Matkat


Gambia pähkinänkuoressa

Gambian tasavalta eli Gambia on valtio Länsi-Afrikassa. Gambia on pinta-alaltaan Manner-Afrikan pienin maa ja sen rajat myötäilevät Gambia joen juoksua. Joki virtaa valtion läpi ja laskee Atlantin valtamereen. Gambiaa ympäröi joka puolelta Senegal, lukuun ottamatta 80 kilometrin pituista merenrantaa.

Gambia on kuulunut aiemmin Brittiläiseen imperiumiin. Maa itsenäistyi vuonna 1965 viimeisenä brittien siirtomaana Afrikassa. Gambian pääkaupunki on Banjul. Matkailun katsotaan alkaneen Gambiassa vuonna 1965, kun 300 ruotsalaista matkailijaa saapui maahan meriteitse risteillen. Gambia nähtiin erinomaisena maana, jossa on mahdollisuus nauttia auringon ja rantojen lisäksi paikallisesta afrikkalaisesta kulttuurista. Matkailijoiden määrä kasvoi nopeasti, ja nykyään Gambian talous nojaa vahvasti matkailuun, myös hallitus pyrkii tukemaan matkailun kasvua.


Banjul

Pääkaupunki Banjul on tärkein kaupunkialue Gambiassa ja se on myös maan taloudellinen ja hallinnollinen keskus. Britit perustivat kaupungin vuonna 1816 kauppapaikaksi sekä edistääkseen orjakaupan lopettamista alueella. Banjulissa sijaitsee Gambian kansallismuseo, siellä on kaksi katedraalia sekä monia moskeijoita.

Gambian lippu

Pinta-ala
10 380 km²

Asukasluku
2 468 569 (v. 2023 arvio, sija 144)

Pääkaupunki
Banjul

Kieli
Englanti

Valuutta
Dalasi (GMD)

Uskonto
Muslimeja 90 %, Kristittyjä 9%, perinteisen animismin harjoittajia 1%.

Hallitusmuoto
TasavaltaGambia, yleistä

Viisumit
Suomen kansalaiset eivät tarvitse viisumia Gambiaan, jos matka kestää alle 90 vuorokautta. Passin on oltava voimassa kuusi kuukautta matkan päättymisen jälkeen.

Vakuutus
Kattava matkavakuutus on tarpeen. Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassa oleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Vakuutuksessa tulisi olla myös peruutusturva. Vakuutusehdot ja vakuutuksen voimassaolo on syytä selvittää ennen matkaa.

Valuutta
Dalasi (GMD), 1 € = 55.4046 GMD

Rokotukset
Tarkista, että perusrokotuksesi on voimassa (jäykkäkouristus, polio, kurkkumätä, sikotauti, tuhkarokko sekä vihurirokko). Matkalle suositellaan A- ja B -hepatiittirokotuksia. Riskiarvion perusteella voi harkita rokotesuojaa lavantautiin, kausi-influenssaan ja Meningokokkitauteihin. Alueella esiintyy keltakuumetta ja malarian riski on olemassa. Tarkistathan aina rokotusvaatimukset terveyskeskuksestasi tai matkailuklinikan rokotusneuvonnasta www.rokote.fi

Ilmasto
Gambiassa vallitsee tyypillinen länsiafrikkalainen ilmasto, milloin kuuma sadekausi kestää kesäkuusta marraskuuhun ja kuivempi viileämpi kausi marraskuusta toukokuuhun. Vuoden ympäri päivälämpötilat pysyttelevät noin 30 asteessa.

Tipit
Tipin jättäminen ei ole pakollista, mutta suotavaa. Hyvästä palvelusta annetaan normaalisti 10 %:n tippi loppulaskusta.

Aikaero
Aikaero Suomeen on -3 tuntia.

Sähkövirta
Sähkövirta on 230 V. Suomalaisiin pistorasioihin käytettäviin laitteisiin tarvitaan adapteri.

Matkapuhelimet
Tarkista matkapuhelimesi kuuluvuus operaattoriltasi. Gambian suuntanumero on +220.

Juomavesi ja ruoka
Perinteisiin gambialaisiin ruokalajeihin kuuluvat benachin ns. liharisotto, chere eli höyrytetyt hirssijauhopallot, domoda joka on maapähkinävoissa paistettua kanaa tai lihaa riisin kanssa sekä maapähkinöistä ja riisistä keitetty makea puuro chura- gerteh. Kaiken veden ja juoman tulee olla teollisesti pullotettua. Myös salaatti ja vihannekset tulee huuhdella pullotetulla vedellä.

Turvallisuus
Pysyttelemme matkamme aikana turvallisilla alueilla, mutta yleistä varovaisuutta kannattaa noudattaa koko matkan ajan. Kysythän ajankohtaiset tiedot matkanjohtajalta ja paikalliselta oppaalta. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat ulkoministeriön matkustustiedotteesta.

Valmistaudu huolellisesti ja pakkaa kevyesti
Jokainen kilo vähemmän matkatavaraa pienentää kuljetusvälineen polttoaineen kulutusta. Useamman matkustajan kohdalla tällä voi olla merkittävä vaikutus. Henkilökohtaista hygieniaa varten kannattaa pakata mukaan matkakokoja tai näytepakkauksia, jotka paitsi säästävät tilaa myös painoa. Näiden kohdalla on kuitenkin hyvä huomioida mahdollinen aiheutuva jätteen määrä. Kohteesta riippuen on tärkeää ottaa huomioon myös paikallinen vesitilanne – tarvittaessa kannattaa suosia esimerkiksi hiustuotteita, jotka eivät vaadi huuhtelua.

Matkadokumentit ja -lukeminen elektronisessa muodossa säästävät tilaa ja painoa. Elektronisten laitteiden latausta varten on saatavilla esimerkiksi aurinkokennolla toimivia varavirtalähteitä. Esimerkiksi jalkineet vievät usein runsaasti tilaa matkalaukussa ja kerryttävät helposti laukun painoa. Mieti, mitä varusteita todella tarvitset matkaa varten ja jätä ylimääräiset tavarat kotiin.

Hiilijalanjäljen kompensointi
Monilla lentoyhtiöillä on tarjolla tapoja joilla voit kompensoida lennoistasi aiheutuvan hiilijalanjäljen. Myös osa yhteistyökumppaneistamme tarjoaa mahdollisuutta kompensoida hiilijalanjälkeä ja tehdä hyvää kohteessa. Lisätietoja saat toimistoltamme.

Ympäristöystävällinen matkailu
Yritämme toimia ekologisten periaatteiden mukaan ja kunnioittaa paikallisia ihmisiä, tapoja sekä eläimistöä kaikilla matkoillamme säästääksemme nämä elämykset myös muillekin.

Aventuran vinkit kestävään ja reilumpaan matkailuun.