Matkat Saudi-Arabia


Saudi-Arabia pähkinänkuoressa

Saudi-Arabian kuningaskunta sijaitsee Lähi-Idässä ja sen pinta-ala käsittää suurimman osan Arabian niemimaasta. Valtio yltää Punaisenmeren rannalta aina Persianlahden rannalle. Saudi-Arabian ilmasto on hyvin kuiva ja lämpötilat vaihtelevat suuresti aavikolla, joka peittää suurinta osaa maan pinta-alasta. Armottoman ilmaston ja maaston takia, ei maassa ole yhtään ympärivuotista vesialuetta ja viljelymaata on noin prosentin verran. Saudi-Arabia onkin tunnettu öljyvaroistaan ja sen tuotannosta.

Nykyinen Saudi-Arabian kuningaskunta syntyi vuonna 1932 ja ensimmäisen kuninkaan pojat ovat hallinneet maata hänen jälkeensä. Saudi-Arabia on islamin uskon syntypaikka ja maassa sijaitsevat uskonnon kaksi pyhintä paikkaa – Mekka ja Medina. Maassa on voimassa hyvin tiukka islamilainen lainsäädäntö, jota sovelletaan myös ulkomaalaisia kohtaan. Esimerkiksi alkoholi on täysin kielletty ja naisten asema maassa on edelleen hyvin heikko.


Pinta-ala
2 149 690 km²

Asukasluku
34 173 498 (arvio 7/2020)

Pääkaupunki
Riad

Kieli
Arabia

Uskonto
Islam (85-90% sunni ja 10-15% shia)

Hallitusmuoto
Monarkia


Saudi-Arabia, yleistä

Viisumit
Suomen kansalaiset tarvitsevat viisumin matkustaessaan Saudi-Arabiaan.
Viisumin saa lentokentällä saavuttaessa (SAR 300) tai e-viisumin (SAR 494.21) voi hakea etukäteen osoitteesta: https://visa.visitsaudi.com/

Molemmat viisumit oikeuttavat 90 päivän oleskeluun maassa turismitarkoituksessa.

Passin tulee olla voimassa vähintään 6 kuukautta matkan päättymisen jälkeen.

Viisumikäytännöt ja -hinnat voivat muuttua ilman etukäteisvaroitusta paikallisista viranomaistahoista riippuen.

Pukeutumissäännöt
Sekä jo Saudi-Arabiaan saavuttaessa että koko vierailun aikana tulee olla asianmukainen vaatetus. Naisten tulee pukeutua abayaan julkisilla paikoilla sekä miesten seurassa. Abaya on mekkomainen asuste, yleensä väriltään musta, joka peittää koko kehon jättäen kasvot, kämmenet ja jalkaterät näkyviin. Suosittelemme hankkimaan Abayan jo Suomesta. Saudi-Arabiassa abayan käyttäminen on tärkeää myös turvallisuuden kannalta, sillä esimerkiksi onnettomuuden sattuessa ambulanssimiehet eivät voi auttaa naista ellei hänellä ole sitä päällään. Miesten suositellaan käyttävän pitkiä housuja ja kauluspaitaa, sekä välttävän shortsien ja liiallista korujen käyttöä. Liiketapaamisissa miesten suositellaan käyttävän pukua.

Yleinen liikkuminen
Saudi-Arabiassa naisten ja miesten ei tule liikkua eikä oleskella keskenään julkisilla paikoilla tai matkustaa samassa autossa, elleivät ole naimisissa tai lähisukulaisia. Pääosin ulkomaalaisten naisten liikkumiseen miesseurassa ei puututa. Ravintolat sekä kahvilat on jaettu eri osastoihin perheille ja naisille, sekä pelkästään miehille. Muiden uskontojen kuin islamin näkyminen julkisuudessa ei ole sallittua. Julkisten hellyydenosoituksien ilmaiseminen ei ole suotavaa sekä käyttäytymisen tulee olla muutenkin hillittyä.

Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassa oleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot.

Rokotukset
Tarkistathan aina rokotusvaatimukset terveyskeskuksestasi tai matkailuklinikan rokotusneuvonnasta www.rokote.fi

Valuutta
Saudi-Arabian valuutta on Saudi-Arabian rial (SAR). Tämän hetkisellä kurssilla 1 Euro vastaa 4:ää SARia. Luottokortti käy yleisesti maksuvälineenä ja käteisautomaatteja on suurimmissa kaupungeissa.

Aikaero Suomeen
Saudi-Arabia kesäisin ei aikaeroa, talvisin +1 h.

Sähkövirta
Saudi-Arabiassa on käytössä G-tyypin pistoke sekä jännite 230V. Vastaava pistoketyyppi löytyy Iso-Britanniasta.

Matkapuhelimet
Tarkista puhelimesi kuuluvuus omalta operaattoriltasi. Saudi-Arabian suuntanumero on +966.

Ilmasto
Marraskuun sää Riadissa on n.20 C ja Jeddassa n.27 C, sademäärä n. 6.4mm ja vain n. 3 sadepäivää koko kuussa. Rannikoilla on kostea ja sisämaassa kuiva aavikkoilmasto. Hiekkamyrskyt voivat satunnaisesti vaikeuttaa matkustamista. Suosittelemme paikallisten viranomaisten antamien ohjeiden seuraamista tulvien, hiekkamyrskyjen ja muiden säätilanteiden vaihteluista.

Ruoka ja juoma
Arabialaisessa keittiössä on vaikutteita Syyriasta, Libanonista, Palestiinasta sekä Jordaniasta. Myös Arabian niemimaan, Egyptin ja Irakin vaikutus näkyvät. Ruokavalion perustan muodostavat liha, taatelit, maitotuotteet sekä vilja. Ruoanvalmistus on perustunut Lähi- Idän paimentolaisten helposti mukana kuljetettaviin ruoka- aineisiin sekä ruoanlaittoon telttakeittiössä. Vähitellen ovat lisääntyneet vihannesten, linssien, papujen sekä herneiden monipuolinen käyttö. Arabialainen aamiainen on yleensä kevyt, sisältäen teetä, leipää, jogurttia sekä taateleita. Lounas on päivän pääateria, joka usein sisältää leipää, riisiä tai pastaa sekä vihanneksia ja palkokasveja. Keitot ovat myös suosittuja arabialaisessa keittiössä, joista esimerkiksi fatta sekä punapippurikeitto shorba. Veden ja juomien tulee olla teollisesti pullotettua. Myös hedelmät ja vihannekset on hyvä huuhdella pullotetulla vedellä. Kuumennettua tai tableteilla puhdistettua vettä voi juoda. Uudelleen lämmitettyjä ruokia tulee välttää.

Turvallisuus
Yleinen turvallisuustilanne Saudi-Arabiassa on vakaa. Viranomaiset kykenevät takaamaan ihmisten turvallisuuden, mutta mittavista turvatoimista huolimatta terrori-iskujen uhka on yhä olemassa. Maassa toimii edelleen terrori-iskuja valmistelevia henkilöitä ja ryhmiä, vaikkakin kokonaisuutena turvallisuustilanteen arvioidaan olevan hyvin viranomaisten hallinnassa. Mielenosoituksia tulee välttää. Rikollisuus on suhteellisen vähäistä, mutta yleistä varovaisuutta kannattaa noudattaa koko matkan ajan. Saudi-Arabian viranomaiset ovat oikeutettuja tarkistamaan ulkomaalaisten oleskeluluvat maassa. Passi ja kopio viisumista kannattaa pitää mukana ulkona liikuttaessa. Mikäli passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Ellei kohdemaassa ole Suomen edustustoa, tulee hätämatkustusasiakirja (ETD = Emergency Travel Document) hakea toisen EU-maan edustustosta. On erittäin suositeltavaa ottaa kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista, sekä säilyttää ne erillään alkuperäisistä. Kysythän ajankohtaiset tiedot matkanjohtajalta ja paikalliselta oppaalta. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat ulkoministeriön matkustustiedotteesta.

Valokuvaaminen
Sotilaskohteita ja lentokenttiä ei saa kuvata. Henkilöiden kuvaamiseen tulee pyytää kuvattavilta lupa

Maahantuonti
Alkoholin ja huumeiden maahantuonti, hallussapito ja käyttö on ehdottomasti kiellettyä. Myös sianlihan, uskonnollisen materiaalin (muun kuin islamin), pornografian sekä Israelissa tehtyjen tuotteiden maahantuonti on kiellettyä.

Terveys
Suurimmissa kaupungeissa hygieniaolosuhteet ovat hyvät. Elintarvikkeiden tarkastus on miltei länsimaisella tasolla ja terveydenhuolto pääosin korkeatasoista, ulkomaalaisten suositellaan käyttävän yksityissairaaloita. Lääkkeiden saatavuus on hyvä. Suurimmissa kaupungeissa ilmansaasteet ovat paikoittain merkittäviä. Saudi-Arabiaan matkustaessa suositellaan hankkimaan kattava matkavakuutus. Matkaan on hyvä ottaa mukana olevien lääkkeiden reseptit. Mikäli lääke ei ole kansainvälisesti tunnettu, reseptistä pitää selvitä lääkkeen vaikuttava aine. Lääkkeet kannattaa säilyttää alkuperäisissä pakkauksissaan. Tällä hetkellä yksittäisiä MERS CoV -tartuntatapauksia ilmenee Saudi Arabiassa ja kehotamme seuraamaan paikallisten viranomaisten antamia tiedotteita sekä ohjeita viruksen välttämiseksi. Kaikille suositeltavia rokotuksia ovat kurkkumätä-jäykkäkouristus, MPR , hepatiitti A ja polio.

Valmistaudu huolellisesti ja pakkaa kevyesti
Jokainen kilo vähemmän matkatavaraa pienentää kuljetusvälineen polttoaineen kulutusta. Useamman matkustajan kohdalla tällä voi olla merkittävä vaikutus. Henkilökohtaista hygieniaa varten kannattaa pakata mukaan matkakokoja tai näytepakkauksia, jotka paitsi säästävät tilaa myös painoa. Näiden kohdalla on kuitenkin hyvä huomioida mahdollinen aiheutuva jätteen määrä. Kohteesta riippuen on tärkeää ottaa huomioon myös paikallinen vesitilanne – tarvittaessa kannattaa suosia esimerkiksi hiustuotteita, jotka eivät vaadi huuhtelua.

Matkadokumentit ja -lukeminen elektronisessa muodossa säästävät tilaa ja painoa. Elektronisten laitteiden latausta varten on saatavilla esimerkiksi aurinkokennolla toimivia varavirtalähteitä. Esimerkiksi jalkineet vievät usein runsaasti tilaa matkalaukussa ja kerryttävät helposti laukun painoa. Mieti, mitä varusteita todella tarvitset matkaa varten ja jätä ylimääräiset tavarat kotiin.

Hiilijalanjäljen kompensointi
Monilla lentoyhtiöillä on tarjolla tapoja joilla voit kompensoida lennoistasi aiheutuvan hiilijalanjäljen. Myös osa yhteistyökumppaneistamme tarjoaa mahdollisuutta kompensoida hiilijalanjälkeä ja tehdä hyvää kohteessa. Lisätietoja saat toimistoltamme.

Ympäristöystävällinen matkailu
Yritämme toimia ekologisten periaatteiden mukaan ja kunnioittaa paikallisia ihmisiä, tapoja sekä eläimistöä kaikilla matkoillamme säästääksemme nämä elämykset myös muillekin.

Aventuran vinkit kestävään ja reilumpaan matkailuun.

Muuta huomioitavaa
Museot, ravintolat, ostoskeskukset ja muut virastot suljetaan rukousaikojen ajaksi. Saudi-Arabian kulttuuri puuttuu ihmisten käyttäytymiseen hyvin yksityiskohtaisesti ja tämä voi länsimaisesta näkökulmasta usein tuntua varsin rajoittavalta. Liikkumisen suhteen suositellaan käytettävän tunnettuja taksifirmoja sekä olemaan varovainen sillä liikenneonnettomuudet ovat yleisiä. Naiset saavat ajaa autoa Saudi-Arabiassa heinäkuusta 2018 lähtien. Maassa noudatetaan sharia-lakia ja siellä on voimassa kuolemanrangaistus, joka langetetaan useimmin terrorismista ja henki- tai huumerikoksista.