Omien toiveiden mukaisesti räätälöidyt matkat / Sri Lanka


Sri Lanka, upea kierros maustesaarella

Sri Lanka  
Colombo | Dambulla | Sigiriya | Kandy | Nuwara Eliya | Horton plains - kansallispuisto | Ella | Yalan kansallispuisto | Tangalle

Sri Lanka
Pinta-ala
65 610 km²

Asukasluku
22 889 201 (arvio 7/2020)

Pääkaupunki
Sri Jayewardenepura Kotte on Sri Lankan hallinnollinen pääkaupunki. Maan suurin kaupunki Colombo tunnetaan kuitenkin kaupallisena pääkaupunkina.

Väestö
Pääryhmät ovat singaleesit 75 % ja tamilit 18 %.

Uskonto
Buddhalaisuus 69 %, Islam 7,6 %, hindulaisuus 7,1 %, kristinusko 6 %, 10 % määrittelemättömiä.

Kieli
Sri Lankan virallisia kieliä ovat: sinhaleesi, jota puhuu 74 % väestöstä sekä Tamili, jota puhuu 18 %. Englanti on yleisesti käytetty, erityisesti valtion hallinnon käyttämä kieli.

Päätuotteet
Tekstiilit ja vaatteet, tee, kumi, kookos

Hallitusmuoto
Sosialistinen tasavalta

Sri Lanka sijaitsee Intian eteläisen kärjen itäpuolella Intian valtameressä. Se on houkutellut matkaajia vuosisatojen ajan monipuolisine maisemineen, palmurantoineen ja historiallisine monumentteineen. Maan pienestä koosta huolimatta tällä trooppisella saarivaltiolla riittää nähtävää ja koettavaa. Sri Lankassa yhdistyvät sen tuhansia vuosia vanha kulttuuri, värikäs elämänmeno, kaunis ja vehreä luonto ja upeat, kultahiekkaiset rannat. Maan monipuolinen makumaailma ja rikas kulttuuri tarjoaa elämyksiä kaikille aisteille.


Colombo

Colombo on ollut Sri Lankan pääkaupunki jo vuodesta 1815, jolloin Sri Lanka siirtyi Britannian alaisuuteen. Se säilytti asemansa maan saatua itsenäisyyden vuonna 1948. Colombo on maan suurin kaupunki ja sillä on pitkä historia satamakaupunkina sen hyvän Intian valtamerellä olevan sijaintinsa vuoksi. Kaupunki on politiikan, talouden ja kulttuurin keskus. Se sijaitsee saaren länsipuolella ja sillä on siirtomaa-aikaiset perinteet ja ne näkyvät modernin arkkitehtuurin rinnalla. Kaupunki on sekoitus Aasiaa, Eurooppaa ja Lähi-itää. Tämä kulttuurien sekoitus on vaikuttanut niin nimiin, kasvoihin, arkkitehtuuriin kuin keittiöönkin.

HOTELLIT

Wallawwa Colombo

Vain 15-minuutin ajomatkan päässä Colombon lentokentästä, Wallawwa Colombo on mainio paikka aloittaa tai päättää matka Sri Lankassa. Colombon kaupungin palvelut ja Negombon rantakylä on molemmat vain 30 minuutin ajomatkan päässä. Hotelli tarjoaa luksustason majoitusta kaikilla mukavuuksilla, huoneissa on omat terassi ja osassa myös oma uima-allas. Hotellista löytyy myös upea uima-allas alue, ihania hoitoja ja hierontoja tarjoava spa, sekä herkullisia aasialaisia ruokia tarjoava ravintola. He järjestävät myös monia opastettuja retkiä läheisille alueille ja muuta tekemistä halukkaille.

Dambulla

Kaupunki sijaitsee 72km Kandyn kaupungista ja 148km Colombon kaupungista. Dambulla on kuuluisa Royal Rock-temppelistään, sillä on suuri merkitys Sri Lankan imagossa, tätä pyhää paikkaa ei pidä jättää näkemättä. Kaupungin toinen kuuluisa nähtävyys on Rangiri Dambulla International Stadium. 

HOTELLIT

Kalundewa Retreat (4)

Rauhallinen hotelli luonnon keskellä, Kalundewa Retreat, sijaitsee Dambullassa 150 kilometrin päässä Colombosta. Sen sijainti on keskeisellä paikalla UNESCOn maailmanperintökohteiden, Dambulla Buddhalaistemppelin ja Sigiriya kalliolinnoituksen lähettyvillä. Hotelli on keskittynyt kestävään kehitykseen ja hotelli pyöriikin 100 % aurinkoenergialla. Hotellilla on vain 9 huonetta, joten oma rauha on taattu. Huoneet ovat tilavia, ja tarjoavat tasokasta majoitusta kaikilla perusmukavuuksilla, osasta huoneista löytyy myös oma uima-allas. Hotellin tyylikäs ravintola tarjoaa herkullisia luomu raaka-aineista valmistettuja makuelämyksiä. Hotellilta löytyy myös kaikenlaista tekemistä, kuten pyöräilyä, sri lankalaisia kokkauskursseja tai vaan uima-altaalla rentoutumista. 

Sigiriya

Sigiriyan kylä palvelee pääasiassa Lion´s Rock eli leijonakalliolla vierailevia matkalaisia ja pyhiinvaeltajia. Kuuluisaa tasapintaista kivimuodostelmaa/linnoitusta kutsutaan myös Taivaan linnaksi. Se kohoaa suoraan 200 metriä ylöspäin, on yksi mahtavimmista arkeologisista perinnöistä maassa ja se onkin UNESCOn maailmanperintölistalla. Sitä kutsutaan Sri Lankan parhaimaksi nähtävyydeksi. Vuoren huipulla on kuningas Kassapan rakennuttama linnoitus puutarhoineen, vallihautoineen ja freskoineen. Historiallisia maalauksia on pyritty nykyisin entisöimään.

Kandy

Kandy on pyhä buddhalainen kohde ja kuuluisa matkailukaupunki. Se sijaitsee 115km Colombosta 465 metrin korkeudessa teeplantaasien ympäröimänä. Sitä kutsutaan Sri Lankan kulttuuripääkaupungiksi. Se on loistava paikka oppia Sri Lankan historiasta ja kulttuurista. Kandyn kuuluisin kohde on buddhalaisten pyhiinvaelluskohde, Temple of the Tooth. Siellä sanotaan olevan yksi Buddhan hampaista, jonka eräs prinsessa salakuljetti hiuksissaan sen jälkeen, kun se oli viety Buddhan hautajaisroviolta. Joka vuosi heinä-elokuussa järjestetään kymmenen päivää kestävä festivaali sen kunniaksi. Kaupungissa kannattaa vierailla myös Peradeniyan kasvitieteellisessä puutarhassa.

HOTELLIT

Simpson Forest (4)

Simpson Forest boutique hotelli sijaitsee Kandyn alueella 1300 metriä merenpinnan yläpuolella. He tarjoavat tasokasta majoitusta Sri Lankan vehreässä luonnossa. Huonevalikoimasta löytyy mm. tyylikkäitä bungaloweja ja villoja. Kaikista huoneista löytyy oma parveke tai terassi, hiustenkuivain, kahvinkeitin, ilmastointi, minibaari, kylpytakit ja tossut, tv ja Wi-Fi. Hotellilla on myös upea uima-allas, jossa kelpaa rentoutua, sekä kuntosali ja spa, joka tarjoaa ihania hoitoja ja hierontoja. Hotellilla on cocktailbaari, allasbaari ja ”tee baari” josta löytyy teen ja kahvin lisäksi suussa sulavia leivoksia ja herkkuja. Hotellin ravintola taas tarjoaa herkullisia Sri Lankalaisia makuja. 

Nuwara Eliya

Valon kaupungiksikin kutsuttu Nuwara Eliya sijaitsee Sri Lankan sisämaan ylängöillä n. 2000 metrin korkeudella alueella, jota pidetään yhtenä Sri Lankan tärkeimmistä teentuotantoalueista. Tämä brittiläisten kolonialistien perustama kaupunki on muistuttaa edelleen tunnelmaltaan englantilaista kylää siirtomaatyylisine rakennuksineen ja viheralueineen.

Korkeasta sijainnistaan johtuen Nuwara Eliyassa lämpötilat ovat huomattavasti viileämmät kuin lämpimillä alangoilla. Tästä johtuen Nuwara Eliyan ympäristön terassipelloilla viljellään paljon myös tuttuja eurooppalaisessa ilmanalassa kasvavia kasviksia, kukkia ja hedelmiä. Alunperin brittiläiset kasvattivatkin tuttuja tuotteita omaan käyttöönsä. Kahvin viljelyä kokeiltiin myös, mutta taudin vietyä kahvisadon, vaihdettiin teenviljelyyn. Jyrkimmät vuorenrinteet ovat edelleen teepensaiden valloittamat. Nuwara Eliya kantaakin yhä siirtomaa-ajasta lähtien ylpeänä nimitystä Sri Lankan teepääkaupunkina.

Kaupungin Victoria-puistossa voi bongata monia lintulajeja ja kaupungin ympäristössä on lukuisis tee-tehtaita, jotka toivottavat vieraat tervetulleeksi. Nuwara Eliya toimii myös tukikohtana Horton Plains –kansallispuistossa vieraileville.

HOTELLIT

Grand Hotel (5)

Grand Hotel on rakennettu kolonialaistyyliseen rakennukseen, joka sijaitsee lähellä keskustaa. Hotellin kaikissa huoneissa on TV, hiustenkuivaaja ja minibaari. Hotellissa on pesulapalvelu, tallelokerot, valuutanvaihtopiste, sauna, hieronta, huonepalvelu ja 24h auki oleva vastaanotto. Grand Hotellissa on myös ravintola, kaksi loungea, viinibaari ja kahvila.

Ella

Pieni ja hurmaava Ellan kylä sisämaassa vie monen Sri Lankan matkaajan sydämen. Se sijaitsee ylängöllä, jossa lämpötila laskee hieman rannikkoa miellyttävämmäksi. Ellassa on loistavia patikointipolkuja ja näköalapaikkoja, sekä upeita vesiputouksia. Muita suosittuja aktiviteetteja ovat mm. köysiradat, sri lankalaiset kokkauskurssit ja teetehtailla vieraileminen. Ellan suosituin nähtävyys on siirtomaa-aikainen Nine Arch -silta, joka on todella vaikuttava näky, ja erinomainen valokuvauskohde. 

Yalan Kansallispuisto

Kaakkoisosassa Sri Lankaa sijaitseva Yalan kansallispuisto on yksi vanhimmista ja kuuluisimmista luonnonpuistoissa maassa. Se on Sri Lankan suurin suojeltujen alueiden ryhmittymä ja sen kasvillisuus on hyvin monimuotoista. Puisto on jaettu viiteen ryhmään. Luonnonpuistossa voi nähdä mm norsuja, leopardeja, matelijoita ja lintuja. Yala West National Park onkin maailmanlaajuisesti tunnettu leopardien tarkkailu ja valokuvaamispaikka. Alueella on myös monia kulttuurillisesti ja historiallisesti tärkeitä kohteita, kuten raunioita ja arkeologisia alueita.

HOTELLIT

Wild Coast Tented Lodge (5)

Täyden palvelun luksusleiri Wild Coast Tented Lodge sijaitsee Yalan kansallispuistossa, aivan rannikon tuntumassa. Huonetarjonnasta löytyy luksustelttoja, joissa kaikissa on oma terassi ja osassa myös oma uima-allas. Huoneista ja terassilta käsin voi katsella Yalan kansallispuiston eläimiä ja kasvillisuutta. Hotellilta löytyy upea ravintola ja baari, uima-allas, spa, sekä golfkenttä. Hotelli järjestää myös halukkaille aktiviteetteja, kuten ulkoilma elokuvailtoja ja kokkauskursseja.  

Tangalle

Tangalle sijaitsee Sri Lankan eteläosissa. Alun perin pieni kalastajakylä on kasvanut idylliseksi kyläksi. Tangalle on rantaeläjien paratiisi, kultaisia palmupuiden reunustamia hiekkarantoja löytyy lukemattomasti. Täällä rentoutuminen ja letkeä rantaelämä saa arvoisensa paikan. Tangalle sijaitsee myös kätevän matkan päässä muun muassa Yalan kansallispuistosta ja Gallen kaupungista, eikä kansainväliselle lentokentällekään ole kuin noin 3 tunnin matka. 

HOTELLIT

Anantara Peace Haven Tangalle Resort (5)

Eteläisen Sri Lankan rannikolla sijaitseva Anantara Peace Haven Tangalle Resort sopii hyvin vaativampaankin makuun. Hotelli sijaitsee aivan kultaisen hiekkarannan kupeessa ja sieltä on helppo pääsy läheisien historia-, kulttuuri- ja luontokohteiden pariin. Heiltä löytyy luksustason huoneita aivan meren rannalta, sekä villoja omalla uima-altaalla rannalta tai puutarhasta. Kaikissa huoneissa on oma terassi ja kaikki perusmukavuudet saatavilla. Hotellilla on monia eri ravintola vaihtoehtoja kuten japanilainen-, sri lankalainen- ja italialainenravintola, sekä mm. viinibaari ja allasbaari. Hotellilta löytyy myös monia mukavuuksia ja tekemistä kuten suuri uima-allas, kuntosali, joogaa, surffaus opetusta, tennistä, lastenklubi, hierontaa ja spa, sekä järjestettyjä retkiä alueen nähtävyyksille ja luonnonpuistoihin.

 

Samankaltaisia  matkoja

Sri Lanka ja Maledivit
Eksoottinen Intia
Singapore ja Indonesia


Haluatko lisäpäiviä?


Kerala ja/tai Goa (Intia)

Agra ja Taj Mahal (Intia)

Malediivien rantapäivät

... Tiedustele toimistoltamme lisäpäivien hintaa ja tarkempia tietoja.

 

---

Tämänkin matkan voimme räätälöidä sinulle tai keräämällesi ryhmälle haluamaasi ajankohtaan.

Tiedustele tarkemmin toimistoltamme.