, 1 % muita

Kieli
Espanja, englanti, kreolienglanti ja intiaanimurteet

Päätuotteet
Matkailu, elektroniikka, kahvi, banaani, sokeri

Hallitusmuoto
Demokratia

Costa Rica on yksi kaukokohteista, johon voimme suositella matkustamista jo nyt syksyllä 2021.

Costa Rica on yksi maapallomme monipuolisimmista luontokohteista. Keski-Amerikan pieni valtio tarjoaa dramaattisia tulivuorinäkymiä, karuja vuorimaisemia, villiä viidakkoa sekä mystisiä pilvisademetsiä. Kaiken tämän lisäksi on upeita rantakohteita niin Karibianmeren kuin Tyynenmeren puolellakin. Tämä ekosysteemien monimuotoisuus takaa kodin yli 230 eläinlajille ja maa lumoaa matkailijan kuin matkailijan, etsit sitten seikkailua tai rauhallisempaa lomakohdetta.

Kun puhutaan ympäristöystävällisestä matkailusta, on Costa Rica maana yksi sen edelläkävijöistä. Costa Rica on ottanut tavoitteekseen olla kokonaan hiilidioksidineutraali vuoden 2021 loppuun mennessä, maan itsenäistymisen 200. juhlavuotena. Costa Rican sähköstä on jo muutaman vuoden ajan tullut yli 90 % uusiutuvista lähteistä, kuten vesi-, tuuli- ja aurinkovoimasta sekä geotermisestä energiasta ja biomassasta. Maalla on maine myös rauhan ja koulutuksen keitaana Keski-Amerikassa, sillä armeija on maasta lakkautettu jo vuonna 1948.

PURA VIDA, kuten costaricalaiset usein iloisina huutelevat!

San Jose

Muiden Väli-Amerikan maiden pääkaupunkeihin verrattuna San José on eniten länsimaistunut ja melkeinpä amerikkalaistunut. Katukuvaan kuuluvat kauppakeskukset ja pikaruokaketjut. Ensimmäinen merkki costaricalaisuudesta on ystävällisyys. Hymy ja luontainen auttamisen halu erottavat San Josén selkeästi muista pääkaupungeista. Kaupunki on perustettu jo 1737 mutta kaupunkikuvassa on kolonialismista enää hyvin vähän jäljellä. Tänä päivänä kaupungissa on useita museoita, hyviä ravintoloita ja hyvä ilmasto, joiden pohjalle San Josén matkailuvetovoima pitkälti perustuukin.

HOTELLIT

Hotel Buena Vista

Hotel Buena Vista on viihtyisä ja rauhallinen espanjalaiseen siirtomaatyyliin rakennettu hotelli keskellä vehreää vuoristomaisemaa. Tämä tasokas hotelli sijaitsee 1 280 metrin korkeudessa ja hotellista avautuvat upeat maisemat ympäristöön sekä läheisille tulivuorille.  Hotellin ympäristö soveltuu erinomaisesti luonnosta nauttimiseen ja lintujen bongailuun, ympäristössä pesii yli sata lintulajia. Viihtyisissä ja tilavissa huoneissa sekä erillisissä villoissa on maksuton Wi-Fi, kattotuuletin ja osassa huoneita sekä kaikissa villoissa parveke. Hotellista löytyy viihtyisä ravintola ja pieni uima-allas.


Selva Bananito

HOTELLIT

Selva Bananito Ecolodge

Selva Bananito Ecolodge on omistajansa sanojen mukaan “simple life lodge”. Majoitus itsessään on yksinkertaista ja riisuttu moderneista mukavuuksista, huoneista et löydä tv:tä tai hiustenkuivainta, mutta luksus ammentuu lodgen erityisestä sijainnista, rauhasta ja upeista maisemista, jotka avautuvat lodgen kuistilla riippumatossa loikoillen. Lodgelle kuljetaan maastoautojen kyydissä banaaniplantaasien läpi mutkittelevia teitä. Selva Bananitoon tullaan rauhoittumaan ja nauttimaan puhtaasta luonnosta ja costaricalaisesta vieraanvaraisuudesta. Lisäksi lodgen palveluihin kuuluu monenlaiset luontoaktiviteetit, mm. lintubongailu, sademetsäpatikat, ratsastus, ziplining jne.

Karibialaiseen tyyliin paalujen päälle rakennetut lodget on rakennettu jätepuusta. Lämmin vesi ja valot toimivat aurinkopaneeleilla tuotetulla virralla. Ilmastointi on luonnon oma, sillä täällä nukutaan hyönteisverkkojen suojassa avoimin ikkunoin, jolloin luonnon äänet kuuluvat yölläkin ja joskus huoneeseen saattaa eksyä pieni vierailija. 

Selva Bananiton panostus alueen luonnonsuojeluun on merkittävä. Sen tärkeä missio on suojella ympäröivää metsäaluetta sen eläimistöineen ja säilyttää Bananito-joen vesireservi, joka on tärkeä juomaveden lähde mm. Limonin kaupungin asukkaille. Reserva Selva Bananiton yksityisellä suojelualueella kasvaa mm. arvokkaita mahonkipuita, jotka tarjoavat suojaa ja ravintoa alueen eläimistölle. Alueella esiintyy myös harvinaisia suuria kissapetoja, joiden suojelu salametsästäjiltä on yksi tärkeä tavoite muiden joukossa.  

Arenal

Arenalin tulivuori on Costa Rican aktiivisin tulivuori nousten 1 633 m korkeuteen. Tosin viime vuosina sen toiminta on näyttänyt vaimentumisen merkkejä. Tulivuoren aktiivisuus voi kuitenkin vaihdella vuosittain ja purkautuvan laavan voi parhaiten nähdä öiseen aikaan. Tulivuori sijaitsee 1995 perustetussa Volcan Arenalin kansallispuistossa alueella, joka on eläimistöltään ja kasvillisuudeltaan todella monipuolinen.

La Fortuna (de San Carlos) on kaupunki lähinnä Arenalin kansallispuistoa ja toimii usein porttina alueella vieraileville. La Fortunan lähistöllä sijaitsevat myös upeat vesiputoukset sekä kuumat lähteet, jotka molemmat ovat vierailun arvoisia.

HOTELLIT

Chachagua Rainforest Hotel & Ecolodge

Chachagua Rainforest Hotel & Ecolodge on rakennettu trooppisen sademetsän keskelle ja hotellin ympäristö soveltuu hyvin luonnosta nauttimiseen. Vehreän metsän ympäröimiä huonevaihtoehtoja löytyy tilavista ja viihtyisistä huoneista eritasoisiin bungaloweihin. Kaikki huoneet ovat kauniisti sisustettuja ja bungaloweissa on omat terassit joilla rentoutuminen onnistuu bungalowista riippuen riippumatossa, keinutuolissa tai poreammeessa. Kaikissa huoneissa on maksuton Wi-Fi sekä kattotuuletin tai ilmastointi. Hotellista löytyy viihtyisä ravintola sekä uima-allas.


Alajuelan maakunta

Alajuelan maakunta ulottuu San Josen metropolialueelta aina Costa Rican pohjoisosaan Nicaraguan rajalle. Alajuelan pääkaupunki Alajuela on maan toiseksi suurin kaupunki. Suurimmaksi osaksi maakunta ja sen pikkukaupungit ovat kuitenkin hyvin eristyksissä. Maakunnan alueen vuoristot nousevat aina 2,700 metriin asti ja tulivuorista Poás Volcano ja Arenal ovat Costa Rican aktiivisimpia. Arenal-järvi syntyi vuonna 1979 rakennetun padon seurauksena. Matkailijat tulevat Alajuelaan yleensä sen luonnon vuoksi. Maakunnassa sijaitsee useita kansallispuistoja ja luonnonsuojelualueita upeine veisputouksineen sekä elinympäristäineen.

HOTELLIT

Hotel Villa Blanca Cloud Forest and Nature Reserve (3)

Hotel Villa Blanca sijaitsee yksityisellä luonnonsuojelualueella vehreän pilvisademetsän keskellä ja koostuu viihtyisistä ja kodikkaista mökeistä. Kaikessa toiminnassa otetaan huomioon ympäristö ja luonnon monimuotoisuus. Omalla maatilalla tuotetaan luonnonmukaisesti maitotuotteita sekä kasvatetaan vihanneksia ja hedelmiä. Hotellivieraat pääsevät tutustumaan tilan toimintaan ja hotellin ympäristö soveltuu erinomaisesti luonnossa liikkumiseen. Kodikkaat hotellihuoneet on sisustettu käsityönä tehdyillä huonekaluilla. Kaikissa huoneissa on takka, terassi tai kuisti, maksuton Wi-Fi, kattotuuletin, minibaari ja osassa huoneita poreamme. 

Nosara

Nosara sijaitsee Tyynenmeren rannalla Nicoyan niemimaalla. Alue on kuuluisa upeista rannoistaan ja onkin surffareiden sekä monien muiden matkailijoiden suosima kohde. Nosaran alueella on useita keskenään erilaisia rantoja: Playa Pelada on valkohiekkainen, Playa Nosaralle tunnusomaista on taas tumma hiekka, seitsemän kilometrin pituinen Playa Guiones on lainelautailijoiden suosikki ja kilpikonnarantana tunnetulle Playa Ostionalle nousevat munimaan lukemattomat merikilpikonnat loppukesän ja syksyn aikana. Lisäksi alueelta löytyy pieniä kaupunkeja, monipuoliset palvelut matkailijoille sekä Costa Ricalle tunnusomaisesti upeita luontokohteita.


HOTELLIT

Hotel Boutique Lagarda Lodge

Lagarda Lodge on tyylikäs boutique-hotelli Nosarassa Tyyneenmereen työntyvällä Nicoyan niemimaalla. Hotellin alueelta avautuvat henkeäsalpaavat näköalat ympäröivään trooppiseen metsään ja merelle. Hotellia ympäröi oma yksityinen luonnonsuojelualue jossa hotellivieraat voivat ihailla lukuisia lintu- ja eläinlajeja sekä trooppisen- että mangrovemetsän kasvillisuutta. Kävelyetäisyydellä hotellista on myös monta suojeltua hiekkarantaa.

Hotellihuoneet ovat tilavia ja tyylikkäästi rauhallisin sävyin sisustettuja. Kaikissa huoneissa on tilava parveke, ilmastointi ja kattotuuletin, maksuton Wi-Fi sekä pieni jääkaappi. Hotellissa on viihtyisä ravintola, tyylikkäitä baareja, kaunis uima-allasalue ja spa-osasto, jossa voi rentoutua joogaten tai nauttien erilaisista hoidoista ja hieronnasta.