Kalifornian vaellusmatka

Palaa matkan pääsivulle

Yhdysvallat
San Francisco | Yosemite | Big Sur

Uutuusmatkamme suuntaa kohti aurinkoista Kaliforniaa ja sen upeita rannikko- ja vuoristomaisemia. Pääsemme tutustumaan Yosemiten kansallispuistoon, jossa pystysuorat kallioseinämät sekä upeat ylänkömaisemat hurmaavat kokeneenkin vaeltajan. Vuoristomaisemien jälkeen suuntaamme rannikolle, jossa tutustumme Big Surin luonnonsuojelualueen patikkareitteihin. Huikeiden luontokohteiden lisäksi pääsemme tutustumaan myös San Franciscon sekä Montereyn kaupunkeihin.

Kalifornian ihmeisiin sinut tutustuttaa Jan-Erik Blomberg, joka on reissannut Kaliforniaa ja Yhdysvaltoja ristiin rastiin. "Blumi" on intohimoinen vaeltaja, laskettelija sekä valokuvaaja.

Yövymme koko matkan ajan mukavasti hotelleissa ja teemme päivävaelluksia kohteissa hotellilta käsin. Matkan jälkeen on mahdollista jäädä omatoimisesti San Franciscoon tai muualle Yhdysvaltoihin. Kysy lisää toimistoltamme!

Matkan kesto
10 päivää, perillä 8 yötä
Lähdöt
  • 30.09.2022–09.10.2022
Matkan hinta
2 990 €, 1 hh-lisä 1100€
Matkaohjelma

Päivä 1 | Lennot San Franciscoon, jossa 1 yö
Päivä 2 | San Francisco
Päivä 3-5 | Yosemite National Park
Päivä 6-8 | Big Sur
Päivä 9-10 | San Francisco-Helsinki

Lennot
Helsinki – Amsterdam 07.00–08.35
Amsterdam – San Francisco 09.50–11.45
San Francisco – Amsterdam 16.30–11.50
Amsterdam – Helsinki 14.05–17.30
Kaukolennot KLM
Hintaan sisältyy
- Reittilennot turistiluokassa
- Lentolippujen hintaan sisältyvät verot
- Ohjelman mukaiset majoitukset ja ateriat
- Kaikki kuljetukset ja matkaohjelmassa mainitut retket
- Luonnonpuistomaksut
- Suomalaisen matkanjohtajan palvelut kohdemaassa.
Hintaan ei sisälly
- ESTA-matkustuslupa Yhdysvaltoihin
- Henkilökohtaiset kulut kuten tipit
- Käsittelykulu 35 €/hlö
- Muu mainitsematon.

Päiväohjelma

Päivä 1 | Helsinki  San Francisco
Cova Hotel 3* 
Saavuttuamme San Franciscoon majoitumme hotelliin keskustan alueelle. Mahdollisuus tutustua kaupunkiin kävellen.

Päivä 2 | San Francisco
Cova Hotel 3* | A
Kiertelemme San Franciscon nähtävyyksiä. Pääsemme ihastelemaan kuuluisaa Golden Gaten siltaa sekä vierailemme Fisherman's Wharfissa, joka on tunnettu monista hyvistä ravintoloistaan ja merileijonistaan.

Päivä 3 | Yosemite National Park
Yosemite View Lodge 3* | A
Aikaisen aamiaisen jälkeen aloitamme matkamme kohti Yosemiten legendaarista kansallispuistoa. Majoitumme Yosemiten laaksoon hotelliin, josta on erinomaiset mahdollisuudet tutustua alueen patikkareitteihin. Iltapäivällä ehdimme tehdä lyhyen vaelluksen laaksossa.

Päivä 4 | Yosemite National Park
Yosemite View Lodge 3* 
Aamulla lähdemme kipuamaan kohti Yosemite fallsin yläosaa, josta on upeat näkymät koko laaksoon ja ylängölle. Matkaa kertyy yhteensä noin 11 kilometriä ja nousua noin 800m. 

Päivä 5 | Yosemite National Park
Yosemite View Lodge 3*  
Teemme jonkun Yosemiten alueen lukuisista päivävaelluksista tai vaihtoehtoisesti voi jäädä nauttimaan maisemista laaksoon hotellin läheisyyteen.

Päivä 6 | Monterey
Carmel Mission Inn 3* 
Lähdemme Yosemitesta kohti rannikolla sijaitsevaa Montereyn kaupunkia, jossa majoitumme hotelliin. Iltapäivällä aikaa tutustua mielenkiintoiseen Cannery Row'n alueeseen ja ravintolatarjontaan.

Päivät 7-8 | Monterey
Carmel Mission Inn 3* 
Pakkaamme reput ja lähdemme vaeltamaan pitkin Big Surin alueella sijaitsevaa Ewoldsen polkua. Pituutta vaelluksella on noin 7 kilometriä ja se kulkee upeiden punapuumetsien halki korkeammalle rinteille, josta aukeavat upeat rannikkomaisemat. Jos Ewoldsenin polulle ei pääse niin teemme vaihtoehtoisesti Andrew Moleran kierroksen. Nautimme retkieväät palaamme iltapäiväksi takaisin Montereyhyn. Toisena päivänä teemme jonkun Big Surin alueen lukuisista vaelluksista. Vaihtoehtoisesti voi jäädä nauttimaan päivästä Montereyn rannoille.

Päivät 9-10 | San Francisco  Helsinki 
Päätämme kiertomatkan ajamalla takaisin San Franciscoon, josta lennot Helsinkiin.

Ateriat:
A = aamiainen x 2

 

Yhdysvallat
Pinta-ala
9 826 630 km²

Asukasluku
332 639 102 (arvio 7/2020)

Pääkaupunki
Washington DC

Kieli
Englanti, espanja

Uskonto
51,3 % on protestantteja , 23,9 % katolilaisia, uskontokuntiin kuulumattomia 12,1 ja 1,7 % juutalaisia

Hallitusmuoto
Liittovaltio

Maailman kolmanneksi suurin valtio koostuu 50 osavaltiosta. Yhdysvaltojen ilmasto on monimuotoinen. Etelässä ilmasto on lämmin ja kasvillisuus on trooppista. Itärannikolla sateet ovat kesäaikaan yleisiä. Länsirannikolla sateet puolestaan sijoittuvat loka-maaliskuulle. Maatalouden suurimpia tuotteita ovat maissi, vehnä ja puuvilla. Yhdysvallat on suosittu kohde matkailijoiden keskuudessa. Valtion sisään mahtuu sekä monet miljoona kaupungit, että upeat luonnonpuistot ja rantakohteet.

San Francisco

San Franciscon kaupunki sijaitsee Tyynen valtameren rannalla. Lähes miljoonan asukkaan kaupunki tunnetaan suvaitsevaisuudestaan ja vapaamielisyydestään, se on niin sanottu alakulttuurien kaupunki. Tunnetuimpia nähtävyyksiä ovat Golden Gate Bridge, sekä kuuluisa Alcatrazin vankila, joka sijaitsee kaupungin edustalla.

 

Yhdysvallat - huomioitavaa

Viisumi
Passin tulee olla voimassa matkan ajan. Matkailija ei tarvitse viisumia alle 3kk vierailuun. Suomen kansalaisella tulee kuitenkin olla voimassa oleva sähköinen matkustuslupa ESTA. Hakemus täytetään Yhdysvaltain rajaviranomaisten www-sivulla, jolle pääset tästä. ESTA maksaa 14 USD / hlö ja on voimassa 2 vuotta kerrallaan. 21.1.2016 voimaan astuneen määräyksen mukaan matkustajat, jotka ovat vierailleet 1.3.2011 jälkeen Irakissa, Iranissa tai Sudanissa tarvitsevat viisumin matkustaessaan USA:han. Tämä koskee myös näiden maiden kaksoiskansalaisia. Kyseisille matkustajille ei riitä enää sähköinen matkustuslupa ESTA.

Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassaoleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot. 

Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monissa kohteissa vakuutuksen tulee olla voimassa myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa ja tällöin kattaa myös vuoristotauti.

Monilla vaellus- tai sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus, joka kattaa esim. sukeltamisen tai jäätiköllä liikkumisen. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.

Rokotukset
Tarkista rokotusvaatimukset terveyskeskuksestasi tai www.rokote.fi

Ilmasto
Yhdysvalloissa ilmasto vaihtelee todella paljon alueittain ja maassa esiintyy lähes kaikki ilmasatotyypit. Lauhkea ilmasto vallitsee suurimmalla osaa maata, mutta esimerkiksi Floridassa ja Havaijilla vallitsee trooppinen ilmasto ja Alaskassa arktinen ilmasto. Maassa esiintyy myös erilaisia sääilmiöitä kuten tornadoja ja hurrikaaneja. Hurrikaanikausi on Atlantin alueella kesä-syyskuun välisenä aikana. Arizona on yksi kuumimmista paikoista jossa lämpötila saattaa nousta 50 asteeseen.

Valuutta
Yhdysvaltojen dollari (USD). Tarkista kohdemaiden kurssi www.forex.fi

Tipit
Useimmiten ravintoloissa odotetaan 15-20% juomarahaa.

Ruoka ja juoma
Yhdysvaltalainen keittiö on monimuotoinen ja saanut vaikutteita niin intiaanien kuin eri puolilta maailmaa tulleiden siirtolaistenkin ruokakulttuureista. Ruoanvalmistusperinteet sekoittuvat yhdysvaltalaisessa keittiössä ja ruokalajit voivat vaihdella eri osavaltioissa. Atlantin rannikolla syödään enemmän mereneläviä, kuten eri kalalajeja ja äyriäisiä. Kun taas mm. Texasissa kasvatetaan karjaa, jota käytetään ravinnoksi. Jambalaya on kotoisen New Orleansista, kun taas vaahterasiirapilla maustetut pavut ovat tyypillistä Bostonin ruokaa. Erityisesti italialaiset ja kiinalaiset siirtolaiset kehittivät uusia amerikkalaisia versioita kotimaidensa ruokalajeista. Yhdysvaltalainen keittiö on tunnettu myös pikaruoastaan, kuten hampurilaiset, barbecue- ruoka, makaroni- juustopaistos sekä jälkiruoista tunnettu omenapiirakka. Suurimman osan yhdysvaltojen viinista tuottaa Kalifornia, tärkeimmät rypälelajikkeet ovat merlot, zinfandel, cabernet Sauvignon sekä chardonnay. Vesijohtovesi on useissa kaupungeissa juomakelpoista.

Turvallisuus

Pysyttelemme matkamme aikana turvallisilla alueilla, mutta  yleistä varovaisuutta kannattaa noudattaa koko matkan ajan. Kysythän ajankohtaiset tiedot matkanjohtajalta ja paikalliselta oppaalta. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat ulkoministeriön matkustustiedotteesta.

Matkapuhelimet
Selvitä matkapuhelimesi kuuluvuus operaattoriltasi. Yhdysvaltojen suuntanumero on +1.

Sähkövirta
Yhdysvaltojen sähkövirta on 120 V. Suomalaiset laitteet tarvitsevat adapterin.

Aikaero
Yhdysvalloissa on käytössä yhdeksän aikavyöhykettä. Amerikan mantereen osavaltioiden aikaero Suomeen on -7/-10 tuntia.

Valmistaudu huolellisesti ja pakkaa kevyesti
Jokainen kilo vähemmän matkatavaraa pienentää kuljetusvälineen polttoaineen kulutusta. Useamman matkustajan kohdalla tällä voi olla merkittävä vaikutus. Henkilökohtaista hygieniaa varten kannattaa pakata mukaan matkakokoja tai näytepakkauksia, jotka paitsi säästävät tilaa myös painoa. Näiden kohdalla on kuitenkin hyvä huomioida mahdollinen aiheutuva jätteen määrä. Kohteesta riippuen on tärkeää ottaa huomioon myös paikallinen vesitilanne – tarvittaessa kannattaa suosia esimerkiksi hiustuotteita, jotka eivät vaadi huuhtelua.

Matkadokumentit ja -lukeminen elektronisessa muodossa säästävät tilaa ja painoa. Elektronisten laitteiden latausta varten on saatavilla esimerkiksi aurinkokennolla toimivia varavirtalähteitä. Esimerkiksi jalkineet vievät usein runsaasti tilaa matkalaukussa ja kerryttävät helposti laukun painoa. Mieti, mitä varusteita todella tarvitset matkaa varten ja jätä ylimääräiset tavarat kotiin. 

Hiilijalanjäljen kompensointi
Monilla lentoyhtiöillä on tarjolla tapoja joilla voit kompensoida lennoistasi aiheutuvan hiilijalanjäljen. Myös osa yhteistyökumppaneistamme tarjoaa mahdollisuutta kompensoida hiilijalanjälkeä ja tehdä hyvää kohteessa. Lisätietoja saat toimistoltamme.

Ympäristöystävällinen matkailu
Yritämme toimia ekologisten periaatteiden mukaan ja kunnioittaa paikallisia ihmisiä, tapoja sekä eläimistöä kaikilla matkoillamme säästääksemme nämä elämykset myös muillekin.

Aventuran vinkit kestävään ja reilumpaan matkailuun.