tai
 

Matkakohteena
Kiina

Kiina, väkiluvultaan suurin ja pinta-alaltaan kolmanneksi suurin valtio maailmassa. On merkittävä muinasista ajoista peräisin oleva sivilisaation kehto, jossa kietotuvat yhteen ikivanhat perinteet ja huippumoderni nykyaika. Tämän valtavan maan arkkeologian, arkkitehtuurin, keittiön ja kulttuuriperinnön monimuotoisuus on laaja. Kiinasta löytyy merkittäviä historiallisia kohteita, mahtavia keisarillisia palatseja, lumoavia luonnon ihmeitä, vaelluskohteita ja huippumoderneja miljoonakaupunkeja. Kiina tarjoaa lukuisia mahdollisuuksia elämysmatkallesi.

Pinta-ala 9 596 961 km²
Asukasluku 1 394,0 milj.
Pääkaupunki Peking
Kieli mandariinikiina
Valuutta Renminbi (CNY)
Uskonto buddhalaisuus, taolaisuus, kungfutselaisuus, islam, katolisuus, protestanttisuus
Hallitusmuoto kommunistinen kansantasavalta

Kiinan suosituimmat matkakohteet

  •  
    1/1

    Tibet

    Tiibet, "maailman kattona" tunnettu itsehallintoalue Kiinassa, hurmaa matkailijat voimakkaalla auringonpaisteellaan, korkeilla lumihuippuisilla vuorillaan, turkooseilla järvillään ja kultaisilla ohrapelloillaan. Tämä kiehtova kohde tarjoaa lumoavia maisemia, herkullista paikallista ruokaa sekä runsaasti temppeleitä ja pyhäköitä. Nähtävyyksiin kuuluvat muun muassa Tiibetin henkinen sydän...

Opastetut matkat Kiinaan

Suomalaisen matkanjohtajan opastamalla matkalla näet ja koet enemmän. Mukavan pienet ryhmäkoot.

Räätälöity matka Kiinaan?

Toteutamme asiakkaidemme unelmia räätälöimällä toiveiden mukaisia matkakokonaisuuksia. Ota yhteyttä, kerro ajatuksistasi ja rakennamme sinulle matkaehdotuksen.

Kiinaan matkustavan hyvä tietää


Maahanpääsy­vaatimukset

Suomen kansalainen tarvitsee Kiinaan matkustaessa viisumin, joita on haettavissa yhtä tai useampaa maahantuloa varten. Hinnat riippuvat viisumin tyypistä ja käsittelyajasta (yleensä 2-4 arkipäivää).

Lisätietoa hakuprosessista saat esimerkiksi Visum Serviceltä https:/­/­visumservice.fi/­.

HUOM. Passin tulee olla voimassa 6 kuukautta maasta saapumisen jälkeen.


Turvallisuus

Pysyttelemme matkoillamme turvallisilla alueilla, mutta taskuvarkaudet ovat kuitenkin varsinkin kaupungeissa mahdollisia ja yöaikaan liikkuminen tietyillä alueilla voi olla turvatonta. Yleistä varovaisuutta kannattaa noudattaa koko matkan ajan. Kysythän ajankohtaiset tiedot matkanjohtajalta ja paikalliselta oppaalta. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat ulkoministeriön matkustustiedotteesta.


Terveys

Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassaoleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot.

Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monissa kohteissa vakuutuksen tulee olla voimassa myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa ja tällöin kattaa myös vuoristotauti.

Monilla vaellus- tai sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus, joka kattaa esim. sukeltamisen tai jäätiköllä liikkumisen. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.

Rokotukset
Matkaa varten on hyvä tarkistaa, että seuraavat rokotukset ovat voimassa: jäykkäkouristus, polio, kurkkumätä/hinkuyskä. Lisäksi suosittelemme A-hepatiittirokotusta.Tarkista aina rokotusvaatimukset terveyskeskuksestasi tai matkailuklinikan rokotusneuvonnasta www.rokote.fi


Sähkö ja pistorasia-standardit

220 V, 50 Hz, eurooppalaiset C-pistokkeet ja Australialaiset I-pistokkeet, adapterin saattaa tarvita.


Ruoka ja Juoma

Kiinalainen keittiö on erilainen maan eri osissa. Kiinalaisen keittiön perusta on kuitenkin riisi, nuudelit sekä niihin lisättävät lisukkeet, jotka ovat yleensä kalaa, nautaa sekä kasviksia. Yleisesti ruokailussa käytetään syömäpuikkoja, keittojen syömisessä lusikkaa. Veitsen ja haarukan käyttöjä ei paikallisten keskuudessa suosita. Ruoka on usein pilkottu pieniksi paloiksi, että sen on helpompi syödä puikoilla. Kala tarjoillaan usein kuitenkin kokonaisena. Kiinalainen ruokakulttuuri voidaan jakaa karkeasti neljään osaan, joita usein määrittelee kaupunkien tai maakuntien nimet ja alueet. Kantonin keittiö eli eteläkiinalainen keittiö on suuntauksista tunnetuin. Kantonilaiseen keittiöön kuuluu riisi, kirkkaat kastikkeet ja liemet sekä eläinproteiinin lähde. Pekingin keittiö eli pohjoiskiinalainen keittiössä käytetään enemmän grillattua lihaa ja vehnää. Käytetyimpiä lihoja ovat lammas sekä ankanliha, josta tulee myös nimitys Pekingin ankka. Länsikiinalaisessa keittiössä eli Sichuanin keittiössä käytetään paljon mausteita sekä tofua. Kun taas itäkiinalainen keittiö eli Shanghain keittiö perustuu makeampiin ruokalajeihin kuin muut. Tiibetin alueella ei ole niin rikasta ruokakulttuuria, vaan käytetään paljon riisiä sekä imeliä kastikkeita sekä lampaan lihaa. Tiibetissä ruoka koostuu pääasiassa kiinalaisesta ruuasta sekä paikallisista herkuista kuten nuudeleista ja momoista. Veden ja juomien tulee olla teollisesti pullotettua. Myös hedelmät ja vihannekset on hyvä huuhdella pullotetulla vedellä. Kuumennettua tai tableteilla puhdistettua vettä voi juoda. Uudelleen lämmitettyjä ruokia tulee välttää.


Ilmasto ja Sää

Kiinan valtava koko tarkoittaa myös sitä, että ilmasto on todella vaihteleva alueesta riippuen. Sijaitessaan kuitenkin kokonaan ppohjoisella pallonpuoliskolla, kausittaiset vuoden ajat ovat verrattavissa Eurooppaan. Koillisessa on kuumia ja kuivia kesiä ja kylmiä talvia. Pohjois- ja keksiosissa maata on lähes jatkuvaa sadetta, kuumia kesiä ja kylmiä talvia. Kaakkoisosissa maata sataa runsaasti ja kesät puolitrooppisia ja talvet leutoja. Keski-, Etelä- ja Länsi-Kiina ovat myös alttiita tulville ja maanjäristyksille.


Pankkiasiat

Kiinan rahayksikkö on Kiinan renminbi / yuan (CNY). 1 € = noin 7,5 CNY.

Valuuttaa voi vaihtaa Suomessa etukäteen. Lisäksi voit nostaa rahaa Bank of Chinan pankkiautomaateista. Luottokortit kelpaavat maksuvälineenä Pekingissä. Katso päivän valuuttakurssit www.forex.fi


Yleiset ohjeet

Matkapuhelimet
Tarkista puhelimesi toimivuus operaattoriltasi.

Matkustussesongit
Kesällä Kiinan monissa osissa on tukahduttavan kuuma. Talvet taas ovat lumisia ja kylmiä. Heinä-lokakuu ovat kuumimpia kuukausia, erityisesti Pekingin alueella. Huhti- ja toukokuun lämpötilat ovat todella miellyttäviä, n. 20 asteen lukemissa.

Aikaero Suomeen

Koko Kiinassa on vain yksi aikavyöhyke UTC +8, kuusi tuntia Suomen aikaa edellä.