Israel sijaitsee Välimeren rannalla, naapureinaan Egypti, Jordania, Syyria, Libanon sekä joidenkin maiden tunnustama Palestiina. Israelin alueelle on 1800-luvun lopulta lähtien muuttanut juutalaisia ja erityisen suuria määriä saapui toisen maailman sodan aikoihin. Israel on maailman ainoa maa, jossa suurin osa väestöstä on juutalaisia. Israel on kuitenkin monikulttuurinen yhteiskunta, jossa on edustettuna useita etnisiä ryhmiä ja uskontoja. Jerusalem, Haifa ja Tel Aviv ovat suurimpia kulttuurin keskuksia. Israelilla on pitkä historia ja se on merkittävä paikka neljälle monoteistiselle uskonnolle. Taloudessa Israel on panostanut koulutukseen vähäisten luonnonvarojen vuoksi ja onkin nykyään tutkimuksen kärjessä tietotekniikassa, viestinnässä ja biotieteissä.
Pinta-ala
20 770 km2
Asukasluku
8 675 475 (arvio 7/2020)
Pääkaupunki
Jerusalem/Tel Aviv
Väestö
Juutalaisia 74,4 %, arabeja 20,9 %, muita 4,7
%
Kieli
Heprea (virallinen), arabian kieli, englannin
kieli
Uskonto
Juutalaisuus 74,7 %, islam 17,7 %,
kristinusko 2 %, druusi 1,6 %, muut 4 %
Päätuotteet
Huipputeknologia, puu- ja paperituotteet,
ruoka, juomat, tupakka, lääkkeet, metallituotteet, kemikaalit, muovit,
timantit, tekstiilit, jalkineet
Hallitusmuoto
parlamentaarinen demokratia
Viisumit
Suomen kansalaiset eivät tarvitse viisumia alle kolmen kuukauden
matkoihin Israeliin. Passin tulee olla voimassa 6 kk matkan jälkeen.
Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassa oleva
matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa
terveydenhoitokulut.
Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi, mukaan lukien alueellinen kattavuus ja mahdolliset konfliktitilanteet, sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot.
Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monissa kohteissa vakuutuksen tulee olla voimassa myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa ja tällöin kattaa myös vuoristotauti.
Rokotukset
Tarkista, että perusrokotuksesi on voimassa
(jäykkäkouristus, polio ja kurkkumätä). Matkalle suositellaan A- ja B
-hepatiittirokotuksia.
Tarkista aina rokotusvaatimukset terveyskeskuksesta tai Matkailuklinikan rokotusneuvonnasta www.rokote.fi
Valuutta
Israelin rahayksikkö on Uusi Israelin sekeli (Israeli new shekel, ₪, ILS). 1 € = noin 4 ILS. Tarkista saatavuus
ja kurssi www.forex.fi.
Tipit
Ravintoloissa on tapana antaa 10-15 % tippiä. Oppaille ja hotellin
siivoajille on tapana antaa 10-20 ILS/päivä.
Aikaero
Israel on samalla aikavyöhykkeellä kuin Suomessa.
Sähkövirta
Israelin sähkövirta on 220 V (50Hz). Suomalaisiin laitteisiin tarvitset adapterin.
Matkapuhelimet
Tarkista
matkapuhelimesi kuuluvuus operaattoriltasi. Israelin
suuntanumero on +972.
Ilmasto
Suurimmassa osassa Israelia vallitsee välimerellinen ilmasto ja
maassa on tämän lisäksi aavikkoalueita. Kesällä on kuumaa ja kuivaa, lämpötilan
vaihdellessa 20-35 °C välillä. Lyhyinä talvina on viileää ja sateista, ja
lämpötila vaihtelee 5-20 °C välillä. Runsaat sateet saattavat aiheuttaa tulvia.
Ruoka ja juoma
Israelin ruokakulttuuri pohjautuu juutalaisten kosher-ruokaan, jossa
on säännöt mm. ruoan puhtaudesta ja eläinten teurastuksesta. Kosherin mukaan sianliha
ja äyriäiset ovat kiellettyjä ja maitotuotteet tulee pitää erillään
lihatuotteista. Sapattina ei tehdä töitä ja siksi silloin syödään usein yön yli
kypsyviä patoja, joista yleisin on cholent.
Pöytätapoihin kuuluu, että pöytään istutaan, kun vieraalle on osoitettu paikka
pöydästä. Joitakin ruokia syödään sormin ja silloin käytetään vain puhdasta eli
oikeaa kättä.
Ruokien tavallisia ainesosia ovat oliiviöljy, kikherneet, munakoiso, vehnä, taatelit ja viikunat. Kasviksia ja palkokasveja hyödynnetään paljon ja suuri osa ruoista sopiikin kasvis- ja vegaaniruokavalioon. Jogurttikastikkeita käytetään paljon. Israelissa syödään useita Lähi-Idälle tyypillisiä ruokia kuten meze-tarjottimia, falafel-pyöryköitä, hummusta, tahinia sekä munakoisosta valmistettavaa baba ganoushia. Katuruokaloista löytää usein shawarmaa, jossa on lampaasta tehtyä kebabia, salaattia, kastiketta ja couscousia. Toinen tavallinen ruoka on sabich, pitaleipä, jonka välissä on kananmunaa, munakoisoa, tahinia, hummusta ja kasviksia. Shaksuka on perinteinen israelilainen aamupala, jonka perustana ovat tomaattinen kastike ja kananmunat. Mausteiseen kastikkeeseen lisätään usein sipulia ja paprikaa ja shaksuka nautitaan leivän kera. Tyypillinen jälkiruoka on baklava, joka tehdään filo-taikinasta, pähkinöistä ja siirapista.
Hanavesi on juotavaa, mutta on suositeltavaa juoda pullotettua vettä. Maassa juodaan paljon kahvia. Limonana ja rimonana ovat suosittuja limonadeja, joihin on mehun lisäksi lisätty minttua. Sahlab on Lähi-Idässä suosittu, kuumasta maidosta ja vanukkaasta tehty paksu juoma, jonka päälle laitetaan usein kanelia ja pistaasipähkinöitä. Islamilaisilla alueilla ei yleensä ole tarjolla alkoholipitoisia juomia. Arak on tavallinen aniksesta, viikunoista ja rypäleistä valmistettu vahva alkoholijuoma. Israelissa on kannattaa myös maistella paikallisia viinejä.
Turvallisuus
Pysyttelemme opastetuilla kiertomatkoilla turvallisilla alueilla. Yleistä varovaisuutta kannattaa noudattaa koko matkan ajan. Israelissa
tehdään paljon turvatarkastuksia, joten passi tulee olla aina mukana. Kannattaa
välttää Syyrian, Libanonin ja Länsirannan rajaseutujen alueella liikkumista.
Etenkin Jerusalemissa kannattaa välttää mielenosoituksia. Ei ole suositeltavaa
liittyä keskusteluun Israelin politiikasta. Kysythän ajankohtaiset tiedot matkanjohtajalta
ja paikalliselta oppaalta. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat ulkoministeriön matkustustiedotteesta.
Pukeutuminen
Naisten on hyvä kiinnittää huomiota pukeutumiseen konservatiivisilla
alueilla. Vaatteiden tulisi peittää polvet ja olkapäät. Joillakin juutalaisilla
alueilla housut eivät käy naisille ja tulee pukeutua pitkään hameeseen. On hyvä
pitää huivia mukana, sillä muslimeille tärkeissä paikoissa voidaan pyytää
peittämään hiukset.
Miesten tarve peittää hiukset on merkitty kyltein (mm. Länsimuurilla) ja tarjolla on usein kertakäyttöisiä lakkeja.
Sapatti
Sapattia vietetään lauantaisin ja se saattaa vaikuttaa matkustamiseen
Israelissa. Suurin osa ravintoloista, museoista ja lähikaupoista on auki, mutta
vähittäiskaupat ja supermarketit voivat olla kiinni. Kosher-ruokakaupat ja -ravintolat
ovat kiinni perjantai-illasta lauantai-iltaan. Julkinen liikenne sulkeutuu
yleensä perjantai-illalla ja on kiinni lauantai iltapäivään tai iltaan. Haifassa
linja-autot toimivat yleensä lauantaisinkin. Pitkänmatkan linja-autot, esimerkiksi
Eilatiin ja muihin ei-juutalaisiin kaupunkeihin, kulkevat yleensä normaalisti. Muslimialueilla
liikkeet ovat yleensä kiinni perjantaisin ja kristillisillä alueilla
sunnuntaisin.
Valokuvaus
Valokuvaaminen on kielletty juutalaisten pyhillä paikoilla kuten Itkumuurilla
Jerusalemissa sapatin aikaan.
Valmistaudu huolellisesti ja pakkaa kevyesti
Jokainen kilo vähemmän
matkatavaraa pienentää kuljetusvälineen polttoaineen kulutusta. Useamman
matkustajan kohdalla tällä voi olla merkittävä vaikutus. Henkilökohtaista
hygieniaa varten kannattaa pakata mukaan matkakokoja tai näytepakkauksia, jotka
paitsi säästävät tilaa myös painoa. Näiden kohdalla on kuitenkin hyvä huomioida
mahdollinen aiheutuva jätteen määrä. Kohteesta riippuen on tärkeää ottaa
huomioon myös paikallinen vesitilanne – tarvittaessa kannattaa suosia
esimerkiksi hiustuotteita, jotka eivät vaadi huuhtelua.
Matkadokumentit ja -lukeminen elektronisessa muodossa säästävät tilaa ja painoa. Elektronisten laitteiden latausta varten on saatavilla esimerkiksi aurinkokennolla toimivia varavirtalähteitä. Esimerkiksi jalkineet vievät usein runsaasti tilaa matkalaukussa ja kerryttävät helposti laukun painoa. Mieti, mitä varusteita todella tarvitset matkaa varten ja jätä ylimääräiset tavarat kotiin.
Hiilijalanjäljen
kompensointi
Monilla lentoyhtiöillä on tarjolla
tapoja joilla voit kompensoida lennoistasi aiheutuvan hiilijalanjäljen. Myös
osa yhteistyökumppaneistamme tarjoaa mahdollisuutta kompensoida
hiilijalanjälkeä ja tehdä hyvää kohteessa. Lisätietoja saat toimistoltamme.
Ympäristöystävällinen matkailu
Yritämme toimia ekologisten periaatteiden mukaan ja kunnioittaa paikallisia
ihmisiä, tapoja sekä eläimistöä kaikilla matkoillamme säästääksemme nämä
elämykset myös muillekin.