Matkat Kiina


Kiina pähkinänkuoressa

Tiibetin ylänkö on ainutlaatuinen ja kaunis osa Kiinaa. Yli 4000 metrin korkeudessa lepäävää ja silmänkantamattomiin jatkuvaa Tiibetin tasankoa reunustaa kolme vuoristoryhmää, joihin kuuluvat maailman korkeimmat huiput. Tiibetin maaseudulla aika vaikuttaa pysähtyneen kauan sitten. Paimentolaiset elävät edelleen vuosituhansien vanhojen perinteiden mukaisesti paimentamalla jakkejaan tasangoilla. Tiibet on tunnettu ainutlaatuisesta buddhalaisesta kulttuuristaan. Tiibetiläinen buddhalaisuus on värikäs ja mielenkiintoinen yhdistelmä maan vanhaa bon-uskontoa, Intiasta levinneitä buddhan oppeja ja usean eri Laman opetuksia.

Tiibetissä vallitsi teokratia (kirkollinen hallinto) aina vuoteen 1951 saakka. Kiinan miehitettyä Tiibetin, se sulki maan kokonaan kymmeniksi vuosiksi ulkopuolisilta. Vierailu Tiibetiin on unohtumaton kokemus, mutta huomioithan, että matkaaminen on edelleenkin melko vaikeaa. Infrastruktuuri on vielä kehitysasteella ja maan vähäinen tieverkosto on huonokuntoista. Kulkemisen raskautta lisää omalta osaltaan Tiibetin sijainti korkealla.

Pinta-ala
9 596 961 km²

Asukasluku
1 394 015 977 (arvio 7/2020)

Pääkaupunki
Peking

Kieli
Mandariinikiina

Valuutta
Renminbi (CNY)

Uskonto
Buddhalaisuus, taolaisuus, kungfutselaisuus, islam, katolisuus, protestanttisuus.

Hallitusmuoto
Kommunistinen kansantasavalta


Kiina, yleistä

Viisumit
19.6.2018 alkaen Kiinan viisumeiden hinnat ovat seuraavat:
- Normaali käsittely (4 vuorokautta):
Kertaviisumi = 128,20 €
Kaksikertaviisumi = 128,20 €
Monikertaviisumi 6kk = 128,20 €
Monikertaviisumi 12kk = 128,20 €

- Pikakäsittely (3 vuorokautta):
Kertaviisumi = 178 €
Kaksikertaviisumi = 178 €
Monikertaviisumi 6kk = 178 €
Monikertaviisumi 12kk = 178 €

- Kiirekäsittely (2 arkipäivää):
Kertaviisumi = 200,40 €
Kaksikertaviisumi 200,40€
Monikertaviisumi 6kk 200,40€
Monikertaviisumi 12kk 200,40€

25.9.2018 alkaen on Kiinan viisumin palvelukeskuksessa otettu käyttöön biometrinen viisumijärjestelmä. Tämän päivämäärän jälkeen haettaviin viisumeihin tulee viisumihakijan henkilökohtaisesti käydä Kiinan viisumin palvelukeskuksessa sormenjälkien jättämistä varten.

Viisumin hakija, joka on antanut sormenjälkitunnisteet viimeisen viiden vuoden sisällä, on vapautettu sormenjälkitunnisteiden antamisesta.

HUOM. Passin tulee olla voimassa 6 kuukautta maasta saapumisen jälkeen.

Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassaoleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot.

Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monissa kohteissa vakuutuksen tulee olla voimassa myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa ja tällöin kattaa myös vuoristotauti.

Monilla vaellus- tai sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus, joka kattaa esim. sukeltamisen tai jäätiköllä liikkumisen. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.

Rokotukset
Matkaa varten on hyvä tarkistaa, että seuraavat rokotukset ovat voimassa: jäykkäkouristus, polio, kurkkumätä/hinkuyskä. Lisäksi suosittelemme A-hepatiittirokotusta.Tarkista aina rokotusvaatimukset terveyskeskuksestasi tai matkailuklinikan rokotusneuvonnasta www.rokote.fi

Valuutta
Kiinan rahayksikkö on Kiinan renminbi / yuan (CNY). 1 € = noin 7,5 CNY.

Valuuttaa voi vaihtaa Suomessa etukäteen. Lisäksi voit nostaa rahaa Bank of Chinan pankkiautomaateista. Luottokortit kelpaavat maksuvälineenä Pekingissä. Katso päivän valuuttakurssit www.forex.fi

Aikaero Suomeen
Kiina, Tiibet +6 h, GMT +8 h.

Sähkövirta
Tiibetissä 220 V.

Matkapuhelimet
Tarkista puhelimesi toimivuus operaattoriltasi.

Ilmasto
Paras aika vierailla Tiibetissä on toukokuusta marraskuun alkuun. Tämän jälkeen lämpötila putoaa reilusti nollan alapuolelle. Touko- ja kesäkuussa saattaa esiintyä voimakkaita tuulia, jotka nostavat ja pöllyttävät hiekkaa. Päivälämpötilat vaihtelevat 12 ja 18 asteen välillä. Lhasassa sää on leuto touko-marraskuun välisenä aikana, tosin heinä-elokuussa saattaa sataa vettä. Loka-marraskuussa taivas on kirkkaimmillaan, mutta yölämpötilat alkavat laskea lähelle nollaa. Kevät alkaa todenteolla vasta huhtikuussa. Päivälämpötilat kohoavat 15 asteeseen, mutta öisin lämpötila saattaa laskee nollan tienoille. Korkealla sijaitsevan Tiibetin talvi on pitkä, jopa 9 kuukautta. Kesän lämpimimmät kuukaudet soveltuvat ehdottomasti talvea paremmin matkailuun.

Matkustussesongit
Kesällä Kiinan monissa osissa on tukahduttavan kuuma. Talvet taas ovat lumisia ja kylmiä. Heinä-lokakuu ovat kuumimpia kuukausia, erityisesti Pekingin alueella. Huhti- ja toukokuun lämpötilat ovat todella miellyttäviä, n. 20 asteen lukemissa.

Turvallisuus

Pysyttelemme matkoillamme turvallisilla alueilla, mutta taskuvarkaudet ovat kuitenkin varsinkin kaupungeissa mahdollisia ja yöaikaan liikkuminen tietyillä alueilla voi olla turvatonta. Yleistä varovaisuutta kannattaa noudattaa koko matkan ajan. Kysythän ajankohtaiset tiedot matkanjohtajalta ja paikalliselta oppaalta. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat ulkoministeriön matkustustiedotteesta.

HUOM!

Vuoristoilmasto on arvaamaton ja saattaa muuttua lyhyessä ajassa kesästä talveksi, joten retkelle osallistujien tulee olla varustautuneita sääolojen äkillisiin muutoksiin. Säänmuutokset saattavat aiheuttaa myös muutoksia retkiaikatauluumme.

Korkea ilmanala
Saapuminen korkeaan ilmanalaan (2500 m-3500 m) saattaa aiheuttaa joillakin ihmisillä päänsärkyä, ruokahaluttomuutta, unettomuutta sekä pahoinvointia. Saavuttaessa Lhasaan on tärkeää nauttia runsaasti nestettä, sekä pyrkiä olemaan rasittamatta itseään fyysisesti. Korkeasta ilman alasta johtuvat oireet katoavat usein ensimmäisten vuorokausien aikana. Vältä alkoholin nauttimista ensimmäisten päivien aikana, sillä se hidastaa kehon sopeutumista, sekä peittää mahdollisia oireita. Emme tingi turvallisuudesta vuorilla liikuttaessa. Matkamme on suunniteltu siten, että korkeaan ilman alaan sopeutumiseen Lhasassa jää runsaasti aikaa. Acetazolamidea (Diamox/Ödemia) voidaan käyttää lieventämään vuoristotaudin lieviä oireita.

Ruoka ja juoma
Kiinalainen keittiö on erilainen maan eri osissa. Kiinalaisen keittiön perusta on kuitenkin riisi, nuudelit sekä niihin lisättävät lisukkeet, jotka ovat yleensä kalaa, nautaa sekä kasviksia. Yleisesti ruokailussa käytetään syömäpuikkoja, keittojen syömisessä lusikkaa. Veitsen ja haarukan käyttöjä ei paikallisten keskuudessa suosita. Ruoka on usein pilkottu pieniksi paloiksi, että sen on helpompi syödä puikoilla. Kala tarjoillaan usein kuitenkin kokonaisena. Kiinalainen ruokakulttuuri voidaan jakaa karkeasti neljään osaan, joita usein määrittelee kaupunkien tai maakuntien nimet ja alueet. Kantonin keittiö eli eteläkiinalainen keittiö on suuntauksista tunnetuin. Kantonilaiseen keittiöön kuuluu riisi, kirkkaat kastikkeet ja liemet sekä eläinproteiinin lähde. Pekingin keittiö eli pohjoiskiinalainen keittiössä käytetään enemmän grillattua lihaa ja vehnää. Käytetyimpiä lihoja ovat lammas sekä ankanliha, josta tulee myös nimitys Pekingin ankka. Länsikiinalaisessa keittiössä eli Sichuanin keittiössä käytetään paljon mausteita sekä tofua. Kun taas itäkiinalainen keittiö eli Shanghain keittiö perustuu makeampiin ruokalajeihin kuin muut. Tiibetin alueella ei ole niin rikasta ruokakulttuuria, vaan käytetään paljon riisiä sekä imeliä kastikkeita sekä lampaan lihaa. Tiibetissä ruoka koostuu pääasiassa kiinalaisesta ruuasta sekä paikallisista herkuista kuten nuudeleista ja momoista. Veden ja juomien tulee olla teollisesti pullotettua. Myös hedelmät ja vihannekset on hyvä huuhdella pullotetulla vedellä. Kuumennettua tai tableteilla puhdistettua vettä voi juoda. Uudelleen lämmitettyjä ruokia tulee välttää.

Stupa
Stupat ovat buddhalaisten pyhiä temppeleitä. Stupa sanaa käytetään ainoastaan buddhalaisista temppeleistä. Ne ovat tornimaisia rakennelmia, jotka ovat juurestaan puolipallon muotoisia. Stupat symboloivat täydellisyyden tavoittelua sekä valaistumista. Buddhalaisiin tapoihin kuuluu, että stupat kierretään aina myötäpäivään. Tämä symboloi auringon liikettä taivaalla. Vierailtaessa buddhalaisille pyhissä paikoissa, tulee pukeutumiseen kiinnittää huomiota. On kohteliasta pitää kädet ja sääret peitettynä sekä ottaa kengät jalasta vierailtaessa sisällä rakennuksissa.

Paikallisesta kulttuurista
Turismi on jo vaikuttanut useisiin alueisiin Tiibetissä. Muutama tärkeä asia tulisi pitää mielessä tällä alueella liikuttaessa:

• Paikallisia lapsia ei tule rohkaista kerjäämään antamalla heille makeisia, rahaa, kyniä tai muita lahjoja.
• Luostareiden pääsymaksut menevät paikallisviranomaisten hyväksi. Jos tahdot tehdä lahjoituksia, tee se jättämällä raha alttarille tai keräyslippaaseen.
• Älä osta tuotteita, joiden valmistukseen on käytetty uhanalaisia lajeja.
• Kysy aina lupa, jos haluat ottaa valokuvia paikallisista.
• Älä kanna mukanasi poliittisesti arkaa materiaalia kuten Dalai Laman valokuvia, äläkä aseta paikallisia tukalaan tilanteeseen jakamalla sellaista materiaalia.
• Vältä politiikasta puhumista paikallisten oppaiden kanssa. Voit saattaa heidät hankaluuksiin tekemällä niin.
• Pukeudu ja käyttäydy arvokkaasti vierailtaessa luostareissa. Peitä käsivarret ja sääret.
• Buddhalaiset luostarit ja patsaat kierretään aina kellonsuuntaisesti.

Lama = Tiibetiläinen uskonnollinen johtaja.

Valmistaudu huolellisesti ja pakkaa kevyesti
Jokainen kilo vähemmän matkatavaraa pienentää kuljetusvälineen polttoaineen kulutusta. Useamman matkustajan kohdalla tällä voi olla merkittävä vaikutus. Henkilökohtaista hygieniaa varten kannattaa pakata mukaan matkakokoja tai näytepakkauksia, jotka paitsi säästävät tilaa myös painoa. Näiden kohdalla on kuitenkin hyvä huomioida mahdollinen aiheutuva jätteen määrä. Kohteesta riippuen on tärkeää ottaa huomioon myös paikallinen vesitilanne – tarvittaessa kannattaa suosia esimerkiksi hiustuotteita, jotka eivät vaadi huuhtelua.

Matkadokumentit ja -lukeminen elektronisessa muodossa säästävät tilaa ja painoa. Elektronisten laitteiden latausta varten on saatavilla esimerkiksi aurinkokennolla toimivia varavirtalähteitä. Esimerkiksi jalkineet vievät usein runsaasti tilaa matkalaukussa ja kerryttävät helposti laukun painoa. Mieti, mitä varusteita todella tarvitset matkaa varten ja jätä ylimääräiset tavarat kotiin.

Hiilijalanjäljen kompensointi
Monilla lentoyhtiöillä on tarjolla tapoja joilla voit kompensoida lennoistasi aiheutuvan hiilijalanjäljen. Myös osa yhteistyökumppaneistamme tarjoaa mahdollisuutta kompensoida hiilijalanjälkeä ja tehdä hyvää kohteessa. Lisätietoja saat toimistoltamme.

Ympäristöystävällinen matkailu
Yritämme toimia ekologisten periaatteiden mukaan ja kunnioittaa paikallisia ihmisiä, tapoja sekä eläimistöä kaikilla matkoillamme säästääksemme nämä elämykset myös muillekin.

Aventuran vinkit kestävään ja reilumpaan matkailuun.