Iranin kiertomatka: muinaisten kulttuurien Persia

Palaa matkan pääsivulle

Iran
Teheran | Esfahan | Yazd | Shiraz

Iranin kiertomatkamme starttaa maan pääkaupungista, Teheranin vilkkaasta metropolista. Kuljemme läpi maan keskiosan, jossa tutuiksi tulevat Esfahanin perinteikkäät moskeijat sekä Yazdin kiemurtelevat kujat. Matka päättyy maan lounaisosaan, kauniista puutarhoistaan tunnettuun Shiraziin.

Iranissa on yhteensä yli kymmenen UNESCOn maailmanperintökohdetta, joista näemme matkan aikana mm. Persepoliksen rauniot sekä Esfahanin Jameh-moskeijan. Maan rikasta kulttuurihistoriaa esittelevät lukuisat mielenkiintoiset museot. Tuliaisostoksia pääsemme tekemään maan suurissa ja historiallisissa bazaareissa.

Seuraavan matkan matkanjohtajana toimii Sari Manninen.

Matkan kesto
10 päivää, perillä 8 yötä
Lähdöt
  • 09.10.2022–18.10.2022
  • 08.10.2023–17.10.2023
Matkan hinta
2 690 €, 1hh-lisä 320 €
Matkaohjelma

Päivät 1–2 | Helsinki – Teheran, Teheran 2 yötä (1)
Päivät 3–5 | Esfahan 3 yötä (2)
Päivä 6 | Yazd 1 yö (3)
Päivät 7–8 | Shiraz 2 yötä (4)
Päivä 9 | Shiraz
Päivä 10 | Shiraz – Helsinki

Matkan erityispiirteet

• Asiantunteva suomalainen matkanjohtaja
• Kattava matkaohjelma. Mielenkiintoisia kaupunkikohteita ja historian havinaa!
• Iran on matkakohteena turvallinen
• Matkan aikana on tärkeää noudattaa kulttuurille ominaista peittävää pukeutumistyyliä (myös ranteet, kaula ja nilkat peitossa, huivi)
• Päiväretkillä wc:t ovat aasialaismallisia (reikä lattiassa). Tämä voi aiheuttaa ongelmia esim. polvivaivaisille. Hotelleissa on länsimaalaiset wc:t.
• Peruutusehdot B (kts. Aventuran lisä- ja erityismatkaehdot)

Lennot
Helsinki – Istanbul 13.05–16.35
Istanbul – Teheran 20.50–00.25
Shiraz – Istanbul 02.35–06.10
Istanbul – Helsinki 08.35–12.05
Kaukolennot Turkish Airlines

* Huom. Muutokset lentoaikatauluihin ja -reititykseen mahdollisia. Kysythän myös Suomen sisäisiä liittymälentoja toimistoltamme.
Hintaan sisältyy
- Reittilennot economy-luokassa lentoihin sisältyvine veroineen
- Ohjelman mukaiset majoitukset ja ateriat
- Kaikki kuljetukset ja matkaohjelmassa mainitut retket
- Suomenkielisen matkanjohtajan ja paikallisten oppaiden palvelut kohdemaassa
- Suomenkielinen hätäpäivystyspalvelu (24/7) matkan aikana
- Puuntaimen istutus (yhteistyössä istutapuita.fi kanssa).
Hintaan ei sisälly
- Käsittelykulu 35 €/hlö
- Matkavakuutus
- Viisumit
- Koronavirustestit ja -todistukset
- Mahdollisesti vaadittavat rokotukset ja/tai lääkkeet (esim. keltakuumerokotus)
- Mahdolliset maastapoistumismaksut
- Henkilökohtaiset kulut kuten tipit
- Muu mainitsematon.

* Jos kysymyksiä herää kohdekohtaisista matkadokumenttivaatimuksista (viisumit, rokotustodistukset yms.), toimistotiimimme vastaa mieluusti.

Päiväohjelma

Päivät 1-2 | Helsinki – Teheran
Hotel Azadi 4* | A, L, I

Lento Helsingistä Istanbulin kautta Teheraniin. Perillä vastaanotto ja kuljetus hotellille. Aamupäivällä teemme kierroksen Teheranin kuuluisimmissa museoissa, joihin kuuluu mm. Iranin kansallismuseo.

Päivä 3 | Teheran – Esfahan
Hotel Khajoo 4* | A, L, I

Ajo Kashanin kaupunkiin jossa vierailemme Safavid-dynastian aikana rakennetussa Finin historiallisessa puutarhassa ja Taba-Tabain talossa. Kaunista puutarhaa on vuosien saatossa laajennettu ja sinne on rakennettu mm. avonaisia paviljonkeja. Illaksi ajamme Iranin kolmanneksi suurimpaan kaupunkiin Eṣfahaniin. Näemme mm. Khajou & Sio-se-polin kuuluisat sillat.

Päivä 4 | Eṣfahan
Hotel Khajoo 4* | A, L, I

Koko päivän kierros kauniissa Eṣfahanin kaupungissa. Meille tulee tutuksi upea Chehel Sotunin palatsi, jonka sulttaani Shah Abbas II rakennutti vastaanotokseen 1600-luvulla sekä Unescon maailmanperintökohteeksi valittu Naqsh-e Jahan -aukio. Päivän lopuksi pääsemme tekemään ostoksia Qeisarieh bazaarissa, joka on maailmankuulu sadoista taide- ja käsityökaupoistaan.

Päivä 5 | Eṣfahan
Hotel Khajoo 4* | A, L, I

Jatkamme Eṣfahanin nähtävyyskierrosta vierailemalla mm. Vank katedraalilla sekä Masjed-e Jāmé -moskeijassa (Friday Mosque) joka on Iranin yksi vanhimmista ja merkittävimmistä moskeijoista, se on tunnettu kahdesta tiilikupolistaan.

Päivä 6 | Eṣfahan – Yazd
Moshir Garden 4* | A, L, I

Aamiaisen jälkeen ajamme kauniiseen Yazdin kaupunkiin, joka on Iranin vanhimman uskonnollisen yhteisön zoroastrianismin keskus. Tutustumme kaupungin merkittävimpiin nähtävyyksiin.

Päivä 7 | Yazd – Shiraz
Homa Hotel 4* | A, L, I

Ajo runojen ja kirjallisuuden kaupunkiin Shiraziin, jota iranilaisten keskuudessa kutsutaan myös puutarhojen kaupungiksi.

Päivä 8 | Shiraz
Homa Hotel 4* | A, L, I

Kokopäivän retki Persepoliksen rauniokaupunkiin joka oli Akhaimenidien hallitsijasuvun pääkaupunki antiikin Persian aikana. Vierailemme mm. Naqsh-e Rustamin nekropoliksessa, Achaemenidin kuninkaallisissa hautakammioissa sekä tutkimme Naghsh-e-Rajabin kalliokaiverruksia.

Päivä 9 | Shiraz
Homa Hotel 4* | A, L, I

Käytämme päivän "ruusujen ja satakielten" kaupungin Shirazin kuuluisien puutarhojen ihailuun. Kierrokseen sisältyvät mm. Eram Garden, jossa sijaitsee Iranin kuuluisimman runoilijan Hafezin hautakammio, vaaleanpunatiilinen Nasir-ol-Molk moskeija sekä keskiajan tyyliä muistuttava Karim Khan -linna. Teemme viimeiset tuliaisostokset Vakil-bazaarissa. Lentokentälle siirrymme vasta illalla.

Päivä 10 | Lennot Shiraz–Istanbul–Helsinki

Ateriat:
A = aamiainen x 8
L = lounas x 8
I = illallinen x 8
 

Iran


Flag of Iran

Pinta-ala
1 648 195 km²

Asukasluku
84 923 314 (7/2020)

Pääkaupunki
Teheran

Väestö
Persialaisia 50-60 %, kurdeja 10 %, gilakkeja ja mazandaraniteja 10 %

Kieli
Persia

Uskonto
Islam

Päätuotteet
Öljy (80 %), kemiantuotteet, hedelmät, pähkinät, matot

Iranin rikas kulttuuri on muodostunut perintönä maan sijainnista Kaksoisvirranmaan alueella. Ensimmäiset kirjalliset todistusaineistot Iranin sivilisaation synnystä ovat noin 5000 vuotta vanhoja, joten maassa voikin aistia vuosituhansia vanhaa historian havinaa. Iranin monimuotoinen luonto koostuu vuoristoista ja aavikoista. Maan länsiosa on pääasiassa vuoristojonojen hallitsemaa ja keskiosassa sijaitsee suuria suola-aavikkoja kuten Dasht-e Kavir - Iso Suola-aavikko.

Maan merkittävimpiä nähtävyyksiä ovat mm. Persepoliksen rauniot ja Esfahanin ihastuttavat moskeijat. Iranissa on yli kymmenen Unescon maailmanperintökohdetta. Pääkaupunki Teheranissa on monia mielenkiintoisia museoita, basaareita, teehuoneita ja vehreitä puistoja.

Teheran

Maan pääkaupunki Teheran on Iranilaisen teollisuuden keskus ja maan suurin kaupunki. Vilkkaasta metropolista löytyy monia mielenkiintoisia museoita, viehättäviä puistoja ja bazaareita. Historiallisesti mielenkiintoisia nähtävyyksiä ovat kaupungin monet moskeijat ja kirkot. Kaupungin laajasta ravintolaskaalasta löytyy sekä paikallisia herkkuja että monia kansainvälisiä ruokatuttavuuksia.

Esfahan

Esfahan on Iranin kolmanneksi suurin kaupunki ja sijaitsee maan keskiosassa, noin 400 kilometriä pääkaupungista Teheranista. Kaupunki on tunnettu historiallisesti merkittävistä islamilaisista rakennuksista ja se on yksi Iranin vanhimmista kaupungeista. Kaupunkikuvaa tähdittävät upeat moskeijat, sillat, aukiot, palatsit ja bulevardit.

Yazd

Yazd on Iranin zoroastrialaisen kulttuurin keskus. Kaupunki on tunnettu laadukkaista käsitöistään, kuten silkistä. Yazdia kutsutaan myös persialaisen arkkitehtuurin keskukseksi. Kuumien kesien vuoksi kaupunkiin on rakennettu yksi maailman suurimmista ganat- vedenjakelujärjestelmistä. Monien vanhojen rakennusten yhteydessä on myös nähtävissä valtavia tuulikoneita (windcatchers) jotka on rakennettu tuomaan helpotusta kuumiin kesäpäiviin.

Shiraz

Kaunis satakielten kaupunki Shiraz on paikallisten keskuudessa tunnettu puutarhojen kaupunkina. Kaupungin miellyttävä ilmasto muistuttaa hyvin paljolti Välimeren ilmastoa. Puutarhat ja hedelmäpuut ovat merkittävä osa kaupunkikuvaa. Shirazissa on myös mitä luultavammin Iranin parhaimmat ostosmahdollisuudet, noin 10 suurta bazaaria ja yli 25 ostoskeskusta.

 

Iran - huomioitavaa

Viisumit
Suomen kansalaiset tarvitsevat viisumin Iraniin matkustettaessa. Kiertomatkalle osallistuville Aventura anoo viisumin ennen matkaa, ja viisumi (n. 75 eur/hlö) maksetaan Iraniin saavuttaessa. Viisumia varten tulee toimistollemme toimittaa passikopion lisäksi viisumianomuslomake huolellisesti täytettynä. Lomakkeen saa toimistoltamme. Passin tulee olla voimassa vähintään 6 kuukautta matkan jälkeen.

Vakuutus 
Huom! Iranissa tulee maahan saavuttaessa olla esittää englanninkielinen matkavakuutustodistus, jossa mainitaan erikseen tieto siitä, että vakuutus kattaa kohteena myös Iranin.

Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassa oleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot. 

Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monissa kohteissa vakuutuksen tulee olla voimassa myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa ja tällöin kattaa myös vuoristotauti.

Monilla vaellus- tai sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus, joka kattaa esim. sukeltamisen tai jäätiköllä liikkumisen. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.

Rokotukset
Pakollisia rokotuksia ei ole. Tarkista aina rokotusvaatimukset terveyskeskuksestasi tai matkailuklinikan rokotusneuvonnasta www.rokote.fi.

Valuutta
Iranin valuutta on Iranin rial. Matkalle tulee ottaa mukaan käteiseuroja tai dollareita. Luottokortti käy vain harvoissa paikoissa (American Express ei käy lainkaan). Paikallista valuuttaa voi vaihtaa rahanvaihtopisteissä ja pankeissa. 1 € = 31 290 Iranin rialia. 

Aikaero 
Iranin aikaero Suomeen on +1,5 tuntia. 

Sähkövirta 
Iranin sähkövirta 230 V, 50 Hz (eurooppalainen pistoke).

Matkapuhelimet
Tarkista kuuluvuus operaattoriltasi. iranin suuntanumero on +98.

Ilmasto
Iranin ilmasto vaihtelee eri osissa maata. Suurimassa osassa maata kesällä on yleisesti ottaen kuumaa ja kuivaa, talvella sataa vettä. Pääkaupunki Teheranissa lämpötila on kesäkuukausina noin 30 C. Talvikuukausina (joulu-helmikuu) sataa paljon ja on kylmempää, jopa -10 C.

Matkustussesongit
Parasta aikaa matkustaa on lokakuusta toukokuuhun.

Uskonto
Islam on Iranin valtionuskonto. Noin 90 % iranilaisista on siialaisia.

Tapakulttuuri
Iranissa vietetään viikonloppua torstaisin ja perjantaisin. Virastot ja pankit sulkevat torstaisin jo aamupäivällä. Paikalliskulttuurin kunnioittamiseen kuuluu peittävä pukeutuminen; naisilla väljä asu joka peittää myöt sääret ja käsivarret, sekä hiukset peittävä huivi. Miesten tulee käyttää pitkiä housuja. Julkiset hellyydenosoitukset ovat kiellettyjä. Paikallisen moraalikäsityksen sääntöjä tulee noudattaa ja kunnioittaa.

Vinkkejä matkaa varten
Pukeutuminen

- Jalkineet saavat olla sandaalitkin, eikä sukkia tarvita. (Moskeijoissa kengät riisutaan aina, ja osassa moskeijoita vaaditaan sukat vierailun ajaksi. Sukat kannattaa siis joka tapauksessa pitää mukana matkassa.)
- Pukeutumisessa on hyvä noudattaa hillittyä värimaailmaa.
- Pukeutumissäännökset astuvat voimaan Iranin tasavallan alueella, eli heti lentokoneesta poistuttaessa.

Miehet:
- Pitkät housut (ei capreja)
- Paita saa olla lyhythihainen (ei hihaton)
- Solmion käyttö kuvastaa länsimaisia arvoja (ei siis tarpeellista tai edes suotavaa) 

Naiset:
- Väljä vaatetus, ei ihonmyötäisiä asuja
- Ei läpikuultavia kankaita
- Käsivarret ja sääret sekä nilkat peitettyinä
- Helppo vaihtoehto on esimerkiksi tunikapituinen paitapusero tai hellemekko, jonka alle voi pukea pitkähihaisen paidan ja housut

  • Housuina esim. farkut käyvät hyvin (ei tiukka istuvuus, ei legginsejä, ei caprimittaa tai lyhyempiä housuja)
  • Paidoissa pitkät hihat (tosin esimerkiksi Teheranissa varsinkin nuoret käärivät tai vetävät hihoja puoleen käsivarteen)
  • Paidan/tunikan helman tulee peittää lantio reilusti, helman pituus mieluummin puoleen reiteen asti
  • Huivia tulee käyttää koko ajan (Tulisi kietoa myös peittämään kaula, otsatukkaa saa näkyä.)
    Vinkki huivin käyttöön: liukkaat huivimateriaalit ovat hankalia, koska huivi ei pysy paikallaan. Kreppityyppinen kangas toimii paremmin.

Alkoholi
- Alkoholia ei maassa ole saatavilla, ja sen maahantuonti, käyttö sekä hallussapito on kielletty.

Kielletty materiaali
- Maahan ei saa tuoda materiaalia, jossa on Iranin vastaisia tai uskontoa loukkaavia kirjoituksia tai moraalia loukkaavia kuvia (alusvaatemainokset lehdissä tms.)
- Monissa hotelleissa on käytössä maksuton wifi. Pääsy monille sivustoille on kuitenkin estetty, mukaan lukien monet sosiaalisen median kanavista. 

Valokuvaus
Valokuvauksen suhteen tulee noudattaa varovaisuutta, mm. sotilaskohteiden ja valtion instituuttien kuvaaminen on kielletty.

Ruoka ja juoma
Iranilainen ruokakulttuuri on saanut paljon vaikutteita Keski-Aasiasta. Perinteisiä ruokalajeja ovat keitot, kuten ash, joka koostuu linsseistä ja yrteistä. Myös erilaiset padat, kuten riisin ja jogurtin kanssa nautittu lihapata ovat perinteisiä. Paikallinen aamiainen koostuu yleisesti teestä, leivästä ja hedelmistä. Iranissa juodaan paljon teetä, kahvinjuonti ei ole yleistä. Alkoholia ei käytetä. Suurimassa osassa maata hanavesi on juomakelpoista mutta myös pullovettä on helposti saatavilla.

Turvallisuus
Iranissa on hyvä perus turvallisuustilanne. Pysyttelemme matkamme aikana turvallisilla alueilla, mutta yleistä varovaisuutta kannattaa noudattaa koko matkan ajan. Kysythän ajankohtaiset tiedot matkanjohtajalta ja paikalliselta oppaalta. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat ulkoministeriön matkustustiedotteesta.

Valmistaudu huolellisesti ja pakkaa kevyesti

Jokainen kilo vähemmän matkatavaraa pienentää kuljetusvälineen polttoaineen kulutusta. Useamman matkustajan kohdalla tällä voi olla merkittävä vaikutus. Henkilökohtaista hygieniaa varten kannattaa pakata mukaan matkakokoja tai näytepakkauksia, jotka paitsi säästävät tilaa myös painoa. Näiden kohdalla on kuitenkin hyvä huomioida mahdollinen aiheutuva jätteen määrä. Kohteesta riippuen on tärkeää ottaa huomioon myös paikallinen vesitilanne – tarvittaessa kannattaa suosia esimerkiksi hiustuotteita, jotka eivät vaadi huuhtelua.

Matkadokumentit ja -lukeminen elektronisessa muodossa säästävät tilaa ja painoa. Elektronisten laitteiden latausta varten on saatavilla esimerkiksi aurinkokennolla toimivia varavirtalähteitä. Esimerkiksi jalkineet vievät usein runsaasti tilaa matkalaukussa ja kerryttävät helposti laukun painoa. Mieti, mitä varusteita todella tarvitset matkaa varten ja jätä ylimääräiset tavarat kotiin. 

Hiilijalanjäljen kompensointi
Monilla lentoyhtiöillä on tarjolla tapoja joilla voit kompensoida lennoistasi aiheutuvan hiilijalanjäljen. Myös osa yhteistyökumppaneistamme tarjoaa mahdollisuutta kompensoida hiilijalanjälkeä ja tehdä hyvää kohteessa. Lisätietoja saat toimistoltamme.

Ympäristöystävällinen matkailu
Yritämme toimia ekologisten periaatteiden mukaan ja kunnioittaa paikallisia ihmisiä, tapoja sekä eläimistöä kaikilla matkoillamme säästääksemme nämä elämykset myös muillekin.

Aventuran vinkit kestävään ja reilumpaan matkailuun.