tai
 
  • Elämyksellinen patikointi vai haastava huipullenousu?
  • Elämyksellinen patikointi vai haastava huipullenousu?

Löydä itsellesi sopiva vaellus- tai kiipeilymatka

Matkaa suunnitellessa ja omaa matkaa valitessa on hyvä ottaa huomioon tiettyjä vaellus- ja kiipeilymatkojen erikoispiirteitä. Esittelemme tässä lyhyesti vaellusmatkoilla huomioitavia asioita auttaaksemme sinua valitsemaan itsellesi parhaan mahdollisen matkan.

Vaativuustasot

Olemme jakaneet matkat kolmeen eri tasoon, jotka kertovat reitin vaativuudesta. Matkan todellinen vaatimustaso on aina riippuvainen jokaisen henkilökohtaisesta taustasta ja motivaatiosta. Keskustele matkasta ja reitin vaatimuksista asiantuntijamme kanssa, jotta löydämme juuri sinulle sopivan matkan.

Kohtuullisen haastava
Vaellusta ja patikointia selkeillä poluilla. Matkan kokonaispituus lyhyehkö.

Haastava
Vaellusta ja mahdollisesti korkeita solan ylityksiä tai pitkäkestoinen huipulle nousu. Matkat pidempiä tai muuten vaativampia.

Erittäin haastava
Vaelluksilla osuuksia, jossa liikutaan jäätiköllä, kiivetään tai laskeudutaan. Matkalla käytetään teknisiä kiipeilyvälineitä, kuten jäärautoja, hakkuja ja turvaköysiä. Matkat fyysisesti sekä henkisesti haastavia.






Majoitus

Vaellusmajoissa ja erityisesti majataloissa palvelun taso yllättää usein positiivisesti. Esimerkiksi Nepalissa, jossa liikutaan vuoristoheimojen asuttamilla alueilla, majataloissa vietetyt illat ja isäntien vieraanvaraisuus ovat monelle yksi matkan kohokohdista.

Melkein kaikki telttavaellukset toteutetaan täyden palvelun retkikuntina; kantajat, kokit ja paikallisoppaat vastaavat viihtymisemme lisäksi leirien perustamisesta ja ruokailuista. Käytössä on vessoja ja usein ainakin välttävät pesumahdollisuudet.

Joillakin reiteillä yhdistellään telttayöpymisiä ja majataloja reitin mukaan. Majapaikka määräytyy parhaan mahdollisen reitin mukaan, jotta matkasta tulisi onnistunut, päivät eivät olisi liian raskaita ja nousutahti korkeampaan ilmanalaan olisi ryhmälle sopiva.

Korkeus

Vuoristot ovat ainutlaatuisen upeita ympäristöjä, mutta ohut ilmanala tuo oman haasteensa niissä liikkumiseen. Vuoristotaudin vuoksi yli 2500 metrin korkeudessa joudumme myös mukautumaan sen lainalaisuuksiin, liikkumaan rauhalliseen tahtiin ja valitsemaan nukkumiskorkeutemme tarkoin.

Maailman korkeimmat huiput näkyvät myös matalammilta vaelluksilta, mutta mitä korkeammalle me menemme, sitä lähemmäksi ne tulevat. Oheneva ilma lisää kulkemisen fyysistä haastavuutta ja siihen sopeutuminen on yksi ylävuoristossa liikkumisen kiehtovia elementtejä.

Pituus

Vuoristoympäristössä käveltyjen kilometrien lisäksi tulee myös huomioida kertyvät nousumetrit. Mitä korkeammalle menemme, sitä enemmän aikaa myös tarvitsemme.

Olemme varanneet kaikille vaelluksillemme riittävästi aikaa taataksemme kohtuulliset päivämatkat ja mahdollisimman hyvät edellytykset korkeaan ilmanalaan sopeutumiselle. Yksikin ylimääräinen päivä yli 3000 metrin korkeudessa voi tehdä matkasta merkittävästi mukavamman ja parantaa merkittävästi todennäköisyyksiä tavoitteen saavuttamiseksi.

Pitkäkin vaellus on nautittava, kun päivämatkat ovat sopivan pituisia ja nähtävää riittää.

Sesonki

Paras kiipeily- ja vaelluskausi osuu yleensä alueen kuivaan tai riittävän lämpimään kauteen. Afrikassa sesonkien välinen vaihtelu on pienempää, kun taas Himalajalla syksy ja kevät ovat parasta aikaa vaeltaa vuorilla. Etelä-Amerikan eteläosissa parasta aikaa ovat Suomen talvikuukaudet, kun taas Andien itäiset osat toimivat erinomaisesti kesäkuukausina ja syksyllä.

Eri sesongeilla on omat erityispiirteensä, mutta matkan antia ei voi punnita paremmaksi tai huonommaksi pelkästään sen perusteella. Ajoitamme suomalaisten matkanjohtajiemme opastamat lähtömme aina hyvään aikaan matkustaa alueelle.

Pääsesongista poikkeavista matkoista kannattaa keskustella asiantuntijoidemme kanssa.

OTA YHTEYTTÄ