Opastetut aktiivi- ja hyvinvointimatkat Eurooppa / Albania

Balkanin vaellusmatka
Albaniasta Kosovoon

Albania | Montenegro | Kosovo  
Tirana | Tethin kansallispuisto | Valbonan kansallispuisto | Doberdol | Pristina

Albania

Albania sijaitsee Balkanilla ja sen naapurimaita ovat Montenegro, Pohjois-Makedonia, Kreikka sekä Kosovo. Maan läntistä rajaa sivuaa Välimeri. Albanian luonto on hyvin monimuotoinen ja tarjoaa matkailijalle niin Välimeren tuurkoseja sävyjä kuin upeita vuoristomaisemia. Maan erikoisimpiin nähtävyyksiin kuuluvat kommunismin aikaiset karut betonirakennukset sekä yli puoli miljoonaa bunkkeria, jotka maan kommunistinen johtaja Enver Hoxa rakennutti pelätessään vainoharhaisesti hyökkäystä maahan. Tämä Euroopan nouseva matkailumaa tarjoaa oivat puitteet rantalomalle, aktiivisemmalle seikkailulle sekä vilkaisun maan synkkään historiaan. Albania eristäytyi toisen maailmansodan jälkeen ja oli viimeinen maa Euroopassa, joka luopui kommunismista 90-luvun alussa.


Pinta-ala
28 748 km²

Asukasluku
3 074 579 (arvio 2020)

Pääkaupunki
Tirana

Väestö
Albanialaisia 82.6%, kreikkalaisia 0.9%, muita 1%, täsmentämättömiä 15.5% (2011)

Kieli
Albania

Valuutta
Albanian Lek

Päätuotteet
Palvelut, maatalous, teollisuus

Hallitusmuoto
Tasavalta


Montenegro


Pinta-ala

13 812 km²

Asukasluku
609 859 (arvio 2020)

Pääkaupunki
Podgorica

Väestö
Montenegroalaisia 45%, bosniakkeja, 8.7%, serbejä 28.7%, albanialaisia 4.9%, muslimeja 3.3%, romanialaisia 1%, kroatialaisia 1%, muita 4.9% (2011)

Kieli
Montenegro

Valuutta
Euro

Päätuotteet
Palvelut, teollisuus, maatalous

Hallitusmuoto
Tasavalta


Balkanilla sijaitseva pieni Montenegro on yksi alueen suosituimmista matkailukohteista, eikä suotta. Adrianmeren rannalla voi nauttia rantalomasta, henkeäsalpaavista vuonomaisemista sekä toinen toistaan kauniimmista keskiaikaisista kaupungeista. Näistä kuuluisin lienee Unescon maailmanperintöluetteloonkin kuuluva Kotorinlahti ja Kotorin keskiaikainen kaupunki. Maailmanperintöluetteloon kuuluu myös maan pohjoisosassa sijaitseva Durmitorin kansallispuisto, joka on osa Albanian ja Serbian rajalla kohoavia vuoristoja. Montenegrossa sijaitsee myös Balkanin suurin järvi, Skadar. Matkailijoita hemmotellaan siis monipuolisilla maisemilla ja aktiviteeteilla, unohtamatta paikallisia herkkuja, kuten laadukkaita viinejä.

Kosovo

Kosovo itsenäistyi Serbiasta vuonna 2008, mutta on vain osin tunnustettu itsenäinen valtio Balkanilla. Serbia ei ole hyväksynyt Kosovon yksipuolista julistusta ja pitää valtiota edelleen autonomisena alueena. Sotaisasta lähihistoriastaan huolimatta on maa nykyään rauhallinen matkailukohde. Maan rajanaapureita ovat Montenegro, Albania, Serbia ja Pohjois-Makedonia. Balkanin maiden tapaan, löytyy myös Kosovosta upeita vuoristomaisemia. Maan korkealla sijaitsevia jokilaaksoja ympäröivät yli 2000 metriin kohoavat vuoret. Maan korkein huippu on Gjeravica (2656m). Maan pääkaupunki Pristina on mielenkiintoinen sekoitus trendikästä ravintolakulttuuria ja ankeita betonirakennuksia, unohtamatta erikoisia nähtävyyksiä.


Pinta-ala
10 887 km²

Asukasluku
1 932 774 (arvio 2020)

Pääkaupunki
Pristina

Väestö
Albanialaisia 92.9%, bosniakkeja, 1.6%, serbejä 1.5%,  turkkilaisia, 1.1%, muita 2.9%

Kieli
Albania ja serbia

Valuutta
Euro

Päätuotteet
Palvelut, teollisuus, maatalous

Hallitusmuoto
Tasavalta