Matkat Sveitsi

 

Opastetut aktiivimatkat, kokenut suomalainen matkanjohtaja, mukavan pienet ryhmäkoot


Sveitsi pähkinänkuoressa

Sveitsin lippu

Pääkaupunki
Bern

Pinta-ala
41 277 km²

Asukasluku
8 403 994 (arvio 7/2020)

Valuutta
Sveitsin frangi (CHF)

Uskonto
Roomalaiskatolilaisia 36,5 %, protestantteja 24,5 %, muita kristittyjä 5,9 %, muslimeja 5,2 %, muita 1,4 %, juutalaisia 0,3 %, uskonnottomia 24,9 %

Kieli
Saksa 62,8 % (virallinen), ranska 22,9 % (virallinen), italia 8,2 % (virallinen), englanti 5,1 %, portugali 3,7 %, albania 3,1 %, serbia ja kroatia 2,4 %, espanja 2,3 %, retoromaani 0,5 % (virallinen), muita 7,5 %

Päätuotteet
Kemikaalit, koneet, elektroniikka, mittalaitteet, kellot

Hallitusmuoto
valtioliitto

Sveitsi, yleistä

Aikaero
Sveitsi sijaitsee UTC+1 (kesällä UTC+2) aikavyöhykkeellä eli on tunnin jäljessä Suomen ajasta.

Matkapuhelimet
Tarkista puhelimesi kuuluvuus kohteissa operaattoriltasi. Sveitsin suuntanumero on +41.

Valuutta
Sveitsissä on rahayksikkönä Sveitsin frangi (CHF). Yksi frangi jakautuu 100 rappeniin. Tarkista valuutan kurssi www.forex.fi.

Turvallisuus
Taskuvarkaita kannattaa varoa suurissa väkijoukoissa. Vuoristossa tule huomioida lumivyöry- ja maanvyöryriski. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat ulkoministeriön matkustustiedotteesta.

Vakuutus
Suosittelemme Eurooppalaisen sairaanhoitokortin hankkimista yllättävän sairaustapauksen varalta.

Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassa oleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot.

Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monissa kohteissa vakuutuksen tulee olla voimassa myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa ja tällöin kattaa myös vuoristotauti.

Monilla vaellus- tai sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus, joka kattaa esim. sukeltamisen tai jäätiköllä liikkumisen. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.

Ilmasto
Vuoristoisessa Sveitsissä lämpötila vaihtelee suuresti korkeudesta riippuen. Eteläisessä Sveitsissä on Italiaa muistuttava välimerenilmasto, mutta vuoristoissa on kylmää ja talvisin sataa paljon lunta.

Juomavesi
Sveitsiläinen vesijohtovesi on sellaisenaan juomakelpoista.

Tipit
Tippaaminen ei ole yleistä, mutta halutessaan voi loppusummaa hieman pyöristää ylöspäin.

Valmistaudu huolellisesti ja pakkaa kevyesti
Jokainen kilo vähemmän matkatavaraa pienentää kuljetusvälineen polttoaineen kulutusta. Useamman matkustajan kohdalla tällä voi olla merkittävä vaikutus. Henkilökohtaista hygieniaa varten kannattaa pakata mukaan matkakokoja tai näytepakkauksia, jotka paitsi säästävät tilaa myös painoa. Näiden kohdalla on kuitenkin hyvä huomioida mahdollinen aiheutuva jätteen määrä. Kohteesta riippuen on tärkeää ottaa huomioon myös paikallinen vesitilanne – tarvittaessa kannattaa suosia esimerkiksi hiustuotteita, jotka eivät vaadi huuhtelua.

Matkadokumentit ja -lukeminen elektronisessa muodossa säästävät tilaa ja painoa. Elektronisten laitteiden latausta varten on saatavilla esimerkiksi aurinkokennolla toimivia varavirtalähteitä. Esimerkiksi jalkineet vievät usein runsaasti tilaa matkalaukussa ja kerryttävät helposti laukun painoa. Mieti, mitä varusteita todella tarvitset matkaa varten ja jätä ylimääräiset tavarat kotiin.

Hiilijalanjäljen kompensointi
Monilla lentoyhtiöillä on tarjolla tapoja joilla voit kompensoida lennoistasi aiheutuvan hiilijalanjäljen. Myös osa yhteistyökumppaneistamme tarjoaa mahdollisuutta kompensoida hiilijalanjälkeä ja tehdä hyvää kohteessa. Lisätietoja saat toimistoltamme.

Ympäristöystävällinen matkailu
Yritämme toimia ekologisten periaatteiden mukaan ja kunnioittaa paikallisia ihmisiä, tapoja sekä eläimistöä kaikilla matkoillamme säästääksemme nämä elämykset myös muillekin.

Aventuran vinkit kestävään ja reilumpaan matkailuun.