Matkat Turks- ja Caicossaaret (Iso-Britannia)


Turks- ja Caicossaaret (Iso-Britannia) pähkinänkuoressa

Turks- ja Caicossaaret on Yhdistyneeseen kuningaskuntaan kuuluva erillisalue Haitin pohjoispuolella. Alue koostuu kahdesta saariryhmästä, jotka sijaitsevat Bahamasaarilta kaakkoon vyöhykkeellä 21°45′ pohjoista leveyttä ja 71°35′ läntistä pituutta. Tärkeimmät tulonlähteet saarilla ovat matkailu, äyriäiset ja pankkipalvelut. Saari sai vuoden 2006 perustuslain mukaan huomattavasti päätäntävaltaa omissa asioissaan.

Vuonna 2017 hurrikaani teki suurta tuhoa Grand Turkin saarella, jossa pääkaupunki sijaitsee.

File:Flag of the Turks and Caicos Islands.svg

Pinta-ala
430 km²

Asukasluku
55 926 (arvio 7/2020)

Pääkaupunki
Cockburn Town

Kieli
saarten virallinen kieli on englanti

Uskonto
protestantteja 72,8 %, roomalaiskatolilaisia 11,4 %, jehovan todistajia 1,8 % ja muita 14 %

Päätuotteet
turismi, rahoituspalvelut ja kalastus

Hallitusmuoto
Brittiläinen merentakainen alue


Turks- ja Caicossaaret (Iso-Britannia), yleistä

Viisumi
Suomen kansalaiset eivät tarvitse viisumia matkustaessaan Turks- ja Caicossaarille.

Rokotukset
Matkaa varten on hyvä tarkistaa, että perusrokotukset ovat voimassa. Tarkista rokotusvaatimukset terveyskeskuksestasi tai www.rokote.fi

Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassa oleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot.

Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monissa kohteissa vakuutuksen tulee olla voimassa myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa ja tällöin kattaa myös vuoristotauti.

Monilla vaellus- tai sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus, joka kattaa esim. sukeltamisen tai jäätiköllä liikkumisen. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.

Ilmasto
Saaristolla vallitsee miellyttävän lämmin ilmasto ja sadekausi on toukokuusta lokakuuhun. Hurrikaanit ovat yleisiä alueella. Lämpötila vaihtelee alueella 16-32 asteen välillä. Kesäkuusta marraskuuhun lämpötila on korkein.

Matkustussesongit
Paras aika matkustaa on huhtikuusta toukokuuhun.

Valuutta
Turks- ja Caicossaarilla käytetään Yhdysvaltain dollareita. Tarkista saatavuus ja kurssi www.forex.fi.

Sähkövirta
Turks- ja Caicossaarilla sähkövirta on 120 V (60Hz). Suomalaisiin laitteisiin tarvitset lisäksi adapterin.

Matkapuhelimet
Selvitä matkapuhelimesi kuuluvuus operaattoriltasi. Turks- ja Caicossaarien suuntanumero on +1-649.

Aikaero
Turks- ja Caicossaarien aikaero Suomeen on -7 tuntia.

Ruoka ja juoma
Vesijohtoveden juominen ei ole suositeltavaa. Kaiken veden ja juoman tulee olla teollisesti pullotettua. Jääpalojenkin käyttämistä juomissa on hyvä varoa. Suurissa hotelleissa ja paremmissa ravintoloissa jääpalat tehdään kuitenkin puhdistetusta vedestä. Ruoan tulee olla lämmitettyä tai keitettyä. Uudelleen lämmitettyjä ruokia kannattaa välttää. Rennon karibialaisen keittiön perinneherkkuja rikastavat maut maailmalta: Afrikasta, Kiinasta, Intiasta ja Euroopasta. Jokaisella Karibian saarella on omat erikoisuutensa, jotka pohjautuvat alkuperäisväestön, valloittajien, orjien ja myöhemmin tietysti turistien mukanaan tuomiin ruokiin. Monissa Karibian maissa syödään paljon riisiä, papuja sekä ruokabanaania. Grillatut jättikatkaravut ja raikas hedelmäsalsa maistuvat hellepäivän ratoksi. Kaikki trooppiset hedelmät sopivat karibialaiseen ruokaan. Karibialaiset, eritoten kuubalaiset, ovat tunnettuja rommin valmistajina. On kuitenkin mahdollista, että erilainen bakteerikanta saattaa aiheuttaa vatsavaivoja, joten omaa harkintaa tulee käyttää.

Valmistaudu huolellisesti ja pakkaa kevyesti
Jokainen kilo vähemmän matkatavaraa pienentää kuljetusvälineen polttoaineen kulutusta. Useamman matkustajan kohdalla tällä voi olla merkittävä vaikutus. Henkilökohtaista hygieniaa varten kannattaa pakata mukaan matkakokoja tai näytepakkauksia, jotka paitsi säästävät tilaa myös painoa. Näiden kohdalla on kuitenkin hyvä huomioida mahdollinen aiheutuva jätteen määrä. Kohteesta riippuen on tärkeää ottaa huomioon myös paikallinen vesitilanne – tarvittaessa kannattaa suosia esimerkiksi hiustuotteita, jotka eivät vaadi huuhtelua.

Matkadokumentit ja -lukeminen elektronisessa muodossa säästävät tilaa ja painoa. Elektronisten laitteiden latausta varten on saatavilla esimerkiksi aurinkokennolla toimivia varavirtalähteitä. Esimerkiksi jalkineet vievät usein runsaasti tilaa matkalaukussa ja kerryttävät helposti laukun painoa. Mieti, mitä varusteita todella tarvitset matkaa varten ja jätä ylimääräiset tavarat kotiin.

Hiilijalanjäljen kompensointi
Monilla lentoyhtiöillä on tarjolla tapoja joilla voit kompensoida lennoistasi aiheutuvan hiilijalanjäljen. Myös osa yhteistyökumppaneistamme tarjoaa mahdollisuutta kompensoida hiilijalanjälkeä ja tehdä hyvää kohteessa. Lisätietoja saat toimistoltamme.

Ympäristöystävällinen matkailu
Yritämme toimia ekologisten periaatteiden mukaan ja kunnioittaa paikallisia ihmisiä, tapoja sekä eläimistöä kaikilla matkoillamme säästääksemme nämä elämykset myös muillekin.

Aventuran vinkit kestävään ja reilumpaan matkailuun.