Matkat Slovenia


Slovenia pähkinänkuoressa

Slovenia sijaitsee Balkanilla, eteläisessä Keski-Euroopassa. Sen naapurimaita ovat Kroatia, Italia, Unkari ja Itävalta. Slovenia on pääosin vuoristoa. Maasta yli 90% on yli 200 metrin korkeudella merenpinnasta. Noin kaksi viidesosaa Sloveniasta on metsän peitossa. Ylempänä vuoristossa kasvaa alppiniittyjä ja katajia, kun taas alempana on sekametsää. Sloveniassa on paljon hienoja nähtävyyksiä esimerkiksi keskiaikaiset linnat, valtavat tippukiviluolat tai vehreät viininviljelyalueet. Tammikuu on hyvin kylmä kuukausi Sloveniassa keskipäivälämpötilalla-2 astetta, kun taas heinäkuun keskipäivälämpötila on 21 astetta. Slovenia oli ennen osa Jugoslaviaa kunnes vuonna 1991 ilmoittivat itsenäistyvänsä. 1992 tammikuussa Yhdysvallat ja Euroopan yhteisö tunnustivat Slovenian.


Pinta-ala
20 273 km2

Asukasluku
2 081 000 (2019)

Pääkaupunki
Ljubljana

Kieli
Sloveeni

Uskonto
Katolilaisia (57,8 %)

Hallitusmuoto
Tasavalta

Valuutta
euro

Päätuotteet
matkailu, koneet, kemikaalit, elintarvikkeet

Slovenia, yleistä

Aikaero
Slovenia sijaitsee UTC+1 (kesällä UTC+2) aikavyöhykkeellä eli on tunnin jäljessä Suomen ajasta.

Matkapuhelimet
Tarkista puhelimesi kuuluvuus kohteissa operaattoriltasi. Slovenian suuntanumero on +386.

Valuutta
Sloveniassa on rahayksikkönä euro (EUR).

Turvallisuus
Taskuvarkaita ja muita huijauksia kannattaa varoa kaupungeissa. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat ulkoministeriön matkustustiedotteesta.

Vakuutus
Suosittelemme Eurooppalaisen sairaanhoitokortin hankkimista yllättävän sairaustapauksen varalta.

Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassa oleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot.

Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monissa kohteissa vakuutuksen tulee olla voimassa myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa ja tällöin kattaa myös vuoristotauti.

Monilla vaellus- tai sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus, joka kattaa esim. sukeltamisen tai jäätiköllä liikkumisen. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.

Ilmasto
Sää Sloveniassa vaihtelee riippuen alueesta. Maan keski- ja pohjoisosissa vallitsee mannerilmasto. Rannikolla on välimerellinen ilmasto.

Juomavesi
Slovenialainen vesijohtovesi on sellaisenaan juomakelpoista.

Tipit
Tippaaminen ei ole yleistä, mutta halutessaan voi loppusummaa hieman pyöristää ylöspäin. On arvostettavaa jättää noin 10% tippiä palvelun ollessa hyvää.

Valmistaudu huolellisesti ja pakkaa kevyesti
Jokainen kilo vähemmän matkatavaraa pienentää kuljetusvälineen polttoaineen kulutusta. Useamman matkustajan kohdalla tällä voi olla merkittävä vaikutus. Henkilökohtaista hygieniaa varten kannattaa pakata mukaan matkakokoja tai näytepakkauksia, jotka paitsi säästävät tilaa myös painoa. Näiden kohdalla on kuitenkin hyvä huomioida mahdollinen aiheutuva jätteen määrä. Kohteesta riippuen on tärkeää ottaa huomioon myös paikallinen vesitilanne – tarvittaessa kannattaa suosia esimerkiksi hiustuotteita, jotka eivät vaadi huuhtelua.

Matkadokumentit ja -lukeminen elektronisessa muodossa säästävät tilaa ja painoa. Elektronisten laitteiden latausta varten on saatavilla esimerkiksi aurinkokennolla toimivia varavirtalähteitä. Esimerkiksi jalkineet vievät usein runsaasti tilaa matkalaukussa ja kerryttävät helposti laukun painoa. Mieti, mitä varusteita todella tarvitset matkaa varten ja jätä ylimääräiset tavarat kotiin.

Hiilijalanjäljen kompensointi
Monilla lentoyhtiöillä on tarjolla tapoja joilla voit kompensoida lennoistasi aiheutuvan hiilijalanjäljen. Myös osa yhteistyökumppaneistamme tarjoaa mahdollisuutta kompensoida hiilijalanjälkeä ja tehdä hyvää kohteessa. Lisätietoja saat toimistoltamme.

Ympäristöystävällinen matkailu
Yritämme toimia ekologisten periaatteiden mukaan ja kunnioittaa paikallisia ihmisiä, tapoja sekä eläimistöä kaikilla matkoillamme säästääksemme nämä elämykset myös muillekin.

Aventuran vinkit kestävään ja reilumpaan matkailuun.