Matkakohteena Saudi-Arabia

Opastetut kiertomatkat, englanninkielinen opas

 

Saudi-Arabia pähkinänkuoressa


Pinta-ala
2 149 690 km²

Asukasluku
28 571 770 (by 07/2017)

Pääkaupunki
Riad

Väestö 
Arabeja 90%, afro-aasialaisia 10%

Kieli
Arabia

Uskonto
Islam (85-90% sunni ja 10-15% shia)

Hallitusmuoto
Monarkia

Saudi-Arabian kuningaskunta sijaitsee Lähi-Idässä ja sen pinta-ala käsittää suurimman osan Arabian niemimaasta. Valtio yltää Punaisenmeren rannalta aina Persianlahden rannalle. Saudi-Arabian ilmasto on hyvin kuiva ja lämpötilat vaihtelevat suuresti aavikolla, joka peittää suurinta osaa maan pinta-alasta. Armottoman ilmaston ja maaston takia, ei maassa ole yhtään ympärivuotista vesialuetta ja viljelymaata on noin prosentin verran. Saudi-Arabia onkin tunnettu öljyvaroistaan ja sen tuotannosta.

Nykyinen Saudi-Arabian kuningaskunta syntyi vuonna 1932 ja ensimmäisen kuninkaan pojat ovat hallinneet maata hänen jälkeensä. Saudi-Arabia on islamin uskon syntypaikka ja maassa sijaitsevat uskonnon kaksi pyhintä paikkaa – Mekka ja Medina. Maassa on voimassa hyvin tiukka islamilainen lainsäädäntö, jota sovelletaan myös ulkomaalaisia kohtaan. Esimerkiksi alkoholi on täysin kielletty ja naisten asema maassa on edelleen hyvin heikko.


Saudi-Arabia, yleistä

Viisumit
Suomen kansalaiset tarvitsevat viisumin matkustaessaan Saudi-Arabiaan. Vuoden 2018 loppupuolella on odotettavissa turistiviisumin vapautuminen.
Vuoden 2018 lähtöihin anomme asiakkaillemme business-viisumin, jonka hinta hankintakuluineen on 200€/hlö.
Passin tulee olla voimassa vähintään 6 kuukautta matkan päättymisen jälkeen, siinä ei saa olla Israelin leimoja ja passissa tulee olla vähintään yksi tyhjä aukeama viisumia varten.

Pukeutumissäännöt
Sekä jo Saudi-Arabiaan saavuttaessa että koko vierailun aikana tulee olla asianmukainen vaatetus. Naisten tulee pukeutua abayaan julkisilla paikoilla sekä miesten seurassa. Abaya on mekkomainen asuste, yleensä väriltään musta, joka peittää koko kehon jättäen kasvot, kämmenet ja jalkaterät näkyviin. Suosittelemme hankkimaan Abayan jo Suomesta. Saudi-Arabiassa abayan käyttäminen on tärkeää myös turvallisuuden kannalta, sillä esimerkiksi onnettomuuden sattuessa ambulanssimiehet eivät voi auttaa naista ellei hänellä ole sitä päällään. Miesten suositellaan käyttävän pitkiä housuja ja kauluspaitaa, sekä välttävän shortsien ja liiallista korujen käyttöä. Liiketapaamisissa miesten suositellaan käyttävän pukua.

Yleinen liikkuminen
Saudi-Arabiassa naisten ja miesten ei tule liikkua eikä oleskella keskenään julkisilla paikoilla tai matkustaa samassa autossa, elleivät ole naimisissa tai lähisukulaisia. Pääosin ulkomaalaisten naisten liikkumiseen miesseurassa ei puututa. Ravintolat sekä kahvilat on jaettu eri osastoihin perheille ja naisille, sekä pelkästään miehille. Muiden uskontojen kuin islamin näkyminen julkisuudessa ei ole sallittua. Julkisten hellyydenosoituksien ilmaiseminen ei ole suotavaa sekä käyttäytymisen tulee olla muutenkin hillittyä.

Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassaoleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot. 

Rokotukset
Tarkistathan aina rokotusvaatimukset terveyskeskuksestasi tai matkailuklinikan rokotusneuvonnasta www.rokote.fi

Valuutta
Saudi-Arabian valuutta on Saudi-Arabian rial (SAR).  Tämän hetkisellä kurssilla 1 Euro vastaa 4:ää SARia. Luottokortti käy yleisesti maksuvälineenä ja käteisautomaatteja on suurimmissa kaupungeissa. 

Aikaero Suomeen
Saudi-Arabia kesäisin ei aikaeroa, talvisin +1 h.

Sähkövirta
Saudi-Arabiassa on käytössä G-tyypin pistoke sekä jännite 230V. Vastaava pistoketyyppi löytyy Iso-Britanniasta.

Ilmasto
Marraskuun sää Riadissa on n.20 C ja Jeddassa n.27 C, sademäärä n. 6.4mm ja vain n. 3 sadepäivää koko kuussa. Rannikoilla on kostea ja sisämaassa kuiva aavikkoilmasto. Hiekkamyrskyt voivat satunnaisesti vaikeuttaa matkustamista. Suosittelemme paikallisten viranomaisten antamien ohjeiden seuraamista tulvien, hiekkamyrskyjen ja muiden säätilanteiden vaihteluista. 

Turvallisuus
Yleinen turvallisuustilanne Saudi-Arabiassa on vakaa. Viranomaiset kykenevät takaamaan ihmisten turvallisuuden, mutta mittavista turvatoimista huolimatta terrori-iskujen uhka on yhä olemassa. Maassa toimii edelleen terrori-iskuja valmistelevia henkilöitä ja ryhmiä, vaikkakin kokonaisuutena turvallisuustilanteen arvioidaan olevan hyvin viranomaisten hallinnassa. Mielenosoituksia tulee välttää. Rikollisuus on suhteellisen vähäistä, mutta kannattaa noudattaa normaalia varovaisuutta ulkona liikkuessa. Saudi-Arabian viranomaiset ovat oikeutettuja tarkistamaan ulkomaalaisten oleskeluluvat maassa. Passi ja kopio viisumista kannattaa pitää mukana ulkona liikuttaessa. Mikäli passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Ellei kohdemaassa ole Suomen edustustoa, tulee hätämatkustusasiakirja (ETD = Emergency Travel Document) hakea toisen EU-maan edustustosta. On erittäin suositeltavaa ottaa kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista, sekä säilyttää ne erillään alkuperäisistä. 

Valokuvaaminen
Sotilaskohteita ja lentokenttiä ei saa kuvata. Henkilöiden kuvaamiseen tulee pyytää kuvattavilta lupa

Maahantuonti
Alkoholin ja huumeiden maahantuonti, hallussapito ja käyttö on ehdottomasti kiellettyä. Myös sianlihan, uskonnollisen materiaalin (muun kuin islamin), pornografian sekä Israelissa tehtyjen tuotteiden maahantuonti on kiellettyä. 

Terveys
Suurimmissa kaupungeissa hygieniaolosuhteet ovat hyvät. Elintarvikkeiden tarkastus on miltei länsimaisella tasolla ja terveydenhuolto pääosin korkeatasoista, ulkomaalaisten suositellaan käyttävän yksityissairaaloita. Lääkkeiden saatavuus on hyvä. Suurimmissa kaupungeissa ilmansaasteet ovat paikoittain merkittäviä. Saudi-Arabiaan matkustaessa suositellaan hankkimaan kattava matkavakuutus. Matkaan on hyvä ottaa mukana olevien lääkkeiden reseptit. Mikäli lääke ei ole kansainvälisesti tunnettu, reseptistä pitää selvitä lääkkeen vaikuttava aine. Lääkkeet kannattaa säilyttää alkuperäisissä pakkauksissaan. Tällä hetkellä yksittäisiä MERS CoV -tartuntatapauksia ilmenee Saudi Arabiassa ja kehotamme seuraamaan paikallisten viranomaisten antamia tiedotteita sekä ohjeita viruksen välttämiseksi. Kaikille suositeltavia rokotuksia ovat kurkkumätä-jäykkäkouristus, MPR , hepatiitti A ja polio.

Muuta huomioitavaa
Museot, ravintolat, ostoskeskukset ja muut virastot suljetaan rukousaikojen ajaksi. Saudi-Arabian kulttuuri puuttuu ihmisten käyttäytymiseen hyvin yksityiskohtaisesti ja tämä voi länsimaisesta näkökulmasta usein tuntua varsin rajoittavalta. Liikkumisen suhteen suositellaan käytettävän tunnettuja taksifirmoja sekä olemaan varovainen sillä liikenneonnettomuudet ovat yleisiä. Naiset saavat ajaa autoa Saudi-Arabiassa heinäkuusta 2018 lähtien. Maassa noudatetaan sharia-lakia ja siellä on voimassa kuolemanrangaistus, joka langetetaan useimmin terrorismista ja henki- tai huumerikoksista.