Norjan kuningaskunta on perustuslaillinen monarkia Pohjois-Euroopassa. Maa kuuluu Pohjoismaihin ja Skandinaviaan. Se on Ruotsin länsi- ja Suomen pohjoisnaapuri, ja sillä on yhteistä rajaa myös Venäjän kanssa. Norjan alueisiin kuluu myös Huippuvuoret sekä muita merentakaisia alueita. Vuonot ja vuoret ovat Norjan maiseman keskeisiä elementtejä. Norjassa on inhimillisen kehityksen indeksin mukaan maailman korkein elintaso. Maan vaurauden perustana ovat energiavarat: öljy, maakaasu ja vesivoima. Myös kalastuksessa ja kalankasvatuksessa Norja on maailman johtavia maita. Maassa puhutaan norjaa, jota kirjoitetaan kahdella eri kirjakielellä (kirjanorja ja uusnorja), ja kolmea saamelaiskieltä. Norja on menestyvä talviurheilumaa, joka on järjestänyt kahdet olympialaiset. Norja kuuluu Natoon mutta on jättäytynyt Euroopan Unionin ulkopuolelle. Se on kuitenkin EFTAn jäsenenä mukana ETA-alueessa.
Pinta-ala
385 178 km2
Asukasluku
5 467 439 (arvio 7/2020)
Pääkaupunki
Oslo
Kieli
Norja
Uskonto
Väestöstä 70,6 % kuuluu evankelis- luterilaiseen Norjan kirkkoon. Muiden kristillisten uskontokuntien edustajia on 4 %, muslimeja 1,8 % ja muita 8 %.
Valuutta
Norjan kruunu
Päätuotteet
Öljy ja maakaasu, kala, laivat, mineraalit, puutavara, paperi, sellu ja kemianteollisuudentuotteet sekä tekstiilit.
Ilmasto
Lauhkea meri-ilmasto
vallitsee rannikolla. Matalapaineet ja kovat tullet tulevat Atlantilta. Maan
eteläosassa on suuremmat sademäärät kuin pohjoisessa. Arktinen ilmasto
vallitsee vuorilla. Talvella on lunta, pakkasta ja kovia tuulia. Oslon
seuduilla on yleensä kylmempi talvi, lämpimämpi ja kuivempi kesä verrattuna
rannikkoalueeseen.
Maan ilmasto on paljon leudompi Golfvirran ansiosta. Norjassa on lämpimämpi ilmasto verrattuna Alaskaan, Grönlantiin ja Siperiaan vaikka ne ovat yhtä kaukana pohjoisessa.
Matkustussesongit
Norjaan voi matkustaa ympäri vuoden, mutta parasta aikaa on
touko–syyskuu.
Ruoka ja juoma
Norjassa käytetään paljon paikallista riistaa
kuten hirven- ja lampaanlihaa sekä Atlantin ja Norjan vuoristopurojen tarjoamaa
monipuolista kalatarjontaa. Erityisesti käytetään turskaa, lohta, silliä sekä
makrillia. Lammaskaali on Norjan kansallisruoka ja turska suosituimpia
ruokakaloja. Lofoottien saariryhmä Pohjois- Norjassa on turskankalastuksen keskus.
Usein norjalainen aamiainen on tukeva ja lounas kevyempi. Päivällisellä syödään
monesti perunaa, lihaa tai kalaa.
Valmistaudu huolellisesti ja pakkaa kevyesti
Jokainen kilo vähemmän
matkatavaraa pienentää kuljetusvälineen polttoaineen kulutusta. Useamman
matkustajan kohdalla tällä voi olla merkittävä vaikutus. Henkilökohtaista
hygieniaa varten kannattaa pakata mukaan matkakokoja tai näytepakkauksia, jotka
paitsi säästävät tilaa myös painoa. Näiden kohdalla on kuitenkin hyvä huomioida
mahdollinen aiheutuva jätteen määrä. Kohteesta riippuen on tärkeää ottaa
huomioon myös paikallinen vesitilanne – tarvittaessa kannattaa suosia
esimerkiksi hiustuotteita, jotka eivät vaadi huuhtelua.
Matkadokumentit ja -lukeminen elektronisessa muodossa säästävät tilaa ja painoa. Elektronisten laitteiden latausta varten on saatavilla esimerkiksi aurinkokennolla toimivia varavirtalähteitä. Esimerkiksi jalkineet vievät usein runsaasti tilaa matkalaukussa ja kerryttävät helposti laukun painoa. Mieti, mitä varusteita todella tarvitset matkaa varten ja jätä ylimääräiset tavarat kotiin.
Hiilijalanjäljen
kompensointi
Monilla lentoyhtiöillä on tarjolla
tapoja joilla voit kompensoida lennoistasi aiheutuvan hiilijalanjäljen. Myös
osa yhteistyökumppaneistamme tarjoaa mahdollisuutta kompensoida
hiilijalanjälkeä ja tehdä hyvää kohteessa. Lisätietoja saat toimistoltamme.
Ympäristöystävällinen matkailu
Yritämme toimia ekologisten periaatteiden mukaan ja kunnioittaa paikallisia ihmisiä, tapoja sekä eläimistöä kaikilla matkoillamme säästääksemme nämä elämykset myös muillekin.