• Vieraanvarainen ja värikäs
  Bali (Indonesia)
 • Vieraanvarainen ja värikäs
  Bali (Indonesia)
 • Vieraanvarainen ja värikäs
  Bali (Indonesia)
 • Vieraanvarainen ja värikäs
  Bali (Indonesia)
 • Vieraanvarainen ja värikäs
  Bali (Indonesia)
 • Vieraanvarainen ja värikäs
  Bali (Indonesia)

Matkat Bali (Indonesia)

Bali on kauniiden hiekkarantojen ja vehreiden kukkuloiden upea lomasaari. Balilla matkailu on vaivatonta – on korkeatasoisia hotelleja, erittäin vieraanvarainen palvelukulttuuri ja paljon aktiviteettimahdollisuuksia sukelluksesta surfaukseen, joogasta vaelluksiin. Palveluita löytyy kilpailukykyisin hinnoin kaikille matkabudjettitasoille.

Pitkiä rantoja, ruokaa ja juhliakin arvostaville sopivat etelärannikon biitsit Kuta, Legian, Seminyak ja Canggu, joilla surffaritkin viihtyvät. Ubudin riisitasanteiden ja vehreiden kukkuloiden maisemat houkuttavat joogaajia ja rauhallisempaa lomaa kaipaavia, pohjoisen kylät ja pohjoisrannikon kirkkaat vedet vetävät puoleensa sukeltajia sekä kiireettömiä lomapäiviä haluavia.

Balin päiviin on helppo yhdistää naapurisaari Lombok, venematkan päässä sijaitsevan Gilin saariryhmän pikkusaaret tai vaikka Singapore.Bali (Indonesia) pähkinänkuoressa

Balin saari on hyvin suosittu ranta- ja lomakohde. Balilaiset ovat vieraanvaraisia ja ystävällisiä, matkailusta onkin muodostunut monen paikallinen asukkaan pääelinkeino mutta perinteikäs kulttuuri elää vielä moninpaikoin vahvana turismin rinnalla.

Saarelta löytyy tekemistä monenlaiseen makuun. Leppoisaa rantalomaa voi värittää vaikka vaelluksilla, pyöräilyllä tai koskenlaskulla. Bali on tunnettu myös korkeatasoisista jooga- ja hyvinvointipalveluistaan.

Saaren kulttuuriperintö on runsas ja värikäs. Uskonnoista hindulaisuus ja islam tekevät oman vaikutuksensa kulttuuriin. Saaren luonto on kaunis ja monipuolinen sekä hyvinkin vaihteleva eri osien välillä. Balilta on mahdollista löytää reheviä metsiä, tulivuoria, trooppisia rantoja sekä useita kauniita pikkusaaria, jotka ympäröivät Balia. Kohde on suosittu myös surffaajien sekä sukeltajien keskuudessa.

Bali

Pinta- ala
5780 km²

Asukasluku

682 065 (2/2020)

Pääkaupunki
Denpasar

Uskonto
Hindulaisuus 93 %, islam 5%, kristinusko 1,4 %, buddhalaisuus 0,6 %

Kieli
Indonesia, englanti

Päätuotteet
Riisi, kahvi, käsityöt, tekstiilit

Valtiomuoto
Tasavalta


Bali (Indonesia), yleistä

Viisumit
Suomen kansalaiset eivät tarvitse viisumia Indonesiaan alle 30 vuorokauden oleskeluun. Viisumikäytännöt ja -hinnat voivat muuttua ilman etukäteisvaroitusta paikallisista viranomaistahoista riippuen.

Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassaoleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot. Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monissa kohteissa vakuutuksen tulee olla voimassa myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa ja tällöin kattaa myös vuoristotauti. Monilla vaellus- tai sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus, joka kattaa esim. sukeltamisen tai jäätiköllä liikkumisen. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.

Suositeltavat rokotukset
Matkalle suositellaan perusrokotusten (jäykkäkouristus, kurkkumätä ja polio) lisäksi hepatiitti A ja B-rokotuksia. Balilla harvemmin esiintyy lavantautia, Japanin aivotulehdusta tai malariaa, mutta Indonesian matkakohteesta riippuen on nämä rokotukset ja lääkitys syytä harkita riskiarvion perusteella. Tarkistathan aina rokotusvaatimukset terveyskeskuksestasi tai matkailuklinikan rokotusneuvonnasta www.rokote.fi

Valuutta
Rupia (IDR)

Aikaero
+5, UTC +8.

Sähkö
120/230 V, 50 Hz

Matkapuhelimet
+62 Tarkista kuuluvuus aina operaattoriltasi.

Ilmasto
Bali sijaitsee päiväntasaajan läheisyydessä, vallitseva ilmasto on trooppinen ilmasto. Sadekausi on lokakuusta maaliskuuhun ja kuivempi kausi huhtikuusta syyskuuhun. Rannikon läheisyydessä päivälämpötilat ovat ympäri vuoden noin 30 astetta. Iltaisin saattaa olla viileämpiä tuulia. Sadekuurot kestävät yleensä alle tunnin, ja alkavat usein iltaisin ja öisin. Myös sadekautena päivät voivat olla melko sateettomia. Säätila vaihtelee kuitenkin alueittain, pohjoisrannikolla on kuivempaa kuin läntisellä vuoristolla. Sisämaassa vuoristossa lämpötila on rannikkoseutuja viileämpää ja sateita saadaan useammin.

Turvallisuus

Bali on turvallinen maa matkustaa, mutta yleistä varovaisuutta kannattaa noudattaa koko matkan ajan. Taskuvarkauksia saattaa esiintyä. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat ulkoministeriön matkustustiedotteesta.

Ruoka ja juoma

Indonesian keittiö vaihtelee alueen, vuodenajan ja yhteiskuntaluokan mukaan. Ruokakulttuuri on saanut vaikutteita kiinalaisesta, länsimaisesta, intialaisesta sekä Lähi-idän keittiöistä. Indonesialaisessa keittiössä kuvastuu tyypillinen aasialainen keittiö, jossa valmistusmenetelmiä ovat uppopaistaminen, höyryttäminen, wokkaus sekä grillaus. Paljon käytetään erilaisia maustetahnoja, joissa on raaka- aineina mm. shalotti- ja valkosipulia, chiliä, kurkumaa, inkivääriä, galangalia, tamarindia, sitruunaruohoa sekä katkaraputahnaa. Tahnaa paistetaan öljyssä muutamia minuutteja, jonka jälkeen lisätään liha sekä lopuksi kookosmaito tai kanaliemi. Banaanin lehtiä käytetään myös ruoan haudutukseen sekä tarjoilussa. Riisi on monesti pääraaka- aine, jota tarjoillaan erilaisten mausteisten liha- ja kasvisruokien kanssa. Myös nuudelit ovat käytettyjä. Ruoan yhteydessä voidaan tarjoilla ”krupuje” jotka ovat rapeita katkarapulastuja. Perinteisiä ruokalajeja ovat nasi goreng eli paistettu riisi, josta yhdistyy paistettu riisi, kasvikset sekä paistettu kananmuna. Gado- gado on indonesialainen salaatti, jossa on keitettyjä tai höyrytettyjä kasviksia yhdistettynä tofuun, tempeihin tai kananmuniin. Tärkein salaatin osa on pähkinäkastike, joka yhdistää kaikki maut. Molukeilla ja Sulawesissa syödään saagoa ja Länsi-Timorilla maissia enemmän kuin riisiä. Veden ja juomien tulee olla teollisesti pullotettua. Uudelleen lämmitettyjä ruokia tulee välttää.

Valmistaudu huolellisesti ja pakkaa kevyesti
Jokainen kilo vähemmän matkatavaraa pienentää kuljetusvälineen polttoaineen kulutusta. Useamman matkustajan kohdalla tällä voi olla merkittävä vaikutus. Henkilökohtaista hygieniaa varten kannattaa pakata mukaan matkakokoja tai näytepakkauksia, jotka paitsi säästävät tilaa myös painoa. Näiden kohdalla on kuitenkin hyvä huomioida mahdollinen aiheutuva jätteen määrä. Kohteesta riippuen on tärkeää ottaa huomioon myös paikallinen vesitilanne – tarvittaessa kannattaa suosia esimerkiksi hiustuotteita, jotka eivät vaadi huuhtelua.

Matkadokumentit ja -lukeminen elektronisessa muodossa säästävät tilaa ja painoa. Elektronisten laitteiden latausta varten on saatavilla esimerkiksi aurinkokennolla toimivia varavirtalähteitä. Esimerkiksi jalkineet vievät usein runsaasti tilaa matkalaukussa ja kerryttävät helposti laukun painoa. Mieti, mitä varusteita todella tarvitset matkaa varten ja jätä ylimääräiset tavarat kotiin.

Hiilijalanjäljen kompensointi
Monilla lentoyhtiöillä on tarjolla tapoja joilla voit kompensoida lennoistasi aiheutuvan hiilijalanjäljen. Myös osa yhteistyökumppaneistamme tarjoaa mahdollisuutta kompensoida hiilijalanjälkeä ja tehdä hyvää kohteessa. Lisätietoja saat toimistoltamme.

Ympäristöystävällinen matkailu
Yritämme toimia ekologisten periaatteiden mukaan ja kunnioittaa paikallisia ihmisiä, tapoja sekä eläimistöä kaikilla matkoillamme säästääksemme nämä elämykset myös muillekin.

Aventuran vinkit kestävään ja reilumpaan matkailuun.

Hyvä tietää
Pyydämme matkoillemme osallistujia kunnioittamaan maan tapoja ja ihmisiä sekä myös pukeutumaan sen mukaisesti.

KUVIA BALILTA INDONESIAN KOHDESIVULLA