Matkat


Algeria pähkinänkuoressa

Algerian demokraattinen kansantasavalta eli Algeria on valtio Pohjois-Afrikassa. Maa sijaitsee Välimeren rannalla. Algerian rajanaapureita ovat Tunisia, Libya, Niger, Mali, Mauritania sekä lännessä Länsi-Sahara ja Marokko. Algeria on pinta- alaltaan Afrikan suurin maa ja toiminut aina kulkureittinä Euroopan, Afrikan ja Lähi- idän maiden välillä. Algerian väestöstä noin 90 prosenttia asuu rannikkoalueilla, kuitenkin 1,5 miljoonaa asukasta asuu myös aavikkoalueilla.

Suurin osa Algerian rannikkoalueesta on mäkistä ja osittain myös vuoristoista. Rannikkoseudulla sijaitsee muutama satama. Suurimmat kaupungit ovat Alger, Oran ja Constantine. Etelämpänä sijaitsevat Atlasvuoret ja Saharan autiomaa. Algerian korkein kohta Mont Tahat, ulottuu 2 918 metriin, ja sen huippu peittyy toisinaan myös lumeen.

Algeriassa on useita kansallispuistoja, joista vuoristoinen Tassili n'Ajjerin maan eteläosassa on Unescon maailmanperintökohde. Unescon maailmanperintöluettelossa on yhteensä seitsemän Algerialaista kohdetta.

Algerian talous perustuu vahvasti maakaasuun ja raakaöljyyn. Algeria on maailman neljänneksi suurin maakaasun ja kahdeksanneksi suurin raakaöljyn viejä. Merkittävämpiä maatalouden tuotteita ovat vehnä, ohra, kaura, rypäleet, oliivit, sitrushedelmät sekä nauta- ja lammaskarja.

Alger

Algerian pääkaupunki Alger ja sen vanhakaupunki Kasbah on valittu Unescon maailmanperintökohteeksi. Kaupungissa sijaitsevat linnoituksen, vanhan moskeijan sekä osmanityylisten palatsien jäännökset. Kaupunki sijaitsee Sahelin kukkuloilla, jotka reunustavat Välimereen kuuluvaa Algerin lahtea.


Algerian lippu

Pinta-ala

2 381 741 km²

Asukasluku
42 972 878 (arvio 7/2020)

Pääkaupunki
Alger

Kieli
Arabia, tamazight

Valuutta

Algerian dinaari (DZD)

Uskonto
Islam

Hallitusmuoto
TasavaltaAlgeria, yleistä

Viisumit
Suomen kansalaiset tarvitsevat viisumin Algeriaan. Passin on oltava voimassa kuusi kuukautta matkan päättymisen jälkeen.

Vakuutus
Kattava matkavakuutus on tarpeen. Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassa oleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Vakuutuksessa tulisi olla myös peruutusturva. Vakuutusehdot ja vakuutuksen voimassaolo on syytä selvittää ennen matkaa. 

Valuutta
Algerian valuutta on Algerian dinaari (DZD). 1 EUR = 122.  

Rokotukset 
Tarkista, että perusrokotuksesi on voimassa (jäykkäkouristus, polio, kurkkumätä, sikotauti, tuhka- ja vihurirokko). Matkalle suositellaan A- ja B -hepatiittirokotuksia. Malarian estolääkitystä suositellaan joillakin alueilla. Todistus keltakuumerokotuksesta vaaditaan kaikilta matkailijoilta, jotka saapuvat maista, joissa keltakuumetta esiintyy. Vaatimus koskee myös yli 12 tunnin välilaskua ko. maissa. Todistus voidaan vaatia myös maasta poistuvilta matkailijoilta. Riskinarvion perusteella voi harkita rokotesuojaa lavantauti, meningokokki ja kausi-influenssa. Lisäksi on tärkeää suojautua hyttysiltä. Tarkistathan aina rokotusvaatimukset terveyskeskuksestasi tai matkailuklinikan rokotusneuvonnasta www.rokote.fi

Ilmasto 
Algerian ilmasto on kuuma sekä kuiva, rannikkoalueella vallitsee kuitenkin välimerellinen ilmasto. Vuoristoalueilla talvet voivat olla melko ankaria, eikä lumikaan ole poissuljettua. Kesällä ovat yleisiä kuumaa pölyä ja hiekkaa sisältävät tuulet.

Ruoka ja juoma
Algerialainen keittiö kuuluu ns. Pohjoisafrikkalaiseen ruokakulttuuriin. Pohjois- Afrikan keittiöt ovat saaneet vaikutteita vuosituhansien aikana sekä Välimeren että lähi- idän ruokakulttuureista. Algeriassa ateriat perustuvat usein lampaan ja naudanlihan käyttöön. Leivällä on keskeinen osa aterioita. Lisäksi käytetään tuoreita yrttejä, kasviksia, palkokasveja, oliiviöljyä, couscousia sekä rannikkoalueilla kalaa. Mausteista käytettyjä ovat kaneli, roomankumina, muskotti, anis, sahrami, minttu, korianteri sekä persilja. Myös erilaisia sitrushedelmiä on saatavilla. Ruokalajeista esimerkkinä Tajine on perinteisessä saviruukussa kypsennetty pataruoka, joka sisältää vaihtoehtoisesti lihaa tai kalaa sekä kasviksia. Brik on ohuessa taikinakuoressa uppopaistettua jauhelihaa tai tonnikalaa sekä kananmunaa. Ruoan kanssa juodaan yleensä vettä tai hedelmämehua. Boukha on viikunoista valmistettu alkoholi, Legmi on valmistettu palmunmahlasta. Minttuteetä juodaan yleisesti kaikkialla. Kaiken veden ja juoman tulee olla teollisesti pullotettua. Myös salaatti ja vihannekset tulee huuhdella pullotetulla vedellä. Kuumennettua tai tableteilla puhdistettua vettä voi juoda.

Tipit
Tipin jättäminen ei ole pakollista, mutta suotavaa. Hyvästä palvelusta annetaan normaalisti 10 %:n tippi loppulaskusta.

Aikaero 
Algerian aikaero Suomeen on -2 tuntia.

Sähkövirta
Sähkövirta on 230 V. Suomalaisiin pistorasioihin käytettäviin laitteisiin tarvitaan adapteri.

Matkapuhelimet
Tarkista matkapuhelimesi kuuluvuus operaattoriltasi. Sudanin suuntanumero on +213.

Turvallisuus

Pysyttelemme matkoillamme turvallisilla alueilla, mutta taskuvarkaudet ovat kuitenkin varsinkin kaupungeissa mahdollisia ja yöaikaan liikkuminen tietyillä alueilla voi olla turvatonta. Yleistä varovaisuutta kannattaa noudattaa koko matkan ajan. Kysythän ajankohtaiset tiedot matkanjohtajalta ja paikalliselta oppaalta. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat ulkoministeriön matkustustiedotteesta.

Valmistaudu huolellisesti ja pakkaa kevyesti

Jokainen kilo vähemmän matkatavaraa pienentää kuljetusvälineen polttoaineen kulutusta. Useamman matkustajan kohdalla tällä voi olla merkittävä vaikutus. Henkilökohtaista hygieniaa varten kannattaa pakata mukaan matkakokoja tai näytepakkauksia, jotka paitsi säästävät tilaa myös painoa. Näiden kohdalla on kuitenkin hyvä huomioida mahdollinen aiheutuva jätteen määrä. Kohteesta riippuen on tärkeää ottaa huomioon myös paikallinen vesitilanne – tarvittaessa kannattaa suosia esimerkiksi hiustuotteita, jotka eivät vaadi huuhtelua.

Matkadokumentit ja -lukeminen elektronisessa muodossa säästävät tilaa ja painoa. Elektronisten laitteiden latausta varten on saatavilla esimerkiksi aurinkokennolla toimivia varavirtalähteitä. Esimerkiksi jalkineet vievät usein runsaasti tilaa matkalaukussa ja kerryttävät helposti laukun painoa. Mieti, mitä varusteita todella tarvitset matkaa varten ja jätä ylimääräiset tavarat kotiin. 

Hiilijalanjäljen kompensointi
Monilla lentoyhtiöillä on tarjolla tapoja joilla voit kompensoida lennoistasi aiheutuvan hiilijalanjäljen. Myös osa yhteistyökumppaneistamme tarjoaa mahdollisuutta kompensoida hiilijalanjälkeä ja tehdä hyvää kohteessa. Lisätietoja saat toimistoltamme.

Ympäristöystävällinen matkailu
Yritämme toimia ekologisten periaatteiden mukaan ja kunnioittaa paikallisia ihmisiä, tapoja sekä eläimistöä kaikilla matkoillamme säästääksemme nämä elämykset myös muillekin.

Aventuran vinkit kestävään ja reilumpaan matkailuun.

Huomioitavaa
Algeria on islamilainen maa, joten naisten on suotavaa pukeutua peittävästi. Alkoholin nauttimista ulkona ei pidetä suotavana.