Matkakohteena Kazakstan

Opastetut kiertomatkat, suomalainen matkanjohtaja

 

Kazakstan pähkinänkuoressa

Kazakstan on Keski-Aasiassa ja läntisimmiltä osiltaan Itä-Euroopassa sijaitseva valtio. Kazakstan on maailman suurin sisämaavaltio, se vastaa kooltaan koko Länsi-Eurooppaa. Suurin osa maasta on hiekan ja ruohon peittämää, ja maan itäosassa sijaitsee Altain vuoristoalue. Kazakstanin pääkaupunki on Astana.

Kazakstan ulottuu jopa Länsi-Siperian tasangoilta Keski-Aasian aavikolle ja Volgajoelta Altai-vuorille. Suurin osa maasta on alavaa tasankoa. Aavikkoa pinta-alasta on lähes puolet, ja puoliaavikkoa puolestaan lähes kolmasosa. Altain ja Tian Shanin vuoristoalueet käsittävät hieman yli 10 prosenttia maan pinta-alasta. Suuret ja mahtavat Ural vuoret ulottuvat Venäjältä jonkin matkaa Kazakstanin puolelle. 

Kazakstan on Keski-Aasian varakkain maa, joka matkailukohteena on kuitenkin vielä lapsenkengissään. Kazakstan on oikea vastakohtien maa joka viehättää monia matkailijoita. Maan kulttuuri, ihmiset, ruoka ja arkkitehtuuri ovat ainutlaatuinen sekoitus länsimaalaisia, islamin sekä neuvostoaikojen vaikutteita.

Kazakstanin lippu

Pääkaupunki
Astana

Pinta-ala
2 724 900 (maailman 9. suurin)
Väkiluku
18 744 548 (7/2018)
Väestötiheys
5,7henkilöä per neliökilometri

Väestö
Kazakstanilaisia  63,1%, venäläisiä 23,7%, Ubekistanilaisia 2,9%, Ukrainalaisia 2,1%, muita 8,2%

Aikavyöhyke
UTC+5 / UTC+6

Kesäaika
Ei käytössä

Virallinen kieli
Kazakki 

Päätuote
Öljy, kaasu, rautamalmi, kromi

Valuutta
Tenge

Hallitusmuoto
Presidentti

Uskonto
islaminuskoisia (sunnimuslimeja) 47 %, ortodokseja 44 %, protestantteja 2 % ja muita 7 %


Kazakstan, yleistä

Ilmasto
Suurin osa maata on kuivaa aroa joka on hiekan ja ruohon peittämää. Altain vuoristoalue on kylmä ja autio. Lieviä maanjäristyksiä on tapahtunut erityisesti maan kaakkoisosissa. Missään osassa maata ei ole rantaviivaa ja sen ilmasto on mannermainen lämpimien kesien ja kylmien talvien kesken. Vuodessa sataa keskimäärin 317,4 millimetriä.

Matkustussesongit
Talvisin lämpötila laskee usein -30 asteen tuntumaan.
Kesällä lämpötila nousee n. +20 asteeseen. Silloin on helpompi järjestää vaelluksia ja erilaisia aktiviteetteja.

Viisumi
Suomen kansalaiset eivät tarvitse viisumia matkustaessaan Kazakstaniin alle 15 päivän matkalle. Kun menee rajalle, niin on hyvä olla mukana kutsu Kazakstaniin (liikematkalla) tai hotellivaraus (turistimatkalla).

Jos matka kestää yli 15 päivää, niin viisumi vaaditaan.

Rokotukset
Matkaa varten on hyvä tarkistaa, että perusrokotukset ovat voimassa. Tarkista rokotusvaatimukset terveyskeskuksestasi tai www.rokote.fi

Valuutta
Kazakstanin tenge (KZT)

Valuuttaa saa Suomesta etukäteen varaamalla. Tarkista saatavuus ja kurssi www.forex.fi.

Sähkövirta
220 V, 50Hz

Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassaoleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot. 

Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monissa kohteissa vakuutuksen tulee olla voimassa myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa ja tällöin kattaa myös vuoristotauti.

Monilla vaellus- tai sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus, joka kattaa esim. sukeltamisen tai jäätiköllä liikkumisen. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.

Turvallisuus
Pysyttelemme matkoillamme turvallisilla alueilla, mutta taskuvarkaudet ovat kuitenkin varsinkin kaupungeissa mahdollisia ja yöaikaan liikkuminen tietyillä alueilla voi olla turvatonta. Yleinen varovaisuus maalaisjärjen puitteissa on kuitenkin koko matkan aikana suotavaa. Kaikkien maiden ajankohtaiset turvallisuusvaroitukset löytyvät ulkoministeriön internet-sivuilta

Ruoka ja juoma
Erityisesti kesäkuukausina tulee kiinnittää huomiota ruokien ja juomien hygieniaan välttääkseen vatsatauteja ja ruokamyrkytyksiä. Veden käyttöä suositellaan käyttävän vain pullotettuna. Jos on tarjolla vesijohto vettä, niin kannattaa ensiksi keittää se.

Ympäristöystävällinen matkailu
Yritämme toimia ekologisten periaatteiden mukaan ja kunnioittaa paikallisia ihmisiä, tapoja sekä eläimistöä kaikilla matkoillamme säästääksemme nämä elämykset myös muillekin.

Aventuran vinkit kestävään ja reilumpaan matkailuun.