Yli 700 suomalaista lensi Beniniin ja osallistui lääketutkimukseen, jossa testattiin ripulirokotetta Afrikassa – nyt tulokset ovat valmistuneet

Kyseessä on Helsingin yliopiston sekä Göteborgin yliopiston ja amerikkalaisen Johns Hopkinsin yliopiston tekemä rokotetutkimus. Sitä rahoittavat ruotsalainen rokoteyhtiö Scandinavian Biopharma ja terveysjärjestö Path, jota tukee Bill ja Melinda Gatesin säätiö. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS, lääkärikeskus Aavan matkailuklinikka ja suomalais-afrikkalainen kulttuurikeskus Villa Karo olivat mukana, Aventura järjesti tutkimuksen lennot.

Alle viisivuotiaiden lasten yleisin kuolinsyy maailmassa on keuhkokuume ja toiseksi yleisin syy on ripuli. Maailman terveysjärjestön WHO:n yrityksistä huolimatta ripulibakteereja vastaan ei ole onnistuttu kehittämään toimivaa rokotetta. Kehittyvissä maissa alle kolmevuotiaat saavat ripulin keskimäärin kolmesti vuodessa. Sairastuneita lapsia on vuosittain lähes kaksi miljardia. Viime vuonna ripulin seurauksena kuoli 525 000 lasta.

Rokotteen ja lumerokotteen saaneita matkailijoita vertailemalla saadut ensimmäisen tulokset kertovat, että rokotetuilla vaikeaa ripulitautia esiintyi puolet vähemmän kuin lumerokotteen saaneilla. Matkailijat harvoin kuolevat ripuliin, mutta paikallisille pikkulapsille se on hengenvaarallinen. Ripuli on alle viisivuotiaiden yleisimpiä kuolinsyitä maailmassa. ”Tutkimuksen tärkein merkitys on se, että kehitysmaiden pienille lapsille saadaan rokote. On hienoa, että teho saatiin osoitettua”, sanoo hankkeen päätutkija, Helsingin yliopiston infektiosairauksien professori Anu Kantele. ”Nyt voidaan hyvillä mielin edetä tehotutkimuksiin lapsilla.”


Länsi-Afrikan kiertomatka: Benin, Togo ja Ghana 8.–18.1.2022

Aventura on jo useamman kerran toteuttanut tammikuisen kulttuuri- ja rantamatkan Länsi-Afrikan Beniniin, Togoon ja Ghanaan. Näin tehdään jatkossakin. Lähde sinäkin kokemaan Länsi-Afrikka 8.–18.1.2022!

Länsi-Afrikka pursuaa värejä ja rytmejä. Kohtaamme länsiafrikkalaisen elämänilon keskellä kylmintä talveamme. Samaan ajankohtaan osuu Afrikan suurimmat voodoofestivaalit, jotka järjestetään vuosittain 10.1. Beninin Ouidahissa. Grand-Popossa tutustumme suomalaisen Villa Karo -kulttuuriyhdistyksen toimintaan. Togossa tutustumme Togojärven luontoon sekä maan pääkaupunkiin. Päätämme matkan hemmotellen Ghanan pääkaupungin edustan luksushotellin rantatuolissa.

Lue lisää Länsi-Afrikan matkasta