Mosambik: Maputon kaupunki ja Tofon rannat

Palaa matkan pääsivulle

Mosambik
Maputo | Tofo

Alkaen 2 090 €


Mosambikissa on luonnonpuistoja, upeaa rantaa, monimuotoinen eläimistö ja kasvisto sekä monipuoliset aktiviteettimahdollisuudet. Noin 17 miljoonan asukkaan Mosambik sijaitsee Afrikan kaakkoisrannikolla. Sen pääkaupunki Maputo sijaitsee maan eteläosassa.

Matkan kesto
10 päivää, perillä 8 yötä
Matkan hinta
alkaen 2 090 €
Matkaohjelma

Päivä 1 | Helsinki – Maputo
Päivä 2 | Maputo
Päivä 3 | Tofo
Päivät 4–7 | Tofo
Päivä 8 | Maputo
Päivät 9–10 | Maputo – Helsinki

Matkan erityispiirteet

• Erittäin kauniit rannat ja upea merenalainen luonto
• Hyvätasoiset hotellit, joissa kauniit ja kätevät sijainnit
• Loistavat mahdollisuudet eri aktiviteetteihin Tofossa
• Liikutaan malaria-alueella
• Ei aikaerorasitusta
• Mosambikin virallinen kieli on portugali 

Lennot
Turkish Airlines
Helsinki – Istanbul 19.20–22.45
Istanbul– Maputo 01.30–12.55
Maputo - Inhambane
Inhambane - Maputo
Maputo – Istanbul 20.25-08.50
Istanbul – Helsinki 13.35–17.10
Hintaan sisältyy
• Sekä kaukolennot että kohteiden väliset lennot veroineen
• Majoitukset ilmoitetuin aterioin
• Kaikki kuljetukset jatkokohteissa
• Paikallisoppaiden palvelut retkillä.

A= Aamiainen L=Lounas I=Illallinen
Hintaan ei sisälly
• Käsittelykulu 35 €/hlö
• Matkavakuutus
• Viisumit (saadaan saavuttaessa 80 usd/hlö)
• Tipit ja muut henkilökohtaiset kulut
• Muu mainitsematon.

Päiväohjelma

Päivä 1 | Helsinki – Maputo
The Southern Sun Maputo 4+*
Saapuminen Maputoon. Vastaanotto ja kuljetus hotellille, jossa kaksi yötä.

Päivä 2 | Maputo
The Southern Sun Maputo 4+*
Aamiaisen jälkeen Maputon kaupunkikierros. Kaupunki huokuu koloniaalista charmia ja kaupunkikuvassa on nähtävissä mm. ranskalaisen arkkitehti Gustav Eiffelin kädenjälki. Katukuvalle on tyypillistä akasia – puiden ympäröimät tiet ja palmupuut. Mahdollisuus myös lisämaksullisiin retkiin.

Päivä 3 | Tofo
Baia Sonambula 3+* // Liquid Dive Adventures 3*
Aamiaisen jälkeen kuljetus Maputon lentokentälle, josta lento Inhambaneen. Perille saapuessa kuljetus läheiseen Tofon kylään. Majoittuminen pieneen ja ihastuttavaan rantahotelliin seuraavaksi viideksi yöksi.

Halutessasi matkan voi taittaa myös maitse. Matka on n. 500km ja kesto kuutisen tuntia.

Päivät 4-7 | Tofo
Baia Sonambula 3+* // Liquid Dive Adventures 3*
Mahdollisuudet sukellukseen, surffaukseen ja ranta-aktiviteetteihin. Hyvää ruokaa ja rentoutumista rauhallisella rannalla. Retkiä ja aktivitetteja järjestää paikan päällä Liquid Dive Adventures, jonka kanssa teemme yhteistyötä.

Päivä 8 | Maputo
The Southern Sun Maputo 4+*
Nouto hotellilta ja kuljetus Inhambanen lentokentälle. Lento Maputoon, jossa vielä yksi yö. Mahdollisuus lisämaksullisiin retkiin.

Päivä 9 | Maputo – Helsinki
Koko päivä aikaa joko kaupungilla kiertelyyn tai rentoutumiseen. Illalla kuljetus lentokentälle.

Päivä 10 | Helsinki
Saapuminen Helsinkiin.

 

Mosambik
Pinta-ala
801 590 km²

Asukasluku
30 098 197 (arvio 7/2020)

Pääkaupunki
Maputo

Kielet
Portugali (Virallinen kieli) ja muut afrikan kielet

Uskonto
Katolilaiset 23,8%, muslimit 17,8%, siionilaiskristityt 17,5%, muut 17,8%, ei uskontoa 23,1%

Hallitusmuoto
Tasavalta

Mosambik itsenäistyi Portugalin siirtomaavallasta 1975. Maan asukkaat ovat erittäin ystävällisiä, kohteliaita ja elämäniloisia, joka tekee Mosambikista miellyttävät maan matkailijoille. Mosambikista löytyy kauniita valkeita hiekkarantoja, rikas kulttuuri, kaunista luonto ja paljon eläimiä!

Maputo

Mosambikin pääkaupunki Maputo sijaitsee maan kaakkoisosassa, Intian valtameren rannikolla. Maputo perustettiin 1700-luvun loppupuolella nimellä Lourenco Marques ja siitä tuli Mosambikin pääkaupunki vuonna 1898. Kaupungin nimi vaihtui Maputoksi vasta vuonna 1975, jolloin Mosambik itsenäistyi Portugalista.
Kaupunki on kaunis koloniaalisine rakennuksineen ja leveine katuineen. Kaupungin turvallisuus ja paikallisten ystävällisyys tekee kaupungista helpon tutustua myös kävellen.

HOTELLIT

Southern Sun Maputo (4)

Erinomaisella paikalla, rannalla sijaitsevasta Southern Sun Maputosta löytyy matkaajalle kaikki tarvittava ja enemmänkin. Peruspalvelut ovat kunnossa kuten ravintola, baari, kuntosali ja internetyhteys, mutta parasta hotellissa on kuitenkin upea sijainti. Lähimmät rantaravintolat löytyvät aivan vierestä ja muutaman euron taksimatkan päässä ovat myös muut palvelut kuten useat kaupat, baarit ja ravintolat. Hotellin upeaan uima-altaaseen sopii pulahtaa ja sitä ympäröivä terassi on oiva paikka nauttia herkullisesta ja monipuolisesta aamiaisesta.

Tofo

Tofon kaunis kylä Mosambikissa Intian valtameren rannalla hurmaa ja vie mukanaan. Pitkä ranta jatkuu silmänkantamattomiin tarjoten matkailijalle taatusti oman rauhan, eikä vastaan välttämättä kävele muuta kun paikallinen kalastaja saaliinsa kanssa tai muutama surffari päivänsä päätteeksi lauta kainalossa. Seesteinen ja rento kyläympäristö ja laajat harrastusmahdollisuudet takaavat mieluisan rantaloman. Kajakointia, surffausta, sukellusta, snorklausta, merisafari ja auringonlaskudrinkki:Tofosta löytyy muutakin tekemistä kuin rannalla loikoilu ja ympärivuotisesta auringosta nauttiminen. Tofoon rakastuu mielellään!
Vaikka Tofo on idyllisen pieni paikka, löytyy sieltä silti hyvä määrä palveluita. Muutaman hiekkatien varressa, joista Tofo pääasiassa koostuu, on kivoja ruokailupaikkoja, baareja, sekä eritasoisia majoitusvaihtoehtoja. Ja aina voi piipahtaa myös kylän pienelle markkina-aukiolle katsomaan paikallista elämänmenoa ja tekemään ostoksia.

HOTELLIT

Baia Sonanbula Guest House (3+)

Baia Sonanbula on pieni boutique tyyppinen guesthouse kirjaimellisesti kivenheiton päässä Tofon rantahietikolta. Hotellin upeat merinäköalahuoneet, joita on vain neljä, tarjoavat kauniin maiseman rannalle, sekä oman puutarhan ja terassin. Loistava aamiainen nautitaan isolla rinteeseen rakennetulla patiolla, jossa voi myös rentoutua mukavilla pehmustetuilla rantatuoleilla vaikka koko päivän. Rennolla tyylillään hurmaavan Baia Sonanbulan ns. honesty bar on auki 24h.


 

Mosambik - huomioitavaa

Viisumit
Suomalainen tarvitsee viisumin matkustaessaan Mosambikiin, se hankitaan maahan saavuttaessa. Passissa tulee olla vähintään kaksi tyhjää sivua ja lisäksi tarvitaan viisumikirje, jonka Aventura hankkii asiakkailleen yhteistykumppaninsa kautta. Viisumin hinta on 50USD ja se tulee maksaa käteisellä. Paikalliset viranomaiset saattavat muuttaa viisumikäytäntöjä meille ilmoittamatta. 

Laki vaatii kantamaan passia tai sen Mosambikissa notarisoitua kopiota mukana aina ulkona liikkuessa. 

Suosittelemme alaikäisten lasten kanssa matkustettaessa englanninkielisen syntymätodistuksen mukaan ottamista. Lasten syntymätodistus ei ole pakollinen dokumentti Mosambikiin saavuttaessa, mutta sitä saatetaan silti kysyä. Maahan saapuminen saattaa hankaloitua, mikäli todistusta ei ole näyttää. 

Mikäli matka Mosambikiin kulkee Etelä-Afrikan tai Botswanan kautta huomioittehan, että alaikäisten lasten tulee esittää passin lisäksi englanninkielinen alkuperäinen syntymätodistus (ote väestötietojärjestelmästä, jonka saa maistraatista). Tällöin syntymätodistus on pakollinen.

Alaikäisen lapsen, joka matkustaa ilman toista tai molempia huoltajia, tulee esittää poissaolevan huoltajan suostumus ennen lentoja ja mahdollisesti myös Etelä-Afrikassa. Mikäli alaikäisellä on vain yksi laillinen huoltaja tulee esittää oikeuden päätös yksinhuoltajuudesta tai toisen huoltajan kuolintodistus.

Aventura ei ota vastuuta siitä, jos maahan pääsy estyy puuttuvien matkustusdokumenttien vuoksi.

Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassa oleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot. 

Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monissa kohteissa vakuutuksen tulee olla voimassa myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa ja tällöin kattaa myös vuoristotauti.

Monilla vaellus- tai sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus, joka kattaa esim. sukeltamisen tai jäätiköllä liikkumisen. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.

Rokotukset 
Tarkista, että perusrokotuksesi on voimassa (jäykkäkouristus, polio ja kurkkumätä). Matkalle suositellaan A- ja B -hepatiittirokotuksia, sekä malaria lääkitystä. Tarkistathan aina rokotusvaatimukset terveyskeskuksestasi tai matkailuklinikan rokotusneuvonnasta www.rokote.fi

Jos saavut Mosambikiin keltakuumeen esiintymisalueelta, tulee keltakuumerokotuksesta esittää kansainvälinen rokotuskortti. Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan yksi annos keltakuumerokotetta antaa elinikäisen suojan keltakuumetta vastaan. Mahdollisten epäselvyyksien välttämiseksi suosittelemme kuitenkin, että yli 10 vuotta vanhalle keltakuumerokotustodistukselle haetaan englanninkielinen lääkärilausunto, jossa todetaan rokotuksen antavan elinikäisen suojan.

Kun Mosambikiin matkustetaan kohteesta, joka ei kuulu keltakuumeen esiintymisalueeseen, ei rokotustodistusta tarvita. Lentoreitityksissä saattaa kuitenkin aiheutua yllättäviä muutoksia, jotka saattavat vaikuttaa myös rokotusvaatimuksiin. Tällaisista tilanteista johtuen suosittelemme, että matkalla on aina mukana voimassaoleva rokotustodistus.

Aventura ei ota vastuuta siitä, jos maahan pääsy estyy puuttuvan rokotustodistuksen vuoksi.

Ilmasto
Maan suurimman joen, Sambesin, pohjoispuoli on yleisesti trooppista ja eteläosa subtrooppista aluetta. Vuodenaikoja on kaksi: kuiva kausi kestää toukokuusta lokakuuhun, sadekausi marraskuusta huhtikuuhun. Vuoden keskilämpötila on 25 °C. Kuivana kautena kesä- ja heinäkuun keskilämpö pääkaupunki Maputossa on vain 18-20 °C, sadekaudella lämpötilat ovat korkeammat.

Turvallisuus

Mosambik on suhteellisen turvallinen maa matkustaa, mutta yleistä varovaisuutta kannattaa noudattaa koko matkan ajan. Kysythän ajankohtaiset tiedot matkanjohtajalta ja paikalliselta oppaalta. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat ulkoministeriön matkustustiedotteesta.

Matkustussesongit
Parasta aikaa matkustaa on huhtikuusta lokakuuhun, kun lämpötila ei ole korkea ja sademäärä pieni.

Valuutta
Mosambikin valuutta on metical (MZN). Otathan mukaan euroja ja Amerikan dollareita valuutan vaihtoon. Visa-kortit toimivat parhaiten pankkiautomaateilla.

Tipit
Pienemmissä paikoissa riittää laskun summan pyöristäminen ylöspäin. Turistialueilla on tapana antaa juomarahaa hyvästä palvelusta 10-20 %.

Aikaero
Mosambikin aikaero Suomeen on kesällä -1 tunti. Talvella Mosambik on samassa ajassa.

Sähkövirta
Sähkövirta on 220V. Suomalaisiin pistorasioihin käytettäviin laitteisiin tarvitaan adapteri.

Matkapuhelimet
Tarkistathan matkapuhelimesi kuuluvuuden ja hinnat operaattoriltasi. Mosambikin suuntanumero on +258.

Ruoka ja juoma
Mosambikin suurimmat maataloustuotteet ovat maniokki ja maissi. Näiden lisäksi viljellään sokeriruokoa, hirssiä, bataattia, maapähkinää, durraa, puuvillaa, tupakkia, cashew- pähkinöitä sekä sitrushedelmiä. Mosambikin perinteinen ruoka koostuu viljapuurosta, joka muistuttaa paksua perunasosetta. Tähän viljapuuroon käytetään jauhettua riisiä, maissia tai maniokkia. Viljapuuron kanssa käytetään vihanneksia, papuja, pähkinöitä ja joskus kanaa. Rannikkoalueilla käytetään enemmän kalaa ja äyriäisiä. Portugalilaisilta on jäänyt portviinin käyttö ruuanlaitossa. Mosambikin vesijohtovesi ei ole juomakelpoista. Kaiken veden ja juoman tulee olla teollisesti pullotettua. Myös salaatti ja vihannekset tulee huuhdella pullotetulla vedellä. Kuumennettua tai tableteilla puhdistettua vettä voi juoda.

Turvallisuus
Pysyttelemme matkamme aikana turvallisilla alueilla, mutta yleinen varovaisuus maalaisjärjen puitteissa on kuitenkin koko matkan aikana suotavaa.

Valmistaudu huolellisesti ja pakkaa kevyesti
Jokainen kilo vähemmän matkatavaraa pienentää kuljetusvälineen polttoaineen kulutusta. Useamman matkustajan kohdalla tällä voi olla merkittävä vaikutus. Henkilökohtaista hygieniaa varten kannattaa pakata mukaan matkakokoja tai näytepakkauksia, jotka paitsi säästävät tilaa myös painoa. Näiden kohdalla on kuitenkin hyvä huomioida mahdollinen aiheutuva jätteen määrä. Kohteesta riippuen on tärkeää ottaa huomioon myös paikallinen vesitilanne – tarvittaessa kannattaa suosia esimerkiksi hiustuotteita, jotka eivät vaadi huuhtelua.

Matkadokumentit ja -lukeminen elektronisessa muodossa säästävät tilaa ja painoa. Elektronisten laitteiden latausta varten on saatavilla esimerkiksi aurinkokennolla toimivia varavirtalähteitä. Esimerkiksi jalkineet vievät usein runsaasti tilaa matkalaukussa ja kerryttävät helposti laukun painoa. Mieti, mitä varusteita todella tarvitset matkaa varten ja jätä ylimääräiset tavarat kotiin. 

Hiilijalanjäljen kompensointi
Monilla lentoyhtiöillä on tarjolla tapoja joilla voit kompensoida lennoistasi aiheutuvan hiilijalanjäljen. Myös osa yhteistyökumppaneistamme tarjoaa mahdollisuutta kompensoida hiilijalanjälkeä ja tehdä hyvää kohteessa. Lisätietoja saat toimistoltamme.

Ympäristöystävällinen matkailu
Yritämme toimia ekologisten periaatteiden mukaan ja kunnioittaa paikallisia ihmisiä, tapoja sekä eläimistöä kaikilla matkoillamme säästääksemme nämä elämykset myös muillekin.

Aventuran vinkit kestävään ja reilumpaan matkailuun.