Opastetut aktiivimatkat, suomalainen matkanjohtaja / Grönlanti (Tanska)

Partioaitta 365 -klubimatka
Melonta- ja vaellusmatka Grönlannissa

Grönlanti (Tanska)  
Reykjavik | Narsarsuaq

Grönlanti (Tanska) - huomioitavaa

Viisumi
Suomen kansalaiset eivät tarvitse viisumia matkustaessaan Grönlantiin.

Ilmasto
Grönlannissa vallitsee arktinen ilmasto. Vuoden keskilämpötila on 0,5 °C. Kesäkuusta syyskuuhun on lämpimin aika vuodesta jolloin lämpötilat vaihtelevat 10-15 °C välillä.

Ruoka ja juoma
Grönlantilaiseen ruokavalioon kuuluu perinteisesti paljon kalaa, perunaa, vihanneksia sekä säilykkeitä. Joissakin inuittiyhteisöissä syödään paljon jääkarhun- ja hylkeenlihaa.

Valmistaudu huolellisesti ja pakkaa kevyesti
Jokainen kilo vähemmän matkatavaraa pienentää kuljetusvälineen polttoaineen kulutusta. Useamman matkustajan kohdalla tällä voi olla merkittävä vaikutus. Henkilökohtaista hygieniaa varten kannattaa pakata mukaan matkakokoja tai näytepakkauksia, jotka paitsi säästävät tilaa myös painoa. Näiden kohdalla on kuitenkin hyvä huomioida mahdollinen aiheutuva jätteen määrä. Kohteesta riippuen on tärkeää ottaa huomioon myös paikallinen vesitilanne – tarvittaessa kannattaa suosia esimerkiksi hiustuotteita, jotka eivät vaadi huuhtelua.

Matkadokumentit ja -lukeminen elektronisessa muodossa säästävät tilaa ja painoa. Elektronisten laitteiden latausta varten on saatavilla esimerkiksi aurinkokennolla toimivia varavirtalähteitä. Esimerkiksi jalkineet vievät usein runsaasti tilaa matkalaukussa ja kerryttävät helposti laukun painoa. Mieti, mitä varusteita todella tarvitset matkaa varten ja jätä ylimääräiset tavarat kotiin. 

Hiilijalanjäljen kompensointi
Monilla lentoyhtiöillä on tarjolla tapoja joilla voit kompensoida lennoistasi aiheutuvan hiilijalanjäljen. Myös osa yhteistyökumppaneistamme tarjoaa mahdollisuutta kompensoida hiilijalanjälkeä ja tehdä hyvää kohteessa. Lisätietoja saat toimistoltamme.

Ympäristöystävällinen matkailu
Yritämme toimia ekologisten periaatteiden mukaan ja kunnioittaa paikallisia ihmisiä, tapoja sekä eläimistöä kaikilla matkoillamme säästääksemme nämä elämykset myös muillekin.

Aventuran vinkit kestävään ja reilumpaan matkailuun.

GRÖNLANNIN MELONTAMATKA:

Pakkaaminen
Rinkkaan pakattavat varusteet ja vaatteet on hyvä pakata vedenpitävästi esim. muovipusseihin tai siihen tarkoitukseen tehtyihin varustepusseihin. Lennoilla ruumaan menevien matkatavaroiden painoraja on 20 kg. 

Yhteistyökumppaniltamme saatavat varusteet
Teltat Retkikeittimet Kaasu/polttoaine

Melontavarusteet
Anorakki
Melontahousut 
Aukkopeite
Pelastusliivit
Kumisaappaat
Kajakit (double)
Mela
Varamela
Pumppu
Kanoottipussi 

Vaellus
Vaelluksen aikana kannetaan omat henkilökohtaiset varusteet, kuten vaatteet, makuupussi ja makuualusta rinkassa. Teltat ja keittovälineet löytyvät leireistä. Molemmat leirit sijaitsevat vuoristossa eikä sähköä ole saatavilla. Muistathan ladata akut täyteen ja tarpeen mukaan ottaa useampi akku mukaan. 

Päivän kävelyosuudet ovat noin 4-6 tuntia. 

Melonta
Melontaretkelle ei välttämättä tarvita aikaisempaa kokemusta, mutta suositellaan melontakurssia tai tekniikoiden harjoittelua ennen matkaa. Kajakit ovat leveäpohjaisia ja vakaita eikä melonta näissä ole teknisesti vaikeaa.

Majoitus
Qassiarsukissa majoitutaan hostelliin, Leif Erikssoniin, jonka tilavalta terassilta aukeavat vuonomaisemat. Hostellissa yövytään makuupusseissa ja käytössä on yhteiset vessat sekä suihkut. 

Tasiussaqissa vietetään kaksi yötä Tasiussaq hostellissa. Hostelli sijaitsee kauniilla paikalla, paikallisella farmilla ja terassilta avautuvat upeat maisemat. Yöpyminen tapahtuu makuupusseissa ja jaetuissa huoneissa. 

Turvallisuus ja yhteydenpito 
Puhelinyhteydet toimivat pääsääntöisesti kylissä ja jossain osissa rannikkoa. Matkan aluksi opas kertoo kaikki tarvittavat käytännön vinkit, tietoa turvallisuudesta sekä olosuhteista. 

Melontaretkellä jokaisella on yllään pelastusliivit sekä melonta-asusteet. Melontaretki tapahtuu suojaisissa vuonoissa, jossa ei ole juuri aallokkoa ja tuulet pysyttelevät yleensä tyyninä. Melomme vain hyvissä olosuhteissa ja muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta rannikon tuntumassa. 

Ruokailut
Aamupala: kahvia, teetä, kaakaota, maitojauhetta, keksejä, leipää, hilloa, mysliä sekä muroja Pakattu lounas: leipää, juustoa, kinkkua, suklaata, pähkinöitä, keksejä, keittoa, kuumaa juomaa… Illallinen: Illalliset kokataan leirissä yhdessä oppaan kanssa (riisiä, pastaa, perunamuusia, makkaroita..). Illalliset hostelleissa koostuvat yleensä paikallisesta kalasta, lihasta, kasviksista, kananmunista, riisistä… 

Sääolosuhteet 
Grönlannin sää on hyvin vaihteleva. Normaalisti sää on miellyttävä, mutta on tärkeää varautua oikein varustein huonoon säähän. Lämpötilat pysyttelevät yleensä yli 15ºC heinäkuussa ja elokuussa 5 º C ja 10 º C välillä. Elokuussa jotkin yöt saattavat olla kylmiä ja syyskuussa yölämpötilat voivat pudota -5ºC. 

Valuuttakurssit 
DKK:  noin 1€ = 7,4DKK. ISK:  noin 1 € = 122,4 ISK. 

Valuuttaa pystyt vaihtamaa Leif Eriksson –hostellissa. 

Käyttöraha
Suosittelemme ottamaan Grönlannin matkaosuudelle noin 250€ mukaan käyttörahaksi sekä tippejä varten. 

Passi
Grönlantiin matkustettaessa tarvitset voimassa olevan passin, joka on voimassa vähintään 3 kk matkan päättymisen jälkeen.

Rokotukset
Et tarvitse rokotuksia Grönlantiin.