Nepal: Lisäpäiväpaketit

Palaa matkan pääsivulle

Nepal
Nagarkot | Changu | Bhaktapur | Kathmandu | Panauti | Dhulikhel | Chitwan | Bandipur | Ramkot

Jatka matkaasi opastetun osuuden jälkeen Nepalin muihin osiin. Muutamassa päivässä näkee paljon, sillä Kathmandulaaksossa on maailman tihein keskittymä UNESCO:n maailmanperintökohteita, etäisyydet ovat pieniä ja tarjonta monipuolista. Viehättävät ja mahtavilla vuoristonäkymillä siunatut Nagarkot, sekä Dhulikhel, ikiaikainen Bhaktapur ja Panautin kotimajoitukset ovat kaikki erilaisia kohteita ja kokemuksia.

Löydät valmiiksi mietityt paketit matkainfo-nappulan takaa. Kysy toimistoltamme lisää eri vaihtoehdoista tai tiedustele jostain muusta Nepalin kohteesta.

Matkan kesto
Matkan hinta
1. lisäpäiväpaketti: alkaen 280€/hlö/2hh
2. lisäpäiväpaketti: alkaen 420€/hlö/2hh
3. lisäpäiväpaketti: alkaen 232€/hlö/2hh
Matkaohjelma

1. lisäpäiväpaketti 
Nagarkot-Changu-Bhaktapur-Kathmandu 

Päivä 1 
Ajo Kathmandusta Nagarkotiin, jossa majoitutaan kivaan Country Villa Resortiin. Omalta parvekkeelta avautuu upea näkymä alla levittäytyvään laaksoon ja taaempana nousevalle Himalajalle. Auringonlaskut ja -nousut ovat unohtumattomia. Hotel Country Villa, A. 

Päivä 2  
Opastettu vaellus Nagarkotista Changu Narayanin temppelille. Reitti kulkee läpi uneliaiden maalaiskylien ja pitkin Kathmandulaakson reunaa tarjoten mielenkiintoista nähtävää koko matkalle. Pienessä kylässä sijaitsevaa Changu Narayania pidetään koko Nepalin vanhimpana temppelinä. Matka jatkuu läheiseen Bhaktapuriin, joka on Kathmandulaakson kolmesta muinaisesta kuningaskunnasta se parhaiten säilynyt. Illallinen kannattaa nauttia jollain palatsiaukion yli katsovalla terassilla. Hotel Khowpa Chhenn, A.

Päivä 3 
Siirtyminen Kathmanduun, jossa loppupäivä aikaa tutustua kaupunkiin hieman paremmin. Vanhan kaupungin kujat ja Swayambounath ovat hyviä kohteita. Hotel Vaishali, A.

Päivä 4 
Kuljetus lentokentälle, josta lennot takaisin Suomeen. 

Hinta alken 280€/hlö, majoitus 2 hlön huoneessa 
Englanninkieliset palvelut.


2. lisäpäiväpaketti 
Panauti-Dhulikhel-Nagarkot-Bhaktapur-Kathmandu 

Päivä 1 
Ajo Panautin idylliseen kylään, jossa majoittuminen kotimajoitukseen. Kotimajoitus on ehkäpä paras tapa tutustua tavallisten nepalilaisten arkeen ja elinympäristöön. Majoitusvaihtoehtoehtojensa lisäksi kylä on historiallisesti merkittävä ja kokonsa puolesta helpommin tutustuttava kuin muut alueen asutuskeskukset. Homestay, A, I. 

Päivä 2 
Ajo Dhulikheliin, jossa vietetään matkan seuraava yö. Dhulikhel sijaitsee laakson reunalla tarjoten upeat näkymät Himalajalle ja ympäröiviin laaksoihin. Kirkkaana päivänä silmiä voi lepuuttaa esimerkiksi Annapurna 1. (8091m) tai Lhotsea (8516m) ihaillen. Dhulikhel Lodge Resort, A. 

Päivä 3 
Päivävaellus Dhulikhelista Nagarkotiin (5-6h). Nagarkotissa on hyvät maisemat jatkuvat ja hotellit ovat mukavia. Aikaa napata kirja käteen ja siirtyä oman huoneen parvekkeen mahtaviin maisemiin.

Päivä 4 
Auringonnousun ja aamiaisen jälkeen kuljetus Bhaktapuriin, jossa loppupäivä aikaa tutkia laakson parhaiten säilynyttä historiallista kaupunkia. Kaupungissa on kiva kierrellä palatsiaukion liepeillä ja kauempana ihmettelemässä kaupungin arkkitehtuuria ja elämää. Yöpyminen Khowpa Chhen, A. 

Päivä 5 
Kuljetus Kathmanduun, missä vapaa-aikaa. Vanhan kaupungin kujat ja Swayambounath ovat hyviä kohteita 

Päivä 6 
Kuljetus lentokentälle, josta lennot takaisin Suomeen. 

Hinta alkaen 420€/hlö, majoitus 2 hlön huoneessa 
Englanninkieliset palvelut. 


3. lisäpäiväpaketti  
Panauti-Kathmandu 

Päivä 1 
Ajo Panautin idylliseen kylään, jossa majoittuminen kotimajoitukseen. Kotimajoitus on ehkäpä paras tapa tutustua tavallisten nepalilaisten arkeen ja elinympäristöön. Majoitusvaihtoehtoehtojensa lisäksi kylä on historiallisesti merkittävä ja kokonsa puolesta helpommin tutustuttava kuin muut alueen asutuskeskukset. Homestay, A, I.

Päivä 2 
Koko päivän kestävä vaellus Namo Boudhan kautta Dhulikheliin hienoissa maalaismaisemissa. Illalla kuljetus takaisin Panautiin. Homestay, A, I

Päivä 3 
Siirtyminen Kathmanduun, jossa loppupäivä aikaa tutustua kaupunkiin hieman paremmin. Vanhan kaupungin kujat ja Swayambounath ovat hyviä kohteita. Vaishali, A.

Päivä 4 
Kuljetus lentokentälle, josta lennot takaisin Suomeen. 

Hinta alkaen 232€/hlö, majoitus 2 hlön huoneessa 
Englanninkieliset palvelut 


A=Aamiainen, L=Lounas, I=Illallinen
Lennot
Kiertomatkan lennot myöhäisemmällä paluupäivällä.
Hintaan sisältyy
- Mainitut palvelut ja ateriat
- Kuljetukset
- Majoitukset
Hintaan ei sisälly
- Henkilökohtaiset kulut kuten tipit
 

Nepal

Pinta-ala
140 800 km²

Asukasluku
29 717 587  (07/2018)

Pääkaupunki
Kathmandu

Väestö
Newarit, intialaiset, tiibetiläiset, gurungit, magarit, tamangit, sherpat

Uskonto

81,3 % on hinduja, 9,0 % buddhalaisia, 4,4 % muslimeja, 3,1 % paikallisen Kirat-uskonnon kannattajia, 1,4 % kristittyjä ja 0,5% seuraa paikallista Prakriti-uskontoa.

Kieli
Nepal (kutsutaan myös nimellä gurkhali)

Valuutta
Nepalin rupia (NPR) 

Päätuotteet
Matkailu, matot, tekstiiliteollisuus, riisi, juutti, sokeri, tupakka

Hallitusmuoto
Liittotasavalta

Nepal tunnetaan korkeista vuoristaan, pienistä sitkeistä vuoristokansoista ja mielenkiintoisesta historiastaan. Nepalissa riittää tekemistä ja näkemistä loputtomiin. Se on ultimaalinen seikkailukohde, jossa voit kokeilla koskenlaskua, maastopyöräilyä vuorilla, vaeltaa ja kiipeillä lumihuippuisille maailman korkeimmille vuorille. Chitwanin luonnonpuistossa voit bongata sarvikuonoja ja elefantteja villieläinsafarilla Terain trooppisella tasanko alueella. Kathmandu, Patan ja Bhaktapur ovat kolme muinaista kuningaskuntaa kiven heiton päässä toisistaan. Kaupunkien itämaiseen tyyliin rakennetut vanhat rakennukset ja temppelit kuvittavat Kathmandulaakson rikasta kulttuuriperinnettä.

Namaste, tervehtii ystävällinen vastaantulija vuoristopolulla. Rauha on käsinkosketeltavaa ja maisemat henkeäsalpaavan kauniita.

Kahdeksan maailman neljästätoista korkeimmasta vuoresta sijaitsee Nepalissa. Nepal tunnetaan korkeista vuoristaan, pienistä sitkeistä ja vieraanvaraisista vuoristokansoistaan sekä mielenkiintoisesta historiastaan. Se on ultimaalinen seikkailukohde, jossa voit kokeilla koskenlaskua, maastopyöräilyä vuorilla, vaeltaa ja kiipeillä lumihuippuisille vuorille.


Nagarkot

Upeilla vuopristonäkymilla vierailijoita houkutteleva Nagarkot sijaitsee 32 kilometrin päässä Kathmandusta. Suoraan hotellihuoneen parvekkeelta avautuva näkymä on huikaisevan laaja. Hieman korkeamman sijaintinsa vuoksi kannattaa mukaan varata hieman lämpimämpi paita illanviettoon. Nappaa kirja tai kamera käteen, tilaa ruoka huonepalvelusta ja nauti rauhasta.

HOTELLIT

Hotel Country Villa (3)

Hotel Country Villa sijaitsee Nagarkot kukkulan huipulla, luonnonkauniissa ympäristössä, mistä on hienot näkymät Himalajalle. Hotelli sijaitsee vain 18 kilometrin päässä Bhaktapurin muinaisesta kaupungista. Hotellin huoneet ovat viihtyisät ja kaikissa huoneissa on oma parveke, televisio ja minibaari.

Changu

Changu Narayan- temppeli on kaunis veistos- museo, Licchavi ajalta. Se on ehdottomasti vierailunarvoinen kohde. Temppeli kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon. Changu Narayan on Kathmandun vanhin temppeli. 

Bhaktapur

Yksi Kathmandulaakson muinaisia kuningaskuntia oleva Bhaktapur on säilyttänyt edelleen vanhan ajan viehä-tyksensä. Tämä ehkä juuri siksi, että useimmat kadut ovat liian kapeita autoilla ajettaviksi. Sen perinteisiä rakennuksia ja arkkitehtuuria voisi helposti ihastella useammankin päivän nauttien samalla kaupungin huolettomasta ja kiireettömästä ilmapiiristä.

HOTELLIT

Bhadgaon Guest House

Majatalo sijaitsee Bhaktapurin vanhassa kaupungissa, aivan Nya Tapolan temppelin läheisyydessä. Se on pieni majatalo, jonka kattoterassilta voi ihastella vanhan kaupungin kattojen ylle avautuvaa näköalaa.

Kathmandu

Kathmandu on Nepalin pääkaupunki, joka sijaitsee hedelmällisessä subtrooppisessa Kathmandulaaksossa, joka on maan vaurainta aluetta. Kathmandu on mielenkiintoinen sekoitus uutta ja vanhaa, sen pyhät temppelit ja aukiot upeine rakennuksineen kertovat rikkaasta kulttuurista ja perinteestä. Vastakohdaksi lukuisat modernit kaupat ja ravintolat kertovat länsimaalaistuneen kulttuurin ja talouden kasvusta.

HOTELLIT

Hotel Vaishali (2)

Vaishali tunnetaan perinteisenä hotellina. Sijainti on erittäin hyvä Thamelin alueella päänähtävyyksien vierellä. Hotelli tarjoaa asiakkailleen 95 huonetta. Kaikissa huoneissa on tv, puhelin ja kylpyhuone. Hotellin palveluihin kuuluu 24h huonepalvelu, tallelokerot, laukkusäilytys, kampaamo, postipalvelut ja valuutanvaihtopiste.

Dhulikhel

Dhulikhelista on pieni, noin 10 000 ihmisen newari-kaupunki Kathmandulaakson itälaidassa. Sijaintinsa vuoksi avautuva panorama Himalajan vuoristoon on vaikuttava. Aluetta on helppo tutkia myös kävellen. Vanha kaupunki sijaitsee noin 30 km päässä Kathmandusta.

HOTELLIT

Mountain Resort (3)

Tämä hotelli sijaitsee luonnon keskellä kauniiden näkyalojen ympäröimänä. Dhulikhelin kaupunki sijaitsee noin neljän kilometrin päässä hotellista ja Kathmanduun ajomatkaa puolestaan kertyy noin tunti. Hotellissa on rahanvaihtomahdollisuus, pesulapalvelut, ravintola ja internetyhteys. Huoneissa on lämmitys ja kahvin/teevedenkeitin. Hotellin lähialueet tarjoavat hyvät mahdollisuudet koskenlaskuun ja patikointiin.

Bandipur

Bandipurissa voi ihailla 1800-luvun arkkitehtuuria ja vierailla basaareilla. Bandipur on vilkas viljelijöiden ja kauppiaiden kaupunki, jossa perinteinen newarien elämäntyyli vallitsee edelleen. Bandipurista voi nähdä kirkkaalla ilmalla Himalajan Dhaulagirilta Langtangiin.

Ramkot

Vuorien raikas ilma ja laulavat linnut. Nykyaika ei ole vielä tavoittanut pientä ja viehättävää Ramkotin kylää. Paikallista elämänmenoa on mukava tarkkailla uneliaassa ympäristössä. 

 

Nepal - huomioitavaa

Viisumit
Nepalin viisumi lunastetaan saavuttaessa Kathmandun lentokentälle. Viisumi maksaa 25 USD (oleskelun maksimikesto 15 vuorokautta) tai 40 USD (oleskelun maksimikesto 30 vuorokautta). Korkeintaan 15 päivää ennen maahan saapumista täytetty viisumilomake nopeuttaa toimintaa rajalla. Vaellusmatkalle lähtevä tarvitsee kaksi passikuvaa vaelluslupia varten. 

HUOM! Edellä mainitut hinnat voivat paikallisista viranomaisista johtuen muuttua ilman erillistä ilmoitusta. 

Vakuutus 
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassaoleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot. 

Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monissa kohteissa vakuutuksen tulee olla voimassa myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa ja tällöin kattaa myös vuoristotauti.

Monilla vaellus- tai sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus, joka kattaa esim. sukeltamisen tai jäätiköllä liikkumisen. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.

Rokotukset
Matkaa varten on hyvä tarkistaa, että seuraavat perusrokotukset ovat voimassa: jäykkäkouristus, polio, kurkkumätä/hinkuyskä. Lisäksi suosittelemme A-hepatiittirokotusta. Lisätietoja rokotuksista saat terveyskeskuksestasi tai matkailuklinikan rokotusneuvonnasta www.rokote.fi

Ilmasto
Nepalissa vallitsee useita eri ilmastotyyppejä subtrooppisesta aina Pohjois-Euroopan kaltaiseen ilmastoon. Monsuunit kastelevat osaa maasta kesäkuun puolivälistä syyskuun puoleenväliin asti. Katmandussa päivälämpötila kohoaa 15 asteen yläpuolelle. Monsuunisateiden jälkeen, syyskuun puolivälistä marraskuulle, on suosituin ja vilkkain aika vuodesta vierailla ja vaeltaa Nepalissa. Maaseutu on vielä vehreää monsuunin jäljiltä ja useat värikkäät kukat kukkivat. Lumisateet alkavat jälleen loka-marraskuussa. Talviaikaan Nepalissa on hiljaisempi kausi ja korkeammilla rinteillä on runsaammin lunta ja keskilämpötilat ovat alimmillaan koko maassa.

Intiassa vallitsee pääosin trooppinen ilmasto, mutta Himalajalla on lauhkea vuoristoilmasto. Monsuunien vuoksi suurin osa vuotuisesta sademäärästä saadaan kesäkuun ja syyskuun välisellä sadekaudella.

Ruoka ja juoma
Nepalilainen ruokakulttuuri on saanut vaikutteita naapurimaista, kuten Intia ja Tiibet. Nepalilaisen ruoan perusraaka- aineita ovat linssit, riisi sekä vihannekset. Yleensä vihannekset joko paistetaan öljyssä tai keitetään miedolla lämmöllä. Lihaa käytetään sen saatavuuden mukaan. Hindulaisessa uskonnossa lehmä on pyhäeläin, joten tämän lihan syönti ei ole hyväksyttävää. Nepalilaisessa ruossa käytetään paljon erilaisia mausteseoksia, jotka sisältävät esimerkiksi inkivääriä sekä sipulia. Erityisen suosittuja ovat currylla maustetut ruoat, ruoka ei ole kuitenkaan polttavan tulista. Hedelmiä käytetään myös vuodenajan ja saatavuuden mukaan. Suosittu juoma on Nepalilainen tee, johon on sekoitettu lämmitettyä vuohenmaitoa. Veden ja juomien tulee olla teollisesti pullotettua. Myös hedelmät ja vihannekset on hyvä huuhdella pullotetulla vedellä. Kuumennettua tai tableteilla puhdistettua vettä voi juoda. Uudelleen lämmitettyjä ruokia tulee välttää.

Matkustussesongit
Parasta aikaa matkustaa Nepaliin on loppusyksystä tai alkukeväästä. Silloin lämpötilat ovat miellyttäviä ja sademäärä pientä.

Aikaero Suomeen
+3 h 45 min

Valuutta
Nepalin rahayksikkö on Nepalin rupia (npr).1 € = n. 100 NPR. Valuuttaa ei voi vaihtaa Suomessa. Varaa käteistä rahaa euroina. Kathmandussa on pankkiautomaatteja, jotka hyväksyvät Visa ja MasterCard -kortit.

Sähkö
Nepalissa 220V.

Tavat ja kulttuuri
Nepal haastaa matkaajan monin tavoin. Miten kunnioittaa paikallisia tapoja ja uskomuksia sekä samalla minimoida oma vaikutus kulttuuriin ja ympäristöön. Fyysinen kosketus sukupuolten välillä julkisesti on kohteissa harvinaista. Tervehdittäessä ei kätellä, vaan tervehtiminen suoritetaan asettamalla omat kämmenet vastakkain ja kumartamalla. Sormella osoittaminen ei kuulu paikallisiin hyviin tapoihin, ei edes suunnan näyttäminen. Käytä oikeaa, tai mieluummin kumpaakin kättä ottaessasi vastaan jotain ojennettua. Älä osoita jaloilla ihmisiä tai uskonnollisia esineitä. Kuvaaminen sisällä luostareissa on lähes poikkeuksetta kielletty.

Turismi on jo vaikuttanut useisiin alueisiin kohdemaissamme. Muutama tärkeä asia tulisi pitää mielessä näillä alueilla liikuttaessa:
• Paikallisia lapsia ei tule rohkaista kerjäämään antamalla heille makeisia, rahaa, kyniä tai muita lahjoja.
• Luostareiden pääsymaksut menevät paikallisviranomaisten hyväksi. Jos tahdot tehdä lahjoituksia, tee se jättämällä raha alttarille tai keräys- lippaaseen.
• Älä osta tuotteita, joiden valmistukseen on käytetty uhanalaisia lajeja.
• Kysy aina lupa, jos haluat ottaa valokuvia paikallisista.
• Älä kanna mukanasi poliittisesti arkaa materiaalia, äläkä aseta paikallisia tukalaan tilanteeseen jakamalla sellaista materiaalia.
• Vältä politiikasta puhumista paikallisten oppaiden kanssa. Voit saattaa heidät hankaluuksiin tekemällä niin.
• Pukeudu ja käyttäydy arvokkaasti vierailtaessa luostareissa. Peitä käsivarret ja sääret
• Buddhalaiset luostarit ja patsaat kierretään aina kellonsuuntaisesti.

Vaatetus
Kohdemaissamme suhtaudutaan alastomuuteen erittäin tiukasti. Julkisesti kylpeminen ja auringonotto loukkaavat paikallisia tapoja. Emme suosittele hihattomien t-paitojen, lyhyiden shortsien tai urheilutoppien käyttämistä.

Juomarahat
Tarjoilijat ja ravintolahenkilökunta odottavat 10-15 % tippiä loppulaskusta ellei palvelumaksu sisälly laskun hintaan. Juomarahat ja tipit ovat usein paikallisten päätulonlähde.

Uskonto
Intiassa tunnustetaan hinduismia, buddhismia, jainalaisuutta, sikhiläisyyttä, kristinuskoa ja islamilaisuutta. Hinduismi on maan suurin ja tärkein uskonto. Arviolta noin 82 % intialaisista on hinduja. Buddhalaisuutta tunnustetaan pääasiassa vuoristoisessa maan pohjoisosissa.

Stupa
Stupat ovat buddhalaisten pyhiä temppeleitä. Stupa sanaa käytetään ainoastaan buddhalaisista temppeleistä. Ne ovat tornimaisia rakennelmia, jotka ovat juurestaan puolipallon muotoisia. Stupat symboloivat täydellisyyden tavoittelua sekä valaistumista. Buddhalaisiin tapoihin kuuluu, että stupat kierretään aina myötäpäivään. Tämä symboloi auringon liikettä taivaalla. Vierailtaessa buddhalaisille pyhissä paikoissa, tulee pukeutumiseen kiinnittää huomiota. On kohteliasta pitää kädet ja sääret peitettynä ja ottaa kengät jalasta vierailtaessa sisällä rakennuksissa.

Temppelit
Hindutemppelit ovat geometrisen mandalan muotoon rakennettuja pyhäkköjä. Vierailtaessa temppeleissä on syytä muistaa samat pukeutumissäännöt kuin stupissa. Myös hindutemppeleitä kierretään myötäpäivään.

Vaellusmajat
Vaelluksilla majoitumme sympaattisiin teetupiin, nepalilaisiin vaellusmajoihin, joissa myös ruokailemme. Teetupien palvelut eroavat hieman toisistaan, mutta yleensä niissä on mahdollista pientä lisämaksua vastaan ladata elektroniikkaa, käydä lämpimässä suihkussa ja käyttää silloin tällöin toimivaa nettiyhteyttä.

Valmistaudu huolellisesti ja pakkaa kevyesti
Jokainen kilo vähemmän matkatavaraa pienentää kuljetusvälineen polttoaineen kulutusta. Useamman matkustajan kohdalla tällä voi olla merkittävä vaikutus. Henkilökohtaista hygieniaa varten kannattaa pakata mukaan matkakokoja tai näytepakkauksia, jotka paitsi säästävät tilaa myös painoa. Näiden kohdalla on kuitenkin hyvä huomioida mahdollinen aiheutuva jätteen määrä. Kohteesta riippuen on tärkeää ottaa huomioon myös paikallinen vesitilanne – tarvittaessa kannattaa suosia esimerkiksi hiustuotteita, jotka eivät vaadi huuhtelua.

Matkadokumentit ja -lukeminen elektronisessa muodossa säästävät tilaa ja painoa. Elektronisten laitteiden latausta varten on saatavilla esimerkiksi aurinkokennolla toimivia varavirtalähteitä. Esimerkiksi jalkineet vievät usein runsaasti tilaa matkalaukussa ja kerryttävät helposti laukun painoa. Mieti, mitä varusteita todella tarvitset matkaa varten ja jätä ylimääräiset tavarat kotiin. 

Hiilijalanjäljen kompensointi
Monilla lentoyhtiöillä on tarjolla tapoja joilla voit kompensoida lennoistasi aiheutuvan hiilijalanjäljen. Myös osa yhteistyökumppaneistamme tarjoaa mahdollisuutta kompensoida hiilijalanjälkeä ja tehdä hyvää kohteessa. Lisätietoja saat toimistoltamme.

Ympäristöystävällinen matkailu
Yritämme toimia ekologisten periaatteiden mukaan ja kunnioittaa paikallisia ihmisiä, tapoja sekä eläimistöä kaikilla matkoillamme säästääksemme nämä elämykset myös muillekin.

Aventuran vinkit kestävään ja reilumpaan matkailuun.