Opastetut kiertomatkat, suomalainen matkanjohtaja / Iran

Iranin kiertomatka
muinaisten kulttuurien Persia

Iran  
Teheran | Esfahan | Yazd | Shiraz

Iran - huomioitavaa

Viisumit
Suomen kansalaiset tarvitsevat viisumin Iraniin matkustettaessa. Kiertomatkalle osallistuville Aventura anoo viisumin ennen matkaa, ja viisumi (n. 75 eur/hlö) maksetaan Iraniin saavuttaessa. Viisumia varten tulee toimistollemme toimittaa passikopion lisäksi viisumianomuslomake huolellisesti täytettynä. Lomakkeen saa toimistoltamme. Passin tulee olla voimassa vähintään 6 kuukautta matkan jälkeen.

Vakuutus 
Huom! Iranissa tulee maahan saavuttaessa olla esittää englanninkielinen matkavakuutustodistus, jossa mainitaan erikseen tieto siitä, että vakuutus kattaa kohteena myös Iranin.

Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassa oleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot. 

Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monissa kohteissa vakuutuksen tulee olla voimassa myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa ja tällöin kattaa myös vuoristotauti.

Monilla vaellus- tai sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus, joka kattaa esim. sukeltamisen tai jäätiköllä liikkumisen. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.

Rokotukset
Pakollisia rokotuksia ei ole. Tarkista aina rokotusvaatimukset terveyskeskuksestasi tai matkailuklinikan rokotusneuvonnasta www.rokote.fi.

Valuutta
Iranin valuutta on Iranin rial. Matkalle tulee ottaa mukaan käteiseuroja tai dollareita. Luottokortti käy vain harvoissa paikoissa (American Express ei käy lainkaan). Paikallista valuuttaa voi vaihtaa rahanvaihtopisteissä ja pankeissa. 1 € = 31 290 Iranin rialia. 

Aikaero 
Iranin aikaero Suomeen on +1,5 tuntia. 

Sähkövirta 
Iranin sähkövirta 230 V, 50 Hz (eurooppalainen pistoke).

Matkapuhelimet
Tarkista kuuluvuus operaattoriltasi. iranin suuntanumero on +98.

Ilmasto
Iranin ilmasto vaihtelee eri osissa maata. Suurimassa osassa maata kesällä on yleisesti ottaen kuumaa ja kuivaa, talvella sataa vettä. Pääkaupunki Teheranissa lämpötila on kesäkuukausina noin 30 C. Talvikuukausina (joulu-helmikuu) sataa paljon ja on kylmempää, jopa -10 C.

Matkustussesongit
Parasta aikaa matkustaa on lokakuusta toukokuuhun.

Uskonto
Islam on Iranin valtionuskonto. Noin 90 % iranilaisista on siialaisia.

Tapakulttuuri
Iranissa vietetään viikonloppua torstaisin ja perjantaisin. Virastot ja pankit sulkevat torstaisin jo aamupäivällä. Paikalliskulttuurin kunnioittamiseen kuuluu peittävä pukeutuminen; naisilla väljä asu joka peittää myöt sääret ja käsivarret, sekä hiukset peittävä huivi. Miesten tulee käyttää pitkiä housuja. Julkiset hellyydenosoitukset ovat kiellettyjä. Paikallisen moraalikäsityksen sääntöjä tulee noudattaa ja kunnioittaa.

Vinkkejä matkaa varten
Pukeutuminen

- Jalkineet saavat olla sandaalitkin, eikä sukkia tarvita. (Moskeijoissa kengät riisutaan aina, ja osassa moskeijoita vaaditaan sukat vierailun ajaksi. Sukat kannattaa siis joka tapauksessa pitää mukana matkassa.)
- Pukeutumisessa on hyvä noudattaa hillittyä värimaailmaa.
- Pukeutumissäännökset astuvat voimaan Iranin tasavallan alueella, eli heti lentokoneesta poistuttaessa.

Miehet:
- Pitkät housut (ei capreja)
- Paita saa olla lyhythihainen (ei hihaton)
- Solmion käyttö kuvastaa länsimaisia arvoja (ei siis tarpeellista tai edes suotavaa) 

Naiset:
- Väljä vaatetus, ei ihonmyötäisiä asuja
- Ei läpikuultavia kankaita
- Käsivarret ja sääret sekä nilkat peitettyinä
- Helppo vaihtoehto on esimerkiksi tunikapituinen paitapusero tai hellemekko, jonka alle voi pukea pitkähihaisen paidan ja housut

  • Housuina esim. farkut käyvät hyvin (ei tiukka istuvuus, ei legginsejä, ei caprimittaa tai lyhyempiä housuja)
  • Paidoissa pitkät hihat (tosin esimerkiksi Teheranissa varsinkin nuoret käärivät tai vetävät hihoja puoleen käsivarteen)
  • Paidan/tunikan helman tulee peittää lantio reilusti, helman pituus mieluummin puoleen reiteen asti
  • Huivia tulee käyttää koko ajan (Tulisi kietoa myös peittämään kaula, otsatukkaa saa näkyä.)
    Vinkki huivin käyttöön: liukkaat huivimateriaalit ovat hankalia, koska huivi ei pysy paikallaan. Kreppityyppinen kangas toimii paremmin.

Alkoholi
- Alkoholia ei maassa ole saatavilla, ja sen maahantuonti, käyttö sekä hallussapito on kielletty.

Kielletty materiaali
- Maahan ei saa tuoda materiaalia, jossa on Iranin vastaisia tai uskontoa loukkaavia kirjoituksia tai moraalia loukkaavia kuvia (alusvaatemainokset lehdissä tms.)
- Monissa hotelleissa on käytössä maksuton wifi. Pääsy monille sivustoille on kuitenkin estetty, mukaan lukien monet sosiaalisen median kanavista. 

Valokuvaus
Valokuvauksen suhteen tulee noudattaa varovaisuutta, mm. sotilaskohteiden ja valtion instituuttien kuvaaminen on kielletty.

Ruoka ja juoma
Iranilainen ruokakulttuuri on saanut paljon vaikutteita Keski-Aasiasta. Perinteisiä ruokalajeja ovat keitot, kuten ash, joka koostuu linsseistä ja yrteistä. Myös erilaiset padat, kuten riisin ja jogurtin kanssa nautittu lihapata ovat perinteisiä. Paikallinen aamiainen koostuu yleisesti teestä, leivästä ja hedelmistä. Iranissa juodaan paljon teetä, kahvinjuonti ei ole yleistä. Alkoholia ei käytetä. Suurimassa osassa maata hanavesi on juomakelpoista mutta myös pullovettä on helposti saatavilla.

Turvallisuus
Iranissa on hyvä perus turvallisuustilanne. Pysyttelemme matkamme aikana turvallisilla alueilla, mutta yleistä varovaisuutta kannattaa noudattaa koko matkan ajan. Kysythän ajankohtaiset tiedot matkanjohtajalta ja paikalliselta oppaalta. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat ulkoministeriön matkustustiedotteesta.

Valmistaudu huolellisesti ja pakkaa kevyesti

Jokainen kilo vähemmän matkatavaraa pienentää kuljetusvälineen polttoaineen kulutusta. Useamman matkustajan kohdalla tällä voi olla merkittävä vaikutus. Henkilökohtaista hygieniaa varten kannattaa pakata mukaan matkakokoja tai näytepakkauksia, jotka paitsi säästävät tilaa myös painoa. Näiden kohdalla on kuitenkin hyvä huomioida mahdollinen aiheutuva jätteen määrä. Kohteesta riippuen on tärkeää ottaa huomioon myös paikallinen vesitilanne – tarvittaessa kannattaa suosia esimerkiksi hiustuotteita, jotka eivät vaadi huuhtelua.

Matkadokumentit ja -lukeminen elektronisessa muodossa säästävät tilaa ja painoa. Elektronisten laitteiden latausta varten on saatavilla esimerkiksi aurinkokennolla toimivia varavirtalähteitä. Esimerkiksi jalkineet vievät usein runsaasti tilaa matkalaukussa ja kerryttävät helposti laukun painoa. Mieti, mitä varusteita todella tarvitset matkaa varten ja jätä ylimääräiset tavarat kotiin. 

Hiilijalanjäljen kompensointi
Monilla lentoyhtiöillä on tarjolla tapoja joilla voit kompensoida lennoistasi aiheutuvan hiilijalanjäljen. Myös osa yhteistyökumppaneistamme tarjoaa mahdollisuutta kompensoida hiilijalanjälkeä ja tehdä hyvää kohteessa. Lisätietoja saat toimistoltamme.

Ympäristöystävällinen matkailu
Yritämme toimia ekologisten periaatteiden mukaan ja kunnioittaa paikallisia ihmisiä, tapoja sekä eläimistöä kaikilla matkoillamme säästääksemme nämä elämykset myös muillekin.

Aventuran vinkit kestävään ja reilumpaan matkailuun.

 

Samankaltaisia matkoja

> Turkmenistan ja Uzbekistan
> Suuri Kaukasuksen kiertomatka
> Keski-Aasian kiertomatka
> Suuri Keski-Aasian kiertomatka

> Peking, Tiibet ja Nepal

> Saudi-Arabian kiertomatka

> Abu Dhabi ja Oman


---

Tämänkin matkan voimme räätälöidä sinulle tai keräämällesi ryhmälle haluamaasi ajankohtaan.

Tiedustele tarkemmin toimistoltamme.