Matkat Jordania

 

Opastetut kiertomatkat, kokenut suomalainen matkanjohtaja, mukavan pienet ryhmäkoot

 

Omien toiveiden mukaisesti räätälöidyt matkat


Jordania pähkinänkuoressa

Jordania sijaitsee Akabanlahden ja Kuolleenmeren rannalla. Maata asuttavat pääosin palestiinalaiset, beduiinit ja jordanialaiset. Maa on suurimmalta osilta karua erämaata, eikä luonnonvaroja ja eläimistöä juurikaan alueilla esiinny. Maassa käytetään laajalti aurinko -ja tuulienergiaa.


Jordan Flag
Pinta-ala
89 342 km²

Asukasluku
10 820 644 (arvio 7/2020)

Pääkaupunki
Amman

Kieli
Arabia

Uskonto
92 % on muslimeja ja 6 % kristittyjä

Hallitusmuoto
Perustuslaillinen monarkia


Jordania, kuvia kohteesta

  • Valtiot/Jordania/jordania-1200x440-petra-01
  • Valtiot/Jordania/jordania-1200x440-petra-02
  • Valtiot/Jordania/jordania-1200x440-petra-03
  • Valtiot/Jordania/jordania-1200x440-petra-04
  • Valtiot/Jordania/Jordania-3
  • Valtiot/Jordania/Jordania-4
  • Valtiot/Jordania/Jordania-2
  • Valtiot/Jordania/Jordania
 

Jordania, yleistä

Viisumi
Suomen kansalainen voi hakea viisumia maahantulon yhteydessä. Viisumi maksaa noin 40 JOD. Passissa tulee olla kaksi tyhjää sivua viisumia varten ja passin tulee olla voimassa 6 kk maahan saapumisesta. Jos jatkat matkaasi toisiin Lähi-idän maihin pidä mielessä, että Israelin leima passissa voi tuoda ongelmia maihin saapuessa. Viisumikäytännöt ja -hinnat voivat muuttua ilman etukäteisvaroitusta paikallisista viranomaistahoista riippuen.

Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassa oleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot. 

Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monissa kohteissa vakuutuksen tulee olla voimassa myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa ja tällöin kattaa myös vuoristotauti.

Monilla vaellus- tai sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus, joka kattaa esim. sukeltamisen tai jäätiköllä liikkumisen. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.

Rokotukset 
Tarkista, että perusrokotuksesi ovat voimassa (jäykkäkouristus, polio ja kurkkumätä). Matkalle suositellaan A- ja B -hepatiittirokotuksia. Tarkista rokotusvaatimukset terveyskeskuksestasi tai www.rokote.fi

Valuutta
Jordanian valuutta on dinari (JOD), joka jakautuu 1000 filsiin tai 100 piastresiin. Useasti hinnoissa ei ilmoiteta yksikköä, mikä voi hämätä turisteja. Valuuttaa saa Suomesta etukäteen varaamalla. Tarkista saatavuus ja kurssi www.forex.fi.

Juomarahat
Useimmiten ravintoloissa odotetaan 10% juomarahaa.

Aikaero
Jordaniassa on sama aika kuin Suomessa.

Sähkövirta
Jordanian sähkövirta on 230 V (50Hz). Jordaniassa on käytössä sekä eurooppalaisia että brittiläisiä pistokkeita.

Matkapuhelimet
Selvitä matkapuhelimesi kuuluvuus operaattoriltasi. Jordanian suuntanumero on +962.

Ruoka ja juoma
Jordanialaisen ruokakulttuurin perusaineksia ovat riisi, palkokasvit, oliivit, jogurtti, kasvikset, lammas ja kana. Päivän pääateria syödään iltapäivällä. Ruoka on usein tarjolla suurella tarjottimella, jossa on kulhoissa riisiä, lihaa, jogurttia ja salaattia. Syömiseen käytetään leivänpaloja ja ruokaan ei tule koskea vasemmalla kädellä. Halloumi on yksi perinteisistä Jordanialaisista ruoista. Veden ja juomien tulee olla teollisesti pullotettua. Myös hedelmät ja vihannekset on hyvä huuhdella pullotetulla vedellä. Kuumennettua tai tableteilla puhdistettua vettä voi juoda. Uudelleen lämmitettyjä ruokia tulee välttää.

Turvallisuus
Pysyttelemme matkamme aikana turvallisilla alueilla, mutta taskuvarkaudet ovat mahdollisia ja yöaikaan liikkuminen tietyillä alueilla voi olla turvatonta. Yleistä varovaisuutta kannattaa noudattaa koko matkan ajan. Kysythän ajankohtaiset tiedot matkanjohtajalta ja paikalliselta oppaalta. Lisätietoja maassa matkustamisesta saat ulkoministeriön matkustustiedotteesta.

Ilmasto
Jordanin ilmasto on todella vaihtelevaa maanosasta riippuen ja eri vuodeaikoina. Talvella lämpötila laskee 20 asteen tienoilla ja kesällä se saattaa jousta jopa 40 asteeseen. Yöt ovat huomattavasti päiviä viileämpiä. Suuri lämpötilan muutos johtuu ympäröivästä aavikosta.

Matkustussesongit
Paras matkustusaika on kevät- tai syyskausi, kun päivät eivät ole niin kuumia verrattuna kesään ja talven sadekausi ei ole vielä alkanut.

Valmistaudu huolellisesti ja pakkaa kevyesti
Jokainen kilo vähemmän matkatavaraa pienentää kuljetusvälineen polttoaineen kulutusta. Useamman matkustajan kohdalla tällä voi olla merkittävä vaikutus. Henkilökohtaista hygieniaa varten kannattaa pakata mukaan matkakokoja tai näytepakkauksia, jotka paitsi säästävät tilaa myös painoa. Näiden kohdalla on kuitenkin hyvä huomioida mahdollinen aiheutuva jätteen määrä. Kohteesta riippuen on tärkeää ottaa huomioon myös paikallinen vesitilanne – tarvittaessa kannattaa suosia esimerkiksi hiustuotteita, jotka eivät vaadi huuhtelua.

Matkadokumentit ja -lukeminen elektronisessa muodossa säästävät tilaa ja painoa. Elektronisten laitteiden latausta varten on saatavilla esimerkiksi aurinkokennolla toimivia varavirtalähteitä. Esimerkiksi jalkineet vievät usein runsaasti tilaa matkalaukussa ja kerryttävät helposti laukun painoa. Mieti, mitä varusteita todella tarvitset matkaa varten ja jätä ylimääräiset tavarat kotiin. 

Hiilijalanjäljen kompensointi
Monilla lentoyhtiöillä on tarjolla tapoja joilla voit kompensoida lennoistasi aiheutuvan hiilijalanjäljen. Myös osa yhteistyökumppaneistamme tarjoaa mahdollisuutta kompensoida hiilijalanjälkeä ja tehdä hyvää kohteessa. Lisätietoja saat toimistoltamme.

Ympäristöystävällinen matkailu
Yritämme toimia ekologisten periaatteiden mukaan ja kunnioittaa paikallisia ihmisiä, tapoja sekä eläimistöä kaikilla matkoillamme säästääksemme nämä elämykset myös muillekin.

Aventuran vinkit kestävään ja reilumpaan matkailuun.