Matkat Israel


Israel pähkinänkuoressa

Israel sijaitsee Välimeren rannalla, naapureinaan Egypti, Jordania, Syyria, Libanon sekä joidenkin maiden tunnustama Palestiina. Israelin alueelle on 1800-luvun lopulta lähtien muuttanut juutalaisia ja erityisen suuria määriä saapui toisen maailman sodan aikoihin. Israel on maailman ainoa maa, jossa suurin osa väestöstä on juutalaisia. Israel on kuitenkin monikulttuurinen yhteiskunta, jossa on edustettuna useita etnisiä ryhmiä ja uskontoja. Jerusalem, Haifa ja Tel Aviv ovat suurimpia kulttuurin keskuksia. Israelilla on pitkä historia ja se on merkittävä paikka neljälle monoteistiselle uskonnolle. Taloudessa Israel on panostanut koulutukseen vähäisten luonnonvarojen vuoksi ja onkin nykyään tutkimuksen kärjessä tietotekniikassa, viestinnässä ja biotieteissä.

Israelin lippu

Pinta-ala
20 770 km2

Asukasluku
8 675 475 (arvio 7/2020)

Pääkaupunki
Jerusalem/Tel Aviv

Kieli
Heprea (virallinen), arabian kieli, englannin kieli

Uskonto
Juutalaisuus 74,7 %, islam 17,7 %, kristinusko 2 %, druusi 1,6 %, muut 4 %

Päätuotteet
Huipputeknologia, puu- ja paperituotteet, ruoka, juomat, tupakka, lääkkeet, metallituotteet, kemikaalit, muovit, timantit, tekstiilit, jalkineet

Hallitusmuoto
parlamentaarinen demokratia


Israel, yleistä

Viisumit
Suomen kansalaiset eivät tarvitse viisumia alle kolmen kuukauden matkoihin Israeliin. Passin tulee olla voimassa 6 kk matkan jälkeen.

Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassa oleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut.

Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi, mukaan lukien alueellinen kattavuus ja mahdolliset konfliktitilanteet, sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot.

Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monissa kohteissa vakuutuksen tulee olla voimassa myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa ja tällöin kattaa myös vuoristotauti.

Rokotukset
Tarkista, että perusrokotuksesi on voimassa (jäykkäkouristus, polio ja kurkkumätä). Matkalle suositellaan A- ja B -hepatiittirokotuksia.

Tarkista aina rokotusvaatimukset terveyskeskuksesta tai Matkailuklinikan rokotusneuvonnasta www.rokote.fi

Valuutta
Israelin rahayksikkö on Uusi Israelin sekeli (Israeli new shekel, ₪, ILS). 1 € = noin 4 ILS. Tarkista saatavuus ja kurssi www.forex.fi.

Tipit
Ravintoloissa on tapana antaa 10-15 % tippiä. Oppaille ja hotellin siivoajille on tapana antaa 10-20 ILS/päivä.

Aikaero
Israel on samalla aikavyöhykkeellä kuin Suomessa.

Sähkövirta
Israelin sähkövirta on 220 V (50Hz). Suomalaisiin laitteisiin tarvitset adapterin.

Matkapuhelimet
Tarkista matkapuhelimesi kuuluvuus operaattoriltasi. Israelin suuntanumero on +972.

Ilmasto
Suurimmassa osassa Israelia vallitsee välimerellinen ilmasto ja maassa on tämän lisäksi aavikkoalueita. Kesällä on kuumaa ja kuivaa, lämpötilan vaihdellessa 20-35 °C välillä. Lyhyinä talvina on viileää ja sateista, ja lämpötila vaihtelee 5-20 °C välillä. Runsaat sateet saattavat aiheuttaa tulvia.

Ruoka ja juoma
Israelin ruokakulttuuri pohjautuu juutalaisten kosher-ruokaan, jossa on säännöt mm. ruoan puhtaudesta ja eläinten teurastuksesta. Kosherin mukaan sianliha ja äyriäiset ovat kiellettyjä ja maitotuotteet tulee pitää erillään lihatuotteista. Sapattina ei tehdä töitä ja siksi silloin syödään usein yön yli kypsyviä patoja, joista yleisin on cholent. Pöytätapoihin kuuluu, että pöytään istutaan, kun vieraalle on osoitettu paikka pöydästä. Joitakin ruokia syödään sormin ja silloin käytetään vain puhdasta eli oikeaa kättä.

Ruokien tavallisia ainesosia ovat oliiviöljy, kikherneet, munakoiso, vehnä, taatelit ja viikunat. Kasviksia ja palkokasveja hyödynnetään paljon ja suuri osa ruoista sopiikin kasvis- ja vegaaniruokavalioon. Jogurttikastikkeita käytetään paljon. Israelissa syödään useita Lähi-Idälle tyypillisiä ruokia kuten meze-tarjottimia, falafel-pyöryköitä, hummusta, tahinia sekä munakoisosta valmistettavaa baba ganoushia. Katuruokaloista löytää usein shawarmaa, jossa on lampaasta tehtyä kebabia, salaattia, kastiketta ja couscousia. Toinen tavallinen ruoka on sabich, pitaleipä, jonka välissä on kananmunaa, munakoisoa, tahinia, hummusta ja kasviksia. Shaksuka on perinteinen israelilainen aamupala, jonka perustana ovat tomaattinen kastike ja kananmunat. Mausteiseen kastikkeeseen lisätään usein sipulia ja paprikaa ja shaksuka nautitaan leivän kera. Tyypillinen jälkiruoka on baklava, joka tehdään filo-taikinasta, pähkinöistä ja siirapista.

Hanavesi on juotavaa, mutta on suositeltavaa juoda pullotettua vettä. Maassa juodaan paljon kahvia. Limonana ja rimonana ovat suosittuja limonadeja, joihin on mehun lisäksi lisätty minttua. Sahlab on Lähi-Idässä suosittu, kuumasta maidosta ja vanukkaasta tehty paksu juoma, jonka päälle laitetaan usein kanelia ja pistaasipähkinöitä. Islamilaisilla alueilla ei yleensä ole tarjolla alkoholipitoisia juomia. Arak on tavallinen aniksesta, viikunoista ja rypäleistä valmistettu vahva alkoholijuoma. Israelissa on kannattaa myös maistella paikallisia viinejä.

Turvallisuus
Pysyttelemme opastetuilla kiertomatkoilla turvallisilla alueilla. Yleistä varovaisuutta kannattaa noudattaa koko matkan ajan. Israelissa tehdään paljon turvatarkastuksia, joten passi tulee olla aina mukana. Kannattaa välttää Syyrian, Libanonin ja Länsirannan rajaseutujen alueella liikkumista. Etenkin Jerusalemissa kannattaa välttää mielenosoituksia. Ei ole suositeltavaa liittyä keskusteluun Israelin politiikasta. Kysythän ajankohtaiset tiedot matkanjohtajalta ja paikalliselta oppaalta. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat ulkoministeriön matkustustiedotteesta.

Pukeutuminen
Naisten on hyvä kiinnittää huomiota pukeutumiseen konservatiivisilla alueilla. Vaatteiden tulisi peittää polvet ja olkapäät. Joillakin juutalaisilla alueilla housut eivät käy naisille ja tulee pukeutua pitkään hameeseen. On hyvä pitää huivia mukana, sillä muslimeille tärkeissä paikoissa voidaan pyytää peittämään hiukset.

Miesten tarve peittää hiukset on merkitty kyltein (mm. Länsimuurilla) ja tarjolla on usein kertakäyttöisiä lakkeja.

Sapatti
Sapattia vietetään lauantaisin ja se saattaa vaikuttaa matkustamiseen Israelissa. Suurin osa ravintoloista, museoista ja lähikaupoista on auki, mutta vähittäiskaupat ja supermarketit voivat olla kiinni. Kosher-ruokakaupat ja -ravintolat ovat kiinni perjantai-illasta lauantai-iltaan. Julkinen liikenne sulkeutuu yleensä perjantai-illalla ja on kiinni lauantai iltapäivään tai iltaan. Haifassa linja-autot toimivat yleensä lauantaisinkin. Pitkänmatkan linja-autot, esimerkiksi Eilatiin ja muihin ei-juutalaisiin kaupunkeihin, kulkevat yleensä normaalisti. Muslimialueilla liikkeet ovat yleensä kiinni perjantaisin ja kristillisillä alueilla sunnuntaisin.

Valokuvaus
Valokuvaaminen on kielletty juutalaisten pyhillä paikoilla kuten Itkumuurilla Jerusalemissa sapatin aikaan.

Valmistaudu huolellisesti ja pakkaa kevyesti
Jokainen kilo vähemmän matkatavaraa pienentää kuljetusvälineen polttoaineen kulutusta. Useamman matkustajan kohdalla tällä voi olla merkittävä vaikutus. Henkilökohtaista hygieniaa varten kannattaa pakata mukaan matkakokoja tai näytepakkauksia, jotka paitsi säästävät tilaa myös painoa. Näiden kohdalla on kuitenkin hyvä huomioida mahdollinen aiheutuva jätteen määrä. Kohteesta riippuen on tärkeää ottaa huomioon myös paikallinen vesitilanne – tarvittaessa kannattaa suosia esimerkiksi hiustuotteita, jotka eivät vaadi huuhtelua.

Matkadokumentit ja -lukeminen elektronisessa muodossa säästävät tilaa ja painoa. Elektronisten laitteiden latausta varten on saatavilla esimerkiksi aurinkokennolla toimivia varavirtalähteitä. Esimerkiksi jalkineet vievät usein runsaasti tilaa matkalaukussa ja kerryttävät helposti laukun painoa. Mieti, mitä varusteita todella tarvitset matkaa varten ja jätä ylimääräiset tavarat kotiin.

Hiilijalanjäljen kompensointi
Monilla lentoyhtiöillä on tarjolla tapoja joilla voit kompensoida lennoistasi aiheutuvan hiilijalanjäljen. Myös osa yhteistyökumppaneistamme tarjoaa mahdollisuutta kompensoida hiilijalanjälkeä ja tehdä hyvää kohteessa. Lisätietoja saat toimistoltamme.

Ympäristöystävällinen matkailu
Yritämme toimia ekologisten periaatteiden mukaan ja kunnioittaa paikallisia ihmisiä, tapoja sekä eläimistöä kaikilla matkoillamme säästääksemme nämä elämykset myös muillekin.

Aventuran vinkit kestävään ja reilumpaan matkailuun.