Matkakohteena
Israel

Israel sijaitsee Välimeren rannalla, naapureinaan Egypti, Jordania, Syyria, Libanon sekä joidenkin maiden tunnustama Palestiina. Euroopan, Aasian ja Afrikan risteyskohdassa sijaitseva Israel on etnisten ryhmien ja uskontojen sulatusuuni. Sieltä löytyy upeita luonnonmaisemia, aavioita, lumihuippuisia vuoria, arkeologisia kohteita, rantoja Välimeren ja Kuolleen meren rannikoilla, sekä vilkkaita kaupunkeja. Jerusalem, Haifa ja Tel Aviv ovat maan suurimpia kaupunkeja ja kulttuurin keskuksia.

Israelilla on pitkä historia ja se on merkittävä paikka neljälle monoteistiselle uskonnolle. Israelin alueelle on 1800-luvun lopulta lähtien muuttanut juutalaisia ja erityisen suuria määriä saapui toisen maailman sodan aikoihin. Israel on maailman ainoa maa, jossa suurin osa väestöstä on juutalaisia. Israel on kuitenkin monikulttuurinen yhteiskunta, jossa on edustettuna useita etnisiä ryhmiä ja uskontoja. 

Israelin lippu
Pinta-ala 20 770 km2
Asukasluku 8,7 milj.
Pääkaupunki Jerusalem/Tel Aviv
Kieli heprea (virallinen), arabia, englanti
Uskonto juutalaisuus 74,7%, islam 17,7%, kristinusko 2%, druusi 1,6%, muut 4%
Päätuotteet huipputeknologia, puu- ja paperituotteet, ruoka, juomat, tupakka, lääkkeet, metallituotteet, kemikaalit, muovit, timantit, tekstiilit, jalkineet
Hallitusmuoto parlamentaarinen demokratia

Räätälöity matka Israeliin?

Toteutamme asiakkaidemme unelmia räätälöimällä toiveiden mukaisia matkakokonaisuuksia. Ota yhteyttä, kerro ajatuksistasi ja rakennamme sinulle matkaehdotuksen.

Israeliin matkustavan hyvä tietää


Maahanpääsy­vaatimukset

Suomen kansalaiset eivät tarvitse viisumia alle kolmen kuukauden matkoihin Israeliin. Passin tulee olla voimassa 6 kk matkan jälkeen.


Turvallisuus

Pysyttelemme opastetuilla kiertomatkoilla turvallisilla alueilla. Yleistä varovaisuutta kannattaa noudattaa koko matkan ajan. Israelissa tehdään paljon turvatarkastuksia, joten passi tulee olla aina mukana. Kannattaa välttää Syyrian, Libanonin ja Länsirannan rajaseutujen alueella liikkumista. Etenkin Jerusalemissa kannattaa välttää mielenosoituksia. Ei ole suositeltavaa liittyä keskusteluun Israelin politiikasta. Kysythän ajankohtaiset tiedot matkanjohtajalta ja paikalliselta oppaalta. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat ulkoministeriön matkustustiedotteesta.


Terveys

Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassa oleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut.

Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi, mukaan lukien alueellinen kattavuus ja mahdolliset konfliktitilanteet, sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot.

Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monissa kohteissa vakuutuksen tulee olla voimassa myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa ja tällöin kattaa myös vuoristotauti.

Rokotukset
Tarkista, että perusrokotuksesi on voimassa (jäykkäkouristus, polio ja kurkkumätä). Matkalle suositellaan A- ja B -hepatiittirokotuksia.

Tarkista aina rokotusvaatimukset terveyskeskuksesta tai Matkailuklinikan rokotusneuvonnasta www.rokote.fi


Sähkö ja pistorasia-standardit

Israelin sähkövirta on 220 V (50Hz). Suomalaisiin laitteisiin tarvitset adapterin.


Vaatetus- ja pukeutumis­suositukset

Naisten on hyvä kiinnittää huomiota pukeutumiseen konservatiivisilla alueilla. Vaatteiden tulisi peittää polvet ja olkapäät. Joillakin juutalaisilla alueilla housut eivät käy naisille ja tulee pukeutua pitkään hameeseen. On hyvä pitää huivia mukana, sillä muslimeille tärkeissä paikoissa voidaan pyytää peittämään hiukset.

Miesten tarve peittää hiukset on merkitty kyltein (mm. Länsimuurilla) ja tarjolla on usein kertakäyttöisiä lakkeja.


Ruoka ja Juoma

Israelin ruokakulttuuri pohjautuu juutalaisten kosher-ruokaan, jossa on säännöt mm. ruoan puhtaudesta ja eläinten teurastuksesta. Kosherin mukaan sianliha ja äyriäiset ovat kiellettyjä ja maitotuotteet tulee pitää erillään lihatuotteista. Sapattina ei tehdä töitä ja siksi silloin syödään usein yön yli kypsyviä patoja, joista yleisin on cholent. Pöytätapoihin kuuluu, että pöytään istutaan, kun vieraalle on osoitettu paikka pöydästä. Joitakin ruokia syödään sormin ja silloin käytetään vain puhdasta eli oikeaa kättä.

Ruokien tavallisia ainesosia ovat oliiviöljy, kikherneet, munakoiso, vehnä, taatelit ja viikunat. Kasviksia ja palkokasveja hyödynnetään paljon ja suuri osa ruoista sopiikin kasvis- ja vegaaniruokavalioon. Jogurttikastikkeita käytetään paljon. Israelissa syödään useita Lähi-Idälle tyypillisiä ruokia kuten meze-tarjottimia, falafel-pyöryköitä, hummusta, tahinia sekä munakoisosta valmistettavaa baba ganoushia. Katuruokaloista löytää usein shawarmaa, jossa on lampaasta tehtyä kebabia, salaattia, kastiketta ja couscousia. Toinen tavallinen ruoka on sabich, pitaleipä, jonka välissä on kananmunaa, munakoisoa, tahinia, hummusta ja kasviksia. Shaksuka on perinteinen israelilainen aamupala, jonka perustana ovat tomaattinen kastike ja kananmunat. Mausteiseen kastikkeeseen lisätään usein sipulia ja paprikaa ja shaksuka nautitaan leivän kera. Tyypillinen jälkiruoka on baklava, joka tehdään filo-taikinasta, pähkinöistä ja siirapista.

Hanavesi on juotavaa, mutta on suositeltavaa juoda pullotettua vettä. Maassa juodaan paljon kahvia. Limonana ja rimonana ovat suosittuja limonadeja, joihin on mehun lisäksi lisätty minttua. Sahlab on Lähi-Idässä suosittu, kuumasta maidosta ja vanukkaasta tehty paksu juoma, jonka päälle laitetaan usein kanelia ja pistaasipähkinöitä. Islamilaisilla alueilla ei yleensä ole tarjolla alkoholipitoisia juomia. Arak on tavallinen aniksesta, viikunoista ja rypäleistä valmistettu vahva alkoholijuoma. Israelissa on kannattaa myös maistella paikallisia viinejä.


Ilmasto ja Sää

Suurimmassa osassa Israelia vallitsee välimerellinen ilmasto ja maassa on tämän lisäksi aavikkoalueita. Kesällä on kuumaa ja kuivaa, lämpötilan vaihdellessa 20-35 °C välillä. Lyhyinä talvina on viileää ja sateista, ja lämpötila vaihtelee 5-20 °C välillä. Runsaat sateet saattavat aiheuttaa tulvia.


Pankkiasiat

Israelin rahayksikkö on Uusi Israelin sekeli (Israeli new shekel, ?, ILS). 1 € = noin 4 ILS. Tarkista saatavuus ja kurssi www.forex.fi.

Tipit
Ravintoloissa on tapana antaa 10-15 % tippiä. Oppaille ja hotellin siivoajille on tapana antaa 10-20 ILS/päivä.


Yleiset ohjeet

Matkapuhelimet
Tarkista matkapuhelimesi kuuluvuus operaattoriltasi. Israelin suuntanumero on +972.

Aikaero
Israel on samalla aikavyöhykkeellä kuin Suomessa.

Sapatti
Sapattia vietetään lauantaisin ja se saattaa vaikuttaa matkustamiseen Israelissa. Suurin osa ravintoloista, museoista ja lähikaupoista on auki, mutta vähittäiskaupat ja supermarketit voivat olla kiinni. Kosher-ruokakaupat ja -ravintolat ovat kiinni perjantai-illasta lauantai-iltaan. Julkinen liikenne sulkeutuu yleensä perjantai-illalla ja on kiinni lauantai iltapäivään tai iltaan. Haifassa linja-autot toimivat yleensä lauantaisinkin. Pitkänmatkan linja-autot, esimerkiksi Eilatiin ja muihin ei-juutalaisiin kaupunkeihin, kulkevat yleensä normaalisti. Muslimialueilla liikkeet ovat yleensä kiinni perjantaisin ja kristillisillä alueilla sunnuntaisin.

Valokuvaus
Valokuvaaminen on kielletty juutalaisten pyhillä paikoilla kuten Itkumuurilla Jerusalemissa sapatin aikaan.