Matkat Kazakstan


Kazakstan pähkinänkuoressa

Kazakstan on Keski-Aasiassa ja läntisimmiltä osiltaan Itä-Euroopassa sijaitseva valtio. Kazakstan on maailman suurin sisämaavaltio, se vastaa kooltaan koko Länsi-Eurooppaa. Suurin osa maasta on hiekan ja ruohon peittämää, ja maan itäosassa sijaitsee Altain vuoristoalue. Kazakstanin pääkaupunki on Nur-Sultan.

Kazakstan ulottuu jopa Länsi-Siperian tasangoilta Keski-Aasian aavikolle ja Volgajoelta Altai-vuorille. Suurin osa maasta on alavaa tasankoa. Aavikkoa pinta-alasta on lähes puolet, ja puoliaavikkoa puolestaan lähes kolmasosa. Altain ja Tian Shanin vuoristoalueet käsittävät hieman yli 10 prosenttia maan pinta-alasta. Suuret ja mahtavat Ural vuoret ulottuvat Venäjältä jonkin matkaa Kazakstanin puolelle.

Kazakstan on Keski-Aasian varakkain maa, joka matkailukohteena on kuitenkin vielä lapsenkengissä. Kazakstan on oikea vastakohtien maa joka viehättää monia matkailijoita. Maan kulttuuri, ihmiset, ruoka ja arkkitehtuuri ovat ainutlaatuinen sekoitus länsimaalaisia, islamin sekä neuvostoaikojen vaikutteita.

Kazakstanin lippu

Pääkaupunki
Nur-Sultan

Pinta-ala
2 724 900 (maailman 9. suurin)
Väkiluku
19 091 949 (arvio 7/2020)

Uskonto
Islaminuskoisia (sunnimuslimeja) 47 %, ortodokseja 44 %, protestantteja 2 % ja muita 7 %

Aikavyöhyke
UTC+5 / UTC+6

Kesäaika
Ei käytössä

Virallinen kieli
Kazakki

Valuutta
Kazakstanin tenge (KZT)

Päätuote
Öljy, kaasu, rautamalmi, kromi

Hallitusmuoto
PresidenttiKazakstan, yleistä

Ilmasto
Suurin osa maata on kuivaa aroa joka on hiekan ja ruohon peittämää. Altain vuoristoalue on kylmä ja autio. Lieviä maanjäristyksiä on tapahtunut erityisesti maan kaakkoisosissa. Missään osassa maata ei ole rantaviivaa ja sen ilmasto on mannermainen lämpimien kesien ja kylmien talvien kesken. Vuodessa sataa keskimäärin 317,4 millimetriä.

Matkustussesongit
Talvisin lämpötila laskee usein -30 asteen tuntumaan.
Kesällä lämpötila nousee n. +20 asteeseen. Silloin on helpompi järjestää vaelluksia ja erilaisia aktiviteetteja.

Viisumi
Suomen kansalaiset eivät tarvitse viisumia matkustaessaan Kazakstaniin alle 15 päivän matkalle. Kun menee rajalle, niin on hyvä olla mukana kutsu Kazakstaniin (liikematkalla) tai hotellivaraus (turistimatkalla).

Jos matka kestää yli 15 päivää, niin viisumi vaaditaan.

Rokotukset
Matkaa varten on hyvä tarkistaa, että perusrokotukset ovat voimassa. Tarkista rokotusvaatimukset terveyskeskuksestasi tai www.rokote.fi

Valuutta
Valuuttaa saa Suomesta etukäteen varaamalla. Tarkista saatavuus ja kurssi www.forex.fi.

Sähkövirta
220 V, 50Hz

Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassaoleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot.

Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monissa kohteissa vakuutuksen tulee olla voimassa myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa ja tällöin kattaa myös vuoristotauti.

Monilla vaellus- tai sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus, joka kattaa esim. sukeltamisen tai jäätiköllä liikkumisen. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.

Turvallisuus
Pysyttelemme matkoillamme turvallisilla alueilla, mutta taskuvarkaudet ovat kuitenkin varsinkin kaupungeissa mahdollisia ja yöaikaan liikkuminen tietyillä alueilla voi olla turvatonta. Yleistä varovaisuutta kannattaa noudattaa koko matkan ajan. Kysythän ajankohtaiset tiedot matkanjohtajalta ja paikalliselta oppaalta. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat ulkoministeriön matkustustiedotteesta.

Ruoka ja juoma
Kazakstanilaiseen ateriaan kuuluu aina leipää ja lihaa. Monesti käytettyjä raaka- aineita ovat myös riisi, pasta sekä peruna. Uzbekistanin kanssa yhteinen perinneruoka on Pilahvi, joka on ns. lammas- porkkanarisottoa. Muita suosittuja ruokia ovat borskeitot sekä pelmenit. Erityisesti kesäkuukausina tulee kiinnittää huomiota ruokien ja juomien hygieniaan välttääkseen vatsatauteja ja ruokamyrkytyksiä. Vesijohtoveden juominen ei ole suositeltavaa. Veden ja juomien tulee olla teollisesti pullotettua. Myös hedelmät ja vihannekset on hyvä huuhdella pullotetulla vedellä. Kuumennettua tai tableteilla puhdistettua vettä voi juoda. Uudelleen lämmitettyjä ruokia tulee välttää.

Valmistaudu huolellisesti ja pakkaa kevyesti
Jokainen kilo vähemmän matkatavaraa pienentää kuljetusvälineen polttoaineen kulutusta. Useamman matkustajan kohdalla tällä voi olla merkittävä vaikutus. Henkilökohtaista hygieniaa varten kannattaa pakata mukaan matkakokoja tai näytepakkauksia, jotka paitsi säästävät tilaa myös painoa. Näiden kohdalla on kuitenkin hyvä huomioida mahdollinen aiheutuva jätteen määrä. Kohteesta riippuen on tärkeää ottaa huomioon myös paikallinen vesitilanne – tarvittaessa kannattaa suosia esimerkiksi hiustuotteita, jotka eivät vaadi huuhtelua.

Matkadokumentit ja -lukeminen elektronisessa muodossa säästävät tilaa ja painoa. Elektronisten laitteiden latausta varten on saatavilla esimerkiksi aurinkokennolla toimivia varavirtalähteitä. Esimerkiksi jalkineet vievät usein runsaasti tilaa matkalaukussa ja kerryttävät helposti laukun painoa. Mieti, mitä varusteita todella tarvitset matkaa varten ja jätä ylimääräiset tavarat kotiin.

Hiilijalanjäljen kompensointi
Monilla lentoyhtiöillä on tarjolla tapoja joilla voit kompensoida lennoistasi aiheutuvan hiilijalanjäljen. Myös osa yhteistyökumppaneistamme tarjoaa mahdollisuutta kompensoida hiilijalanjälkeä ja tehdä hyvää kohteessa. Lisätietoja saat toimistoltamme.

Ympäristöystävällinen matkailu
Yritämme toimia ekologisten periaatteiden mukaan ja kunnioittaa paikallisia ihmisiä, tapoja sekä eläimistöä kaikilla matkoillamme säästääksemme nämä elämykset myös muillekin.

Aventuran vinkit kestävään ja reilumpaan matkailuun.