Singapore ja Indonesia | Singapore, Jakarta, Semarang, Karimunjawa, Yogyakarta

Palaa matkan pääsivulle

Singapore | Indonesia
Singapore | Jakarta | Semarang | Karimunjawa | Yogyakarta

Tässä matkassa yhdistyy kulttuuri ja rantalomailu sopivassa suhteessa. Kaakkois-Aasian kahdessa hyvinkin erilaisessa suurkaupungissa Singaporessa ja Jakartassa vierailu, rantalomasta nauttiminen Jaavan merellä sijaitsevilla Karimunjawa saarilla sekä Pohjois- ja Etelä-Jaavalla sijaitseviin kaupunkeihin Semarangiin ja Yogyakartaan tutustuminen.

Matka alkaa länsimaisemmasta Singaporesta, jonka jälkeen hypätään Indonesian pääkaupungin Jakartan vilskeeseen. Jakartassa tutustutaan kaupungin historiaan paikallisen oppaan voimin niin museoissa vierailujen kuin nähtävyyksienkin osalta. Upeat nähtävyydet kuten National Monument ja Sunda Kelapan vanha satama nähdään tällä kierroksella. Jakartasta matka jatkuu kohti Semarangia, Jaavan saaren pohjoisrannikolle. Semarangissa on oivat mahdollisuudet ostosten tekemiseen kuuluisan Jalan Pemudan ostokadun varrella ja Semarangin ostoskeskuksessa Sriratussa. Semarangin vanhankaupungin osa, Kota Lama, on näkemisen arvoinen perinteisen hollantilaisen arkkitehtuurinsa vuoksi. Siellä kävellessä tuntuu kuin olisi astunut ajassa taaksepäin siirtomaa-ajoille. Kuuluisin vanhankaupungin nähtävyys on protestanttikirkko Emmanuel Church, Koepelkerk.

Kulttuurin ja historian jälkeen on aika siirtyä nauttimaan Indonesian paratiisisaarista Jaavanmerelle. Karimunjawan upeat saaret sijaitsevat noin 80 kilometriä Jaavan rannikosta pohjoiseen. Saariryhmä koostuu 27 saaresta, joista kaksi pääsaarta ovat Karimunjawa ja Kemujan. Saaria ympäröivät kirkkaat vedet ja lukuisat koralliriutat upeine autioine rantoineen. Saarilla on mahdollisuus patikointiin, snorklaukseen ja sukellukseen. Paras tapa tutustua lukuisiin pienempiin saariin on vuokrata paikallinen vene kuskin kera.

Yogyakarta tarjoaa kulttuuria ja luontoa matkaajalle. Yogyakartasta vain 10 kilometrin päässä sijaitsee UNESCOn maailmanperintökohteisiin kuuluva maailman suurin buddhalaistemppeli. Temppeli on ainoa laatuaan ja se noussutkin yhdeksi Indonesian merkittävimmistä matkailukohteista. Jaavan saarelle sijaitsee 42 tulivuorta, joista aktiivisin vuori Merapi sijaitsee aivan Yogyakartan kaupungin läheisyydessä. Merapi tarjoaa upeat mahdollisuudet vaellukseen vuoren rinteille ihaillen auringonnousua.

Ilmasto Indonesiassa on trooppinen läpi vuoden ja lämpötila vaihtelee +25 yli +30. Sadekausi sijoittuu marraskuusta maaliskuuhun, joten paras aika vierailla näissä kohteissa on huhti–lokakuussa.

Matkan kesto
16 päivää, perillä 13 yötä
Matkan hinta
Alkaen 2 690 €, 2hh:ssa

3* Ary´s Lagoon Karimunjawalla alkaen 2 690 €/hlö, 1hh-lisä 850 €
4* Breve Azurine Lagoon Retreat Karimunjawalla alkaen 2 790 €/hlö, 1hh-lisä 880 €
5* Kura Kura Resort Karimunjawalla alkaen 3 190 €/hlö, 1hh-lisä 1 360 €

Matkan kaikki muut majoitukset kohteissa 4* tasoisia.
Matkaohjelma

Päivät 1-2 Lennot Helsinki – Singapore (1)
Päivät 2-3 | Singapore 2 yötä (1)
Päivät 4-5 | Jakarta 2 yötä (2)
Päivä 6 | Semarang 1 yö (3)
Päivät 7-11 | Karimunjawa 5 yötä (4)
Päivät 12-14 | Yogyakarta 3 yötä (5)
Päivät 15-16 | Yogyakarta – Helsinki

Lennot
Helsinki – Frankfurt 06.40–08.20
Frankfurt – Singapore 12.35–06.50
Singapore – Jakarta 17.35–18.30
Jakarta – Semarang 07.55–09.05
Yogyakarta – Singapore 17.50-21.00
Singapore – Frankfurt 23.55-06.40
Frankfurt – Helsinki 09.25-12.50
Kaukolennot Singapore Airlines
Hintaan sisältyy
- Lennot turistiluokassa
- Mainitut majoitukset tai vastaavat kahden hengen huoneessa mainituin aterioin
- Ohjelman mukaiset retket
- Mainitut kuljetukset.
Hintaan ei sisälly
- Käsittelykulu 25 €/hlö
- Mahdolliset maastapoistumismaksut ja viisumit (Kts. Huomioitavaa)
- Tipit ja muut henkilökohtaiset kulut
- Matkavakuutus
- Muu mainitsematon.

Päiväohjelma

Päivät 1-2 Lennot Helsinki – Singapore

Päivä 2 | Singapore
Peninsula Excelsior 4* | A

Saapuminen Singaporeen aamulla. Kuljetus lentokentältä hotellille ja loppupäivä omaa aikaa.

Päivä 3 | Singapore
Peninsula Excelsior 4* | A

Vapaata aikaa Singaporessa. Lisämaksusta mahdollisuus esimerkiksi kaupunkikierrokseen tai muihin retkiin.

Päivä 4 | Jakarta
Mercure Jakarta Kota 4* | A
Kirjautuminen ulos hotellista ja kuljetus lentokentälle, josta lento Jakartaan. Kuljetus Jakartan lentokentältä hotellille.

Päivä 5 | Jakarta
Mercure Jakarta Kota 4*| A
Jakartan kaupunkikierros paikallisen oppaan voimin.

Päivä 6 | Semarang
Santika Premier 4*| A
Kuljetus lentokentälle josta aikainen lento Semarangiin jossa kuljetus lentokentältä hotellille. Päivä vapaata aikaa Semarangissa shoppailuun tai nähtävyyksiin.

Päivä 7 | Karimunjawa
Ary´s Lagoon 3*
| Breve Azurine Lagoon Retreat 4* | Kura Kura Resort 5* | A
Kuljetus satamaan, josta fastboat venekuljetus kohti Karimunjawan saaria. Karimunjawalla kuljetus satamasta hotellille.

Päivät 8-12 | Karimunjawa
Ary´s Lagoon 3* | Breve Azurine Lagoon Retreat 4* | Kura Kura Resort 5* | A

Vapaata aikaa nauttia Karimunjawan upeista autioista rannoista ja saarista. Mahdollisuus erilaisiin aktiviteetteihin kuten saarihyppelykierroksiin, snorklaamiseen, patikointiin ja sukellukseen.

Päivä 12 | Yogyakarta
Jogjakarta Plaza 4*| A

Slowboat venekuljetus Karimunjawalta Jeparan satamaan, jossa kyyti Yogyakartaan odottaa. Autokuljetus Yogyakartaan(5-6h). Saapuminen Yoygyakartan hotelliin illalla.

Päivä 13 | Yogyakarta
Jogjakarta Plaza 4*| A

Opastettu kierros Kaakkois-Aasian suurimpaan Buddhalaiseen Borobudur temppeliin. Lisäksi vierailu myös Pawon temppelillä sekä Mendut temppelillä paluumatkalla takaisin Yogyakartaan.

Päivä 14 | Yogyakarta
Jogjakarta Plaza 4*| A

Aikainen aamupala ja herätys klo 03.00. Trekki tulivuorelle oppaan kanssa ryhmässä. Iltapäivä/ilta vapaata aikaa.

Päivät 15-16 | Yogyakarta – Helsinki
Omatoiminen päivä Yogyakartassa, aikaa viimeisiin ostoksiin Malioborolla tai vierailulle Sulttaanin palatsissa. Kuljetus iltapäivällä kentälle josta lento Suomeen.

Ateriat: A = aamiainen x 14

Kohde-esittelyt

 

Singapore

Pinta-ala
707 km²

Asukasluku
5 995 991 (7/2018)

Pääkaupunki
Singapore

Väestö
Yli kolme neljäsosaa väestöstä on kiinalaisia, malaijeja n. 15 % ja intialaisia n. 8 %.

Uskonto
33,2 % on buddhalaisia, kristittyjä 18,8 %, muslimeja 14 %, taolaisia 10 %, hindulaisia 5 % ja muita uskontoja edusti 0,6 %, uskonnottomia 18,4 % (2015)

Kieli
Englanti, mandariinikiina, malaji ja tamili

Valuutta
Singaporen dollari (SGD) 

Päätuotteet 
Elektroniikka ja puolivalmisteet

Hallitusmuoto
Tasavalta

Singapore on monien mahdollisuuksien kaupunki. Kaupunkivaltio koostuu pääsaaresta, sekä sen ympärillä sijaitsevista pääasiassa asumattomista saarista. Singapore sijaitsee päiväntasaajan läheisyydessä, ja tästä syystä lämpötila pysyttelee päälle kahdenkymmenen asteen vuoden ympäri. Kesä- ja heinäkuu ovat kuumimmat kuukaudet. Singapore on kuuluisa rikkaasta ruokakulttuuristaan: vain mielikuvitus ja oma uskallus ovat gastronomisen nautinnon rajana. Tarjontaa on aina edullisista hawkers-kioskeista upeisiin luksusravintoloihin. Singaporelainen ruokakulttuuri heijastaa kaupungin monikulttuurisuutta saaden vaikutteita kiinalaisesta, intialaisesta, malesialaisesta ja tamili-keittiöistä. Singapore on tunnettu myös yhtenä Aasian tärkeimmistä liike-elämän keskuksista.

Kaupunki on moderni metropoli ja myös hieman kalliimpi lomanviettopaikka moniin muihin Aasian kohteisiin verrattuna. Singapore tarjoaa runsaasti koettavaa kaupunkilomaa etsivälle. Nähtävää riittää esimerkiksi Singaporen eläintarhassa, joka tarjoaa huikeita yösafareita, ja Sentosan saarella, jonne paikalliset pakenevat kaupungin kiirettä. Monet ostoskeskukset mahdollistavat shoppailun nuorten paikallisten suunnittelijoiden luomuksista aina kansainvälisten designmerkkien omiin myymälöihin. Nähtävyys itsessään on myös Changin lentoasema, joka on Kaakkois-Aasian vilkkaimpia. Lentokenttä on monen matkustajan suosiossa kattavien palveluidensa ansiosta.

Singaporen kaupungissa asukkaita liikuttaa kätevimmin metro eli Mass Rapid Transit (MRT), joka myös muodostaa saaren julkisen liikenteen selkärangan. Metron kolme linjaa kulkevat saaren laidasta laitaan, junat sekä maanalaiset asemat ovat ilmastoituja ja vuoroväli on tiheä, joskin aamuisin ruuhka-aikaan tunnelma on silti tiivis.

Singapore tarjoaa runsaasti koettavaa kaupunkilomaa etsivälle. Siellä kohtaavat tyylikkäästi itä ja länsi, perinteet ja nykyaika.

Singaporen kaupunkivaltio on moderni metropoli, hieman kalliimpi lomanviettopaikka kuin monet muut Aasian kohteet. Singaporelainen ruokakulttuuri heijastaa kaupungin monikulttuurisuutta saaden vaikutteita kiinalaisesta, intialaisesta, malesialaisesta ja tamili-keittiöistä. Singapore sijaitsee päiväntasaajan läheisyydessä, ja tästä syystä lämpötila pysyttelee päälle kahdenkymmenen asteet vuoden ympäri.

Singapore

Singapore on monien mahdollisuuksien kaupunki. Kaupunkivaltio koostuu 63 saaresta, mukaan lukien Singaporen pääsaari. Singapore sijaitsee päiväntasaajan läheisyydessä, ja tästä syystä lämpötila pysyttelee päälle kahdenkymmenen asteet vuoden ympäri. Kesä- ja heinäkuu ovat kuumimmat kuukaudet ja monsuunien myötä marras-joulukuussa sataa eniten. Singapore on kuuluisa rikkaasta ruokakulttuuristaan: vain mielikuvitus ja oma uskallus ovat gastronomisen nautinnon rajana. Tarjontaa on aina edullisista hawkers -kioskeista upeisiin luksusravintoloihin. Singaporelainen ruokakulttuuri heijastaa kaupungin monikulttuurisuutta saaden vaikutteita kiinalaisesta, intialaisesta, malesialaisesta ja tamili-keittiöistä. Singapore on tunnettu myös yhtenä Aasian, ja kenties koko maailman, tärkeimmistä liike-elämän keskuksista. Kaupunki on moderni metropoli ja myös hieman kalliimpi lomanviettopaikka moniin muihin Aasian kohteisiin verrattuna. Singapore tarjoaa runsaasti koettavaa kaupunkilomaa etsivälle. Nähtävää riittää esimerkiksi Singaporen eläintarhassa, joka tarjoaa huikeita yösafareita, ja Sentosan saarella, jonne paikalliset pakenevat kaupungin kiirettä. Monet ostoskeskukset mahdollistavat shoppailun nuorten paikallisten suunnittelijoiden luomuksista aina kansainvälisten design-merkkien omiin myymälöihin. Nähtävyys itsessään on myös Changin lentoasema, joka on Kaakkois-Aasian vilkkaimpia. Lentokenttä on monen matkustajan suosiossa kattavien palveluidensa ansiosta. Singaporen kaupungissa asukkaita liikuttaa kätevimmin metro eli Mass Rapid Transit (MRT), joka myös muodostaa saaren julkisen liikenteen selkärangan. Metron kolme linjaa kulkevat saaren laidasta laitaan, junat sekä maanalaiset asemat ovat ilmastoituja ja vuoroväli on tiheä, joskin aamuisin ruuhka-aikaan tunnelma on silti tiivis.

HOTELLIT

Peninsula excelsior (4)

Peninsula Excelsior tarjoaa tasokasta majoitusta loistavalla sijainnillaan Singaporessa. Hotelli sijaitsee kävelymatkan päässä kuuluisalta ostoskadulta Orchard Roadilta sekä nähtävyydeksi nousseesta hotellista Marina Bay Sandsista. Hotelli koostuu kahdesta tornista, joissa on yhteensä 600 huonetta. Kaikkien huoneiden perusvarustukseen kuuluu ilmastointi, televisio, tallelokero ja minibaari/jääkaappi. Hotellista löytyy myös kaksi uima-allasta, kuntosali sekä kahvila..

Indonesia

Pinta-ala
1 919 440 km²

Asukasluku
262 787 403 (07/2018)

Pääkaupunki
Jakarta

Uskonto
Islam 86 %, protestantteja 6 %
Balilla pääuskontona hindulaisuus

Kieli
Bahasa indonesia (virallinen kieli), englanti, hollanti

Valuutta
Rupia (IDR) 

Päätuotteet
Öljy, kaasu, tekstiilit, elintarvikkeet

Hallitusmuoto
Tasavalta

Indonesia on maailman suurin saarivaltio, josta löytyy tekemistä jokaiselle; mahtavat hiekkarannat, edulliset ostos-mahdollisuudet, kiehtovat luontoretket, värikäs kulttuuri sekä erittäin maistuva ruoka.

Maassa vallitsee trooppinen ja kostea ilmasto. Maassa on yleisesti kaksi vuodenaikaa: kuiva kausi toukokuusta syyskuuhun ja sadekausi lokakuusta huhtikuuhun. Balilla sadekausi ulottuu joulukuun lopulta helmikuun loppuun. Maassa on yleisesti ottaen lämmintä vuoden ympäri. Lämpötilat ovat vuorilla rannikoita alhaisempia ja voivat muuttua jopa kylmiksi.

Indonesia muodostuu tuhansien saarien saaristosta, joita kutsutaan myös kelluviksi smaragdisaariksi. Saaret ovat houkutelleet jo vuosisatoja ihmisiä puoleensa. Kiinalaiset ja intialaiset kauppiaat, eurooppalaiset kolonialistit lähetystyöntekijät, seikkailijat, kaivosyhtiöt sekä matkaajat ovat kaikki ihastuneet maan upeisiin rantoihin, elämäntapaan, vuoriin ja tulivuoriin. Myytti paratiisisaarista, joita on siunattu luonnonvaroilla on houkutellut vuosittain lukuisia matkaajia maahan ja maa on varmasti useankin vierailun arvoinen. Tunnetuin tuhansista saarista lienee upea Bali - Jumalten saareksi usein kutsuttu - jonka valkoiset rannat, palmut ja temppelit lumoavat matkaajan. Balin läheisyydessä sijaitsee rauhallinen ja upea Lombokin saari.

Indonesia on maailman suurin saarivaltio, josta löytyy tekemistä jokaiselle; mahtavat hiekkarannat, edulliset ostosmahdollisuudet, kiehtoavat luontoretket, värikäs kulttuuri sekä erittäin maistuva ruoka.

Myytti paratiisisaarista, joita on siunattu upealla luonnolla ja kauniilla rannoilla, on houkutellut vuosittain lukuisia matkaajia maahan. Matkaajan onkin helppo ihastua maan upeisiin rantoihin, elämäntapaan, vuoriin ja tulivuoriin. Indonesia on varmasti useankin vierailun arvoinen.

Jakarta

HOTELLIT

Mercure Jakarta Kota (4)

Mercure Jakarta Kota sijaitsee Chinatownissa hyvien kulkuyhteyksien varrella. Hotellista parin kilometrin päässä ovat hyvät ostosmahdollisuudet mm. Mangga Dua ostoskeskuksessa. Hotelli koostuu 243 huoneesta, joiden perusvarusteluun kuuluu ilmastointi, televisio, tallelokero sekä minibaari/jääkaappi. Hotellista löytyy myös ravintola, baari sekä uima-allasalue.

Semarang

HOTELLIT

Santika Premier (4)

Hotel Santika Premiere sijaitsee Semarangin kaupungin sydämessä, hyvien kulkuyhteyksien varressa. Hotellista löytyy 127 tilavaa huonetta. Kaikkien huoneiden perusvarustukseen kuuluu ilmastointi, televisio, tallelokero ja minibaari/jääkaappi. Hotellista löytyy myös uima-allas, spa sekä ravintola.

Karimunjawa

HOTELLIT

Ary´s Lagoon (3)

Ary´s Lagoon sijaitsee Karimunjawalla, Kemojan saaren itäpuolella yksityisellä Baracuda Beachilla. Majoitus koostuu neljästä Bungalowista sekä yhdessä rakennuksessa sijaitsevista hotellihuoneista.Kaikkien huoneiden varustukseen kuuluu ilmastointi, terassi ja hyttysverkko. Hotellin muihin palveluihin kuuluu mm. myös ravintola/baari sekä yksityinen ranta. Hotellin kautta on mahdollista varata erilaisia aktiviteetteja ja retkiä.

Breve Azurine Lagoon Retreat (4)

Breve Azurine Lagoon Retreat tarjoaa tasokasta majoitusta Karimunjawan pääsaarella Karimunilla. Resortissa on useampi Bungalow sekä mahdollisuus myös Villa-vuokraan. Jokainen huone on sisustettu tyylikkäästi eri tavalla. Bungalowit sijaitsevat rinteessä josta on upeat näkymät laguuniin ja yksityiselle rannalle. Kaikkien huoneiden perusvarustukseen kuuluu mm. ilmastointi sekä tallelokero. Hotellissa on myös uima-allas alue sekä ravintola ja baari. Hotellin muihin palveluihin kuuluu huonepalvelu, pesula ja retkipalvelut.

Kura Kura Resort (5)
Viiden tähden Kura Kura Resort sijaitsee Menjawakan yksityisellä trooppisella saarella. Resortti koostuu 20 luxus-villasta sekä 15 yksittäisestä 1-2 hengen bungalow tyyppisestä majoituksesta. Majoitukset ovat aivan rannan tuntumassa ja niistä on upea näkymä suoraan rannalle. Kaikkien majoituksien perusvarusteluun kuuluu mm. ilmastointi, hyttysverkko, minbaari sekä tallelokero. Resortin muihin palveluihin kuuluu ravintola/baari sekä mahdollisuus retkien ja aktiviteettien varaamiseen. Resortista voi myös vuokrata kajakkeja ja snorklausvälineitä veloituksetta.

Yogyakarta

Kaupunki sijaitsee aktiivisesti toimivan Merapi -tulivuoren katveessa, ja on yksi Javan kulttuurikehdoista. Yogya on eläväinen shoppaajan paratiisi, jossa on tarjolla runsaasti nähtävyyksiä. Kaupunki ei ole ainoastaan kulttuurinen hedelmä vaan se on myös suuri yliopistokeskittymä. Yogyassa törmää ystävällisiin hymyihin ja vieraanvaraisuuteen.

HOTELLIT

Jogjakarta Plaza (4)

Jogjakarta Plaza tarjoaa resort -tyyppistä majoitusta Yogyakartassa. Hotelli on Jaavalaiseen tyyliin sisustettu, kuitenkin modernein palveluineen. Hotelli koostuu upeasti 177 huoneesta. Kaikkien huoneiden perusvarustukseen kuuluu ilmastointi, televisio, tallelokero ja minibaari/jääkaappi. Hotellissa on myös uima-allas alue, ravintola/baari, kuntosali sekä spa. Hotellin kautta on mahdollista varata muita retkiä.

 

Singapore - huomioitavaa

Viisumit
Suomen kansalaiset eivät tarvitse viisumia Singaporeen alle 90 päivän matkoilla. Passin tulee olla voimassa vähintään 6 kuukautta matkan jälkeen.

Vakuutus 
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassaoleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot. 

Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monissa kohteissa vakuutuksen tulee olla voimassa myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa ja tällöin kattaa myös vuoristotauti.

Monilla vaellus- tai sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus, joka kattaa esim. sukeltamisen tai jäätiköllä liikkumisen. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.

Suositeltavat rokotukset
Matkalle suositellaan perusrokotusten (jäykkäkouristus, kurkkumätä ja polio) lisäksi hepatiitti A ja B-rokotusta. Riskiarvion perusteella on myös syytä harkita Lavantauti ja Japanin aivotulehdus- rokotteita.Tarkistathan aina rokotusvaatimukset terveyskeskuksestasi tai matkailuklinikan rokotusneuvonnasta www.rokote.fi

Valuutta
Singaporen dollari (SGD). Valuuttaa saa Suomesta etukäteen varaamalla. Tarkista saatavuus ja kurssi www.forex.fi.

Aikaero
GMT +8, eli 6 tuntia Suomen aikaa edellä

Sähkö
230V, 50 Hz

Matkapuhelimet
Tarkista kuuluvuus operaattoriltasi.

Ilmasto
Singaporessa vallitsee trooppinen monsuuni-ilmasto ja lämpötilat ovat vuoden ympäri melko samat (n. 23-35 C). Ilma on hyvin kosteaa ja sateet ovat hyvin yleisiä. Eniten sataa marra-tammikuussa.

Ruoka ja juoma
Singaporessa yhdistyvät useat ruokakulttuurit, jossa kohtaavat mm. kiinalainen, intialainen ja malesialainen keittiö. Singaporen omia ruokaerikoisuuksia ovat muun muassa kalanpääcurry, chicken rice eli kanariisi, chilirapu, joka on chilitomaattikastikkeessa keitetty rapu sekä paistetut nuudelit Char Kuey teow. Singaporen kansallishedelmä on durian, joka on tunnettu voimakkaasta hajustaan. Singaporen hyvästä hygiania tasosta huolimatta, on suositeltavaa käyttää pullotettua vettä.

Ympäristöystävällinen matkailu
Yritämme toimia ekologisten periaatteiden mukaan ja kunnioittaa paikallisia ihmisiä, tapoja sekä eläimistöä kaikilla matkoillamme säästääksemme nämä elämykset myös muillekin.

Valmistaudu huolellisesti ja pakkaa kevyesti
Jokainen kilo vähemmän matkatavaraa pienentää kuljetusvälineen polttoaineen kulutusta. Useamman matkustajan kohdalla tällä voi olla merkittävä vaikutus. Henkilökohtaista hygieniaa varten kannattaa pakata mukaan matkakokoja tai näytepakkauksia, jotka paitsi säästävät tilaa myös painoa. Näiden kohdalla on kuitenkin hyvä huomioida mahdollinen aiheutuva jätteen määrä. Kohteesta riippuen on tärkeää ottaa huomioon myös paikallinen vesitilanne – tarvittaessa kannattaa suosia esimerkiksi hiustuotteita, jotka eivät vaadi huuhtelua.

Matkadokumentit ja -lukeminen elektronisessa muodossa säästävät tilaa ja painoa. Elektronisten laitteiden latausta varten on saatavilla esimerkiksi aurinkokennolla toimivia varavirtalähteitä. Esimerkiksi jalkineet vievät usein runsaasti tilaa matkalaukussa ja kerryttävät helposti laukun painoa. Mieti, mitä varusteita todella tarvitset matkaa varten ja jätä ylimääräiset tavarat kotiin. 

Hiilijalanjäljen kompensointi
Monilla lentoyhtiöillä on tarjolla tapoja joilla voit kompensoida lennoistasi aiheutuvan hiilijalanjäljen. Myös osa yhteistyökumppaneistamme tarjoaa mahdollisuutta kompensoida hiilijalanjälkeä ja tehdä hyvää kohteessa. Lisätietoja saat toimistoltamme.

Aventuran vinkit kestävään ja reilumpaan matkailuun.

Hyvä tietää
Pyydämme matkoillemme osallistujia kunnioittamaan maan tapoja ja ihmisiä sekä myös pukeutumaan sen mukaisesti. Varsinkin naisten olisi hyvä välttää liian kireitä ja pintaa paljastavia vaatteita kaupungeissa liikuttaessa.

Indonesia - huomioitavaa

Viisumit
Suomen kansalaiset eivät tarvitse viisumia Indonesiaan alle 30 vuorokauden oleskeluun. Viisumikäytännöt ja -hinnat voivat muuttua ilman etukäteisvaroitusta paikallisista viranomaistahoista riippuen.

Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassaoleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot. 

Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monissa kohteissa vakuutuksen tulee olla voimassa myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa ja tällöin kattaa myös vuoristotauti.

Monilla vaellus- tai sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus, joka kattaa esim. sukeltamisen tai jäätiköllä liikkumisen. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.

Suositeltavat rokotukset
Matkalle suositellaan perusrokotusten (jäykkäkouristus, kurkkumätä ja polio) lisäksi hepatiitti A ja B-rokotuksia. Balilla harvemmin esiintyy lavantautia, Japanin aivotulehdusta tai malariaa, mutta Indonesian matkakohteesta riippuen on nämä rokotukset ja lääkitys syytä harkita riskiarvion perusteella. Tarkistathan aina rokotusvaatimukset terveyskeskuksestasi tai matkailuklinikan rokotusneuvonnasta www.rokote.fi

Valuutta
Indonesian valuutta on rupia (IDR). Valuuttaa saa Suomesta etukäteen varaamalla. Tarkista saatavuus ja kurssi www.forex.fi.

Aikaero
+5, UTC +8.

Sähkö
120/230 V, 50 Hz

Matkapuhelimet
Tarkista kuuluvuus operaattoriltasi.

Ilmasto
Indonesia sijaitsee päiväntasaajalla ja maassa vallitsee trooppinen ilmasto.  Vuodessa on toisistaan erottuvat kuivakausi ja monsuunin aiheuttama sadekausi. Sadekausi on lokakuusta maaliskuuhun ja kuivempi kausi huhtikuusta syyskuuhun. Ilman kosteus on jatkuvasti kohtuullisen korkea 70-90%. Lämpötilat vaihtelevat vuoden aikana melko vähän, rannikkotasangoilla on noin 28° C, sisämaassa sekä vuoristossa 26° C.

Ruoka ja juoma
Indonesian keittiö vaihtelee alueen, vuodenajan ja yhteiskuntaluokan mukaan. Ruokakulttuuri on saanut vaikutteita kiinalaisesta, länsimaisesta, intialaisesta sekä Lähi-idän keittiöistä. Indonesialaisessa keittiössä kuvastuu tyypillinen aasialainen keittiö, jossa valmistusmenetelmiä ovat uppopaistaminen, höyryttäminen, wokkaus sekä grillaus. Paljon käytetään erilaisia maustetahnoja (bumbu), joissa on raaka- aineina mm. shalotti- ja valkosipulia, chiliä, kurkumaa, inkivääriä, galangalia, tamarindia, sitruunaruohoa sekä katkaraputahnaa. Tahnaa paistetaan öljyssä muutamia minuutteja, jonka jälkeen lisätään liha sekä lopuksi kookosmaito tai kanaliemi. Banaanin lehtiä käytetään myös ruoan haudutukseen sekä tarjoilussa. Riisi on monesti pääraaka- aine, jota tarjoillaan erilaisten mausteisten liha- ja kasvisruokien kanssa. Myös nuudelit ovat käytettyjä. Ruoan yhteydessä voidaan tarjoilla ”krupuje” jotka ovat rapeita katkarapulastuja. Perinteisiä ruokalajeja ovat nasi goreng eli paistettu riisi, josta yhdistyy paistettu riisi, kasvikset sekä paistettu kananmuna. Gado- gado on indonesialainen salaatti, jossa on keitettyjä tai höyrytettyjä kasviksia yhdistettynä tofuun, tempeihin tai kananmuniin. Tärkein salaatin osa on pähkinäkastike, joka yhdistää kaikki maut. Molukeilla ja Sulawesissa syödään saagoa ja Länsi-Timorilla maissia enemmän kuin riisiä. Veden ja juomien tulee olla teollisesti pullotettua. Myös hedelmät ja vihannekset on hyvä huuhdella pullotetulla vedellä. Kuumennettua tai tableteilla puhdistettua vettä voi juoda. Uudelleen lämmitettyjä ruokia tulee välttää.

Valmistaudu huolellisesti ja pakkaa kevyesti
Jokainen kilo vähemmän matkatavaraa pienentää kuljetusvälineen polttoaineen kulutusta. Useamman matkustajan kohdalla tällä voi olla merkittävä vaikutus. Henkilökohtaista hygieniaa varten kannattaa pakata mukaan matkakokoja tai näytepakkauksia, jotka paitsi säästävät tilaa myös painoa. Näiden kohdalla on kuitenkin hyvä huomioida mahdollinen aiheutuva jätteen määrä. Kohteesta riippuen on tärkeää ottaa huomioon myös paikallinen vesitilanne – tarvittaessa kannattaa suosia esimerkiksi hiustuotteita, jotka eivät vaadi huuhtelua.

Matkadokumentit ja -lukeminen elektronisessa muodossa säästävät tilaa ja painoa. Elektronisten laitteiden latausta varten on saatavilla esimerkiksi aurinkokennolla toimivia varavirtalähteitä. Esimerkiksi jalkineet vievät usein runsaasti tilaa matkalaukussa ja kerryttävät helposti laukun painoa. Mieti, mitä varusteita todella tarvitset matkaa varten ja jätä ylimääräiset tavarat kotiin. 

Hiilijalanjäljen kompensointi
Monilla lentoyhtiöillä on tarjolla tapoja joilla voit kompensoida lennoistasi aiheutuvan hiilijalanjäljen. Myös osa yhteistyökumppaneistamme tarjoaa mahdollisuutta kompensoida hiilijalanjälkeä ja tehdä hyvää kohteessa. Lisätietoja saat toimistoltamme.

Ympäristöystävällinen matkailu
Yritämme toimia ekologisten periaatteiden mukaan ja kunnioittaa paikallisia ihmisiä, tapoja sekä eläimistöä kaikilla matkoillamme säästääksemme nämä elämykset myös muillekin.

Aventuran vinkit kestävään ja reilumpaan matkailuun.

Hyvä tietää
Pyydämme matkalle osallistujia kunnioittamaan maan tapoja ja ihmisiä sekä myös pukeutumaan sen mukaisesti. Varsinkin naisten olisi hyvä välttää liian kireitä ja pintaa paljastavia vaatteita kaupungeissa liikuttaessa. (Balilla vaatetus on pääosin vapaampaa, joskin peittävämpi vaatetus on temppeleillä vierailtaessa tarpeen.)