Omien toiveiden mukaisesti räätälöidyt matkat / Kolumbia


Seikkailijan Kolumbia

Kolumbia  
Bogota | Salento | Santa Marta | Lost City (Ciudad Perdida) | Tayrona | Cartagena

Kolumbia - huomioitavaa

Viisumit
Suomalaiset eivät tarvitse viisumia, vaan voimassa oleva passi riittää. HUOM. Passin tulee olla voimassa 6 kk maahan saapumisesta.

Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassaoleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot. 

Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monissa kohteissa vakuutuksen tulee olla voimassa myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa ja tällöin kattaa myös vuoristotauti.

Monilla vaellus- tai sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus, joka kattaa esim. sukeltamisen tai jäätiköllä liikkumisen. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.

Rokotukset
Suositeltavia rokotuksia ovat kaikki kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvat rokotteet ja niiden lisäksi Hepatiitti A+B. Kiertomatkoillamme suosittelemme myös keltakuumerokotuksen ottamista. Keltakuumerokotus ei kuitenkaan ole Euroopasta Kolumbiaan saavuttaessa pakollinen. 

Tarkistathan hyvissä ajoin ennen matkan alkua matkakohteesi keltakuumerokotusvaatimukset esimerkiksi täältä. Kansainvälinen keltakuumerokotustodistus on pakollinen joihinkin maihin matkustettaessa. Huomioithan myös, että osassa maita vaaditaan rokotustodistus, mikäli saavut maasta, jossa katsotaan esiintyvän keltakuumetta. Tämä on tärkeä huomioida erityisesti matkoilla, jotka kattavat useita valtioita. Suosittelemme rokotuskortin pitämistä mukana aina kaukomailla matkustaessasi. 

Huomioithan myös että maassa esiintyy malariaa viidakkoalueilla ja pieni riski on olemassa myös enemmän asutuilla alueilla. Näillä pieniriskisillä alueilla on hyvä muistaa käyttää hyttysmyrkkyä ja suojautua iltaisin hyttysenpistoksilta. Tarkista aina rokotusvaatimukset terveyskeskuksesta tai matkailuklinikan rokotusneuvonnasta www.rokote.fi

Valuutta

Kolumbian valuutta on Kolumbian peso (COP). Valuuttaa saa Suomesta etukäteen varaamalla. Tarkista saatavuus ja kurssi www.forex.fi.

Tipit
Takseissa on tapana pyöristää summaa lähimpään 500-1000 pesoon.

Aikaero Suomeen 
Aikaero Kolumbiasta Suomeen on Suomen kesällä -8 tuntia ja Suomen talvella -7 tuntia.

Sähkövirta 
Kolumbiassa sähkövirta on 110V. Pistorasia on samanlainen kuin Yhdysvalloissa, joten suomalaisiin pistorasioihin käytettäviin laitteisiin tarvitaan adapteri.

Matkapuhelimet
Tarkista puhelimesi kuuluvuus kohteissa operaattoriltasi. Kolumbian suuntanumero on +57.

Ilmasto
Yleinen sääntö on että Kolumbiassa on talvi kun Suomessa on kesä ja päinvastoin. Koska Kolumbia kuuluu kuumaan ja kosteaan tropiikkiin, ilmasto vaihtelee suuresti paitsi vuodenaikojen myös alueiden ja korkeuserojen mukaan. Kolumbian pääkaupungin, Bogotan ilmaston sanotaan muistuttavan suomen kesää, välillä sataa ja vuoden keskilämpötila kaupungissa on 20C, kun taas Kolumbian Karibialla, San Andresilla vuoden keskilämpötila on 30C. Sadekausi Kolumbiassa ajoittuu pääasiassa huhti-toukokuusta loka-marraskuuhun.

Matkustussesongit
Kolumbiassa sadekausi on huhtikuusta toukokuuhun ja lokakuusta marraskuuhun. Bogotan alueelle on hyvä matkustaa ympäri vuoden ja lämpötila pysyy 20 asteen tuntumissa. Kolumbian Karibialla keskilämpötila on n. 30 astetta ja talvikaudella sademäärä lisääntyy.

Uskonto
Maassa 90 % on roomalaiskatollisia ja 10 % muita uskontoryhmiä. Kolumbialaiset ovat uskonnollista kansaa, niin kuin useimmissa Etelä-Amerikan valtioissa. Uskonto näkyy heidän joka päiväisessä elämässään.

Maastapoistumismaksu
Kolumbiasta poistuttaessa maksua ei peritä. HUOM! Maksut saattavat muuttua paikallisten viranomaisten toimesta.

Valokuvaus
Etelä-Amerikan väestö on hyvin valokuvauksellista. Hyviin tapoihin kuitenkin kuuluu luvan pyytäminen kuvattavalta henkilöltä, ennen kuvan ottamista. Valokuvaamisesta saatetaan myös pyytää tippiä.

Ruoka ja juoma
Kolumbian ruokakulttuuri on yhtä kirjava kuin maa itsekin, vaihdellen huomattavasti alueen ja vuodenaikojen mukaan. Luontonsa monimuotoisuuden ansiosta Kolumbiassa on monia kotoperäisiä hedelmiä, joita ei koti-Suomesta löydy ja joista et mahdollisesti ole kuullutkaan, kuten zapote, nispero, lulo, uchuwa, borojo, curuba ja mamoncillo. Ruokakulttuuri kehittyy vauhdilla kolumbialaisten kokkien ottaen inspiraatiota vanhoista perinteistä ja paikallisista aineksista. Aamupalalla ja lounaalla on tapana syödä enemmän, kun taas päivällinen ei ole yhtä tukeva.

Tamalet ovat perinteinen mesoamerikkalainen ruokalaji, jota nautitaan yhteisillä aterioilla, pohjoisilla alueilla erityisesti jouluna ja uutena vuotena. Tamalen sisällä on maissista tehtyä taikinaa, joka höyrytetään banaanin lehtiin käärittynä. Muita tyypillisiä ruokalajeja ovat Andien kanakeitto ajiaco, bandeja paisa tarjotin täynnä lihoja, papuja, riisiä ja kananmunia sekä arepa, maissijauhoista leivottu leipä. Arepojen ohella kaduilla voi törmätä maissista tehtyihin mazamorra-juomaan, empanadoihin sekä tuoreisiin hedelmiin ja hedelmämehuihin. Karibian rannoilla on herkullista kalaruokaa, usein kookoksen ja riisin kanssa tarjoiltuna.

Tavallinen virvoitusjuoma on aguapanela, alkoholiton juoma, joka on tehty sokeriruo’osta ja limemehusta. Hyviä, tuoreita hedelmämehuja on tarjolla kaikkialla Kolumbiassa. Chicha on perinteinen Andien alkuperäiskansojen juoma, joka valmistetaan käymismenetelmällä maissista tai hedelmistä. Alkoholijuomista olut ja rommi ovat tavallisimpia ja edullisia. Kolumbialaiset ovat hyvin ylpeitä aguardiente-likööristään, joka on suosittu juoma Etelä-Amerikassa. Kolumbiassa se valmistetaan sokeriruo’osta ja anisruohosta. 

Kolumbian vesijohtoveden juominen ei ole suositeltavaa. Veden ja juomien tulee olla teollisesti pullotettua. Myös hedelmät ja vihannekset on hyvä huuhdella pullotetulla vedellä. Kuumennettua tai tableteilla puhdistettua vettä voi juoda. Uudelleen lämmitettyjä ruokia tulee välttää. On myös mahdollista, että erilainen bakteerikanta saattaa aiheuttaa vatsavaivoja, suosittelemme esim. maitohappobakteerien syömistä. 

Turvallisuus
Pysyttelemme matkamme aikana turvallisilla alueilla, mutta taskuvarkaudet ovat mahdollisia ja yöaikaan liikkuminen tietyillä alueilla voi olla turvatonta. Yleistä varovaisuutta kannattaa noudattaa koko matkan ajan. Kysythän ajankohtaiset tiedot matkanjohtajalta ja paikalliselta oppaalta. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat ulkoministeriön matkustustiedotteesta.

Valmistaudu huolellisesti ja pakkaa kevyesti

Jokainen kilo vähemmän matkatavaraa pienentää kuljetusvälineen polttoaineen kulutusta. Useamman matkustajan kohdalla tällä voi olla merkittävä vaikutus. Henkilökohtaista hygieniaa varten kannattaa pakata mukaan matkakokoja tai näytepakkauksia, jotka paitsi säästävät tilaa myös painoa. Näiden kohdalla on kuitenkin hyvä huomioida mahdollinen aiheutuva jätteen määrä. Kohteesta riippuen on tärkeää ottaa huomioon myös paikallinen vesitilanne – tarvittaessa kannattaa suosia esimerkiksi hiustuotteita, jotka eivät vaadi huuhtelua.

Matkadokumentit ja -lukeminen elektronisessa muodossa säästävät tilaa ja painoa. Elektronisten laitteiden latausta varten on saatavilla esimerkiksi aurinkokennolla toimivia varavirtalähteitä. Esimerkiksi jalkineet vievät usein runsaasti tilaa matkalaukussa ja kerryttävät helposti laukun painoa. Mieti, mitä varusteita todella tarvitset matkaa varten ja jätä ylimääräiset tavarat kotiin. 

Hiilijalanjäljen kompensointi
Monilla lentoyhtiöillä on tarjolla tapoja joilla voit kompensoida lennoistasi aiheutuvan hiilijalanjäljen. Myös osa yhteistyökumppaneistamme tarjoaa mahdollisuutta kompensoida hiilijalanjälkeä ja tehdä hyvää kohteessa. Lisätietoja saat toimistoltamme.

Ympäristöystävällinen matkailu
Yritämme toimia ekologisten periaatteiden mukaan ja kunnioittaa paikallisia ihmisiä, tapoja sekä eläimistöä kaikilla matkoillamme säästääksemme nämä elämykset myös muillekin.

Aventuran vinkit kestävään ja reilumpaan matkailuun.

 

Samankaltaisia matkoja

> Keski-Amerikan eteläosa

> Keski-Amerikan pohjoisosa

> Costa Rica ja Nicaragua

> Meksikon kiertomatka

> Halki Etelä-Amerikan

> Kuuban kiertomatka

> Perun ja Bolivian kohokohdat


Haluatko matkaasi lisäpäiviä?

• Cartagenan lisäpäivät (Kolumbia)

•  Mexico City (Meksiko)
•  La Paz (Bolivia)

... Tiedustele toimistoltamme lisäpäivien hintaa ja tarkempia tietoja.

 

---

Tämänkin matkan voimme räätälöidä sinulle tai keräämällesi ryhmälle haluamaasi ajankohtaan.

Tiedustele tarkemmin toimistoltamme.