Matkat Malesia


Malesia pähkinänkuoressa

Malesia on yksi Kaakkois-Aasian rauhallisimmista ja turvallisimmista maista. Pitkään jatkunut taloudellinen kasvu ja poliittinen vakaus ovat tehneet siitä yhden kansainvälisimmistä ja varakkaimmista maista Aasiassa. Malesian väestö koostuu malay-enemmistöstä, kiinalais- ja intialaisvähemmistöistä.

Suurin osa matkailijoista vierailee Malesian niemimaalla Kuala Lumpurin metropolissa sekä Malesian saariston suosituissa rantakohteissa Penangilla, Langkawilla, Tiomanilla ja Redangilla. Itä-Malesiassa Borneon saaren vähemmän vierailluissa Sabahin ja Sarawakin osavaltioista löydät sademetsät ja orangit, Kaakkois-Aasian korkeimman vuoren, ainutlaatuisia kasvi- ja eläinlajeja sekä eksoottisia alkuperäiskansoja.
Pinta-ala
329 750 km²

Asukasluku
32 652 083 (arvio 7/2020)

Pääkaupunki
Kuala Lumpur

Uskonto
Malaijit ovat muslimeja, kiinalaisten keskuudessa on taolaisia, buddhalaisia ja kungfutselaisia. Intialaiset ovat pääosin hinduja. Maassa on myös jonkin verran kristittyjä.

Kieli
Englanti ja malaiji

Päätuotteet
Tina, luonnonkumi, palmuöljy, öljy, puutavara, tekstiilit, elektroniikka

Hallitusmuoto
Perustuslaillinen vaali-liittomonarkia


Malesia, kuvia kohteesta

  • 046-Suuri_Borneon_kiertomatka/BORNEO-5
  • 046-Suuri_Borneon_kiertomatka/BORNEO-6
  • 046-Suuri_Borneon_kiertomatka/BORNEO-3
  • 046-Suuri_Borneon_kiertomatka/BORNEO-2
  • 046-Suuri_Borneon_kiertomatka/BORNEO-9
  • 046-Suuri_Borneon_kiertomatka/BORNIO
 

Malesia, yleistä

Viisumit
Suomen kansalaiset voivat oleskella 3 kk Malesiassa ilman viisumia. Passin tulee olla voimassa 6 kuukautta maasta poistumisen jälkeen.

Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassaoleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot.

Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monissa kohteissa vakuutuksen tulee olla voimassa myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa ja tällöin kattaa myös vuoristotauti.

Monilla vaellus- tai sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus, joka kattaa esim. sukeltamisen tai jäätiköllä liikkumisen. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.

Suositeltavat rokotukset
Matkalle suositellaan perusrokotusten (jäykkäkouristus, kurkkumätä ja polio) lisäksi hepatiitti A -rokotusta. Malarialääkitys on tarpeen riskiarvion perusteella. Tarkistathan aina rokotusvaatimukset terveyskeskuksestasi tai matkailuklinikan rokotusneuvonnasta.

Valuutta
Malesian valuuttaa ringittejä (MYR) voi vaihtaa Suomessa. Myös luottokortit käyvät suurimmissa kaupungeissa, joskin niiden käytöstä saatetaan periä muutaman prosentin lisä.

Tarkista lisätiedot valuutasta, saatavuus ja kurssi www.forex.fi.

Vaihdettavaksi valuutaksi suositellaan euroja.

Aikaero
Malesia +6 tuntia. Kesällä +5 tuntia.

Sähkö
Malesian jännite on aivan sama kuin Suomessa eli 220 V. Kuitenkin on hyvä huomata, että pistorasia on erilainen, siinä on kolme aukkoa kahden sijaan. Tätä varten suomalaisiin pistorasioihin käytettäviin laitteisiin tarvitaan lisälaite.

Matkapuhelimet
Tarkista kuuluvuus operaattoriltasi.

Ilmasto
Borneossa vallitsee trooppinen ilmasto ja lämpötilojen vaihtelu on vähäistä ympäri vuoden. Lämpötila laskee öisin harvoin alle 20 asteen ja kapuaa 35 asteen kieppeille päiväsaikaan. Borneossa ei ole varsinaisesti sadekautta, mutta yleensä marras-tammikuun aikana sataa normaalia enemmän. Parhaimmillaan ilmasto on Suomen kesäaikaan. Päiväntasaajalla päivittäiset trooppiset kuurosateet ovat tavallisia.Ilman suhteellinen kosteus on 89-95%.

Ruoka ja juoma
Malesialainen keittiö on saanut vaikutteita kiinalaisesta, intialaisesta sekä malaijilaisesta ruokakulttuurista. Raaka- aineina käytetään muun muassa kiinalaista alkuperää olevaa riisivermeselliä (hor fun) sekä suolaista soijapapumaustetta (taucheo). Ruoka Malesialaisessa kodissa syödään usein käsin lautaselta tai banaaninlehdeltä. Arkiruokiin kuuluvat iso kulho riisiä, muutama curry, vähän kasviksia sekä erilaisia lisäkkeitä kuten Sambal. Erilaisia chilejä käytetään hyvin paljon. Ruoanvalmistusmenetelmiä ovat esimerkiksi, että curryt haudutetaan alumiini- tai savipadassa, jotka nykyisin on osittain korvannut tavalliset kasaripannut. Höyrykypsennys ja pikapaistaminen ovat myös yleisiä, kuten erilaiset nuudeli- ja riisiruokalajit. Laksa on tunnettu kookospohjainen Malesialainen mausteinen nuudelikeitto. Keitto sisältää nuudeleita, runsaasti kasviksia sekä valinnan mukaan kanaa, katkarapuja tai tofua. Keitto viimeistellään tuoreilla yrteillä, kuten thai- basilika, korianteri ja chiliviipaleet. Veden ja juomien tulee olla teollisesti pullotettua. Myös hedelmät ja vihannekset on hyvä huuhdella pullotetulla vedellä. Kuumennettua tai tableteilla puhdistettua vettä voi juoda. Uudelleen lämmitettyjä ruokia tulee välttää.

Turvallisuus

Pysyttelemme matkoillamme turvallisilla alueilla, mutta taskuvarkaudet ovat kuitenkin varsinkin kaupungeissa mahdollisia ja yöaikaan liikkuminen tietyillä alueilla voi olla turvatonta. Yleistä varovaisuutta kannattaa noudattaa koko matkan ajan. Kysythän ajankohtaiset tiedot matkanjohtajalta ja paikalliselta oppaalta. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat ulkoministeriön matkustustiedotteesta.

Matkustussesongit
Ilmasto Malesiassa on ympäri vuoden kuuma ja kostea. Mantereen puolella syyskuusta maaliskuuhun on sadekausi. Länsirannikolla sadekausi on toukokuusta lokakuuhun. Lämpötila ei yleensä laske alle 20 asteen.

Uskonto
Malesian pääuskonto ja samalla valtionuskonto on islam. Tästä huolimatta Malesiassa on uskonnonvapaus. Islaminuskoisilla on kuitenkin mm. oma verotuskäytäntö, omat tuomioistuimensa ja kaikissa valtion tukemissa kouluissa annetaan islaminopetusta. Islaminuskon omaksuivat ensimmäisenä maan hallitsijat ja näin ollen sitä voidaankin pitää eräänlaisena eliittiuskontona.

Maastapoistumismaksut ja lentokenttäverot
Lentokenttäverot sisältyvät lentolippuihin. Maastapoistumismaksuja ei peritä.

Hyvä tietää
Pyydämme matkalle osallistujia kunnioittamaan maan luontoa, tapoja ja ihmisiä sekä myös pukeutumaan sen mukaisesti. Varsinkin naisten olisi hyvä välttää liian kireitä ja pintaa paljastavia vaatteita kaupungeissa liikuttaessa.

Valmistaudu huolellisesti ja pakkaa kevyesti
Jokainen kilo vähemmän matkatavaraa pienentää kuljetusvälineen polttoaineen kulutusta. Useamman matkustajan kohdalla tällä voi olla merkittävä vaikutus. Henkilökohtaista hygieniaa varten kannattaa pakata mukaan matkakokoja tai näytepakkauksia, jotka paitsi säästävät tilaa myös painoa. Näiden kohdalla on kuitenkin hyvä huomioida mahdollinen aiheutuva jätteen määrä. Kohteesta riippuen on tärkeää ottaa huomioon myös paikallinen vesitilanne – tarvittaessa kannattaa suosia esimerkiksi hiustuotteita, jotka eivät vaadi huuhtelua.

Matkadokumentit ja -lukeminen elektronisessa muodossa säästävät tilaa ja painoa. Elektronisten laitteiden latausta varten on saatavilla esimerkiksi aurinkokennolla toimivia varavirtalähteitä. Esimerkiksi jalkineet vievät usein runsaasti tilaa matkalaukussa ja kerryttävät helposti laukun painoa. Mieti, mitä varusteita todella tarvitset matkaa varten ja jätä ylimääräiset tavarat kotiin.

Hiilijalanjäljen kompensointi
Monilla lentoyhtiöillä on tarjolla tapoja joilla voit kompensoida lennoistasi aiheutuvan hiilijalanjäljen. Myös osa yhteistyökumppaneistamme tarjoaa mahdollisuutta kompensoida hiilijalanjälkeä ja tehdä hyvää kohteessa. Lisätietoja saat toimistoltamme.

Ympäristöystävällinen matkailu
Yritämme toimia ekologisten periaatteiden mukaan ja kunnioittaa paikallisia ihmisiä, tapoja sekä eläimistöä kaikilla matkoillamme säästääksemme nämä elämykset myös muillekin.

Aventuran vinkit kestävään ja reilumpaan matkailuun.