Matkat Kongon tasavalta

 

Opastetut kiertomatkat, kokenut suomalainen matkanjohtaja, mukavan pienet ryhmäkoot


Kongon tasavalta pähkinänkuoressa

Kongo saattaa herättää monilla mielikuvia luoksepääsemättömistä viidakoista sekä mahtavasta joesta. Kongo on juuri sitä ja paljon muuta. Kongon tasavalta sijaitsee Keski-Afrikassa, naapureinaan Kongon demokraattinen tasavalta, keski-Afrikan tasavalta, Kamerun, Gabon ja Angola. Maata kutsutaan joskus nimellä Brazzavillen Kongo tai Kongo-Brazzaville, erotuksena Kongon demokraattisesta tasavallasta. Kongon tasavallan länsiosa sijaitsee Atlantin rannalla. Maassa vallitsee trooppinen ilmasto, jonka seurauksena ilmankosteus on korkea ja sateita esiintyy usein. Yli puolet maasta on trooppista sademetsää, jossa asuu suuri määrä kotoperäisiä lajeja ja kasvaa kotoperäisiä kasveja. Kongon altaaksi kutsuttu alue on yksi suurimmista koskemattomista metsäalueista Afrikassa ja maailman toiseksi suurin sademetsäalue Amazonin jälkeen.

Maa itsenäistyi Ranskasta vuonna 1960. Maan virallisena kielenä on yhä ranska, mutta maassa puhutaan laajasti kansallisia kieliä lingalaa ja kitubaa, joka on maan puhutuin kieli. Suurin osa väestöstä asuu maan kahdessa suurimmassa kaupungissa, pääkaupunki Brazzavillessä sekä Pointe-Noiressa. Asukkaita Kongon tasavallassa on hieman yli 5 miljoonaa ja maa on myös pinta-alaltaan Suomen kokoinen.

Kongon tasavallan lippu

Pinta-ala
342 000km2

Asukasluku
5 293 070 (arvio 7/2020)

Pääkaupunki
Brazzaville

Kieli
Ranska (virallinen), kituba, lingala, kongon kieli

Uskonto
Roomalaiskatolilaisuus 33,1 %, herätysliikkeet 22,3 %, protestantilaisuus 19,9 %, uskonnottomat 11,3 %, muut 13,4 %

Päätuotteet
Raakaöljy, puutavara, sokeri, palmuöljy, saippua, jauho, tupakka

Hallitusmuoto
Tasavalta


Kongon tasavalta, yleistä

Viisumit
Suomen kansalainen tarvitsee viisumin matkustaessaan Kongon tasavaltaan. Suomessa ei ole Kongon tasavallan diplomaattista edustustoa, mutta tarvittaessa Aventura auttaa viisumin hankinnassa. Lähimmät suurlähetystöt löytyvät Moskovasta ja Tukholmasta. Passin on oltava voimassa 6 kk matkan jälkeen ja siinä tulee olla kaksi tyhjää sivua viisumia varten.

Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassa oleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot.

Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monissa kohteissa vakuutuksen tulee olla voimassa myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa ja tällöin kattaa myös vuoristotauti.

Monilla vaellus- tai sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus, joka kattaa esim. sukeltamisen tai jäätiköllä liikkumisen. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.

Rokotukset
Tarkista, että perusrokotuksesi on voimassa (jäykkäkouristus, polio ja kurkkumätä). Matkalle suositellaan A- ja B -hepatiittirokotuksia.

Kongon tasavallassa esiintyy keltakuumetta. Todistus keltakuumerokotuksesta vaaditaan. Maassa esiintyy myös malariaa.

Tarkista aina rokotusvaatimukset terveyskeskuksesta tai Matkailuklinikan rokotusneuvonnasta www.rokote.fi

Valuutta
Kongon tasavallassa on käytössä CFA-frangi (XAF), joka on käytössä 14 Afrikan maassa. Valuuttaa ei voi vaihtaa alueen ulkopuolella, joten mukaan kannattaa ottaa euroja käteisenä. Rahanvaihto voi olla vaikeaa Brazzavillen ja Pointe-Noiren ulkopuolella.
Luottokorteista Visa toimii parhaiten, joten suosittelemme nimenomaan Visa -kortin mukaanottamista. Muut kortit toimivat vaihtelevasti. Huomioitavaa on myös, että monista nostoautomatista voi kerralla nostaa vain pieniä summia.

Tipit
Tippaus on tavallista tasokkaimmissa paikoissa. Ravintoloissa on hyvä tipata 5-10 %, ellei palvelumaksu kuulu laskun hintaan. Oppaille ja lomakohteiden työntekijöille on tapana jättää tippiä yhteiseen tippilaatikkoon aulassa. Taksimatkan hinta sovitaan usein etukäteen, jolloin kuskia ei tarvitse tipata.

Aikaero
Kongon tasavallan aikaero Suomeen on talvella –1 tunti ja kesällä -2 tuntia.

Sähkövirta
Kongon tasavallassa sähkövirta on 230 V (50 Hz). Suomalaisiin laitteisiin ei tarvita adapteria.

Matkapuhelimet
Tarkista matkapuhelimesi kuuluvuus operaattoriltasi. Kongon tasavallan suuntanumero on +242. Internetyhteys on usein turhauttavan hidas ja monissa hotelleissa ei ole toimivaa wifiä.

Ilmasto
Kongon tasavalta sijaitsee trooppisella vyöhykkeellä, Päiväntasaajan molemmin puolin. Päivälämpötilat vaihtelevat 27-31C välillä päivisin ja öisin 18-19C välillä. Lämpimintä on helmikuusta toukokuuhun. Ilmankosteus on erittäin korkea ja sadekuuroja on paljon. Sademetsässä sataa joka päivä, yleensä iltapäivisin. Sateisinta on syyskuusta marraskuuhun ja maaliskuusta toukokuuhun.

Turvallisuus

Pysyttelemme matkoillamme turvallisilla alueilla, mutta taskuvarkaudet ovat kuitenkin varsinkin kaupungeissa mahdollisia ja yöaikaan liikkuminen tietyillä alueilla voi olla turvatonta. Yleistä varovaisuutta kannattaa noudattaa koko matkan ajan. Kysythän ajankohtaiset tiedot matkanjohtajalta ja paikalliselta oppaalta. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat esim. Englannin ulkoministeriön matkustustiedotteesta.

Ruoka ja juoma

Hanavesi ei ole juomakelpoista Kongon tasavallassa. Juomaveden tulee olla teollisesti pullotettua.

Pohjoisessa syödään paljon metsästettyä lihaa, kun taas etelässä syödään kalaa. Näitä proteiineja nautitaan useimmiten maniokin kanssa, vaikka joskus ravintoloissa on myös riisiä tai jamssia.

Valokuvaus
Valokuvaamista sotilaallisten kohteiden tai poliisin läheisyydessä kannattaa välttää. Hyviin tapoihin kuuluu luvan pyytäminen kuvattavalta henkilöltä, ennen kuvan ottamista.

Valmistaudu huolellisesti ja pakkaa kevyesti
Jokainen kilo vähemmän matkatavaraa pienentää kuljetusvälineen polttoaineen kulutusta. Useamman matkustajan kohdalla tällä voi olla merkittävä vaikutus. Henkilökohtaista hygieniaa varten kannattaa pakata mukaan matkakokoja tai näytepakkauksia, jotka paitsi säästävät tilaa myös painoa. Näiden kohdalla on kuitenkin hyvä huomioida mahdollinen aiheutuva jätteen määrä. Kohteesta riippuen on tärkeää ottaa huomioon myös paikallinen vesitilanne – tarvittaessa kannattaa suosia esimerkiksi hiustuotteita, jotka eivät vaadi huuhtelua.

Matkadokumentit ja -lukeminen elektronisessa muodossa säästävät tilaa ja painoa. Elektronisten laitteiden latausta varten on saatavilla esimerkiksi aurinkokennolla toimivia varavirtalähteitä. Esimerkiksi jalkineet vievät usein runsaasti tilaa matkalaukussa ja kerryttävät helposti laukun painoa. Mieti, mitä varusteita todella tarvitset matkaa varten ja jätä ylimääräiset tavarat kotiin.

Hiilijalanjäljen kompensointi
Monilla lentoyhtiöillä on tarjolla tapoja joilla voit kompensoida lennoistasi aiheutuvan hiilijalanjäljen. Myös osa yhteistyökumppaneistamme tarjoaa mahdollisuutta kompensoida hiilijalanjälkeä ja tehdä hyvää kohteessa. Lisätietoja saat toimistoltamme.

Ympäristöystävällinen matkailu
Yritämme toimia ekologisten periaatteiden mukaan ja kunnioittaa paikallisia ihmisiä, tapoja sekä eläimistöä kaikilla matkoillamme säästääksemme nämä elämykset myös muillekin.

Aventuran vinkit kestävään ja reilumpaan matkailuun.