• Pääsiäissaari
  • Pääsiäissaari

Matkat Pääsiäissaari (Chile)


Pääsiäissaari (Chile) pähkinänkuoressa

Saari sijaitsee eteläisellä Tyynellä Valtamerellä, se kuuluu Chilelle ja sen espanjankielinen nimi on Isla de Pascua. Paikallisella rapanuin kielellä se tunnetaan nimillä Rapa Nui (Suuri Saari), Te pito o te henua (maailman napa) sekä Mata ki te rangi (silmät, jotka katselevat taivasta). Saaresta puhutaan joskus myös monikossa nimellä 'Pääsiäissaaret', sillä pääsaaren lisäksi siihen kuuluu kaksi pientä asumatonta naapurisaarta. Saarella on nykyisin noin 3300 asukasta, joista suurin osa asuu Hanga Roan kaupungissa. 70 % on polynesialaisia, suurin osa muista on peräisin Chilestä.

http://www.sciencekids.co.nz/images/pictures/flags96/Chile.jpg

Pinta-ala
163,6 km²

Asukasluku
7 750 (2017)

Pääkaupunki
Hanga Roa

Kieli
Espanja ja rapanui

Valuutta
Chilen Peso (CLP)

Päätuotteet
Matkailu

Hallitusmuoto
Kunta Chilen tasavallassa

Pääsiäissaari (Chile), yleistä

Viisumi
Chileen matkustavat lomailijat eivät tarvitse viisumia alle 90 päivän maassa oleskelulle. Passin tarkastuksessa Chileen saapuessa jaetaan maahantulolomake, joka täytyy säilyttää siihen asti kun maasta poistuu. Ruoka-aineiden maahantuonnissa tulliviranomaiset ovat hyvin tarkkoja, etenkään hedelmiä ja lihatuotteita ehdottomasti ei saa maahan tuoda. Mikäli lainkaan epäilyttää onko pakannut laukkuunsa jotakin tullattavaa, kannattaa tullin ilmoituslomakkeella ilmoittaa, että on. Mikäli laukuista löytyy tullattavaa, jota ei ole ilmoitettu, voi tästä seurata isokin sakko.

Pääsiäissaarelle matkustavien turistien tulee täyttää elektroninen saapumisilmoitus ennen Pääsiäissaarelle saapumista. Lomake täytetään verkkosivuilta https://ingresorapanui.interior.gob.cl/ ja lomakkeen voi täyttää aikaisintaan 3 vuorokautta ennen matkan alkua.

Pääsiäissaarelle saavuttaessa tulee lisäksi esittää paluulentolippu (enintään 30 vuorokautta saapumisesta) sekä jokaisella matkustajalla tulee olla majoitusvaraus Sernatur rekisteröidyssä majoituspaikassa.

Viisumikäytännöt ja -hinnat voivat muuttua ilman etukäteisvaroitusta paikallisista viranomaistahoista riippuen.

Vakuutus
Jokaisella matkalle osallistuvalla tulee olla voimassaoleva matkavakuutus, joka kattaa sairastapauksessa tai muussa vastaavassa tarpeessa terveydenhoitokulut. Tarkistathan oman vakuutuksesi voimassaolon sekä vakuutuksen peruutusturvan ehdot. HUOM! Vakuutuskortti/vakuutustodistus täytyy esittää maahan saavuttaessa.

Huomioithan matkasi erikoisluonteen ja tarkistat vakuutuksen kattavuuden myös siltä osin. Monissa kohteissa vakuutuksen tulee olla voimassa myös yli 3000 metrin korkeudessa liikuttaessa ja tällöin kattaa myös vuoristotauti.

Monilla vaellus- tai sukellusmatkoilla tarvitaan laajempi vakuutus, joka kattaa esim. sukeltamisen tai jäätiköllä liikkumisen. Tarkistathan vakuutuksesi sisällön vakuutusyhtiöstäsi.

Rokotukset
Pidä huoli että kansallisen rokotusohjelman mukaiset perusrokotuksesi ovat voimassa. Lisäksi suositelemme sekä A- ja B-hepatiittirokotusta. Tarkista aina rokotusvaatimukset terveyskeskuksesta tai Matkailuklinikan rokotusneuvonnasta www.rokote.fi

Tarkistathan hyvissä ajoin ennen matkan alkua matkakohteesi keltakuumerokotusvaatimukset esimerkiksi täältä. Kansainvälinen keltakuumerokotustodistus on pakollinen joihinkin maihin matkustettaessa. Huomioithan myös, että osassa maita vaaditaan rokotustodistus, mikäli saavut maasta, jossa katsotaan esiintyvän keltakuumetta. Tämä on tärkeä huomioida erityisesti matkoilla, jotka kattavat useita valtioita. Suosittelemme rokotuskortin pitämistä mukana aina kaukomailla matkustaessasi.

Aikaero
Pääsiäissaaren aikavyöhyke on UTC-6, kesällä UTC-5.

Sähkövirta
Sähkövirta Pääsiäissaarella on 220 V. Suomalaisiin pistorasioihin käytettäviin laitteisiin tarvitaan adapteri.

Ilmasto
Pääsiäissaarella on subtrooppinen ilmasto. Alin lämpötila on noin 18 astetta joka on heinä-elokuu välisenä ainaka. Tammi-helmikuussa on korkein lämpötila noin 28 astetta. Toukokuu on sateisin kuukausi.

Valuutta
Pääsiäissaarella käytetään Chilen pesoja. Saarella on vain muutama raha-automaatti, joista osa hyväksyy vain Master Card-kortteja. Pidäthän käteistä aina mukana. Pesoja saa Suomesta etukäteen varaamalla. Tarkista saatavuus ja kurssi www.forex.fi.

Matkustussesongit
Suosituin matkustusajankohta on tammikuusta maaliskuuhun. Silloin hinnat nousevat ja majoitusten löytäminen on hankalampaa. Loppuvuosi on rauhallisempaa aikaa.

Ruoka ja juoma
Pääsiäissaaren ruoassa yhdistyy chileläinen ja polynesialainen ruokakulttuuri. Suosittuja ruokia ovat mm. ceviche, empanadas ja po'e. Perinteiset ruuat valmistetaan kuumilla kivillä reunatussa kuopassa (umu pae). Rano Kau -kraatterissa sijaitsee järvi, jonka ympärillä kasvaa useita ruokakasveja, esimerkiksi kahvia ja viiniköynnöksiä. Pääsiäissaaren tyypillisiä raaka- aineita ovat marjat, hedelmät, naudan- ja lampaanliha, joita kasvatetaan saarella. Saarella kuljetaan hyvin paljon eri raaka- aineita, joka vaikuttaa myös ruoan hintatasoon. Veden ja juomien tulee olla teollisesti pullotettua. Myös hedelmät ja vihannekset on hyvä huuhdella pullotetulla vedellä. Kuumennettua tai tableteilla puhdistettua vettä voi juoda. Uudelleen lämmitettyjä ruokia tulee välttää.

Valmistaudu huolellisesti ja pakkaa kevyesti
Jokainen kilo vähemmän matkatavaraa pienentää kuljetusvälineen polttoaineen kulutusta. Useamman matkustajan kohdalla tällä voi olla merkittävä vaikutus. Henkilökohtaista hygieniaa varten kannattaa pakata mukaan matkakokoja tai näytepakkauksia, jotka paitsi säästävät tilaa myös painoa. Näiden kohdalla on kuitenkin hyvä huomioida mahdollinen aiheutuva jätteen määrä. Kohteesta riippuen on tärkeää ottaa huomioon myös paikallinen vesitilanne – tarvittaessa kannattaa suosia esimerkiksi hiustuotteita, jotka eivät vaadi huuhtelua.

Matkadokumentit ja -lukeminen elektronisessa muodossa säästävät tilaa ja painoa. Elektronisten laitteiden latausta varten on saatavilla esimerkiksi aurinkokennolla toimivia varavirtalähteitä. Esimerkiksi jalkineet vievät usein runsaasti tilaa matkalaukussa ja kerryttävät helposti laukun painoa. Mieti, mitä varusteita todella tarvitset matkaa varten ja jätä ylimääräiset tavarat kotiin.

Hiilijalanjäljen kompensointi
Monilla lentoyhtiöillä on tarjolla tapoja joilla voit kompensoida lennoistasi aiheutuvan hiilijalanjäljen. Myös osa yhteistyökumppaneistamme tarjoaa mahdollisuutta kompensoida hiilijalanjälkeä ja tehdä hyvää kohteessa. Lisätietoja saat toimistoltamme.

Ympäristöystävällinen matkailu
Yritämme toimia ekologisten periaatteiden mukaan ja kunnioittaa paikallisia ihmisiä, tapoja sekä eläimistöä kaikilla matkoillamme säästääksemme nämä elämykset myös muillekin.

Aventuran vinkit kestävään ja reilumpaan matkailuun.