• The Jackal and Hide
  BOTSWANA
 • Mapula Lodge
  BOTSWANA
 • Mapula Lodge
  BOTSWANA
 • Mapula Lodge
  BOTSWANA
 • Mapula Lodge
  BOTSWANA
 • The Jackal and Hide
  BOTSWANA
 • Victorian putoukset
  ZIMBABWE
Opastetut kiertomatkat, suomalainen matkanjohtaja / Zimbabwe


Botswanan safari ja Victorian putoukset Karitan kanssa

Botswana | Zimbabwe  
Victorian putoukset | Choben kansallispuisto | Okavango Delta

Botswana

Pinta-ala
600 370 km²

Asukasluku
2 317 233 (arvio 7/2020)

Pääkaupunki
Gaborone

Väestö
Batswanoja (tswanoja) 79 %, kalangoja 11 %, basarwoja 3 %, muita 7 %

Kieli
Englanti (virallinen), tswana (kansalliskieli)

Uskonto
Kristittyjä 79,1 %, bandimoja 4,1 %, muita 1,7%, uskonnottomia 15,2 %

Hallitusmuoto
Tasavalta

Botswana on sisämaavaltio eteläisessä Afrikassa. Sen naapurit ovat Namibia lännessä, Sambia pohjoisessa, Zimbabwe idässä ja Etelä-Afrikka etelässä. Botswana on kooltaan 1100 km pohjoisesta etelään ja 960 km edästä länteen. Kalaharin autiomaa peittää lähes 85% prosenttia Botswanan pinta-alasta, ja sen pohjoispuolella on Okavango-joen suistoalue ja itäpuolella Makarikarin suolaliejukko, joka on maailman laajimpia. Idässä taas on omurambojen peittämää ylänköä. Tärkeimmät joet ovat Okavango ja Limpopo.

Botswana kuuluu maailman harvimmin asuttuihin maihin. Suurinta osaa maata peittää Kalaharin ns. hiekkasavanni-aavikko. Tämän "aavikon" reuna-alueella on karjanhoidolla suhteellisen hyvät edellytykset. Karjanhoito ja timanttikaivostoiminta onkin antanut vankan pohjan maan taloudelliselle kehitykselle. Luontoturismi ja metsästys ovat kolmas tärkeä tekijä. Vakaan talouden tukena Botswanassa vallitsee toimiva poliittinen demokratia ja sisäinen turvallisuus on hyvä. 17% pinta-alasta on rauhoitettu riistan- tai luonnonsuojelualueeksi. Pohjoiset kansallispuistot ylläpitävät mm. Afrikan suurinta norsukantaa. Kalaharin keskeinen osa Central Kalahari Game Reserve (52.000 km2) on Afrikan laajin suojelualue. Liikkuminen tässä ruohon, pensaiden, hiekkadyynien ja kiteytyneen suolan maailmassa on hankalaa ja vaativaa.

Choben kansallispuisto

Chobe on yksi eteläisen Afrikan hienoimmista kansallispuistoista. Puisto on kuuluisa lukuisista norsuista, mutta siellä on mahdollisuus nähdä myös paljon muita villieläimiä. Moremin ja Choben kansallispuistot Botswanassa ylläpitävät tänä päivänä Afrikan suurinta norsukantaa, johon lukeutuu yli 60 000 yksilöä. Chobessa on mm. lukemattomia puhveleita ja antilooppeja. Myös petoja on mahdollista nähdä, mm. leijonat ja hyeenat asuttavat kansallispuistoa. Chobessa pääset lisäksi jokiveneretkelle Chobejoelle, jonka yli norsut uivat päivittäin saarelle ruoan perässä.

HOTELLIT

Chobe Bush Lodge (3+)

Chobe Bush Lodge sijaitsee Choben kansallispuistossa Botswanassa Chobe joen varrella. Hotellin sijainti on erinomainen ja se sijaitsee lähellä neljän eri maan rajaa eli Botswanan, Namibian, Zimbabwen ja Sambian. Lodgessa on 38 luxury safarihuonetta ja 4 perhehuonetta. Huoneet ovat ilmastoituja. Hotellin palveluihin kuuluu myös ravintola, uima-allas, cocktail baari jokinäkymällä, sekä Sedudu baari joka on tunnettu kuvankauniista maisemista auringonlaskun aikaan. Lodgessa toimii spa. Tarjolla on wifi yhteys.

Okavango Delta

Okavangon suisto sijaitsee Botswanan lounaisosassa. Maailman suurin sisämaassa sijaitseva suisto  kuuluu Unescon maailmanperintölistalle.Vesi kulkeutuu Angola-vuoristosta pyrkien itään, mutta kuivuen Kalaharin aavikon kuivuudessa. Okavangon joki leviää Kalaharin kuivalle aavikolle muodostaen kukoistavan alueen, jolla on mahdollisuus nähdä mutkittelevia vesiväyliä ja kristallinkirkkaita laguuneita. Suiston 15,000 km2 alueella on myös hedelmällisiä tulvatasankoja ja kaislasaaria runsaan eläimistön elinympäristönä. Matkailijoilla on mahdollisuus useisiin aktiviteetteihin, kuten safariajoon, kalastukseen, lintubongaukseen ja perinteisillä mokoro-kanooteilla tehtäviin retkiin. Alueella elää esimerkiksi leijonia, leopardeja, kirahveja, virtahepoja, norsuja, krokotiileja sekä lukemattomia lintulajeja.

HOTELLIT

The Jackal and Hide (4)

Jackal and Hide safari camp sijaitsee Botswanassa Okawangon suistoalueen itäpuolella Khwain yksityisellä suojelualueella. Tämä rentotunnelmainen ja intiimi leiri tarjoaa loistavan sijainnin luonnosta nauttimiseen ja rauhoittumiseen. Persoonallinen safari leiri tarjoaa ainoastaan 8 Meru-tyylistä telttamajoitusta luonnon keskellä. Huoneissa on tarjolla mukavat twin/double sängyt, kylpyhuone ja yksityinen terassi, jolta avautuu näkymä läheiselle ruohikkoalueelle. Yhteisiin tiloihin lukeutuu uima-allas sekä viihtyisät sohvaryhmät villieläinten katseluun majoituksesta käsin. Majoituksesta löytyy myös ravintola ja oma baari, josta avautuu näkymät seeprojen ja elefanttien bongailuun. Leirissä ei ole wifi yhteyttä. 

Mapula Lodge (5)

Mapula Lodge sijaitsee Okawangon suistossa Moremin suojelualueen pohjoispuolella. Lodge sijaitsee suojaisessa paikassa, kaukana turistien vilinästä. Majoitus tarjoaa 9 safarityyliin sisustettua luksus telttamajoitusta, joissa pääset nauttimaan erinomaisesta suistonäkymästä, luonnosta ja villieläimistä aivan nenäsi edessä. Teltoissa on sisä- ja ulkosuihku, sekä pieni lounge-alue. Lodgen yleisten tilojen mukavat sohvaryhmät sekä iso terassi tarjoavat hyvät mahdollisuudet luonnosta nauttimiseen ja villieläinten bongailuun lodgesta käsin. Lodgessa on myös uima-allas missä viilentyä kuumana kesäpäivänä. Tarjolla ei ole wifi yhteyttä. Majoitukseen sisältyy ateriat sekä juomat.

Zimbabwe

Pinta-ala
390 580 km²

Asukasluku
14 546 314 (arvio 7/2020) 

Pääkaupunki
Harare

Kieli
Viralliset kielet Zimbabwessa ovat englanti, shona ja ndebele.

Uskonto
Kristinuskon sekä heimouskontojen yhteensulautumat, kristinusko, alkuperäisuskonnot sekä muslimit ja muut

Hallitusmuoto
Tasavalta

Zimbabwe on sisämaavaltio, ja jakaa rajansa monen eri valtion kanssa, kuten esimerkiksi Sambian ja Mosambikin kanssa. Sambian ja Zimbabwen rajalla sijaitsee Victorian putoukset. Maa julistautui itsenäiseksi vuonna 1965. Vuonna 1980 maan nimi vaihtui Rhodesiasta Zimbabweksi. Merkittävimmät vientituotteet ovat kulta, puuvilla sekä tupakka. Maan väestöstä suurin osa on animistisen uskonnon harjoittajia. Pienempiä uskontokuntia ovat kristityt ja muslimit.

Victorian putoukset

Nämä mahtavat putoukset laskevat Zambesi-joesta, Zimbabwen ja Sambian rajalla. Putous on noin 1 600 metriä leveä ja noin 107 metriä korkea. Tulvakaudella huhti-toukokuussa putousten voima on suurimmillaan. Paikallisella kielellä 'Mosi-oa-Tunya' eli, 'Savu, joka jyrisee' ovat yksi maailman suurimpia nähtävyyksiä. Yhdessä Afrikan suurimmista joista sijaitsevat putoukset syytävät alas sata metriä syvään Batokan rotkoon keskimäärin 550 miljoonaa gallonaa vettä minuutissa. Tutkimusretkeilijä David Livingstone näki ne ensimmäisenä eurooppalaisena 1855, ja kamppaili kuvatakseen niiden mahtavan voiman. Aina sen jälkeen putoukset ovat vetäneet magneetin lailla vierailijoita ympäri maailmaa. Ollakseen yksi maailman suurimmista luonnonihmeistä, putouksiin pystyy vielä tutustumaan suhteellisen rauhassa massaturismin lieveilmiöistä.

HOTELLIT

Batonka Guest Lodge (3)

Sympaattinen Batonka Guest sijaitsee Victoria Fallsin kaupungissa, Zimbabwen puolella putouksia, lyhyen kävelymatkan päässä alueen päänähtävyyksistä. Hotellin huoneissa on ilmastointi, kylpyhuone ja oma terassi. Hotellin päärakennuksessa on ravintola sekä kaunis veranta, josta avautuu näkymä ympäröivään puutarhaan ja uima-altaalle. Hotellissa on tarjolla wifi-yhteys.