Matkat


Bosnia-Hertsegovina pähkinänkuoressa


Pinta-ala
51 129 km²

Asukasluku
3 835 586 (arvio 7/2020)

Pääkaupunki
Sarajevo

Kieli
Bosnia, kroatia, serbia

Valuutta
Konvertibilna marka (BAM)

Päätuotteet
Puu, tekstiilit

Hallitusmuoto
Liittovaltio


Bosnia-Hertsegovina, yleistä

Viisumi
Suomen kansalaiset eivät tarvitse viisumia matkustaessaan Bosnia-Hertsegovinaan.

Ilmasto
Vuoristossa talvet ovat kylmiä ja kesät viileitä sekä sateisia. Muualla talvet ovat leudompia ja kesät kuumia sekä kuivia. Rannikolla vallitsee välimerenilmasto.

Turvallisuus

Pysyttelemme matkoillamme turvallisilla alueilla, mutta yleistä varovaisuutta kannattaa noudattaa koko matkan ajan. Kysythän ajankohtaiset tiedot matkanjohtajalta ja paikalliselta oppaalta. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat ulkoministeriön matkustustiedotteesta.

Ruoka ja juoma
Bosnialainen ruokakulttuuri on saanut vaikutteita Turkista ja Itä- Euroopasta. Kaali ja liha ovat paljon käytettyjä raaka- aineita, joista valmistetaan esimerkiksi bosanski lonac liha- kaalipataa. Leivän välissä syödään myös ns. Cevapcici-jauhelihatankoja sipulin ja kasviskaviaarin kanssa. Cevapit ovat valmistettu sian, sikanaudan tai naudan jauhelihasta. Yleisiä ovat myös suolaiset sekä makeat piiraat ja leivoinnaiset.

Valmistaudu huolellisesti ja pakkaa kevyesti
Jokainen kilo vähemmän matkatavaraa pienentää kuljetusvälineen polttoaineen kulutusta. Useamman matkustajan kohdalla tällä voi olla merkittävä vaikutus. Henkilökohtaista hygieniaa varten kannattaa pakata mukaan matkakokoja tai näytepakkauksia, jotka paitsi säästävät tilaa myös painoa. Näiden kohdalla on kuitenkin hyvä huomioida mahdollinen aiheutuva jätteen määrä. Kohteesta riippuen on tärkeää ottaa huomioon myös paikallinen vesitilanne – tarvittaessa kannattaa suosia esimerkiksi hiustuotteita, jotka eivät vaadi huuhtelua.

Matkadokumentit ja -lukeminen elektronisessa muodossa säästävät tilaa ja painoa. Elektronisten laitteiden latausta varten on saatavilla esimerkiksi aurinkokennolla toimivia varavirtalähteitä. Esimerkiksi jalkineet vievät usein runsaasti tilaa matkalaukussa ja kerryttävät helposti laukun painoa. Mieti, mitä varusteita todella tarvitset matkaa varten ja jätä ylimääräiset tavarat kotiin.

Hiilijalanjäljen kompensointi
Monilla lentoyhtiöillä on tarjolla tapoja joilla voit kompensoida lennoistasi aiheutuvan hiilijalanjäljen. Myös osa yhteistyökumppaneistamme tarjoaa mahdollisuutta kompensoida hiilijalanjälkeä ja tehdä hyvää kohteessa. Lisätietoja saat toimistoltamme.

Ympäristöystävällinen matkailu
Yritämme toimia ekologisten periaatteiden mukaan ja kunnioittaa paikallisia ihmisiä, tapoja sekä eläimistöä kaikilla matkoillamme säästääksemme nämä elämykset myös muillekin.

Aventuran vinkit kestävään ja reilumpaan matkailuun.