Matkat Haiti


Haiti pähkinänkuoressa

Haiti jakaa Hispaniolan saaren Dominikaanisen tasavallan kanssa, Haitille kuuluu saaren läntisin kolmannes. Valtio sijaitsee Karibian merellä. Se on vanha Ranskan siirtomaa. Haiti itsenäistyi Ranskasta vuonna 1804. Haitista tuli maailman ensimmäinen musta tasavalta.

Siellä köyhyys näkyy lähes joka puolella maata. Erot rikkaiden ja köyhien välillä ovat maassa suuret. Palkat ovat alhaiset. Haitissa on ollut väkivaltaisuuksia, ja suuria poliittisia ongelmia. Siellä on tehty useita vallankaappauksia 2000 luvun aikana. Se on yksi Latinalaisen Amerikan köyhimmistä valtioista. Haitissa tapahtui vuonna 2010 valtaisa maanjäristys, josta valtio yhä toipuu.

Haitissa on trooppinen ilmasto. Keskilämpötila on 21-27 C. Haitin maasto on kumpuilevaa ja vuoristoista. Useimmissa osissa maata on vuodessa 2 sadekautta. Saari on altis hirmumyrskyille touko- ja lokakuun välisenä aikana.


Pääkaupunki
Port-au-Prince

Viralliset kielet
Ranska ja kreoli

Uskonto
Katolilaiset 80 %, protestantit 16 %, ei mitään tai muuuskonto 4 %. Noin puolet väestöstä harjoittaa voodoota

Väkiluku
11 067 777 (arvio 7/2020)

Valtiomuoto
Tasavalta


Haiti, yleistä

Viisumit
Suomen kansalaiset eivät tarvitse viisumia Haitille.

Rokotukset
Matkaa varten on hyvä tarkistaa, että perusrokotukset ovat voimassa. Tarkista rokotusvaatimukset terveyskeskuksestasi tai www.rokote.fi

Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassaoleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot.

Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monissa kohteissa vakuutuksen tulee olla voimassa myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa ja tällöin kattaa myös vuoristotauti.

Monilla vaellus- tai sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus, joka kattaa esim. sukeltamisen tai jäätiköllä liikkumisen. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.

Ilmasto
Haitin ilmasto on kostea ja kuuma. Keskilämpötila pysyy ympäri vuoden 21-27 asteen välillä. Hurrikaanikausi on Karibian tapaan heinäkuusta lokakuuhun.

Turvallisuus

Yleistä varovaisuutta kannattaa noudattaa koko matkan ajan. Kysythän ajankohtaiset tiedot matkanjohtajalta ja paikalliselta oppaalta. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat ulkoministeriön matkustustiedotteesta.

Valuutta
Haitin rahayksikkö on haitin gourde (HTG). Käytössä on myös Yhdysvaltain dollarit. Kannattaa olla tarkkana, missä valuutassa hinnat ilmoitetaan.

Tipit
Haitilla ei ole tapana tipata, mutta ravintolassa ja hotellissa voi antaa muutaman kolikon erityisen hyvästä palvelusta.

Sähkövirta
Haitin sähkövirta on 110 V (60Hz). Suomalaisiin laitteisiin tarvitset lisäksi adapterin.

Matkapuhelimet
Tarkista matkapuhelimesi kuuluvuus operaattoriltasi. Haitin suuntanumero on +509.

Aikaero
Haitin aikaero Suomeen on -7 tuntia.

Ruoka ja juoma
Rennon karibialaisen keittiön perinneherkkuja rikastavat maut maailmalta: Afrikasta, Kiinasta, Intiasta ja Euroopasta. Karibianmeren saarivaltioissa ruokavalio perustuu pitkälti merenantimiin. Eri kulttuurit antavat ruokakulttuurille omat piirteensä. Karibialaisen keittiön perinneherkkuja rikastuttavat maut maailmalta: Afrikasta, Kiinasta, Intiasta sekä Euroopasta. Perinteinen karibialainen perinneruoka on runsasta kotiruokaa, joka ei ole niin vahvasti maustettua. Kaikilla Karibian saarilla on omat erikoisuutensa, jotka pohjautuvat alkuperäisväestön, valloittajien sekä myöhemmin turistien mukanaan tuomiin ruokiin. Trooppisia hedelmiä on tarjolla ja niitä yhdistetään karibialaiseen ruokaan tai tarjotaan sellaisenaan mm. jälkiruokina. Monissa Karibian maissa syödään paljon riisiä, papuja sekä ruokabanaania. Grillatut jättikatkaravut ja raikas hedelmäsalsa maistuvat hellepäivän ratoksi. Vesijohtoveden juominen ei ole suositeltavaa. Kaiken veden ja juoman tulee olla teollisesti pullotettua. Jääpalojenkin käyttämistä juomissa on hyvä varoa. Suurissa hotelleissa ja paremmissa ravintoloissa jääpalat tehdään kuitenkin puhdistetusta vedestä. Ruoan tulee olla lämmitettyä tai keitettyä. Uudelleen lämmitettyjä ruokia kannattaa välttää. Saarilla on hyvä huomioida, että ruoanvalmistuksessa ja tarjoilussa raaka- aineet ovat tuoreita eikä kylmäketju ole katkennut.

Valmistaudu huolellisesti ja pakkaa kevyesti
Jokainen kilo vähemmän matkatavaraa pienentää kuljetusvälineen polttoaineen kulutusta. Useamman matkustajan kohdalla tällä voi olla merkittävä vaikutus. Henkilökohtaista hygieniaa varten kannattaa pakata mukaan matkakokoja tai näytepakkauksia, jotka paitsi säästävät tilaa myös painoa. Näiden kohdalla on kuitenkin hyvä huomioida mahdollinen aiheutuva jätteen määrä. Kohteesta riippuen on tärkeää ottaa huomioon myös paikallinen vesitilanne – tarvittaessa kannattaa suosia esimerkiksi hiustuotteita, jotka eivät vaadi huuhtelua.

Matkadokumentit ja -lukeminen elektronisessa muodossa säästävät tilaa ja painoa. Elektronisten laitteiden latausta varten on saatavilla esimerkiksi aurinkokennolla toimivia varavirtalähteitä. Esimerkiksi jalkineet vievät usein runsaasti tilaa matkalaukussa ja kerryttävät helposti laukun painoa. Mieti, mitä varusteita todella tarvitset matkaa varten ja jätä ylimääräiset tavarat kotiin.

Hiilijalanjäljen kompensointi
Monilla lentoyhtiöillä on tarjolla tapoja joilla voit kompensoida lennoistasi aiheutuvan hiilijalanjäljen. Myös osa yhteistyökumppaneistamme tarjoaa mahdollisuutta kompensoida hiilijalanjälkeä ja tehdä hyvää kohteessa. Lisätietoja saat toimistoltamme.

Ympäristöystävällinen matkailu
Yritämme toimia ekologisten periaatteiden mukaan ja kunnioittaa paikallisia ihmisiä, tapoja sekä eläimistöä kaikilla matkoillamme säästääksemme nämä elämykset myös muillekin.

Aventuran vinkit kestävään ja reilumpaan matkailuun.